Koffie drinken op Tenerife

Espresso wordt vers bereid in koffiekop - Koffie drinken op Tenerife

De rol van Koffie in het dagelijkse leven op Tenerife

Koffie is meer dan alleen een drankje op Tenerife; het is een integraal onderdeel van de dagelijkse levensstijl. De manier waarop inwoners en bezoekers van Tenerife koffie consumeren, weerspiegelt de unieke sociale en culturele betekenis die het op het eiland heeft.

  1. Voor de Locals: Voor de inwoners van Tenerife is koffie een dagelijks ritueel. Het wordt vaak gedronken in kleine, gezellige koffiebars, waar het draait om samenzijn en sociale interactie. Van de vroege ochtend tot laat in de avond vormt koffie het middelpunt van het samenzijn.
    De lokale bevolking spreekt van “tomar un café” voor een snelle koffie, het betekent letterlijk “een koffie nemen”. Zoals vóór of na het boodschappen doen, of tijdens een tussenstop langs de snelweg bij een mobiele bar, automobilisten en vrachtwagenchauffeurs maken graag even tijd voor hun koffiemoment.
  2. Voor de Toeristen: Toeristen op Tenerife worden vaak aangetrokken door de diverse koffiecultuur. Ze ontdekken niet alleen de verschillende soorten koffiebereidingen, maar ervaren ook hoe koffie de lokale gemeenschap samenbrengt. Voor veel bezoekers wordt koffie drinken een onmisbaar onderdeel van hun reiservaring.

Koffie op Tenerife gaat verder dan alleen het drinken; het is een manier om te verbinden en culturele verschillen te overbruggen.

Lokale koffiespecialiteiten van Tenerife

Tenerife’s koffiecultuur wordt verrijkt door een diversiteit aan bereidingswijzen. Elk van deze dranken heeft zijn eigen karakter en weerspiegelt een stukje van de koffiecultuur van het eiland.

Elk van deze koffievarianten biedt een unieke manier om te genieten van de rijke koffiecultuur op Tenerife. Van de krachtige Café Solo tot de zoete Barraquito, er is een stijl voor elke koffieliefhebber. Hier volgt een overzicht van enkele populaire koffiebereidingen en hun kenmerken:

Café Solo of Espresso

Koffie drinken op Tenerife - een café solo

Café Solo: Een sterke, pure espresso geserveerd in een klein kopje of glaasje, meestal rond 60 ml. Het is de basis voor veel andere koffievarianten.

De café solo is de Spaanse variant van een espresso en wordt zonder melk geserveerd. Een Italiaanse espresso is slechts 30 ml (een ‘single shot’) sterke koffie.

Het is een uitstekende keuze voor de echte espresso liefhebbers en geeft een snelle energieboost.

Het belangrijkste verschil zit in de culturele benadering en de variatie in bereidingswijze. In Spanje kan een Café Solo iets afwijken van de Italiaanse espresso, maar ze zijn in essentie zeer vergelijkbaar.

Café solo is dubbel zoveel (60 ml) als een Espresso (30 ml), maar enkel meer water, niet meer koffie.

Café Solo wordt voornamelijk gebruikt in Spaanssprekende landen en kan worden bereid met een Moka pot (thuis) of een professionele espressomachine (Bar/cafetería).

Het wordt bereid door onder hoge druk bijna kokend water door fijngemalen koffiebonen te persen, wat resulteert in een geconcentreerde vorm van koffie.

Café Cortado of Cortado Natural (zie ook Cortado Leche Leche)

Cortado Natural - koffie drinken op Tenerife

Café Cortado is een Espresso met gestoomde melk om de bitterheid te verzachten.
Ongeveer 60-80 ml in totaal, een balans tussen kracht en zachtheid. De verhouding tussen espresso en melk is meestal 1:1.

De lokale bevolking geniet ervan als onderdeel van hun ochtendroutine en het is de perfecte manier om rustig aan je dag te beginnen. Vraag om een “cortado” met een vriendelijke glimlach.

Is een cortado hetzelfde als een espresso macchiato?

Hoewel een cortado en een espresso macchiato vergelijkbaar zijn, zijn het toch twee verschillende soorten koffie. Waar een cortado bestaat uit een espresso met warme melk, heeft een espresso macchiato juist opgeschuimde melk. Hierdoor is de smaak van een cortado compleet anders dan die van een espresso macchiato.

Voor degenen die van een sterkere koffie houden, is de Cortado Natural een uitstekende keuze. Dit is een kleine kop espresso, “aangelengd” met een beetje warme melk, wat resulteert in een krachtige, maar toch enigszins zachtere koffiesmaak.

Cortado Leche y Leche

Koffie drinken op Tenerife - Cortado leche leche

Cortado Leche Leche: een espresso met een combinatie van gecondenseerde melk en gestoomde melk, ongeveer 60 ml, rijk en evenwichtig.

Soms hoor je de lokale bevolking een “leche leche” bestellen.

Dit zorgt voor een zoetere en romigere koffie, perfect voor liefhebbers van een zachtere smaak.

Café con leche

Café con leche - koffie met melk

De café con leche (letterlijk vertaald: “koffie met melk”) is een klassieker in Tenerife en wordt veelal gedronken bij het ontbijt.

Het is een eenvoudige, maar smaakvolle combinatie van espresso en warme melk, ongeveer 200-300 ml.

