
Observatorium Teide opent zijn deuren
zaterdag 21 juni 10u00 tot maandag 30 juni 19u00

Opendeurdag op 21 en 22 juni 2025 bij Observatorium Teide
Tijdens het weekend van 21 en 22 juni 2025 organiseert het Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) opnieuw de Open Dagen in het Observatorium van Teide. Deze unieke kans laat je gratis kennismaken met de fascinerende wereld van sterrenkunde op één van de belangrijkste observatoria ter wereld, gelegen in het hooggelegen gebied van Izaña op Tenerife.
Een unieke kans om wetenschap van dichtbij te beleven
Ter gelegenheid van het begin van de astronomische zomer (langste dag van het jaar) zet het observatorium zijn deuren open voor iedereen die meer wil weten over astrofysisch onderzoek op de Canarische Eilanden. De bezoeken worden georganiseerd door het IAC en de Unidad de Comunicación y Cultura Científica (UC3), met medewerking van technici en onderzoekers.
Tijdens de drie uur durende rondleiding langs negen stops krijg je uitleg over het werk van de wetenschappers, zie je de telescopen van dichtbij en neem je deel aan een live zonne-observatie.
Praktische informatie bezoek Observatorium Teide
Elke dag worden er twee rondes georganiseerd:
- Ochtendbezoek: 10u00 – 13u00
- Middagbezoek: 16u00 – 19u00
Je kunt het terrein betreden vanaf 9u00 (voor de ochtendgroep) en vanaf 15u00 (voor de middaggroep). Het wordt aangeraden minstens 30 minuten vooraf aanwezig te zijn voor de registratie.
Inschrijven is verplicht
Het bezoek is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht via het officiële formulier van het IAC. De deadline is maandag 17 juni of zodra de 900 beschikbare plaatsen (4 x 225) gevuld zijn.
Toegangsvoorwaarden
- Enkel voertuigen met minstens vier inzittenden, motorfietsen of (elektrische) fietsen mogen het terrein oprijden.
- Minimumleeftijd: 8 jaar (minderjarigen steeds onder begeleiding van een volwassene).
- Huisdieren zijn niet toegelaten.
- Je moet je houden aan het uitgestippelde parcours en de instructies van de gids volgen.
- Roken, vuur maken en drones zijn strikt verboden.
Wat neem je best mee?
Vergeet niet dat het Observatorium van Teide op 2.400 meter hoogte ligt. Het weer is er fris en de zonintensiteit hoog:
- Draag warme kleding of laagjes, ook in juni.
- Gebruik zonnecrème en draag een pet of hoed.
- Neem voldoende water mee.
- Comfortabele wandelschoenen zijn aanbevolen.
Meer over het Observatorium del Teide
Het Observatorium del Teide bevindt zich op 2.390 meter hoogte in het natuurgebied van Izaña en maakt deel uit van het prestigieuze Instituto de Astrofísica de Canarias. Het werd in gebruik genomen in 1964 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de belangrijkste faciliteiten wereldwijd voor zonne-astronomie.
Hier bevinden zich meer dan 60 installaties van ruim 19 landen, waaronder Spanje, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Japan en Finland. Het terrein herbergt onder andere:
- een indrukwekkend aantal zonne-observatoria die onderzoek doen naar zonneactiviteit en ruimteweer
- nachtelijke telescopen die gebruikt worden voor het testen van nieuwe technologieën of het volgen van hemellichamen
- experimentele instrumenten op het vlak van kwantumcommunicatie en geavanceerde optica
Hoewel het Observatorium del Teide vooral gespecialiseerd is in zonne-onderzoek, wordt het terrein ook intensief gebruikt voor educatie, technologische innovatie en internationale samenwerking.
Een bezoek aan dit observatorium is dan ook niet zomaar een toeristische uitstap, maar een unieke inkijk in hoe wetenschap hier op de Canarische Eilanden letterlijk naar de sterren reikt.
Je leest meer over het gebied rond de top van El Teide in ons artikel over de Pico del Teide.
Het Observatorium van Teide is het oudste observatorium van de Canarische Eilanden en vormt samen met het Roque de los Muchachos Observatorium op La Palma een essentieel centrum voor internationaal astronomisch onderzoek.
Ook buiten de Open Dagen kun je het observatorium bezoeken. Meer informatie daarover vind je in ons artikel over het wetenschappelijk toerisme op Tenerife en op de officiële bezoekerspagina van het IAC.