Heropening Refugio de Altavista gepland in 2025

Refugio de Altivista del Teide

Tenerife bereidt zich voor op laatste winter zonder Refugio

Het bestuur van Tenerife heeft aangekondigd dat het Refugio1 de Altavista, gelegen in het Nationaal Park van Teide, aan de vooravond staat van een belangrijke verandering.

Na vier winters gesloten te zijn geweest, begint de renovatie van de Refugio de Altavista, uniek gelegen in het Nationaal Park van El Teide, eind dit jaar of begin 2025. Deze ingrijpende verbouwing, gepland door het Eilandbestuur van Tenerife, belooft een duurzame toekomst voor dit essentiële onderdeel van de bergervaring op het eiland. Bron

Milieuvriendelijk en met zero impact

De Refugio de Altavista, die sinds november 2020 gesloten is, zal transformeren in een milieuvriendelijke toevluchtsoord voor bergliefhebbers. Het doel is om een meer duurzame Refugio te hebben, met een minimale ecologische voetafdruk, gevoed door hernieuwbare energiebronnen, en met betere faciliteiten voor bezoekers.

Deze ontwikkeling markeert een belangrijke stap voorwaarts in de bescherming van de natuurlijke schoonheid van Tenerife, terwijl het tegelijkertijd de best mogelijke service biedt aan gasten die er willen overnachten.

Verwachtingen en plannen

De verbouwingswerkzaamheden zijn een prioriteit voor het Eilandbestuur, met het doel om de projectplannen voor verbetering en rehabilitatie deze maand af te ronden. Het streven is om de werkzaamheden in 2024 te starten, met een heropening gepland voor 2025.

Blanca Pérez, de gemeenteraadslid voor Natuur, Duurzaamheid, Veiligheid en Noodgevallen, benadrukt het belang van dit project als een kernpunt van hun agenda sinds hun aantreden. Het initiatief richt zich op het herstellen en verbeteren van de faciliteiten en infrastructuur die tijdens de vorige ambtstermijn gesloten of verwaarloosd waren.

Met de heropening kunnen avonturiers opnieuw de nacht doorbrengen op een van de meest iconische locaties van Tenerife, omringd door de adembenemende natuurlijke schoonheid van het Nationaal Park van de Teide.

Samenwerking met lokale bergsportorganisaties

De samenwerking met de Federación Tinerfeña de Montañismo, de Grupo Montañero de Tenerife en de Federación Canaria de Montañismo speelt een cruciale rol in het ontwikkelen van initiatieven die de gemeenschap ten goede komen. Er wordt ook gewerkt aan het omvormen van de Casa Forestal de Garachico tot een centrum voor bergactiviteiten en een schuilplaats voor wandelaars.

Subsidies en technologische ontwikkelingen

Bovenstaande federaties ontvangen subsidies van 15.000 euro voor verschillende initiatieven, waaronder de ontwikkeling van de Tenerife ON-app en de standaardisatie van wandelpaden. Dit benadrukt de inzet van het eilandbestuur om natuurlijke recreatie te bevorderen, met een focus op veiligheid en behoud van het milieu.

Betrekken van de gemeenschap bij milieubehoud

Pedro Millán, de directeur van Medio Natural (Natuurbeheer) van het eiland, benadrukte het belang van samenwerking met de meer dan 25.000 leden van de bergsportfederaties. Deze samenwerking zal informatie verstrekken over de staat van de wandelpaden en zal bijdragen aan de kwaliteit en veiligheid van deze paden. Daarnaast speelt de Participatie- en Milieuvrijwilligersbureau van het Cabildo een sleutelrol in milieubewustzijn en -behoud.

Wereldwijde focus op “berg-ecosystemen”

De viering van de Internationale Dag van de Bergen door de Verenigde Naties op 11 december benadrukt het belang van het herstellen van berg-ecosystemen. Het initiatief van de VN is gericht op het verhogen van bewustzijn over het belang van berg-ecosystemen en het bevorderen van natuurvriendelijke oplossingen en investeringen om de weerbaarheid van berggebieden te versterken.

Lees ook over de Legende van El Teide

Tenerife en duurzaam toerisme

Met de geplande heropening van Refugio de Altavista en de nadruk op duurzame ontwikkeling en gemeenschapsparticipatie, zet Tenerife een belangrijke stap naar een meer verantwoord en duurzaam toerisme. Deze ontwikkelingen zullen niet alleen de lokale gemeenschap ten goede komen, maar ook de vele toeristen die naar het eiland komen voor zijn unieke natuurlijke schoonheid.

Over het Refugio de Altavista del Teide

Klik op een foto voor een grotere versie

Het unieke Refugio de Altavista, een rustpunt voor avonturiers

Het Refugio de Altavista, gelegen op een hoogte van 3.260 meter, het enige toevluchtsoord op de majestueuze Teide, is momenteel tijdelijk gesloten en wacht op een heropeningsdatum (lees hierboven). Ondanks deze sluiting blijft de Teide een aantrekkelijke bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers. Dit unieke toevluchtsoord biedt een unieke kans om onder een van de helderste sterrenhemels ter wereld te overnachten, en biedt een spectaculair uitzicht op de zonsopgang vanaf de top van de Teide.

Op avontuur naar de top van de Teide

Bergbeklimmers verlaten de faciliteit over het algemeen in de vroege ochtenduren om de top van El Teide net voor zonsopgang te bereiken en verlaten het pad dan voor negen uur ’s ochtends.

Om te overnachten in het Refugio de Altavista moet je een vergunning aanvragen die ongeveer 25 euro per persoon kost.

Overnachting is beperkt tot één nacht.

