Kleinere winkels op Tenerife verdwijnen door online concurrentie

Meer dan 7.400 winkels verdwenen!
In de afgelopen zeven jaar zijn er op de Canarische Eilanden ruim 7.400 kleine winkels verdwenen. Een zorgwekkende ontwikkeling die vooral het traditionele winkellandschap in dorpen en buitenwijken hard raakt. Deze trend heeft grote gevolgen voor zowel lokale ondernemers als bewoners.
Dramatische cijfers ondanks economische groei
Hoewel de commerciële sector in de Canarische Eilanden een groei laat zien van 5,2% (hoogste groei van Spanje) en een recordaantal van 169.000 werknemers telt, is er een paradox. Tussen 2016 en begin 2024 sloten 7.444 kleinere winkels definitief hun deuren. Het aandeel van fysieke winkels in de dienstensector is gedaald van 32% in 2008 naar 21% nu.
Pandemie versnelde ondergang kleine winkels
De strenge maatregelen tijdens de pandemie-periode hebben als katalysator gewerkt voor deze negatieve trend. Veel kleine ondernemers die al moeite hadden om het hoofd boven water te houden, werden tijdens de lockdowns gedwongen hun deuren te sluiten.
Waar shoppen op Tenerife?
Terwijl grote ketens en online platforms konden profiteren van de situatie, hadden lokale winkeliers vaak niet de middelen om snel over te schakelen naar digitale verkoop. Het aangepaste koopgedrag van consumenten – gedwongen door de maatregelen – heeft zich inmiddels permanent gevestigd, waarbij online winkelen de norm is geworden voor veel mensen.
Online verkoop blijft explosief stijgen
De online verkoop op de eilanden heeft inmiddels een waarde bereikt van 3.540 miljoen euro. Dit vertegenwoordigt 6,5% van het BBP (binnenlands product) van de archipel. Een indrukwekkende groei, aangezien dit negen jaar geleden nog maar 447 miljoen euro was, dus met 8 vermenigvuldigd. Tegenwoordig koopt 60% van de Canarische bevolking online, terwijl slechts 11% van de lokale bedrijven online verkoopt. Nochtans zijn er vele online bedrijven die niet willen/kunnen leveren aan de Canarische eilanden.
Sociale functie van buurtwinkels staat onder druk
Abbas Moujir, directeur van de Federatie van Stedelijke Gebieden van de Canarische Eilanden (Fauca), waarschuwt voor de sociale gevolgen. Vooral in landelijke gebieden vervullen kleine winkels een belangrijke maatschappelijke functie. Het verdwijnen hiervan versnelt de ontvolking van deze gebieden en vermindert de leefbaarheid voor met name oudere bewoners.
Hij stelt ook dat de stijging van de kosten als gevolg van de huurprijzen, de verhoging van het minimumloon of de internationale context “aanvaardbaar kan zijn voor de groten, maar onoverkomelijk de kleintjes”.
Vrijstelling IGIC zorgt voor oneerlijke concurrentie
Een belangrijk pijnpunt voor lokale ondernemers is de vrijstelling van de IGIC (Impuesto General Indirecto Canario, een soort BTW) voor ingevoerde producten onder de 150 euro.
Deze vrijstelling van belasting geeft grote online platforms, vooral uit China, een oneerlijk voordeel. “Het is een enorm lek in ons systeem”, zegt Abbas Moujir. “Kleine winkeliers moeten wel IGIC berekenen en kunnen daardoor onmogelijk concurreren met deze prijzen.” zegt Lola Pérez van de Kamer van Koophandel en bevestigt hiermee dat het eigenlijk “oneerlijke concurrentie” is, die vooral kleine ondernemers hard raakt.
De lokale overheid werkt aan oplossingen door een werkgroep op te richten die zich specifiek richt op de problematiek rond e-commerce en de nadelige positie van kleine ondernemers. Bron