Polvito Uruguayo een populair Canarisch dessert

Polvito Uruguayo een Canarisch dessert

Het nagerecht Polvito Uruguayo is ontstaan op de Canarische Eilanden

Het originele recept ervan is geheim, maar het bevat geen dulce de leche (een zoete caramelpasta).

Polvito uruguayo is een van de populairste nagerechten op de Canarische Eilanden en is ontstaan in het restaurant El Novillo Precoz, in Las Palmas de Gran Canaria.

Het dessert is zeer populair onder toeristen en locals vanwege de unieke smaak en makkelijke bereiding.

Het is een zoet gerecht dat meestal bestaat uit vier verschillende laagjes. Hiervoor kunnen volgende ingrediënten gebruikt worden: koekjes, boter, melk, dulce de leche of karamel, suiker, cacao en vloeibare room. Alleen de makers van het bovenstaande restaurant kennen het ware recept.

Wat zijn de ingrediënten van de oorspronkelijke Polvito Uruguayo?

Als men vroeg wat er in het dessert zat gaf Susana Elisa Lanús Berrutti, manager van het restaurant El Novillo Precoz, niet de lijst met ingrediënten, maar zei gewoon dat er een wit poeder, een bruin poeder, een speciale crème en noten in zaten. Later werden de walnoten vervangen door amandelnoten, vanwege allergieën. 

Hoe is de naam Polvito Uruguayo ontstaan?

De oorsprong van de naam van dit dessert is bijna net zo spontaan ontstaan als de creatie zelf. Op een dag merkte een klant op, dat als het dessert wordt gemaakt met een wit poeder, een bruin poeder en de maker is afkomstig uit Uruguay, het wel een ‘Polvito Uruguayo’ (Uruguayaans poeder) moest zijn. Zo gezegd, zo gedaan – en deze benaming prijkt sindsdien op het menu.

Het dessert patenteren?

Een kennis van Susana heeft voorgesteld om het dessert te laten patenteren, maar dan zou het recept en de ingrediënten openbaar gemaakt moeten worden. Susana heeft dit echter resoluut geweigerd.

Tegenwoordig wordt het geheime recept van de echte Polvito Uruguayo bewaard door Susana’s zoon, Alberto De Los Santos. Wanneer er gevraagd wordt naar het recept, geeft hij altijd als antwoord dat hij het niet weet. Doch het originele recept van de Polvito Uruguayo telt zes ingrediënten en geen van hen is dulce de leche.

Wat zijn de kenmerken van dit dessert?

Smaak van Polvito Uruguayo

Polvito Uruguayo staat bekend om zijn zoete en romige smaak. De koekjes worden gelaagd met suiker en room, terwijl de karamel zorgt voor een heerlijke toevoeging aan het dessert. De meringue kan het dessert ook iets zoeter maken, terwijl fruit het iets frisser maakt.

Hoe moet Polvito Uruguayo geserveerd worden?

Polvito Uruguayo kan gezien worden als een klein toetje dat meestal geserveerd wordt in kleine porties. Het wordt meestal opgediend in een glas en kan worden versierd met slagroom en meringue. 

Hoe zelf een Polvito Uruguayo bereiden?

Hier kiezen we om het dessert met dulce de leche te maken, maar je kan zelf variëren en experimenteren naar eigen smaak of inspiratie.

Stap voor stap instructies voor Polvito Uruguayo

Om Polvito Uruguayo te maken heb je nodig:

 • 100 gram marie-koekjes
 • 25 gram boter
 • 2 lepels melk
 • 200 ml room
 • 150 gram dulce de leche
 • 30 gram merengue (zelfgemaakt – zie video – of van de supermarkt)

Stappen om Polvito Uruguayo te maken:

 1. Verkruimel de koekjes tot een grof poeder.
 2. Voeg de gesmolten boter en melk toe, daarna goed mengen.
 3. Klop de room op (zonder suiker toe te voegen).
 4. Verkruimel de merengue.
 5. Vervolgens de laagjes in een glas doen, eerst de verkruimelde koekjes, daarna dulce de leche, vervolgens de geklopte room en de merengue, nogmaals hetzelfde herhalen.
 6. Laten afkoelen in de koelkast voor minimaal 2 uur vooraleer op te dienen.

Hoe lang duurt het voordat Polvito Uruguayo klaar is?

Polvito Uruguayo is een snel en eenvoudig te bereiden nagerecht dat binnen ongeveer 30 minuten klaar is. Hou er rekening mee dat dit heerlijke dessert pas na een koelperiode van minimaal 2 uur geserveerd kan worden.

Video met instructies

Wat zijn variaties van Polvito Uruguayo?

Polvito Uruguayo met karamel

Polvito Uruguayo kan worden gemaakt met verschillende variaties. Een van de bekendste varianten is Polvito Uruguayo met karamel. Dit voegt een zoete, romige textuur toe aan het dessert. Dit kan ook een leuke variatie zijn voor mensen die van zoetere desserts houden.

Polvito Uruguayo met meringue

Een andere variant is Polvito Uruguayo met meringue. Dit voegt een heerlijke zoete smaak toe en kan ook dienen als een decoratie op de top van het dessert. Dit is een perfecte optie voor degenen die meer van zoete desserts houden.

Polvito Uruguayo met fruit

Tot slot kan Polvito Uruguayo met fruit worden gemaakt. Dit voegt een frisse en zoete smaak toe aan het dessert. Het is een perfecte optie voor degenen die op zoek zijn naar een gezonder alternatief voor het dessert. Fruit, zoals aardbeien en bosbessen, kunnen het dessert echt naar een hoger niveau tillen.

Wat drinken bij  een Polvito Uruguayo?

Koffie met Polvito Uruguayo

Als je van koffie houdt, is koffie met Polvito Uruguayo een perfecte combinatie. De bitterzoete smaak van de koffie past geweldig bij de zoetheid van het dessert. Zelf verkies ik een barraquito.

Alcoholische dranken om te combineren met Polvito Uruguayo

Indien je op zoek bent naar een krachtigere drankervaring, dan kan je overwegen Polvito Uruguayo te combineren met alcoholische dranken zoals Baileys of rum. Dit resulteert in een hoogst aangename bijkomende smaak en kan uitstekend dienen als een digestief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…