Stijgende prijzen op de Canarische eilanden
Forse prijsstijgingen sinds 2021
De Canarische eilanden hebben de afgelopen drie jaar te maken gehad met de sterkste prijsstijgingen van heel Spanje, vooral op het gebied van levensmiddelen en toeristische diensten. Dit blijkt uit recente cijfers van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE).
De impact op je dagelijkse boodschappen
Wat vroeger 10 euro kostte aan boodschappen, kost nu gemiddeld 13,30 euro. Met een stijging van 33% in de voedingssector sinds november 2021 voeren de Canarische eilanden de lijst aan van alle Spaanse regio’s. Het landelijk gemiddelde ligt op 30%.
Waarom worden de supermarkten bijna onbetaalbaar?
Horeca en toeristische sector
Ook in de horeca- en hotelsector zijn de prijzen flink gestegen. Met een toename van 22% delen de Canarische eilanden de hoogste positie met Galicië. Deze stijging ligt boven het landelijke gemiddelde van 20% en blijft sinds medio 2022 gestaag doorstijgen.
Stijging de laatste 12 maanden
Op jaarbasis (laatste 12 maanden) waren de grootste relatieve stijgingen voor de Canarische Eilanden, vooral te vinden bij:
- huisvesting, met plus 6,6%
- alcoholische dranken en tabak, met plus 4,7%
- hotels, cafés en restaurants, met gemiddeld 4,2%.
Gedurende 2024 (11 maanden) zijn huisvesting en alcoholische dranken en tabak de sectoren waar de prijzen het meest zijn gestegen op de eilanden, met respectievelijk 5,7% en 4,5%, met vrije tijd en cultuur aan de andere kant, met een daling van 1,1%.
Waarom stijgende prijzen in bars en restaurants?
Actuele prijsontwikkelingen
De meest recente cijfers van november 2024 tonen een algemene prijsstijging (IPC) van 2,2% op jaarbasis. Hoewel dit 0,7 procentpunt hoger is dan in oktober, ligt het nog steeds onder het landelijke gemiddelde van 2,4%.
Grootste stijgers per sector
De belangrijkste prijsstijgingen in november waren te vinden in:
- Kleding en schoenen (+1,7%)
- Huisvesting (+1,5%)
- Alcoholische dranken (+0,8%)
Lees ook waarom avocado’s duurder zijn op Tenerife.
Wat we dagelijks ervaren
Als insider die al jaren op Tenerife woont, ervaar ik persoonlijk dat de prijsstijgingen in de praktijk nog veel ingrijpender aanvoelen dan de officiële cijfers suggereren. Wat vroeger 5 euro kostte in de supermarkt, lijkt nu eerder richting de 10 euro te gaan.
Vooral in de toeristische gebieden zie je prijzen die bijna verdubbeld zijn. Een eenvoudige kop koffie die drie jaar geleden 1,20 euro kostte, kost nu vaak 2,50 tot 3,00 euro. Een doorsnee lunchgerecht in een restaurant is gestegen van 11-12 euro naar 20-25 euro. Deze praktijkervaringen worden breed gedeeld door zowel locals als buitenlandse residenten op de eilanden.
Deze prijsstijgingen hebben grote impact op zowel de lokale bevolking als de toeristen. Volgens experts is deze trend het gevolg van verschillende factoren, waaronder de geografische ligging van de eilanden en de sterke afhankelijkheid van import. Bron