Boete voor boodschappentassen op achterbank auto

Boete voor boodschappentassen op achterbank... rode Fiat 500 met valies achteraan

Wat zegt de wet hierover en hoe kun je boetes voorkomen?

De Dirección General de Tráfico (DGT) heeft een streng standpunt tegenover automobilisten die hun boodschappentassen op de verkeerde plaats in de auto achterlaten of op de achterbank neerzetten. Deze veelvoorkomende gewoonte in Spanje kan het zicht belemmeren en vormt een gevaar op de weg.

Wat zegt het Algemeen Verkeersreglement?

Artikel 14 van het Algemeen Verkeersreglement is hierover heel duidelijk:

Lading die in een voertuig wordt vervoerd, evenals accessoires die worden gebruikt om deze te beschermen, moet op een manier worden geplaatst en indien nodig worden vastgezet, zodat ze niet kunnen rondslingeren, geheel of gedeeltelijk kunnen vallen, gevaarlijk kunnen verschuiven, de stabiliteit van het voertuig in gevaar kunnen brengen, lawaai, stof of andere hinder veroorzaken die had kunnen voorkomen worden, en tot slot, de verlichting of lichtsignalering, verplichte kentekenplaten en de handmatige waarschuwingen van de bestuurder niet hinderen.”

Samengevat betekent dit dat het verboden is om voorwerpen in de auto te hebben die het zicht van de bestuurder belemmeren. Dit geldt ook voor boodschappentassen die op de achterbank worden geplaatst.

De boete voor het niet naleven van deze regel kan oplopen tot wel 200 euro.

Als verantwoordelijke bestuurders dienen we ons bewust te zijn van de regelgeving omtrent het correct opbergen van boodschappentassen en andere ladingen in onze voertuigen. Door dit strikt na te leven, tonen we verantwoordelijkheid en respect voor de veiligheid van onszelf en andere weggebruikers.

Hoe boetes vermijden? advies van DGT

  • Bevestig de lading met riemen, bij voorkeur aan de voorkant.
  • Gebruik het bagagenet in de bagageruimte voor kleinere en lichtere voorwerpen.
  • Zorg ervoor dat de lading nooit tot aan de voorkant van de passagiersruimte komt. Als dat wel het geval is, moet je indien mogelijk gebruikmaken van een transportvoertuig zoals een bestelwagen.
  • Bevestig de lading aan vaste delen van het voertuig om verschuiving te voorkomen.
  • Als de achterstoelen leeg zijn, zet de lading dan vast met diagonaal geplaatste riemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…