Nutri-Score nu ook in Spanje

 

Nutri-Score nu ook in Spanje

Nutri-Score nu ook in Spanje

Het ministerie van volksgezondheid van Spanje heeft de Nutri-Score, een voedingsetiketteringsysteem, geïntroduceerd voor alle voedingsmiddelen die in supermarkten worden verkocht.

Het is een soort “stoplicht” systeem, met vijf kleuren en een schaal gaande van A naar E.

Waarbij klasse E (rood), de meest ongezonde is, en klasse A (groen) de meest gezonde is. Daartussen heb je nog lichtgroen (B), geel (C) en oranje (D), dit geeft consumenten een beter idee van wat ze kopen.

Het algoritme waarmee de score wordt berekend houdt rekening met zowel positieve als negatieve elementen zoals het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout, die een negatieve invloed op de score hebben, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels of eiwitten de score kunnen verbeteren. De schaal is gebaseerd op universele algoritmes die ‘goede’ voedingsstoffen afwegen tegenover ‘slechte’ en dit per 100 gram.

Het zal nog zeker een jaar duren voordat het ministerie het verplicht stelt in Spanje.

De Nutri-Score is al bijna twee jaar in gebruik in Frankrijk, en zal eerstdaags samen met Spanje ook in België en Portugal worden geïntroduceerd.

Deze labels worden verplicht op de voorkant van alle verpakte voedingswaren geplaatst.

Het zal in Spanje echter nog wel een tijdje duren voordat in alle supermarkten en op alle producten de verplichte kleurcodes en pictogrammen te zien zullen zijn. Veel bedrijven zullen echter wel vrijwillig met het aanbrengen van de “nutri-score” pictogrammen beginnen maar het zal nog zeker een jaar duren voordat het ministerie het verplicht stelt in Spanje.

Wat is de Nutri-Score?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…