Het Auditorium van Tenerife, een cultuurtempel

Auditorium van Tenerife Adán Martín

De geschiedenis van het Auditorium van Tenerife

Het Auditorium van Tenerife Adán Martín vierde zijn 20ste verjaardag. Op 26 september 2003 vond de officiële opening van dit opmerkelijke gebouw plaats. Ontworpen door de gerenommeerde architect Santiago Calatrava, heeft het Auditorium niet alleen de culturele scene van Tenerife getransformeerd, maar is het ook uitgegroeid tot een van de meest opvallende bezienswaardigheden op het eiland.

Een lang en complex traject

De weg naar de bouw van dit architectonische meesterwerk was lang en complex, met wortels die teruggaan tot de jaren 1970. Destijds begonnen de eerste discussies over de behoefte aan een conferentie- en tentoonstellingspaleis, met inbegrip van een auditoriumfunctie.

Dulce Xerach, die een cruciale rol speelde in het project, kan zich nog goed herinneren hoe ze maar liefst 25 jaar besteedden aan het beslissen over de juiste locatie voor het Auditorium. Na eindeloze debatten en talloze veranderingen in locatie, werden uiteindelijk in 1997 de werkzaamheden aangevangen.

Een architectonische visie van Santiago Calatrava

In 1990 werd architect Santiago Calatrava benaderd om het voorlopige ontwerp van het Auditorium te creëren. Zijn visie was niets minder dan revolutionair. Het project werd in 1991 publiekelijk gepresenteerd, waarbij het model van het gebouw werd getoond.

Een bouwreis vol uitdagingen

De werken, die begonnen in 1997 en doorgingen tot 2003, waren bezaaid met complexiteiten. Het oorspronkelijke plan om het gebouw aan het begin van de Avenida Tres de Mayo te plaatsen, werd gewijzigd naar Castillo Negro ook genoemd Castillo de San Juan. Dit bracht aanzienlijke uitdagingen met zich mee, zoals het creëren van de diepste funderingen in Spanje.

De kosten dit monument

Het bouwproces van het Auditorium van Tenerife ging niet zonder financiële uitdagingen. De oorspronkelijke begroting bleek aanzienlijk te stijgen vanwege aanvullende functies die werden toegevoegd, zoals een parking en een operagebouw. Uiteindelijk bedroegen de totale kosten van het project 72,3 miljoen euro. Dit indrukwekkende bedrag benadrukt de omvang van de onderneming en de inspanningen die nodig waren om dit architecturale meesterwerk tot stand te brengen

Een icoon voor Tenerife

Het Auditorium van Tenerife opende officieel zijn deuren in 2003. Het werd met grote trots en enthousiasme ontvangen door de lokale gemeenschap. Het heeft sindsdien duizenden nationale en internationale artistieke evenementen mogen verwelkomen, en met de Atlantische Oceaan als achtergrond is het een onmiskenbaar symbool van Tenerife geworden.

Trencadís techniek Auditorio de Tenerife
Trencadís techniek

Het Auditorium heeft een oppervlakte van 23.000 vierkante meter, gehuld in het schitterende wit van de trencadís-techniek (onregelmatige stukjes tegel die als een mozaïek zijn gerangschikt).

Het gebouw situeert zich op een groot plein met zicht op de uitgestrekte Atlantische Oceaan.

De belangrijkste zalen zijn de Symfoniezaal en de Kamerzaal, met een maximale capaciteit van respectievelijk 1.616 en 422 zitplaatsen. Het biedt ook andere multifunctionele ruimtes zoals de Castillo, Puerto en Alisios zalen en gemeenschappelijke ruimtes zoals het plein en de foyer.

Het Auditorio de Tenerife Adán Martín

In 2011 besloot het Cabildo unaniem om de naam van het gebouw te veranderen in Auditorio de Tenerife Adán Martín, ter nagedachtenis aan Adán Martín, die in oktober 2010 overleed. Het Auditorium blijft een belangrijk cultureel erfgoed en een mijlpaal in de geschiedenis van Tenerife. Het vertegenwoordigt een nieuw tijdperk in de culturele ontwikkeling van het eiland en blijft een symbool van trots voor de lokale gemeenschap.

Klik op de foto voor een grotere versie van het schaalmodel

Cafetería Alisios Café


De cateringruimte in het Auditorio de Tenerife, Alisios Café, bestaat uit een groot terras met verfrissend uitzicht op de Atlantische Oceaan en het Castillo Negro, en een lange, golvende bar die geschikt is voor evenementen, shows en bezoekers.

Het Alisios Café is geopend van 09u00 tot 20u00 van maandag tot en met zondag. Op vrijdag zijn de openingstijden verlengd tot 00u00. Bovendien is er ook service op dagen waarop er een evenement plaatsvindt in het Auditorium.

Brunch in Auditorio de Tenerife

Op zaterdag en zondag van 10u30 tot 12u30 is er mogelijkheid om te brunchen.

  • Ten minste 24 uur van tevoren reserveren.
  • Beperkte zitplaatsen.
  • Openingstijden augustus: maandag t/m zondag van 10u00 tot 18u00.
  • Voor het maken van reserveringen voor lunches, brunches, diners of vragen kunt u op twee manieren contact opnemen:
    • E-mail: alisioscafe@lopezecheto.com
    • telefoon: 615 618 475.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…