Dit is de perfecte keuze voor koffieliefhebbers die van een mildere koffie houden.

Café Americano of kortweg Americano

Espresso verdund met heet water, ongeveer 200 – 300 ml, voor een minder intense koffie-ervaring.

Americano

Een americano wordt gemaakt door heet water toe te voegen aan espresso, maar het heet water wordt achteraf toegevoegd, wanneer de espresso al uit de machine is.

Het resultaat is een koffie van dezelfde grootte als een café con leche, doch met een meer verdunde smaak dan espresso en zonder de karakteristieke bittere tonen.

Een americano wordt soms ook een café rebajado (verdunde koffie) genoemd.

De americano, een populaire keuze voor veel koffiedrinkers, is een eenvoudige maar elegante koffiedrank. Het bestaat uit een of twee shots espresso verdund met heet water. Deze methode verzacht de intensiteit van de espresso, wat resulteert in een mildere smaak, vergelijkbaar met die van traditionele filterkoffie.

Café Largo

Een ‘lange’ espresso, meer water door dezelfde hoeveelheid koffie, wat resulteert in ongeveer 100 ml koffie met een iets mildere smaak.

Wanneer we de term “largo” gebruiken, verwijzen we naar de hoeveelheid water die wordt gebruikt bij de bereiding. Als we het dus hebben over een café largo, bedoelen we een koffie die wordt bereid door meer heet water toe te voegen aan de espresso dan bij een cortado.

Een café largo wordt gemaakt met ongeveer 100 ml, twee keer zoveel water als een standaard espresso, en dezelfde hoeveelheid koffie. Vanwege de hoeveelheid water die wordt gebruikt, kan het 45 seconden tot een minuut duren om deze te maken.

De smaak is veel milder dan een espresso of cortado, maar bitterder. Op het eerste gezicht lijkt het tegenstrijdig, maar door de tijd die nodig is voor de extractie, worden bittere tonen opgenomen bij de bereiding, vooral bij de tweede extractie van de koffie.

Café con Hielo: de verfrissende keuze

Café con hielo - koffie met ijsblokjes

Een Espresso geserveerd met een apart glas met ijsblokjes, ongeveer 60-120 ml, ideaal tijdens warme dagen.

Café con Hielo, wat letterlijk ‘koffie met ijsblokjes’ betekent, is een populaire keuze in Tenerife, vooral tijdens de warmere maanden.

Het is een eenvoudige, maar verfrissende manier om van koffie te genieten.

De bereidingswijze is als volgt:

  • Bereid een Espresso of Café Solo: Dit is de basis van de Café con Hielo. De hoeveelheid is afhankelijk van de voorkeur van de drinker, variërend van een enkele espresso (ongeveer 60 ml) tot een dubbele.
  • Serveer met een apart glas met ijsblokjes: De espresso of café solo wordt geserveerd samen met een apart glas gevuld met ijsblokjes.
  • De drinker giet de hete koffie over de ijsblokjes om een onmiddellijk afgekoelde en verfrissende drank te creëren.

Café con Hielo is ideaal voor diegenen die een snelle verkoeling zoeken zonder in te boeten aan de smaak van hun geliefde koffie.

Barraquito

Een barraquito bestaat uit laagjes van gecondenseerde melk, Licor 43, espresso, warme melk, melkschuim, limoenschil en kaneel, ongeveer 100-150 ml, een zoete en aromatische ervaring.

Barraquito koffie

Het is een dessertachtig drankje dat je het best langzaam drinkt.

Origineel wordt een barraquito opgediend in een smal hoog glaasje, zodat de verschillende laagjes goed tot hun recht komen.

De barraquito staat bovenaan de lijst. Deze lokale specialiteit is een ware traktatie voor de zintuigen.

Alles over de Barraquito koffie hier.

Het is een perfecte mix van zoet en krachtig, met een alcoholische toets. Een variatie op de barraquito is de Café Asiático, een broertje met extra cognac toegevoegd.

Zaperoco

In het Noorden van Tenerife is het aan te raden om een “Zaperoco” te bestellen als je een barraquito met likeur wilt.

Als je in het Noorden een barraquito bestelt, wordt deze namelijk zonder likeur geserveerd. De Zaperoco kan worden beschouwd als een grotere versie van een Cortado leche leche.

Carajillo: Een sterke combinatie

Carajillo vergezeld van likeur 43 en koffieboontjes

Een Carajillo wordt traditioneel bereid met een sterke zwarte koffie, zoals een espresso, ongeveer 30-60 ml. Vervolgens wordt de koffie verrijkt met een scheut brandy, meestal ongeveer 50 milliliter.

Een Carajillo is een populaire keuze na het diner

Naast brandy kan er ook gekozen worden voor andere alcoholische dranken, zoals rum, likeur 43, whisky, orujo of baileys.

Een Carajillo kan warm of met ijs geserveerd worden, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur.

De Carajillo is een traditionele Spaanse koffie, populair in Tenerife, die bekend staat om zijn krachtige combinatie van koffie en alcohol. Deze drank is perfect voor diegenen die genieten van een kleine opkikker.

Video hoe een Carajillo te maken

Elk van deze koffievarianten biedt een unieke manier om te genieten van de rijke koffiecultuur op Tenerife. Van de krachtige Café Solo tot de zoete Barraquito, er is een stijl voor elke koffieliefhebber.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…