Namaakproducten op Vlooienmarkt Santa Cruz

Namaakproducten op Vlooienmarkt Santa Cruz
Vlooienmarkt Santa Cruz – Foto Fran Pallero

Inspecteurs tonen onregelmatigheden op de wekelijkse vlooienmarkt

Een rapport van de afdeling Openbare Diensten van de gemeente Santa Cruz, opgesteld tussen oktober 2023 en april 2024, legt ernstige onregelmatigheden bloot die plaatsvinden op de wekelijkse Rastro vlooienmarkt te Santa Cruz bij de Mercado de Nuestra Señora de África. Uit inspecties blijkt dat er op grote schaal namaakproducten, verlopen medicijnen en zelfs gasflessen worden verkocht.

Ongeautoriseerde verkopers en spontane kraampjes

De uitgevoerde controles hadden als doel de aanwezigheid van de 411 kramen en het bestaan van niet-vergunde en spontane kramen te controleren, waarbij corrigerende maatregelen worden aanbevolen.

Het rapport beschrijft hoe de meerderheid van de onregelmatigheden zich concentreert in de Calle Francisco Bonín, waar het grootste aantal personen zonder vergunning of licentie zich bevinden.

Van de 22 toegewezen kramen daar komen de officiële vergunninghouders bijna nooit opdagen, op 4 of 5 na. Dit biedt ruimte aan ongeautoriseerde en spontane verkopers om zich daar te vestigen, vaak met artikelen uitgestald op de grond en met inname van voetpaden en doorgangen.

Vechtpartijen, drank, drugs en ongekeurde etenswaren

Deze straat, wat verder van het centrale marktgedeelte, is een vaste locatie geworden voor veelvuldige incidenten. Waaronder vechtpartijen, respectloos gedrag naar inspecteurs, het uitzetten van een dronken persoon die goederen probeerde te verkopen, illegale verwijdering van hekken buiten toegestane uren om auto’s binnen te laten, in beslag genomen vervallen medicijnen, drugshandel, illegale verkoop van groenten en aardappelen op de grond en zelfs het eten van arepa’s in auto’s.

Ook namaakproducten als sportkleding en tassen

Soortgelijke taferelen, zij het minder ernstig door nabije politieaanwezigheid, vinden plaats in omliggende straten zoals de Calle Leoncio Rodríguez, Avenida Buenos Aires en de Plaza General Gutiérrez.

De marktverordening wordt door minder dan 5% van de kramen niet nageleefd qua vergunningen en toegestane artikelen.

Bijna elke zondag moeten gasflessen en kooktoestellen verwijderd worden. Daarnaast is er een grote toename van namaakproducten geconstateerd, zoals schoenen, sportkleding en handtassen.

Andere misstanden op de markten in Tenerife

Helaas zijn dit soort praktijken niet beperkt tot de Rastro in Santa Cruz.

Ook op andere markten en vlooienmarkten in Tenerife, zoals de populaire Mercadillos onder toeristen, komen regelmatig malafide handelaren voor met vervalsingen en illegale waar. Meer informatie over de markten in Tenerife vind je in dit overzichtsartikel.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…