Verkeerschaos Zuid-Tenerife, hoe oplossen?

Welke oplossingen zijn er voor de dagelijkse files
Groeiende fileproblematiek op de TF-1 snelweg zorgt voor dagelijks ongemak in Zuid-Tenerife. Met meer dan 763.900 dagelijkse verplaatsingen is de huidige infrastructuur niet meer toereikend. Als bewoner of toerist in het zuiden krijg je hier waarschijnlijk ook mee te maken. Laten we kijken naar de problemen en mogelijke oplossingen.
De huidige situatie
De TF-1 snelweg, met slechts twee rijstroken per richting, verwerkt dagelijks meer dan 100.000 voertuigen. Vooral tussen Adeje en Arona kunnen de vertragingen oplopen tot meer dan 30 minuten. Het zuidwesten van Tenerife vertegenwoordigt 26% van de eilandbevolking en 23% van de werkgelegenheid, wat de druk op de infrastructuur enorm verhoogt.
Voorgestelde oplossingen
Verschillende belanghebbenden komen met creatieve oplossingen. Hoteldirecteur Charlotte Abildtrupp stelt bijvoorbeeld omkeerbare rijstroken voor tussen Fañabé en Guaza. De hotelbranche experimenteert al met gedeeld vervoer voor medewerkers om het aantal auto’s te verminderen.
Toekomstplannen voor betere doorstroming verkeer
Het eilandbestuur werkt aan verschillende verbeteringen:
- Een derde rijstrook op kritieke delen van de TF-1
- Slimme verkeerslichten bij opritten
- Verbeterde toegangswegen bij Los Cristianos en Las Chafiras
- Een nieuw vervoersknooppunt in Los Cristianos
Fernando Davara, coördinator van het duurzame mobiliteitsplan, benadrukt dat er meerdere oplossingen nodig zijn. Er moet ook worden ingezet op beter openbaar vervoer en slim verkeersmanagement.
- verkeersdrukte Zuid-Tenerife
- files TF-1 snelweg
- verkeersproblematiek Tenerife
Voorlopig is de algemene consensus duidelijk: het verminderen van files in het zuiden van Tenerife vereist een alomvattende aanpak die verbeteringen in de infrastructuur, veranderingen in de stadsplanning en een vastberaden inzet op openbaar vervoer en duurzame mobiliteit combineert.
Ondertussen zullen inwoners en werknemers in het Zuiden blijven worden geconfronteerd met een probleem dat verre van is opgelost, maar blijft groeien. Bron