Strandveiligheid met OneUp

Strandveiligheid met OneUp
Foto: Diario de Avisos

OneUp: Een baanbrekende stap in strandveiligheid

De Canarische Eilanden hebben een grote stap gezet in het verbeteren van de veiligheid op hun stranden. Manuel Miranda, de Minister van Territoriale Beleid, Territoriale Cohesie en Water van de Canarische regering, heeft recentelijk 1.900 OneUp auto-inflatable reddingsmiddelen overhandigd aan de Canarische Federatie van Gemeenten (Fecam). Deze zullen door de Nood- en Reddingsgroep (GES) van de regionale regering verdeeld worden onder de 77 gemeenten met badzones langs hun kustlijn.

Dit initiatief is vooral gericht op stranden zonder professionele reddingsdiensten. Door deze apparatuur beschikbaar te stellen aan civiele beschermingsdiensten en lokale politie, kan cruciale hulp worden geboden in de eerste momenten van een noodgeval.

OneUp – Canarische technologie ten dienste van de veiligheid

De OneUp, een product van 100% Canarische makelij, is een compact en gebruiksvriendelijk reddingsmiddel dat automatisch opblaast bij contact met water. Met een gewicht van slechts 390 gram en een lengte van 18 centimeter, is het uitgerust met een 25 meter lang oranje drijvend touw, karabijnhaken, reflecterende stickers en een waterdichte hoes.

Deze eigenschappen maken het een effectief hulpmiddel bij reddingsoperaties langs de kustlijn van de eilanden.

Lokale politie en civiele beschermingsdiensten op de verschillende eilanden hebben speciale trainingen gevolgd om het gebruik van deze zelfopblazende reddingsvesten te optimaliseren, zodat ze snel en effectief kunnen reageren bij verdrinkingsgevallen.

Toename van de strandveiligheid

Naast de distributie van de OneUp-apparaten, heeft de overheid ook een nieuw programma opgezet om meer dan 750 badzones op de eilanden uit te rusten met ongeveer 2.000 reddingszuilen (badmeester totems). Deze zuilen, naast het bevatten van de OneUp-apparaten, zullen automatisch een alarm sturen naar de coördinatiekamer van 112 in geval van een incident.

Alarmerende cijfers van verdrinkingen

In 2023 vielen er 60 dodelijke slachtoffers in de strand- en badzones van de Canarische Eilanden, een lichte daling ten opzichte van de 65 verdrinkingen in 2022. Deze cijfers onderstrepen de urgentie van verbeterde veiligheidsmaatregelen langs de kust.

De regering is in gesprek met Fecam en andere betrokkenen om nieuwe regelgeving voor strandveiligheid op te stellen. Bovendien wordt ingezet op betere communicatie en informatievoorziening, met de ontwikkeling van webapplicaties en het communiceren van pre-alerts voor kustfenomenen.

Ook is er een trainingsprogramma voor scholieren gestart, en de geleidelijke installatie van reddingszuilen, zowel aan de kust als in landelijke gebieden, om de responstijden in geval van noodsituaties te verkorten.

Bekijk hoe het toerisme op de Canarische Eilanden zich in 2023 heeft ontwikkeld.

Het OneUp-initiatief toont aan hoe lokale innovatie kan bijdragen aan een veiligere vakantie-ervaring voor zowel toeristen als bewoners van de Canarische Eilanden. Door de focus op eenvoudige bediening en brede inzetbaarheid is het OneUp-systeem een waardevolle toevoeging aan de strandveiligheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…