Zomertijd 2025 op de Canarische Eilanden

Wanneer gaat de zomertijd 2025 in op de Canarische Eilanden?
Zoals elk jaar vindt de overgang naar de zomertijd plaats op de laatste zondag van maart. In 2025 betekent dit dat de klok in de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 maart een uur vooruit moet worden gezet. Op de Canarische Eilanden moet je om 01u00 ’s nachts de klok een uur vooruit zetten naar 02u00.
Dit betekent dat je die nacht een uur minder slaapt, maar dat de zon de volgende dag pas een uur later ondergaat.
Deze tijdsverandering geldt niet alleen voor de Canarische Eilanden, maar voor heel Spanje en grote delen van Europa. Het doel van de zomertijd is om beter gebruik te maken van het daglicht en theoretisch energie te besparen.
De geschiedenis van de zomertijd in Spanje
De zomertijd werd in Spanje voor het eerst ingevoerd in 1918. Volgens een artikel van natuurkundige Pere Planesas in het jaarboek van het Astronomisch Observatorium van Madrid gebeurde dit om economische en politieke redenen. Door de kolenschaarste tijdens de Eerste Wereldoorlog en om de tijd te synchroniseren met buurlanden werd dit systeem geïntroduceerd.
Het is interessant om te weten dat dit tijdssysteem al meer dan een eeuw bestaat, maar de laatste jaren staan de halfjaarlijkse wijzigingen ter discussie. Veel experts menen dat het onderscheid tussen winter- en zomertijd tegenwoordig weinig zinvol is, omdat de energiebesparing minimaal zou zijn.
Plannen om de tijdsverandering af te schaffen
In 2019 kondigde de Europese Commissie aan dat ze een einde wilde maken aan deze halfjaarlijkse tijdsveranderingen. Het plan was dat elk Europees land zou kiezen welke tijdzone het permanent zou aanhouden. Het Europees Parlement had 2021 aangewezen als het jaar waarin deze nieuwe regelgeving in werking zou treden.
Echter, door de “corona-crisis” en vooral al zijn maatregelen (lockdowns etc..) vanaf maart 2020 liep dit proces aanzienlijke vertraging op. Tot op de dag van vandaag is er weinig vooruitgang geboekt in dit debat, en het lijkt erop dat ook 2025 niet het jaar zal zijn waarin we afscheid nemen van de tijdsverandering.
Praktische effecten van de zomertijd
De overgang naar de zomertijd heeft directe gevolgen voor je dagelijkse leven. Je verliest een uur slaap in de nacht van de verandering, maar krijgt er ’s avonds een uur daglicht bij. Voor toeristen en inwoners van de Canarische Eilanden betekent dit langere avonden en langer licht, wat extra tijd geeft om van de buitenactiviteiten te genieten.
Voor ouderen en mensen met slaapproblemen kan de tijdsverandering echter enkele dagen van aanpassing betekenen, omdat het bioritme wordt verstoord. Het is aan te raden om in de dagen voor de tijdsverandering geleidelijk je slaapritme aan te passen door iets eerder naar bed te gaan.
Meer nadelen dan voordelen
Recent onderzoek van het European Biological Rhythms Society suggereert dat de verstoringen in ons bioritme door deze halfjaarlijkse tijdsveranderingen meer nadelen dan voordelen kunnen hebben voor de volksgezondheid. De energiebesparing, het oorspronkelijke doel van de zomertijd, blijkt in onze moderne maatschappij met ledverlichting en efficiënte apparaten minimaal te zijn. Bron