Canarische professoren ontkennen menselijke invloed op klimaatverandering

Canarische professoren in podcast studio over klimaatverandering

Professor José Ramón Arévalo Sierra trekt aan de alarmbel

José Ramón Arévalo Sierra, hoogleraar ecologie aan de Universiteit van La Laguna, heeft zich in een populaire Spaanse podcast uitgesproken als klimaatscepticus. In The Wild Project, de op drie na best beluisterde podcast van Spanje, trok hij het wereldwijde effect van de klimaatverandering in twijfel.

Arévalo maakte zich vrolijk over het “fatalisme” en de “eco-angst” die heerst rond dit thema. Figuren als Greta Thunberg en Leonardo Di Caprio, die actie eisen tegen klimaatverandering, bestempelde hij als “folkloristische elementen”.

“De opwarming van de aarde wordt nu al gebruikt om van alles en nog wat te verklaren, ook dingen die er helemaal niks mee te maken hebben”, aldus de professor. Hij verwees naar een studie die beweerde dat het poolijs in 2018 een minimum zou bereiken. Maar dat is niet gebeurd.”

Emeritus hoogleraar Luis Herrera Mesa deelt kritische visie

Arévalo is niet de enige gerenommeerde academicus die vraagtekens plaatst bij de gangbare theorieën over klimaatverandering. Luis Herrera Mesa, emeritus hoogleraar biologie en voormalig vice-rector van de Universiteit van Navarra, vertelde enkele maanden geleden in een interview: De klimaatverandering is niet te wijten aan menselijk handelen.

Herrera wees erop dat de aarde ook vóór de komst van de mens periodes van extreme temperaturen heeft gekend. “We kunnen met zekerheid stellen dat er meer dan 7.000 jaar geleden temperaturen heersten die veel hoger waren dan de huidige, terwijl er toen geen mensen, auto’s, schepen of treinen waren. Dat is gewoon keiharde wetenschap, geen populair-wetenschappelijk verhaal. En ik ben bereid om dat overal te bewijzen waar nodig.”

“De klimaatverandering is niet te wijten aan menselijk handelen.”

Hoewel Herrera niet ontkent dat er momenteel opwarming plaatsvindt, vooral sinds 1950, plaatst hij grote vraagtekens bij de oorzaken ervan. “We kunnen de huidige opwarming, die zich over een minuscule periode van 70 jaar afspeelt, niet uitsluitend toeschrijven aan menselijke activiteiten en broeikasgassen. Er spelen ook externe factoren mee.”

Maatregelen tegen klimaatverandering te drastisch?

Herrera benadrukt dat hij geen klimaatscepticus is. “Absoluut niet, ik ontken niet dat het klimaat verandert. Ik zeg alleen dat de klimaatverandering niet uitsluitend kan worden toegeschreven aan menselijke ontwikkeling.”

Volgens de professor moeten we serieus onderzoek doen naar dit onderwerp, omdat onze economische en sociale toekomst ervan afhangt. “Maar wat we niet kunnen doen, is in 2030 van de ene op de andere dag alle verbrandingsmotoren van de weg halen. Dat is waanzin. Alles wat we kunnen doen met hernieuwbare energie is geweldig, en alles wat we kunnen doen om minder fossiele brandstoffen te verbruiken is buitengewoon, maar wel met mate.”

Gerenommeerde wetenschappers

Het is belangrijk om te benadrukken dat beide professoren gerenommeerde wetenschappers zijn met een indrukwekkende staat van dienst. José Ramón Arévalo Sierra is hoogleraar ecologie, terwijl Luis Herrera Mesa emeritus hoogleraar biologie is en tal van wetenschappelijke onderscheidingen op zijn naam heeft staan, waaronder de prestigieuze Humboldt-prijs.

Hun kritische geluiden over de menselijke invloed op de klimaatverandering en de in hun ogen te drastische maatregelen mogen dan ook niet zomaar terzijde worden geschoven. Bron

Bekijk hier het debat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…