Los Corazones de Tejina de La Laguna

Los Corazones de Tejina

Los Corazones de Tejina

Los Corazones de Tejina, het Hartenfeest, een evenement van de volkscultuur, wordt gehouden ter gelegenheid van het feest van de heilige San Bartolomé in de laatste week van augustus.

Ongetwijfeld een van de meest kleurrijke en opvallende tradities die zich op het eiland afspeelt, wordt gekenmerkt door een structuur in de vorm van een kruis, met daarop twee houten harten. Een van beide harten is groter dan het andere en dient als basis waarop de burgers bloemen, fruit en platte meeltaarten (tortas de harina) kunnen toevoegen.

Het feest werd tot Cultureel Erfgoed (Bien de Interés Cultural) verklaart, en is al méér dan 100 jaar oud. De harten kunnen tot wel 900 kg wegen en 12 meter hoog zijn.

De Fiestas

Het programma van de  feesten Los Corazones de Tejina, duurt ongeveer 15 dagen en wordt georganiseerd door een Feestcomité dat elk jaar op vrijwillige basis wordt samengesteld.

Lees hier het programma Corazones 2022.

Op het programma staan allerlei activiteiten:

 • culturele
 • religieuze
 • sportieve
 • voor de kinderen
 • artistieke
 • folklore
 • populaire 
 • en de Harten

Los Corazones de Tejine – De harten van Tejina

De medewerking van de volgende naburige dorpen wordt ingeroepen:

 • Bajamar
 • Punta Hidalgo
 • Tegueste
 • Valle Guerra
 • Tacoronte

Het hoogtepunt van de viering zijn de Harten, daarom werd het feest ter ere van San Bartolomé de Tejina omgedoopt tot Los Corazones de Tejina.

Het offeren van bloemen en vruchten is gebruikelijk tijdens de viering van de patroonheiligen, niet enkel in Tenerife maar op alle Canarische eilanden.

Van oudsher worden de drie harten (El Pico, Calle Arriba en Calle Abajo), die de drie wijken van het dorp vertegenwoordigen, op de schouders getransporteerd, begeleid door hun respectievelijke parrandas, vanuit hun wijk naar het kerkplein, een route die vergezeld gaat van het continue geluid van de zogenaamde “voladores”.

Elk hart wordt door ongeveer 25 mannen gedragen, aangezien het gewicht kan oplopen tot 900 kg.

De stoet wordt begeleid door geïmproviseerde groepen traditionele dansers en kinderen die de vlaggen dragen.

San Bartolomé

San Bartolomé ontvangt de stoet aan de deur van de parochiekerk en er vindt een emotionele daad plaats die bekend staat als het Offer (la Ofrenda), en dit sinds 1984.

Daarna worden ze omhoog gehangen en versierd met vlaggen. Zo worden ze tentoongesteld vanaf zondag, de belangrijkste dag van het festival, tot maandagmiddag.

De Harten worden trots gericht naar de straat en tonen zo hun respect.

De plaatsing komt overeen met de geografische oriëntatie van elk van de drie wijken, nl. El Pico in het bovenste deel van de Plaza de la Iglesia, de Calle de Abajo in het onderste deel en de Calle de Arriba in het midden.

Vervolgens benaderen de bewoners de drie harten met de bedoeling hun hart aan te prijzen en de andere te bekritiseren door middel van pittig taalgebruik, soms heftig, maar altijd leuk en stimulerend.

De platte taarten en fruit worden “geplukt”

Het plukken van het fruit en de taarten van de grote harten gebeurt dmv. het beklimmen van een ladder en het doorknippen van de draden waarmee deze waren vastgemaakt om ze vervolgens naar de toegestroomde menigte te gooien. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…