Laagste salarissen van Spanje in Tenerife

Laagste salaris van Spanje in Tenerife

Tenerife, een paradijs met de laagste salarissen van Spanje

Tenerife is een populaire bestemming voor toeristen en buitenlanders die zich hier permanent vestigen. Ondanks het idyllische klimaat en de prachtige landschappen, is het belangrijk om bewust te zijn van de economische realiteit van de regio.

De Canarische Eilanden, waaronder Tenerife, hebben de op een na laagste gemiddelde salarissen van Spanje. Dit kan invloed hebben op de levenskwaliteit en de werkgelegenheidsperspectieven in de regio.

Lage gemiddelde salarissen – een blik op de cijfers

Uit de Encuesta de Estructural Salarial 2022 van het Instituto Nacional de Estadística (INE) blijkt dat de Canarische Eilanden in 2022 een gemiddeld bruto jaarsalaris hadden van 23.096,92 euro. Dit is slechts een stijging van 2,8% ten opzichte van het voorgaande jaar. Alleen Extremadura had een lager gemiddeld salaris van 21.922,73 euro.

Genderongelijkheid in salarissen

Er is ook een duidelijke kloof tussen de salarissen van mannen en vrouwen op de Canarische Eilanden. Mannen verdienen gemiddeld 23.588,70 euro per jaar, terwijl vrouwen 22.574,98 euro verdienen. Dit verschil is deels te wijten aan het hogere percentage vrouwen dat deeltijds werkt.

Sectoren met de laagste en hoogste salarissen

De horeca is de sector met de laagste gemiddelde jaarsalarissen, namelijk 16.274,71 euro. Aan de andere kant van het spectrum vinden we de sector voor energievoorziening, met een gemiddeld salaris van 55.470,69 euro per jaar. Dit toont aan hoe de keuze van sector een significante invloed kan hebben op het salaris.

Leeftijd en salaris

De leeftijd van werknemers speelt ook een rol in het gemiddelde salaris. Werknemers van 65 jaar en ouder hadden in 2022 het hoogste gemiddelde jaarsalaris van 30.496,85 euro. Daarentegen verdienden werknemers jonger dan 20 jaar gemiddeld slechts 10.597,24 euro per jaar. Dit komt voornamelijk door het hogere percentage tijdelijke en deeltijdse contracten onder jongere werknemers.

Onderwijs en salaris

Het opleidingsniveau heeft een directe correlatie met het salaris. Werknemers met slechts een basisonderwijs verdienen gemiddeld 17.333,57 euro per jaar, terwijl afgestudeerden en universitairen gemiddeld 44.672,13 euro per jaar verdienen.

Salarissen in vergelijking met andere regio’s

In vergelijking met andere regio’s heeft het Baskenland de hoogste gemiddelde salarissen, met 32.313,73 euro per jaar. Madrid en Navarra volgen met respectievelijk 31.230,73 euro en 29.189,52 euro. Dit contrasteert sterk met de Canarische Eilanden, wat aangeeft dat de economische uitdagingen hier aanzienlijk zijn.

Waarom zou je nog steeds voor Tenerife kiezen?

Ondanks de lagere salarissen, biedt Tenerife een hoge levenskwaliteit dankzij het milde klimaat, de prachtige natuur en de rijke cultuur. Voor overwinteraars en gepensioneerden kan het lagere kostenplaatje zelfs voordelig zijn. Bovendien zijn er volop mogelijkheden voor ondernemers en freelancers, vooral in de toeristische sector.

Tips voor wonen en werken in Tenerife

  1. Onderzoek de arbeidsmarkt: Wees voorbereid op lagere salarissen, vooral in de horeca en dienstensector.
  2. Overweeg ondernemerschap: De toeristische sector biedt veel kansen voor nieuwe bedrijven.
  3. Geniet van de levenskwaliteit: Het klimaat, de natuur en de cultuur maken Tenerife een aantrekkelijke plek om te wonen, ondanks de economische uitdagingen.
  4. Leer Spaans: Dit zal je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroten.
  5. Netwerken: Bouw een netwerk op van zowel lokale bewoners als buitenlandse inwoners om je kansen te vergroten. Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…