Magno Tapijt La Orotava dit jaar gewijd aan geloof

Tapijt La Orotava - Corpus Christi 2024 poster met engelen en religieuze figuren.
Foto: Ayuntamiento La Orotava

Het Magno Tapijt van La Orotava staat dit jaar in het teken van het geloof

Zoals elk jaar rond Sacramentsdag (Corpus Christi) wordt er op het plein voor het gemeentehuis van La Orotava een uniek kunstwerk gemaakt van natuurlijk zand uit het Teide Nationaal Park. Dit jaar heeft het Magno Tapijt, zoals het genoemd wordt, een duidelijke religieuze boodschap. De makers willen niemand onberoerd laten, maar laten het aan de toeschouwers over om tussen de lijnen door te lezen.

Thema is ‘De poorten van de hemel’

Het ontwerp voor dit jaar, met als titel “De poorten van de hemel” (Las puertas del cielo), werd gisteren voorgesteld in de raadszaal van het gemeentehuis. Directeur Domingo González legde uit dat het tapijt uit één geheel zal bestaan, in tegenstelling tot voorgaande jaren toen het in drie delen was opgesplitst.

Het stelt de hemel voor in verschillende kleuren en tinten, maar met overwegend witte lijnen als symbool voor zuiverheid. Centraal zien we enerzijds de heilige drie-eenheid (God de Vader, God de Zoon en de Heilige Geest) en anderzijds de essentie van de mensheid. Daarmee wil men benadrukken dat we allemaal gelijk en eindig zijn, en herinnerd zullen worden om wie we waren, hoe we ons gedroegen en wat we deden.

Bloem ontworpen met AI (Artificiële Intelligentie)

Onderaan het centrale motief, in het donkerste gedeelte, zal een aparte bloem te zien zijn. Voor het ontwerp daarvan werd naar verluidt artificiële intelligentie gebruikt. Ook de dood is er afgebeeld, als herinnering dat die deel uitmaakt van het leven.

De feestelijkheden van Corpus Christi gaan door van woensdag 15 mei tot en met zondag 16 juni 2024.

“Het is een ontwerp dat ons aanzet tot geloof, en tegelijk tot kracht en een positieve levenshouding”, aldus Domingo González. “Iedereen moet geloven waarin of in wie hij wil, als dat geloof maar helpt om nederiger te zijn en anderen te helpen.”

Het maken van het zandtapijt van La Orotava is online te volgen

Via de live webcam van La Orotava kun je het proces van het leggen van het zand- en bloementapijt nauwlettend volgen.

Geen expliciete sociale boodschap

In tegenstelling tot voorgaande jaren bevat het tapijt deze keer geen expliciete verwijzing naar sociale thema’s. Domingo González: “De vorige ontwerpen wilden de mensen bewust maken van de menselijke en wereldwijde problemen die zich voortdurend voordoen. Maar dat is bijna routine geworden. Heel weinig mensen worden er nog gevoelig voor en er wordt weinig aan gedaan om ze uit te roeien.”

De verschillende bloemen in het tapijt staan symbool voor de Maagd Maria en de engelen. Samen met de voorstelling van de drie-eenheid en de dood dragen ze betekenissen zoals de verrijzenis, die verwijst naar een nieuwe hemel en aarde. Daarmee wordt ook opgeroepen om zorg te dragen voor onze planeet.

Het is interessant om te zien hoe dit jaarlijkse kunstproject evolueert en inspeelt op de tijdsgeest. De keuze om deze keer een meer universele, spirituele boodschap te brengen in plaats van een expliciet sociaal-maatschappelijke, is op zich al een statement. Misschien een teken dat mensen in deze onzekere tijden nood hebben aan bezinning en ‘geloof’ in de brede zin van het woord. Het gebruik van AI voor een detail zoals de speciale bloem, toont dan weer dat de makers met hun tijd meegaan. Zo wordt dit eeuwenoude religieuze feest toch eigentijds ingevuld. Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…