Bijna evenveel voertuigen als inwoners in Tenerife

Evenveel voertuigen als inwoners in Tenerife

Evenveel voertuigen als inwoners op Tenerife

Op Tenerife zijn er bijna evenveel motorvoertuigen (auto’s, bussen, vrachtwagens, bestelwagens en motorfietsen, allemaal inbegrepen) als er geregistreerde inwoners zijn.

Op 1 januari 2021 waren er op het eiland 818,9 voertuigen per 1.000 inwoners, slechts één punt minder dan in het jaar vóór de pandemie.

Op de Canarische Eilanden ligt het gemiddelde op 802 voertuigen per 1.000 inwoners, waarbij de eilanden La Palma (907/1.000), El Hierro (857/1.000) en Lanzarote (836/1.000) Tenerife voorbijsteken. Vilaflor, bijvoorbeeld, heeft een gemiddelde dat veel hoger ligt dan zijn aantal inwoners, nl. 1.477 voertuigen per 1.000 inwoners.

Uit de statistieken kunnen we afleiden dat van de 818,9 voertuigen per 1.000 inwoners er 560 personenauto’s zijn.

Er zijn meer auto’s op het eiland dan mensen die deze kunnen besturen

De cijfers worden nog sprekender als we de minderjarigen (14% van de bevolking) en degenen zonder rijbewijs, buiten beschouwing laten: er zijn meer auto’s op het eiland dan mensen die deze kunnen besturen, zelfs als we de toeristen (voor wie er ongeveer 30.000 auto’s zijn) meetellen.

Met meer dan 840.000 geregistreerde voertuigen en 1.550 kilometer aan wegen is Tenerife niet berekend op een dergelijke hoeveelheid wagens. Als ze allemaal op hetzelfde moment samen op de baan zouden komen, is er plaats tekort op het wegennet.

Als alle auto’s, bussen, vrachtwagens, bestelwagens, caravans of motorfietsen op het eiland in een rij zouden staan, zou de lengte ongeveer 3.360 kilometer zijn.

840.000 voertuigen aan een gemiddelde lengte van vier meter, maakt 3360 kilometer. Dat is tweemaal de afstand van Brussel naar Benidorm!

Mobiliteitsplan voor eilanden

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Bestuur werkt aan het Plan Insular de Movilidad Sostenible de la Isla de Tenerife (PIMSIT), via een proces van burgerparticipatie, met als doel Tenerife te voorzien van een instrument dat zal dienen om te plannen en te beheren hoe we ons de komende 20 jaar op een duurzame manier op het eiland zullen verplaatsen.

Verplaatsingen gebeuren voor 72,9% met eigen wagen

Uitgangspunt van het project is dat maar liefst 72,9% van de verplaatsingen op het eiland met de eigen auto gebeurt, terwijl het openbaar vervoer, ondanks het feit dat er 500 bussen zijn en 40% daarvan is vernieuwd, nog geen 10% haalt:

  • bus (guagua): 4,7%
  • tram (tranvia): 2,6%
  • taxi: 1,5%
  • te voet: 18,3%

In deze analyse wordt gesteld dat de ongebreidelde stadsuitbreiding de toegang van het openbaar vervoer tot het eiland bemoeilijkt en ook duur maakt. Er wordt aangenomen dat de mobiliteit zou verbeteren met de voltooiing van de snelweg rond het eiland en de noordelijke en zuidelijke treinen waar plannen voor bestaan. De president van het eiland, Pedro Martín, heeft onlangs gezegd dat een trein momenteel geen prioriteit is voor het eiland.

Bottle necks

In dezelfde analyse worden de knooppunten ter hoogte van San Isidro-Adeje en La Orotava-Santa Cruz genoemd als de punten met de grootste overbelasting. Sinds enige tijd wordt er niet alleen gesproken over de eindeloze files op de TF-5 van Guamasa naar de hoofdstad, met 17 knooppunten die voertuigen aanvoeren naar een autoweg die een dichtheid van meer dan 4.400 auto’s per uur niet kan verwerken, iets wat ook gebeurt op het knooppunt bij Guaza, op de TF-1, waar bijna 100.000 voertuigen per dag passeren.

Bijna 100.000 voertuigen per dag, met vooral verkeersopstoppingen tussen 07u00 en 09u00, wanneer werknemers uit de buitenwijken van Arona en uit het zuidoosten dagelijks pendelen naar wat wordt beschouwd als de toeristische en economische motor van het eiland.

Het nieuwe knooppunt Oroteanda-Las Chafiras zal binnenkort in gebruik worden genomen, en de voltooiing van de derde rijbaan zou een einde moeten maken aan de verkeersopstoppingen daar ter plaatse.

Verslag Guardia Civil de Tráfico van 2018

In een verslag dat de Guardia Civil de Tráfico in 2018 aan het Bestuur heeft overhandigd om de snelwegen van Tenerife te ontlasten, werd voorgesteld om op vrijdagmiddag geen zware voertuigen door te laten en twee “Bus VAO” (vehículos de alta ocupación=voertuigen met een hoge passagierscapaciteit) stroken in te voeren, één op de TF-1 en één op de TF-5.

In hetzelfde rapport staat ook dat alleen Madrid en Barcelona meer bussen hebben dan Tenerife. Wat het totale aantal voertuigen betreft, ligt de densiteit op Tenerife 3,5 maal hoger dan het nationale gemiddelde, alleen Pontevedra komt daarmee op de tweede plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…