El Fraile wordt het schoonste dorp

El Fraile schoonste dorp van Tenerfife (bijna) - beeld van twee mannen die vuil oprapen
Foto: Sol del Sur Tenerife

Ambitieus project van inwoners om van El Fraile het schoonste dorp van Tenerife te maken

El Fraile, onderdeel van de gemeente Arona op Tenerife, heeft een ambitieus doel: in mei 2025 het schoonste dorp van Tenerife en de Canarische Eilanden worden.

Momenteel ziet de realiteit er heel anders uit, met meer dan dertig braakliggende terreinen vol afval zoals parasols, glas, blikjes, hondenuitwerpselen en zelfs televisies. 

Het algemene gevoel is er een van verlatenheid. 

Maar verandering is op komst dankzij een burgerinitiatief onder leiding van Juan José Santana. “In mei gaan we een nieuw dorp hebben. Een schoon dorp dat lekker ruikt, waar we naar buiten kunnen gaan en zien dat alles in harmonie is,” legt Santana uit, initiatiefnemer van het project “In mei 2025 zal El Fraile schoon zijn” (En mayo de 2025, El Fraile estará limpio).

Gemeente Arona steunt het initiatief actief

Het project krijgt nu ook actieve steun van het gemeentebestuur. Héctor Reyes, wethouder van Veiligheid van de gemeente Arona, heeft aangekondigd dat de lokale politie zal samenwerken om het probleem van afvaldumping aan te pakken.

Tijdens een recente schoonmaakactie werkten Héctor Reyes en een groep vrijwilligers samen om de laatste terreinen die nog aandacht nodig hebben op te ruimen.

“We zijn het er allemaal over eens dat de enige schuldigen degenen zijn die hun afval dumpen op slechts een paar meter van de containers,” verklaarde Héctor Reyes.

De wethouder voegde eraan toe dat de lokale politie over voldoende bewijs beschikt om mensen te identificeren die afval op deze plekken dumpen, en dat er effectieve maatregelen tegen dit gedrag genomen zullen worden.

Een gemeenschap verenigd door een gezamenlijk doel

De vereniging heeft al meer dan 70 vrijwilligers gemobiliseerd: bekenden, vrienden en buurtbewoners die besloten hebben in actie te komen. Juan José Santana, lid van de muziekgroep Sin Fundamento en bekend van het lied “Mi Higo Pico Flower”, kwam in november 1993 in El Fraile wonen. “Ik had een goede eerste indruk van het dorp. Er woonden minder mensen en het vuilnisprobleem dat we nu hebben, bestond toen niet,” herinnert hij zich.

In de loop van de tijd veranderde de realiteit: bevolkingsgroei, gebrek aan bewustzijn en institutionele verwaarlozing eisten hun tol van de stad. “Mensen komen hier uit veel verschillende landen. Dat levert enorme culturele rijkdom op, maar sommige gebruiken, zoals het overal gooien van afval, zijn een probleem geworden”, klaagt hij.

Een strijd van 26 jaar

De strijd begon 26 jaar geleden met beperkte middelen. “We verbrandden afval in olievaten,” vertelt Juan José Santana. “We vroegen lokale bedrijven om tractoren en containers.”

Hij herinnert zich met humor hoe een priester hem uitnodigde voor de mis om buurtsteun te zoeken: “Ik zei dat ik zou komen als hij me de preek liet houden. Daar sprak ik over burgerschap en vroeg ik God om hulp zodat mensen het belang van een schoon dorp zouden begrijpen.”

De groep gaat nu verder dan alleen afval verzamelen: ze identificeren ook mensen die vervuilen. “We hebben vuilniszakken opengemaakt, documenten gevonden en deze aan de lokale politie overhandigd. In landen als Duitsland en Italië worden op deze manier al boetes uitgedeeld, en op sommige plekken in de Canarische Eilanden, zoals in Los Llanos de Aridane, doen ze dat ook,” legt Juan José Santana uit.

Vergelijkbaar initiatief in Ten-Bel

Het project in El Fraile is niet het enige buurtproject op Tenerife dat indruk maakt. In Costa del Silencio heeft een groep vrijwilligers, voornamelijk gepensioneerde Europeanen onder leiding van de Belgische Hannelore Ottevaere, recent het iconische minigolfpark van Ten-Bel nieuw leven ingeblazen.

Net als in El Fraile hebben toegewijde bewoners daar het heft in eigen handen genomen om hun buurt te verbeteren. Naast het renoveren van de minigolfbaan hebben ze ook een gratis bibliotheek opgezet en sportvelden en parkeerplaatsen opgeknapt. Deze gemeenschapsinitiatieven laten zien wat mogelijk is wanneer buurtbewoners zich verenigen om een gemeenschappelijk doel te bereiken.

Volgende schoonmaakactie op 12 april

De vrijwilligers hebben in de afvalzakken documenten gevonden die kunnen leiden tot boetes, wat aantoont dat sancties nodig zijn om onjuist gedrag te corrigeren. Clari Pérez, wethouder van Reiniging en Milieu, benadrukte dat het laatste terrein dat nog schoongemaakt moet worden, gepland staat voor 12 april. Op 5 april hebben de betrokkenen namelijk een belangrijke vergadering.

De organisatie nodigt alle burgers uit om op zaterdag 12 april mee te doen aan de schoonmaak van het laatste terrein. Dit bevestigt opnieuw de visie van een schoner El Fraile tegen mei 2025. Het initiatief heeft ook bewoners uit Cabo Blanco, Adeje, La Camelia en Llano del Camello geïnspireerd, evenals toeristen die zich bij de zaak hebben aangesloten.

Bewustwording als sleutel tot verandering

Het doel is niet om te straffen, maar bewustwording te creëren via posters. Juan José Santana denkt na over de kracht van politiek in dit soort situaties: “Elke vier jaar hangen ze overal posters met hun gezichten zodat we op hen stemmen. Waarom geen posters ophangen voor dit doel en mensen bewustmaken? We willen opvoeden. Als we burgerschap onderwijzen, kunnen er misschien in de toekomst bloemen groeien in dit dorp. De oplossing ligt in eerste instantie bij educatie, niet bij repressie.”

Elf vrachtwagens met afval

Tot nu toe zijn er elf vrachtwagens ingezet voor het ophalen van afval. Juan José Santana verzekert dat ze in de afgelopen maanden tientallen containers met afval hebben schoongemaakt. Hoewel er nog uitdagingen zijn, is de verandering al zichtbaar. Bron en Bron

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…