Alcalá – Fiesta Virgen de Candelaria

Fiestas Alcála - de Zwarte Madonna

Alcalá – Fiestas de Agosto 2014

De Virgen de Candelaria is niet alleen de patroonheilige van Tenerife en Candelaria, maar ook van het kustdorpje Alcalá.

Zowel op 2 februari als 15 augustus wordt de Virgen de Candelaria gevierd, met de Fiestas de Agosto als belangrijkste.

Dit jaar van  woensdag 13  t/m zondag 17 augustus.

Vrijdag 15 augustus is de hoogdag die ‘s morgens begint met een heilige misviering om 11u00, vervolgens gaat een processie met de heilige maagd (La Virgen de Candelaria), begeleid door de muziekband “Virgen de la Luz”. Bij aankomst is er een offergave van bloemen en worden er duiven losgelaten.

Fiestas Alcalá (foto augustus 2013)

Daarna gaat de processie per boot verder op zee en bezoekt de volgende omringende plaatsen: Playa de San Juan, Fonsalia en Puerto de Santiago.

Rond 19u00 optreden van “Grupo Son 21”.

Om 21u00 een tweede processie met de muziekband “Virgen de la Luz”, daarna zingen van het “Ave Maria” door Yuly.

Versierde boten vergezellen het vaartuig met de Heilige Maagd van Candelaria tot het aan land brengen, dit alles onder luid getoeter.

Voor deze gelegenheid worden de ramen en balkons van de huizen kleurrijk versierd, met onder meer vlaggen van Spanje en de Canarische eilanden.

Om 24u00 vuurwerk en groot dansfeest met orkest “Corinto Band”.

Hoogtepunt: Vuurwerk in Alcalá

Omstreeks middernacht start het groot vuurwerk, beter bekend als “la Noche de Fuegos” (de Nacht van het Vuur).

Het vuurwerk wordt afgeschoten vanaf vier punten aan de haven van Alcalá: la Baja de Afuera, Filo Méndez, Baja de Tierra en aan de oever.
Het zwaarste werk is om de méér dan 2500 zandzakken van 20 kilogram met kleine boten te vervoeren naar deze baaien. Dit om de vuurwerk constructies tussen de rotsblokken te ondersteunen.Afhankelijk van de zee kan dit werkje tot 3 dagen duren, maar is noodzakelijk voor de veiligheid.

Gedurende de jaren is het vuurwerk gegroeid in omvang én kwaliteit en zou bijna de helft van het totale budget van deze feestelijkheden opslorpen.

De vuurwerkshow, die minstens een halfuur duurt, wordt georganiseerd door de bekende gebroeders Toste (“Hermanos Toste”) van Los Realejos, die dit al  80 jaar doen.

Traditiegetrouw komen er bezoekers van gans het eiland hier naartoe om dit spektakel te bewonderen. Daarom wordt gevraagd om gebruik te maken van het openbaar vervoer (bus 473 of 477), taxi of autodelen om parkeerproblemen en files te voorkomen.

Later op de avond is er nog een groot dansfeest met orkest tot in de vroege uurtjes, ook woensdag-, donderdag-, zaterdag- en zondagavond is het “baile” (dansfeest).

Bekijk hier het volledige programma van de  Fiestas Patronales Virgen de Candelaria van Alcalá 2014.

Alcalá – Guía de Isora

Alcalá is een klein kustdorpje gelegen aan de westkust van Tenerife en behorende bij de gemeente Guía de Isora. Dit typische dorpje telt ongeveer 4300 inwoners en is een 30-tal kilometers verwijdert van de luchthaven Tenerife Sur, Aeropuerto Reina Sofía.

Alcalá telt meerdere kleine zwarte lavastranden, waarvan Playa de Alcalá het grootste en het meest centraal gelegen is. Playa de Alcalá is omringd door steile rotsen en kan alleen bereikt worden via een trap. Iets noordelijker is er nog een strand dat beter bereikbaar is. Meer zuidelijk gelegen vindt men de eveneens kleine stranden Playa de Baja Larga, Playa de los Topos en Playa la Carrera.

Travesia a Nado Alcalá

De laatste dag van de Fiestas van Alcalá, zondag 17 augustus om 18u00 is er een zwemwedstrijd (1500 meter) “Travesía a Nado Alcalá” aan de Playa de la Jaquita al Callao.
De deelnemers vertrekken aan de Playa de La Jaquita om 1500 meter te zwemmen tot aan La Playita (aan de haven).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…