De vier dodelijke fouten in charcos

Vier dodelijke fouten - Cueva del Tancón
Cueva del Tancón

Zwemmen in natuurlijke plassen op de Canarische Eilanden

De vloedgolf die enkele dagen geleden zeven mensen heeft meegesleurd terwijl zij in een natuurlijke waterplas in Los Gigantes aan het baden waren, vestigt opnieuw de aandacht op de veiligheidsvoorwaarden voor dit soort “waterpartijen”. In het geval van de gemeente Santiago del Teide liep een van de zwemmers een ernstig hoofdletsel op, terwijl de anderen open wonden aan hun benen, ontwrichte vingers en borstwonden opliepen. Het had een grote tragedie kunnen zijn.

Cueva del Tancón

In de buurt van de bekende cueva del Tancón (de Tancón-grot), zijn de afgelopen vijf jaar wel zes mensen om het leven gekomen en er zijn talrijke reddingen in extremis geweest van slachtoffers die verdronken nadat zij, in het bekken van het kristalheldere water, tussen de vulkanische rotsen van deze paradijselijke plaats waren gevallen en werden meegezogen door de stromingen.

Al 66 dodelijke verdrinkingen in 2022

Tot nu toe heeft bijna 20% van de op de Canarische eilanden geregistreerde dodelijke zwemongevallen zich voorgedaan in één van de 500 natuurlijke poelen, plassen en charcos van de eilanden. Dit volgens het Plataforma 1.500 kilómetros de Costa, dat in 2022 al 66 dodelijke verdrinkingen heeft geteld. Een cijfer dat in november fors is gestegen, die maand lieten 16 mensen het leven, het hoogste aantal in tien jaar.

Belangrijkste oorzaak van dit soort ongevallen is onvoorzichtigheid!

Waarom gebeuren er zoveel ernstige ongelukken in natuurlijke poelen en plassen op de Canarische eilanden? De deskundige Sebastián Quintana, voorzitter van het platform, stelt dat de belangrijkste oorzaak van dit soort ongevallen onvoorzichtigheid is, en somt vier belangrijke redenen op die tot een fatale afloop kunnen leiden. Hij noemt ze “de vier dodelijke fouten”.

De vier dodelijke fouten

De eerste fout is om bij een wilde zee een natuurlijke poel of plas (charco) in te gaan.

Het tweede fenomeen doet zich voor wanneer de zwemmer denkt dat hij of zij binnen de omtrek veilig is voor de stromingen, maar als er een golf aankomt, zal het waterpeil stijgen en zal de watermassa de rotsen of wanden raken en met hoge snelheid zijn koers richting land-zee wijzigen en alles op zijn route meesleuren.

In dit scenario, als de persoon niet buiten westen raakt door de klap tegen de rotsen, zal het veroorzaakte trauma door de extreme situatie hem in paniek doen raken en zal zijn overlevingsdrang ervoor zorgen dat hij alles uit zichzelf haalt om naar de kant te zwemmen.

Hier wordt de derde fout begaan: de stroming werkt tegen hem en het gevolg is onmiddellijk: zijn energie raakt op, vermoeidheid neemt toe en uiteindelijk zinkt hij naar de bodem.

Wat dan? Volgens Sebastián Quintana is de veiligste handelwijze “zich door de stroom te laten meevoeren en zich van de stroming te verwijderen, al je energie te sparen en met je armen te zwaaien zodat de hulpdiensten vanaf het land kunnen worden ingeschakeld, nooit proberen het land te bereiken op hetzelfde punt waar je werd meegesleurd“.

De vierde fout is het “verkeerde held”-syndroom, nl. de spontane reactie van de degene die iemand in nood ziet en “zonder iets” in zee springt. Hij is zich er niet van bewust dat hij onvermijdelijk op weg is het tweede slachtoffer te worden.

In de meeste gevallen denkt de amateur-redder er nauwelijks aan om voor zijn eigen veiligheid en die van de persoon in nood vooraf een zwemvest of ander hulpmiddel mee te nemen. Hoewel het meest effectieve en verantwoorde advies is om niet in het water te springen, vooral als de zee ruw is. Het beste is om onmiddellijk 112 te bellen.

Het beste is om onmiddellijk 112 te bellen.

Tot slot waarschuwt het Plataforma 1.500 kilómetros de Costa, dat veel zwemmers, vooral toeristen, zich niet bewust zijn van het ontstaan van de golfbewegingen bij de kust. Ze komen in series van 7 of 8 na elkaar en het interval tussen de ene serie en de andere is 4 of 5 minuten. Er zijn zwemmers die denken dat deze kleine periode van rust voldoende is, terwijl het in werkelijkheid een valstrik is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…