Glutenvrij Adeje

Glutenvrij Adeje - bronnen van gluten

Glutenvrij Adeje

Het doel is om een glutenvrij Adeje te hebben.

Daarvoor ondertekenden Rafael Dolado García, schepen van Volksgezondheid en María Dolores Prieto Martín, presidente van ACET (Asociación Celíaca Provincial de Santa Cruz de Tenerife) een samenwerkingsovereenkomst om de inwoners van Adeje met coeliakie te sensibiliseren en voor te lichten.

Rafael Dolado García benadrukt dat hiermee de gemeente Adeje deel zal uitmaken van “Santa Cruz de Tenerife Sin Gluten“.

Niet alleen de inwoners maar ook de méér dan 2 miljoen toeristen die Adeje en Costa Adeje bezoeken hebben mogelijk glutenintolerantie. Daarom is het onze plicht om de gastronomie zodanig aan te passen dat deze glutenvrij zal zijn en toch even smaakvol blijft en aldus mee te werken aan een gezondere levensstijl.

Temeer omdat Adeje sinds 2008 deel uitmaakt van het Spaanse netwerk “Ciudades Saludables” (gezonde steden) dat ondersteund wordt door WHO (World Health Organisation).

Eén van de acties is het trainen en voorlichten van zowel degenen die een glutenintolerantie hebben alsook het Horeca personeel. Er worden opleidingen voorzien over glutenvrije voeding en dieet alsmede over glutenintolerantie. Ook in de bars en restaurants zal de actie “Glutenvrij Adeje” worden gevoerd.

Lees meer hier: Adeje aspira a ser un municipio sin gluten

Wat zijn gluten?

Gluten is de naam van een groep eiwitten die men vindt bij granen in het endosperm of kiemwit, dit is het reservevoedsel van zaden dat voor de kieming en eerste groei gebruikt wordt. Deze gluten zijn dus eigenlijk alleen voor de plant bedoeld.

De vier belangrijkste bronnen van gluten zijn tarwemeel, spelt, gerst en rogge.

Niet-granen zoals wilde rijst, boekweit, quinoa, amaranth, sojabonen en zonnebloempitten zijn glutenvrij, ook dierlijke produkten bevatten nooit gluten.

Men onderscheidt twee groepen eiwitten, de glutenines en de gliadines. Het is enkel deze laatste die voor problemen kan zorgen en aanleiding kan geven tot coeliakie of glutenintolerantie. Granen met weinig tot geen van deze gliadines zoals rijst, mais en teff, worden onterecht beschouwd als zijnde glutenvrij, maar deze kunnen wel probleemloos worden gegeten door mensen met glutenintolerantie of coeliakie.

Bron: Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…