Sanatorio de Abades – angstaanjagend erfgoed

Een mysterieuze plek aan de kust van Abades
In het zuiden van Tenerife, vlak bij het rustige kustdorpje Abades deel van de gemeente Arico, ligt een van de meest raadselachtige en spookachtige plekken van het eiland: het Sanatorio de Abades.
Deze voormalige kolonie voor melaatsen werd in de jaren 40 gebouwd tijdens de dictatuur van Franco, maar is nooit afgemaakt of in gebruik genomen. Het Sanatorio de Abades trekt vandaag vooral avonturiers, fotografen en nieuwsgierige bezoekers aan die gefascineerd zijn door verlaten gebouwen.
Vooral ’s avonds is de sfeer verontrustend. Absolute stilte, verwarrende echo’s en vreemde symbolen op sommige muren. Alles draagt bij aan zijn bekendheid als een van de meest huiveringwekkende plekken op de Canarische Eilanden.
Ben je fan van mysterieuze verhalen van het eiland? Dan vind je misschien ook de verhalen over de vijf legendes van Tenerife interessant, over guanches en buitenaardse wezens…
Gebouwd om leprapatiënten te isoleren
De bouw van het sanatorium begon in 1943 en was bedoeld als een volledig zelfvoorzienend complex om mensen met lepra te isoleren van de rest van de bevolking.
Het terrein zou onder andere een ziekenhuis, kerk, crematorium, huisvesting voor artsen en zelfs een bioscoop bevatten. De plannen werden getekend door José Enrique Marrero Regalado, een bekende architect die ook tekende voor de Mercado de África in Santa Cruz.
Hoewel Tenerife ooit het hoogste aantal lepragevallen van Spanje kende, werd het sanatorium gebouwd toen de ziekte al vrijwel verdwenen was. Ook opmerkelijk is dat het complex werd opgericht terwijl elders juist lepra kolonies werden gesloten.
Nog voor het sanatorium voltooid was, veranderde de medische aanpak van lepra ingrijpend. Door de introductie van het antibioticum dapson — dat effectief bleek tegen de ziekte — werd isolatie van patiënten al snel als overbodig beschouwd. Het project werd daarom stilgelegd, en uiteindelijk, in 1946, bleven de meer dan dertig gebouwen half afgewerkt en tot op de dag van vandaag ongebruikt.
Militaire oefeningen en verlaten toekomst
In de jaren 70 kreeg het complex tijdelijk een militaire functie: het Spaanse leger gebruikte het verlaten terrein voor onder meer schietoefeningen. Tot op de dag van vandaag zijn er nog sporen van die periode zichtbaar, zoals inslagen en graffiti.
In 2002 werd het terrein verkocht aan een Italiaanse projectontwikkelaar met ambitieuze plannen voor een toeristisch resort. Maar ook dat project bleef steken op de tekentafel.
Trekpleister voor durvers en niet zonder gevaar!
Het terrein is al decennia verlaten en blijft een opvallend herkenningspunt aan de zuidkust van Tenerife. De uitgestrekte ruïnes en het betonnen kruis boven op de heuvel trekken de aandacht van voorbijrijdende reizigers op de snelweg TF-1.
Voor wie deze locatie bezoekt, biedt het niet alleen een kijkje in een vergeten hoofdstuk van de eilandgeschiedenis, maar ook een unieke visuele ervaring.
De toegang is niet verboden, maar de lokale autoriteiten waarschuwen voor structurele risico’s: de staat van ruïne vormt een reëel gevaar!
Hoewel het gebied niet afgesloten is, wordt een bezoek afgeraden door de lokale autoriteiten vanwege het mogelijke instortingsgevaar. Wie toch wil gaan kijken, doet er goed aan stevige schoenen te dragen, niet alleen te gaan en extra voorzichtig te zijn.
Hoe bereik je het Sanatorio de Abades?
Het Sanatorio de Abades is makkelijk bereikbaar via de TF-1 snelweg. Neem afrit 42 richting Abades en parkeer in het dorp. Van daaruit is het slechts een korte wandeling naar het terrein, dat duidelijk zichtbaar is vanaf de weg. Je herkent het aan het grote kruis op de heuvel en de tientallen vervallen betonnen gebouwen.
Meer weten over de duistere kant van Tenerife?
Het Sanatorio is slechts één voorbeeld van de meer ‘obscure’ kant van het eiland. Er zijn meerdere plekken en verhalen die een donker of vergeten verleden blootleggen. Lees ook ons artikel over Tenerife: het Canarisch eiland van de hel voor een meer dan fascinerende geschiedenis. Bron