Fiestas San Sebastian – Romería met paarden

San Sebastian La Caleta
San Sebastian La Caleta met paarden in de zee

San Sebastian La Caleta

Naar de Romería van San Sebastián La Caleta komen elk jaar duizenden nieuwsgierigen samen aan de Playa de la Enramada om de traditionele processie in zee mee te beleven.

Landbouwers, herders en tientallen ruiters wandelen in zee als onderdeel van het ritueel.

De grote dag van San Sebastián in La Caleta begint ’s morgens met de heilige misviering, waarna het heiligenbeeld de Kerk verlaat richting Strand van La Enramada, voorafgegaan door een kleurrijke processie met paarden bereden door ervaren ruiters, het is een echt spektakel. Op de rug van hun paarden verrassen ze elk jaar de nieuwsgierigen met hun bekwaamheid om de paarden in zee te loodsen, een attractie die de devotie voor San Sebastián en liefde voor dieren combineert.

Voor deze gelegenheid worden alle dieren versierd met gekleurde linten en belletjes.

Vervolgens genieten de aanwezigen, maar vooral de jongsten, van de wandeling met de ossen, koeien, geiten, schapen, kamelen en herdershonden. Deze eindigt aan de Plaza de San Sebastián, waar de de dieren worden gezegend.

De laatste jaren is dit evenement uitgegroeid tot één van de belangrijke toeristische attracties van Zuid-Tenerife, met een opkomst van méér dan 20.000 personen, zowel Canariërs als toeristen.

San Sebastian, elk jaar gevierd op 20 januari, is een feestdag in gemeente Adeje, waar de scholen enz… gesloten zullen zijn.

Enkele sfeerbeelden, klik op de foto voor een grotere versie

Wie is San Sebastián?

San Sebastián Adeje

San Sebastian wordt gevierd sinds de 16de eeuw

Elk jaar komen de boeren en de landbouwers vanuit Adeje hun eer en respect uiten tegenover hun patroonheilige. Er worden talrijke mirakels toegeschreven aan San Sebastián. Nu nog komen veel mensen met de hoop dat San Sebastián hen kan genezen of hun wensen kan vervullen.

San Sebastián, mede-patroonheilige van gemeente Adeje, viert samen met de Virgen de la Encarnación in Santa Úrsula, elk jaar hun feest op 20 januari.

Niet alleen de inwoners van Adeje nemen deel aan de festiviteiten van San Sebastián, maar ook bewoners van de aangrenzende gemeenten, vanuit het noorden van het eiland en zelfs vanuit het eiland La Gomera.

Tip voor de locals

Enkele sfeerbeelden van de heerlijke tapas, klik op de foto voor een grotere versie

Zelf vinden we de avond vóór San Sebastián, nl. 19 januari het leukste om mee te maken. Dat is een echt en sfeervol Canarisch feest met de typische muziek en dansen in de lokale klederdracht.

Rond de kerk worden vele eet- en drankkramen opgesteld met tafels en stoelen. Aan het eetkraam bestel je naar hartelust de ter plaatse bereidde tapas met een glas wijn of een pintje bier. Aan tafel kan je deze smakelijke Canarische gerechten nuttigen en je zal zeker meer bestellen.

Hetgeen je hier kan vinden is onder meer paella, carne fiesta, papa arrugadas (Canarische aardappeltjes), ensaladilla, garbanzos, kroketten etc… Aan een ander kraam kan je een dessert kiezen, een versgemaakte pannekoek met suiker, nutella of…

Video van de viering San Sebastián La Caleta

Vanaf 2h en 4 minuten zie je de zegening van de dieren in de zee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…