Toeristen bang maken, een nieuwe strategie

Protest tegen massatoerisme in een Europese stad met borden waarop staat “TOURISM KILLS THE PLANET” en “SAVE OUR PLANET”, als onderdeel van een milieubeweging tegen overtoerisme. Toeristen bang maken is de bedoeling.
Beeld gegenereerd door AI

Activisten tegen massatoerisme kiezen voor confrontatie

In Barcelona kwamen onlangs activisten uit SpanjeFrankrijkItalië en Portugal samen om een opvallende strategie te bespreken: toeristen bewust angst aanjagen om aandacht te vragen voor de ecologische gevolgen van massatoerisme.

Een activiste verwoordde het als volgt: “We willen dat toeristen een bepaald niveau van angst voelen. Zonder angst is er geen verandering.”

Deze uitspraken trokken ook internationaal de aandacht, waaronder in de Britse pers.

De aanpak kadert binnen een bredere protestgolf in Zuid-Europa, waarin het toerisme niet alleen als economische motor wordt gezien, maar ook als bedreiging voor leefbaarheid, natuur en lokale cultuur.

Verdeelde reacties op ‘eco-intimidatie’

De nieuwe tactiek leidt tot scherpe reacties. Tegenstanders vrezen dat dergelijke acties het imago van populaire bestemmingen schaden en contraproductief werken. Zeker op eilanden als Tenerife, waar het toerisme een essentieel onderdeel is van de economie, ligt deze benadering gevoelig.

We willen dat toeristen een bepaald niveau van angst voelen. Zonder angst is er geen verandering.”

Onlangs werd op het eiland massaal geprotesteerd tegen overtoerisme, onder het motto “Canarias tiene un límite”. Tijdens deze manifestaties benadrukten bewoners dat ze niet tegen toerisme zijn, maar pleiten voor een meer duurzaam en beheersbaar model.

Wat betekent dit voor Tenerife?

De druk op natuurlijke gebieden, zoals de Teide, wordt steeds groter. Daarom besliste de overheid recent om het aantal bezoekers in het nationale park te beperken via een reserveringssysteem. Lees hier alles over het bezoeken van El Teide in 2026.

Tegelijk groeit de belangstelling voor duurzaam toerisme: kleinere accommodaties, minder drukbezochte routes en respect voor natuur en cultuur. Zo zijn wandelroutes in het bergachtige Masca-gebied niet alleen adembenemend mooi, maar ook gereguleerd via een verplichte pendelbus. Ontdek hier hoe je Masca verantwoord kunt bezoeken.

Angst als boodschap: drempel of bewustmaking?

Is het moreel verdedigbaar om angst in te zetten om toeristen bewuster te maken van hun impact? Of leidt het eerder tot polarisatie en onbegrip?

De discussie raakt aan de kern van een steeds urgenter dilemma: hoe verenigen we de nood aan toerisme met de zorg voor leefbaarheid en ecologische grenzen? Tenerife staat daarbij symbool voor een bredere uitdaging waar vele toeristische regio’s in Europa mee worstelen. Bron

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…