Chirche – Día de las Tradiciones

Chirche typisch huis van rond 1900

Día de las Tradiciones 2014 in Chirche

Zoals elk jaar de 2de zondag van de maand juli is het “Día de las Tradiciones” in Chirche.

Deze dag wordt Chirche omgetoverd in een dorp uit de jaren 1900-1950 en zijn er demonstraties van de diverse ambachten uit die periode in de talrijke karakteristieke historische woningen. Gekleed in typische klederdracht verricht de lokale bevolking de dagelijkse bezigheden van dat tijdperk, zoals mandenvlechten, gofio maken, naaien, strijken, brood kneden…

Hoe komt men in Chirche?

Gezien er in het dorpje zelf bijna geen parkeermogelijkheid is wordt gratis busvervoer voorzien van 10u00 tot 16u00.

Vertrekpunt is de Guardia Civil van Guia de Isora, makkelijk te vinden via de witte richtingaanwijzers.

De minibus (goed voor een 30-tal passagiers) stond al te wachten… maar was volzet, geen probleem want na minder dan 5 minuten was de volgende bus er. De kundige vrouwelijke chauffeur overbrugde het hoogteverschil van 600 meter naar 850 meter tot aan het dorp Chirche en dit via een steile en kronkelende baan, waar ik zelf liever niet zou rijden.

Chirche - de was hangt te drogen, daarnaast het wijnhuis

Chirche (Guia de Isora)

Chirche is een dorp dat deel uitmaakt van de gemeente Guia de Isora en bevindt zich op het hogere deel op ca. 850 meter. Het is ongeveer 2 km van het centrum van Guia de Isora verwijdert en bereikbaar via een steile bochtige weg.

Dankzij archeologische overblijfselen weet men dat dit dorp zijn oorsprong vindt bij de Guanchen. De geschiedenis als dorp zelf  is begonnen gedurende de tweede helft van de 17de eeuw.

Chirche maakt sinds 2008 deel uit van het cultureel erfgoed (Bien de Interés Cultural) van de Canarische eilanden, dankzij de typische architectuur van de huizen die een grote geschiedkundige waarde kennen.

Chirche is een rustig, landelijk en pittoresk dorp dat ongeveer 200 inwoners telt.

School in Chirche - 1931 - Día de las Tradiciones 2014

Eerste publieke school in Chirche

In het jaar 1931 opende de eerste publieke lagere school in Chirche, onder leiding van “meester” Dña. Adela. Bovenstaand een foto van de klas, waar zowel jongens, meisjes en jongelui van de wijk samen les kregen in een vertrek van de Casa de Los Mesa.

De opeenvolgende leerkrachten woonden steeds aan de overkant van de school in de Casa de Las Maestras. Deze werd verbouwd tot een ruraal hotel (casa rural de alojamiento) en draagt nu de naam Casa Carmela.

In de jaren ’60 werd een nieuwe school gebouwd, die tot op heden nog steeds in gebruik is.

Oude Ambachten in Chirche

De ambachten

Hierboven enkele van de oude ambachten, nl. malen van maïs voor gofio en het kneden en voorbereiden van broodjes voordat ze de oven in kunnen.
Andere uitgeoefende ambachten zijn:

  • manden vlechten
  • smeden
  • naaien
  • borduren
  • koffie malen en zetten
  • huishoudelijke taken: wassen, strijken, aardappelen schillen…

Chirche: huishoudelijke taken

Día de las Tradiciones 2015

Ook volgend jaar zullen de bewoners van Chirche maanden bezig zijn met de voorbereidingen om deze dag vol nostalgie tot een succes te maken. Noteer reeds in de agenda zondag 12 juli 2015, “Chirche” en beleef een onvergetelijke dag!

In Chirche dragen vrouwen alles op het hoofd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…