Calima in Tenerife – met 5 gezonde tips

Calima Tenerife luchtfoto Canarische eilanden

In dit artikel lees je wat een calima is, vanwaar die afkomstig is, wat de eventuele gevaren kunnen zijn voor je gezondheid en de natuur. Tenslotte volgen 5 tips om een calima goed door te komen.

Wat is een calima?

Een Calima is een meteorologisch verschijnsel dat bestaat uit de aanwezigheid van stof- en zanddeeltjes in de lucht.

Deze hete wind is afkomstig van het zuiden tot zuid-oosten en soms uit het oosten van de Canarische Eilanden. Dit verschijnsel komt met name veel voor in de winter.

Nabijheid van Afrika

Geografisch en klimatologisch behoort Tenerife tot Afrika.
Marokko en de Westelijke Sahara zijn “slechts” 250 km van Tenerife verwijdert, terwijl het Spaanse vasteland op ongeveer 1300 km afstand ligt.

Het is dus geen verrassing dat de Sahara-winden soms naar Tenerife overwaaien.

Wanneer een gebied met hoge druk zich boven de Sahara ontwikkelt, stijgen de temperaturen, daalt de luchtvochtigheid en waait de wind richting Tenerife.

De warme of hete oostenwind uit Afrika die op de Canarische Eilanden aankomt, wordt Calima genoemd. De Calima brengt niet alleen warme temperaturen, maar ook fijn stof en zand. De luchtvochtigheid daalt, de temperatuur stijgt, de lucht wordt droog en stoffig en de zichtbaarheid vermindert drastisch.

Een Calima is niet seizoensgebonden en dit verschijnsel kan zich heel het jaar voordoen.

Zoals zijn grote broer (de Sirocco), waait de calima vanuit een hoge drukgebied over Noord-Afrika en de Sahara en trekt normaal gesproken noordwaarts over de archipel. Het fijne geelachtig bruine stof kruipt overal naar binnen en de zichtbaarheid vermindert vaak tot bijna nul.

Calima en het openbare leven

De omstandigheden kunnen zelfs zo erg worden dat ze het openbare leven en het vervoer tot stilstand kunnen dwingen. Op 8 januari 2002 moest zelfs de internationale luchthaven van Santa Cruz worden gesloten omdat de zichtbaarheid amper 50 meter bedroeg.

Lees hier de weersvoorspelling Tenerife en El Teide voor de komende dagen

Ook is het fenomeen zeer slecht voor de ademhaling en de luchtwegen en de Canarische bevolking kent dan ook veel ademhalingsproblemen hierdoor.

Let op voor bosbranden

De nachten zijn erg warm en dit weertype kan erg gevaarlijk zijn. Hete lucht samen met hete wind vanuit Afrika droogt alles uit en het gevaar van bosbranden neemt toe.

Kleine vonken kunnen voldoende zijn voor het ontstaan van een enorm bosbrand.

Wees daarom extra voorzichtig, gooi geen sigarettenpeuken zomaar weg in de natuur.

Het gevaar van bosbranden is erg hoog in de zomer. In de winter is de lucht wat kouder en is het gevaar niet zo groot, maar wel altijd aanwezig.

5 Gezonde Tips om een calima te doorstaan

Tip 1 – Hydrateren

Het is essentieel, vanwege de warmte, dat je lichaam voldoende vocht krijgt, door voldoende te drinken en uitdroging te voorkomen. Het beste is om gewoon water te drinken en suikerhoudende dranken en/of alcohol te mijden.

Tip 2 – Vermijd lichaamsbeweging

Stel jezelf niet bloot aan de hoge temperaturen en vermijd vooral zware lichamelijke activiteiten buitenshuis. Blijf tijdens de warmste uren van de dag binnen.

Tip 3 – Sluit deuren en ramen

Hou ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten. Vermijd ook naar buiten te gaan als je ademhalingsaandoeningen hebt.

Tip 4 – Houd je medicijnen bij de hand

Als je lijdt aan een vorm van luchtwegaandoening, vergeet dan zeker niet om je gebruikelijke medicijnen in te nemen. En wanneer je op verplaatsing gaat, neem dan altijd je medicijnen mee.

Tip 5 – Ga op tijd naar je gezondheidscentrum

Ga bij klachten en/of ademhalingsmoeilijkheden onmiddellijk naar het plaatselijke “Centro de Salud” en indien ernstig naar de “Urgencia” (de spoed), of bel naar 112.

Deze diensten bieden de eerste zorgen en verwijzen je eventueel door naar een specialist of ziekenhuis.

Foto: Diario de Avisos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

 1. Patricia schreef:

  Februari 2020 was er ook 1 om nooit te vergeten ????, maar dat geldt voor alles in 2020. Dat hele jaar maar overslaan ????

 2. Hallo,
  Zoals je kan lezen in bovenstaand artikel is het zeker voor degenen met luchtwegenaandoeningen niet aangewezen om buiten inspanningen te doen.
  Volg de 5 tips van bovenstaand artikel en het komt allemaal goed. Het duurt trouwens maar enkele dagen.
  Groeten,
  Guy H.

 3. Vervloet schreef:

  De calima is die ongezond?

Ook interessant om weten…