Nieuws week 31-2020

Update 2 augustus

Migranten blijven aankomen…

 • Salvamento Marítimo heeft een boot gered met ongeveer 35 mensen aan boord afkomstig van sub-Sahara. Rond 9u00 meldde een vissersboot dat er een patera (bootje) op ongeveer zes mijl afstand van Arguineguín, Gran Canaria vaarde.
  Rond 9u49 vond de redding plaats; het zijn allemaal mannen en een mogelijke minderjarige, en rond 10u15 arriveerden ze in Arguineguín.
  Eenmaal aan wal heeft personeel van de SUC en het lokale Gezondheidscentrum samen met personeel van het Rode Kruis, de migranten bijgestaan, die niet naar een gezondheidscentrum hoefden te worden overgeplaatst. Bron
 • Salvamento Marítimo heeft een boot gered met 47 mensen aan boord van sub-Sahara afkomst op ongeveer 60 mijl van het eiland Gran Canaria. De geredde personen kwamen rond 3u30 aan in Mogán.
  Volgens de eerste telling (tijdens de redding waren er 43 mensen op de boot, waarvan 40 mannen, 2 vrouwen en 1 kind), een tweede telling aan land bracht dit cijfer echter op 47), geen van hen diende te worden overgeplaatst naar een gezondheidscentrum. Bron

Update 1 augustus

55 migranten aangekomen in Gran Canaria

Een cayuco (sloep) met 55 migranten aan boord is vandaag aangekomen in de haven van Arinaga, Gran Canaria.

Het Centro de Control de Salvamento Marítimo in Las Palmas kreeg een waarschuwing dat er een cayuco was waargenomen op minder dan een mijl van de kust. Toen de reddingsdiensten aankwamen, was de boot ondertussen op eigen kracht aan land gegaan.

Onder de inzittenden waren er 45 mannen en 10 mogelijke minderjarigen, zij werden bij aankomst verpleegd door het gezondheidspersoneel van de SUC, het Rode Kruis en het Gezondheidscentrum. Geen van hen hoefde te worden overgeplaatst naar een gezondheidscentrum. Bron

31 migranten gered bij Lanzarote

Salvamento Marítimo heeft een boot met 31 migranten gered, ten noordoosten van het eiland Lanzarote, allemaal in schijnbaar goede gezondheid,.

De boot werd vrijdag gezien door een schip in de buurt van de gemeente Haría, waarna een reddingsteam in actie kwam.

Eenmaal gelokaliseerd en na de redding van de inzittenden van de boot, werden ze overgeplaatst naar Puerto Naos, waar ze werden behandeld. Het was niet nodig om over te stappen naar gezondheidscentra. Bron

Tijdelijke belasting om Covid-19 tests te financieren

De president van de Canarische Eilanden, Ángel Víctor Torres, heeft vrijdag tijdens de Conferentie van voorzitters voorgesteld een nieuwe belasting in te voeren die het mogelijk maakt om op alle luchthavens van de Europese Unie (EU) PCR-tests uit te voeren en “meer veiligheid in het luchtverkeer” te bieden, in afwachting van een vaccin.

De track & tracing app werd met succes getest in La Gomera. Zodat het gebruik ervan zal worden uitgebreid tot “alle Canarische Eilanden” en dat het door andere autonome gemeenschappen is gevraagd voor de regionale uitvoering ervan. Bron

Update 31 juli

Salvamento Marítimo zoekt tevergeefs naar immigranten

Het vliegtuig Sasemar 103 van Salvamento Marítimo heeft deze ochtend tevergeefs gezocht naar een groep immigranten die in een opblaasbare boot vanuit Marokko (Guelmim) vertrokken zijn richting Lanzarote.

Het vliegtuig heeft enkele uren over Fuerteventura en Lanzarote gevlogen zonder de boot te kunnen lokaliseren en is dan teruggekeerd naar zijn basis op de Canarische Eilanden. Morgen zaterdag zullen er nieuwe zoekacties zijn. Bron

Maandag buitengewone vergadering over de gezondheidsvoorschriften

De regering van de Canarische Eilanden heeft aangekondigd dat zij aanstaande maandag een buitengewone vergadering zal houden waarin de gezondheidsvoorschriften voor Covid-19 zullen worden herbekeken.

Het doel van deze bijeenkomst is om “zorgwekkende situaties” in gesloten ruimtes, jeugdfeesten en familiebijeenkomsten aan te pakken.

De regering van de Canarische Eilanden is in principe niet van plan om het gebruik van maskers in open gebieden te allen tijde verplicht te stellen.

“We kunnen ons niet laten leiden door krantenkoppen of vergelijkingen met andere gemeenschappen of landen waar de situatie veel slechter is,” maar we zijn vastbesloten “alles te doen wat nodig is” om sommige situaties te corrigeren en de regelgeving te vereenvoudigen om het optreden van de politiediensten te vergemakkelijken, zei de woordvoerder van de uitvoerende macht Julio Pérez. Bron

Update 29 juli

Canarische eilanden willen als eerste PCR-tests op de luchthaven

De Minister van Volksgezondheid Blas Trujillo is optimistisch dat hij hierover een akkoord zal bereiken met de Centrale regering om selectief PCR-tests te kunnen uitvoeren op toeristen die de archipel bezoeken.

Blas Trujillo benadrukte dat andere landen zoals de Tsjechische Republiek en Oostenrijk reeds maatregelen in deze richting hebben genomen en benadrukte dat het voor de Canarische Eilanden een noodzakelijk element is om de bestaande maatregelen aan te vullen. Bron

Update 28 juli

18 bemanningsleden vissersboot in quarantaine

18 bemanningsleden van het vissersvaartuig onder Spaanse vlag “Nuevo San Luis” blijven in quarantaine in de Dársena Pesquera van de haven van Santa Cruz de Tenerife nadat een positief geval van COVID-19 werd ontdekt.

Allen werden getest op coronavirus, zowel PCR als serologisch, waaruit het positieve geval van een van de bemanningsleden werd gediagnosticeerd, maar “met een zeer lage virale belasting”, bevestigde het Havenbedrijf.

De rest van de bemanning blijft asymptomatisch en aan boord van het schip, onder strikte controle van de veiligheidsdienst van het Havenbedrijf van Santa Cruz de Tenerife. Bron

Update 27 juli

15 nieuwe besmetten

Het aantal besmetten met Covid-19 blijft stijgen op de Canarische Eilanden, er werden 15 nieuwe gevallen geregistreerd.

Er zijn momenteel 55 actief besmetten in Tenerife, waarvan 47 thuis herstellen, 7 in het ziekenhuis en 1 op de UCI – data van 27 juli 05u00. Allen zijn in het noorden, tot hiertoe telt het zuiden geen actief besmetten.

 • 13 in Santa Cruz (11 thuis en 2 in het ziekenhuis, waarvan 1 op de UCI)
 • 25 in La Laguna (20 thuis en 5 in het ziekenhuis)
 • 1 in La Orotava (thuis)
 • 6 in Puerto de la Cruz (thuis)
 • 1 in Icod de los Vinos (thuis)
 • 2 in Los Realejos (thuis)
 • 7 in Candelaria (6 thuis en 1 in het ziekenhuis)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…