Zeldzame zwarte zeeduivel voor de kust van Tenerife aangetroffen

Zwarte zeeduivel Tenerife - Melanocetus johnsonii
Foto Wikipedia

Mysterieuze diepzeevis bij Playa San Juan

Een bijzondere ontdekking deed eind januari de gemoederen flink oplopen op Tenerife. Voor de kust van Playa San Juan in de gemeente Guía de Isora werd een zeldzame zwarte zeeduivel (Melanocetus johnsonii) waargenomen.

De vis werd gezien op zondag 26 januari 2025 op twee kilometer van de kust.

Het is een echt roofdier van de diepte, dat normaal gesproken op 200 tot 2.000 meter diepte leeft, liet zich op klaarlichte dag zien vlak bij het strand.

Kenmerken van de mysterieuze zwarte zeeduivel

De zwarte zeeduivel is een fascinerende vis die veel kleiner is dan veel mensen denken. Het vrouwtje wordt maximaal 50 centimeter lang, terwijl de meeste exemplaren tussen de 20 en 30 centimeter meten. Het meest opvallende kenmerk is een soort ‘hengel’ op zijn kop met lichtgevende bacteriën, die de vis gebruikt om prooien te lokken in de donkere diepzee. Ze voeden zich voornamelijk met kleine kreeftachtigen.

Terwijl enkel de vrouwelijke exemplaren een lichtgevende ‘hengel’ bezitten, delen beide geslachten het vermogen om hun bek extreem ver te openen.

Hoewel de vis er angstaanjagend uitziet (en zelfs model stond voor een kwaadaardig personage in de film Finding Nemo), is het dier volledig ongevaarlijk voor mensen.

Fascinerende aanpassingen

De zwarte zeeduivel is perfect aangepast aan het leven in de diepe oceaan, waar totale duisternis heerst en temperaturen tussen de 4°C en 10°C bedragen. De naam van deze vis komt van het Griekse ‘melanos’ (zwart) en ‘keto’ (zeemonster).

Deze diepzeevis heeft verschillende bijzondere kenmerken ontwikkeld om te overleven in deze extreme omgeving. Ze hebben niet alleen een enorme bek met scherpe, naar binnen gekromde tanden, maar ook een maag die zich extreem kan uitrekken om grotere prooien te verteren.

Het meest opmerkelijke is het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes. De vrouwtjes zijn veel groter dan de mannetjes. Bij deze soort blijft het kleine mannetje permanent vastgebeten aan het vrouwtje met zijn krachtige gebit – een bijzondere aanpassing om voortplanting in de uitgestrekte oceaan zeker te stellen. De vis is vernoemd naar de Britse natuuronderzoeker James Yate Johnson (1820-1900), die het eerste exemplaar ontdekte op Madeira.

Niet zo romantisch als het lijkt

Hoewel veel mensen het verschijnen van deze vis aan de oppervlakte als iets bijzonders zagen, waarschuwt marien biologe Laia Valor dat dit gedrag niet normaal is. Als deze vissen aan de oppervlakte komen, zijn ze meestal al stervende of dood. Ook dit exemplaar overleefde de gebeurtenis niet en is later overgebracht naar het Museum voor Natuur en Archeologie (Museo de la Naturaleza y Arqueología) in Santa Cruz de Tenerife.

Wetenschappelijke waarde

De NGO Condrik Tenerife heeft het voorval gedocumenteerd voor wetenschappelijk onderzoek. Experts vermoeden dat de vis door opstijgende waterstromen, ziekte of vlucht voor een roofdier naar boven is gekomen. Het is zeer ongebruikelijk om deze soort in ondiepe wateren aan te treffen – normaal worden alleen larven of verzwakte exemplaren aan de oppervlakte waargenomen. Bron

Nieuwe expositie in MUNA

Het exemplaar van de zwarte zeeduivel is sinds 26 januari 2025 te bewonderen in het Museum voor Natuur en Archeologie (MUNA) in Santa Cruz.

Het museum heeft een speciale expositieruimte ingericht in de afdeling mariene biologie.

Geïnteresseerden kunnen de vis bekijken tijdens de reguliere openingstijden:

  • maandag tot en met zaterdag van 09u00 tot 19u00.
  • zon- en feestdagen van 10u00 tot 17u00.
  • vrijdag en zaterdag is de toegang gratis vanaf 16u00.

Lope Afonso, vicevoorzitter van het Cabildo van Tenerife, benadrukt dat deze bijzondere vondst laat zien hoe verrassend de biodiversiteit van het eiland is. Het museum wil met deze expositie zowel scholieren als het grote publiek de kans geven om deze zeldzame diepzeevis van dichtbij te bekijken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…