Wanneer gaat de zomertijd 2023 in?

Zomeruur 2023 Tenerife

Zomeruur 2023

De tijd nadert dat we, zoals elk jaar, onze klokken een uur vooruit moeten zetten om ons aan te passen aan de zomertijd. Veel landen in de wereld, waaronder Spanje, passen deze maatregel vooral toe vanwege de energiebesparing die hij zou opleveren.

In de praktijk zijn steeds meer mensen tegen deze tijdswisseling en de Europese Unie is jaren geleden overeengekomen om deze in haar lidstaten af te schaffen.

Tot op heden is men het echter nog niet eens geworden over een permanent tijdschema voor Europa, dus voorlopig moeten we onze klokken een uur vooruit zetten en een paar maanden later weer achteruit.

Wanneer verzetten we de klok?

Spanje volgt momenteel de tijdzone UTC+1, die met de overgang naar de zomertijd UTC+2 wordt. Deze wijziging vindt jaarlijks plaats in de vroege ochtend van het laatste weekend van maart. Bijgevolg wordt ons een uur slaap ontnomen, maar dat wordt in de herfst weer goedgemaakt.

In de vroege uren van zondag 26 maart verandert de tijd van 1u00 naar 2u00.

Daarom zal de klok op zondag 26 maart om 2u00 uur ’s nachts veranderen in 3u00. Voor de Canarische Eilanden, waar het een uur vroeger is, zal het om 1u00 zijn dat het 2u00 wordt.

Wanneer wordt de tijdswisseling afgeschaft?

Hoewel de Europese Unie een akkoord heeft bereikt over de afschaffing van de zomertijd, lijkt het erop dat deze nog een aantal jaren van kracht kan blijven. Volgens de aankondiging in het staatsblad is de wijziging van de zomer- en wintertijd in Spanje al gepland tot 2026.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…