Geen San Juan feesten dit jaar

Houten sculptuur gemaakt door Luigi Stinga om de San Juan feesten uit te beelden.
Foto Sergio Méndez

San Juan afgelast dit jaar

Eerste jaar zonder nacht van San Juan

San Juan, de jaarlijkse traditionele viering van de zomerzonnewende met vuur en water. Zo heeft de beeldhouwer Luigi Stinga in een recordtijd – amper twee dagen – een van zijn originele houten sculpturen gemaakt om op een bijzondere manier het vuur en de betekenis die vreugdevuren in de toeristische stad te herdenken. Het sculptuur is heel de maand juli te zien aan het Castillo de San Felipe, Puerto de la Cruz.

Wat is San Juan?

De Noche de San Juan is één van de meest magische avonden van het jaar. Het wordt gevierd in de nacht van 23 op 24 juni, en de eerste reden die het speciaal maakt is dat het de kortste nacht van het jaar is.

Maar de nacht van San Juan is magisch om vele andere redenen. Het is het officiële begin van de zomer, het is midzomeravond, wanneer we van seizoen veranderen en het is de nacht dat men wensen kan doen.

Springen over vreugdevuren, baden in de zee om middernacht, etc.., het zijn slechts enkele van de rituelen die worden uitgevoerd op deze speciale nacht. De tradities en rituelen die rond de nacht van San Juan draaien zijn zeer divers en worden op verschillende locaties verschillend gevierd.

Ook wordt gezegd dat elk astrologisch teken, met zijn eigen specifieke kenmerken, het op een andere manier en met een andere intensiteit ervaart.

Waarom geen San Juan?

Tenerife wil alert blijven voor de dreiging van het coronavirus, dat vele levens heeft gekost en nog niet is verdwenen, daarom worden de Fiestas van San Juan afgelast om onnodige drukte en dus elk risico te vermijden.

Om deze reden zal het stadhuis het traditionele feest aan Playa Jardín niet met een gigantisch vreugdevuur uitvoeren, maar zal het zich aanpassen aan de huidige situatie.

Verbranden van het sculptuur “Saltafuego”

Het sculptuur “Saltafuego” van Luigi Stinga is te zien voor het Castillo San Felipe, waar het minstens de hele maand juli zal blijven staan. Het zal vervolgens worden bewaard, totdat wordt besloten wanneer het zal worden verbrand, zoals gebruikelijk is bij efemere kunst, die moet verdwijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…