Wie een vergunning aanvraagt om in de Refugio te overnachten, hoeft geen vergunning aan te vragen om naar de top van de Teide te klimmen, want de vergunning voor overnachting geeft ook toegang tot de top, mits je er natuurlijk voor 9 uur ’s ochtends bent.

Als je niet vroeg op wilt staan, moet je de speciale (gratis) vergunning voor toegang tot de top aanvragen, die wordt verleend door het Teide Nationaal Park.

Ook zonder een overnachting in het Refugio de Altavista is het mogelijk om de top van de Teide, op 3.715 meter hoogte, te bereiken. Dit kan zowel te voet als met behulp van de kabelbaan, mits je de juiste toegangsvergunningen hebt.

Lees ook: de Top-5 activiteiten op El Teide

De geschiedenis van het Refugio de Altavista

Het oorspronkelijke Refugio de Altavista werd gebouwd in 1892 en werd in 1950 overgenomen door het Cabildo Insular de Tenerife. In 2007 onderging het een volledige renovatie. (Meer info hier) Het huidige refugio bestaat uit twee gebouwen met in totaal 54 bedden, verdeeld over drie slaapzalen.

Het biedt basisfaciliteiten zoals een ziekenboeg, woonkamer, eetzaal, en keuken. Gasten kunnen er overnachten zonder eigen slaapzak, aangezien bedden volledig zijn uitgerust met lakens en warme dekbedden. Het Refugio de Altavista heeft toiletten, maar geen douches, en biedt de mogelijkheid om eten en drinken te verwarmen.

Meer dan een toevluchtsoord

Het Refugio de Altavista is meer dan een wetenschappelijk toevluchtsoord; het maakt deel uit van de lokale geschiedenis en was verbonden met “de neveros”, inwoners die ijs uit een nabijgelegen grot haalden. Hoewel het refugio nu voornamelijk dient als een hooggelegen schuilplaats voor wandelaars die de Teide in twee dagen willen beklimmen, heeft het een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1856.

Het refugio heeft talloze bezoekers gehad, waaronder wetenschappers, wandelaars en toeristen. Het biedt een eenvoudige overnachtingsplek, niet te vergelijken met een hotel of hostel, maar wel met de unieke ervaring van overnachten op de hoogste berg van Spanje en in een UNESCO Werelderfgoed gebied.

Bekende ontdekkingsreizigers

Het werd vroeger gebruikt door de lokale ijsverzamelaars en werd een rustplaats voor reizigers die de Teide beklommen. Vele bekende ontdekkingsreizigers en wetenschappers hebben de route via Altavista genomen, waaronder Scory, Chappham, Edens, Louis Feuillée, Herberden, George Glas, Alexander von Humboldt en vele anderen.

In de late 19de eeuw werd het refugio gebruikt voor wetenschappelijke experimenten en observaties. Het werd een belangrijk punt voor meteorologische en astronomische studies. In 1908 gebruikte een Zwitserse expeditie het refugio voor hun onderzoek. In de loop der jaren werden verschillende verbeteringen aangebracht en werd het refugio een belangrijke toeristische attractie.

Management Refugio de Altavista via een concessie

Het management van het refugio ging in 1933 over naar het Cabildo Insular de Tenerife, die het verhuurde met de intentie het toeristisch te exploiteren en tegelijkertijd de oorspronkelijke functie ervan te behouden. In 1934 werd een huurcontract ondertekend met specifieke voorwaarden voor het gebruik en onderhoud van het refugio.

De Cabildo (Eilandraad) besloot dat het beste beheermodel voor het refugio een administratieve concessie was voor een jaar, jaarlijks verlengbaar tot maximaal 25 jaar, aan het bedrijf Sociedad Teleférico del Pico de Teide, S.A. (waarvan de Cabildo 49% van de aandelen bezit).

De concessie omvatte verplichtingen zoals het openen en bewaken van de faciliteit gedurende het hele jaar (indien de weersomstandigheden dit toelaten), het handhaven van de huidige prijzen, het leveren van basisbenodigdheden (water, warme dranken zoals thee, koffie en frisdranken), en het opnemen van de twee huidige werknemers van het refugio in het personeelsbestand.

Dit convenant werd goedgekeurd door de Commissie van de Overheid van het Cabildo op 12 juli 2004 en door de voltallige raad op 30 juli 2004. Het Cabildo zou de belangrijkste bouw- en renovatiewerkzaamheden uitvoeren, die ook door de concessiehouder konden worden voorgesteld. De overeenkomst werd op 15 oktober 2004 ondertekend, met ingang van 1 november.

Renovatiewerken

In 2005 plande de Cabildo nieuwe renovatiewerkzaamheden om het refugio in goede staat te houden. Er werd ook voorgesteld om een gedenkplaat te plaatsen ter ere van de oprichter, Graham Toler.

De vernieuwde Refugio de Altavista werd op 19 september 2007 officieel geopend en heropende voor het publiek op 1 oktober 2007. Het biedt plaats aan 54 personen, heeft het hele jaar door water, videobewaking, telefoon, internet en een openbare wifi-verbinding. De elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen en er is een dieselgenerator. Verwarming wordt verzorgd door zonne-energie en elektrische radiatoren, en de open haard gebruikt houtblokken. Overnachting is beperkt tot één nacht.

De huidige gebruikers van het refugio zijn voornamelijk buitenlandse toeristen, aangetrokken door de grootsheid van de Teide en de uitzichten, vooral bij zonsondergang en zonsopgang. Het refugio blijft trouw aan zijn oorspronkelijke geest en er zijn plannen om de diensten uit te breiden met nachtfotografie, sterrenkijken met een telescoop, interpretatieruimtes en audiovisuele voorzieningen, evenals verbeteringen aan de accommodatie en uitbreiding van de eetruimte.

  1. berghut, schuilplaats ↩︎

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…