Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Ambachtenbeurs Pinolere

vrijdag 3 november 2023 10u00 tot zondag 5 november 2023 19u00

Ambachtenbeurs Pinolere, La Orotava

De XXXVIIIste Ambachtenbeurs Pinolere 2023 (Feria de Artesanía de Canarias), gepland voor 1, 2 en 3 september, moest vorige week worden uitgesteld vanwege de bosbrand op het eiland Tenerife.

Nu hebben de organisatoren nieuwe data aangekondigd: het evenement zal uiteindelijk plaatsvinden op vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 oktober vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 november (van 10u00 tot 19u00) in het Museum en Etnografisch Park van Pinolere (Museo y Parque Etnográfico de Pinolere) in La Orotava.

In het teken van “Timpleros”

Enkele voorbeelden van Timples, vijfsnarig Canarische houten muziekinstrument

De nieuwe editie staat dit jaar in het teken van de timpleros, ambachtslui die de timple (een traditioneel vijfsnarig tokkelinstrument van de Canarische Eilanden) maken.

Onder het motto “Timpleros, muestra regional de artesanos constructores de timples de Canarias” (Timpleros, regionale tentoonstelling van houtbewerkers van de Canarische Eilanden) zullen 170 ambachtslieden uit de hele archipel deelnemen aan het evenement, dat kunst, traditie en design combineert.

Onder de geplande activiteiten zijn tentoonstellingen van timple-collecties, een didactische tentoonstelling over het maken van timples en optredens met het instrument.

Er zal ook een folkloristische verbroedering plaatsvinden tussen de Parranda El Chaboco de Pinolere en de Agrupación Folclórica “Do Lusco ó Fusco ” de A Guarda de Pontevedra.

Eerbetoon aan de tradities van Teguise

Al elf jaar brengt de Culturele Vereniging Pinolere hulde en erkenning aan de tradities van de gemeenten van de Canarische Eilanden. Dit jaar wordt er een eerbetoon gebracht aan de tradities van Teguise op Lanzarote.

Deze gemeente heeft een unieke wereldattractie in de vorm van het Casa-Museo del Timple (Timple Museum), dat wordt geleid door de beroemde muzikant Benito Cabrera. Het museum is een must-visit voor liefhebbers van muziek en cultuur.

Elk carnaval toont de Villa de Teguise trots zijn beroemde “diabletes”, figuren gekleed in een witte broek en hemdje, beschilderd met zwart en rood gestreepte ruiten. Bovenop dragen ze leren riemen met belletjes en bellen van hout en messing, terwijl hun gezichten bedekt zijn met een opvallend masker en twee hoorns. Daarnaast dragen ze een stok met een zak, die wordt gebruikt om het publiek en de toeschouwers bang te maken.

Ambachtenbeurs Pinolere: terugblik op eerder eerbetoon

In voorgaande jaren werd hulde gebracht aan:

  • de Guanches van Candelaria.
  • de tradities van de Rancho de Ánimas de Teror, de oudste van de Canarische Eilanden.
  • de Papahuevos van Agaete.
  • de Caballos Fuscos van Fuencaliente.
  • de recreatie van de Bajada de Las Hayas van La Guancha.
  • de Ramo de Arure uit Valle Gran Rey.
  • de Agrupación Folclórica Sabinosa uit El Hierro, het oudste van de Canarische Eilanden.
  • de traditionele dames caladors uit de gemeente La Oliva op Fuerteventura.
  • de Hermanos Toste pyrotechniek uit Los Realejos, met meer dan 200 jaar geschiedenis.

Gratis bussen vanuit het centrum van La Orotava

De organisatoren herinneren eraan dat er een gratis busdienst beschikbaar zal zijn voor het publiek, die elk uur vertrekt vanuit het centrum van La Orotava, vanaf Avenida Sor Soledad Cobián.

De deuren gaan open om 10u00, maar de officiële opening vindt plaats op 1 september om 12u00. Na dit evenement volgt de prijsuitreiking, eerst de Cho Feriantes de Honor 2023 en vervolgens de XX Premio Artesanía y Patrimonio Villa de La Orotava 2023.

De tentoonstelling wordt georganiseerd door de Culturele Vereniging Pinolere “Proyecto Cultural” met medewerking van La Villa de La Orotava en het Cabildo Insular de Tenerife.

De representatieve poster van deze editie is een idee en ontwerp van Chano Díaz van Taller del Sol met een foto van Juan Agustín Pérez Pérez (Tingo).

Etnografisch museum, Calle Alzados GuanchesPinolere
Pinolere,Santa Cruz de Tenerife38310Spanje
+ Google Maps

Ook interessant om weten…