Waarom moeten we de klok verzetten?

Wintertijd Tenerife 2021

Wanneer gaan we naar de wintertijd in Tenerife?

Twee keer per jaar moeten we onze klokken verzetten, de laatste zondag van maart naar zomertijd en de laatste zondag van oktober naar de wintertijd.

Aanstaande zondag 25 oktober begint de wintertijd.

Daarom zetten we in Tenerife de klok ’s nachts terug van 02u00 naar 01u00 (de rest van Europa doet dit van 03u00 naar 02u00, wegens het tijdsverschil van 1 uur) en kunnen we een uurtje langer slapen.

Door deze tijdsaanpassing komt de zon eerder op en valt de nacht eerder, zodat het ’s morgens vroeger licht is en ’s avonds vroeger donker.

Laatste keer dat we klokken verzetten?

Alle landen van de Europese Unie doen hieraan mee, hoewel het Europees Parlement vorig jaar alle lidstaten heeft gevraagd om vanaf 2021 een einde te maken aan de zomer- en wintertijd.

Elk land zal vrij zijn om te kiezen of het de zomer- of wintertijd wil handhaven.

Het debat over deze aanpassing is al enkele jaren aan de gang binnen de Europese Unie en werd uiteindelijk goedgekeurd met 410 stemmen voor, 197 tegen en 51 onthoudingen.

De reden voor de stemming was gebaseerd op een voorstel van de Europese Commissie na een openbare raadpleging in 2018, waaruit bleek dat meer dan 80% van de ondervraagde burgers de voorkeur gaf aan handhaving van de zomertijd gedurende het hele jaar.

De termijn voor het afschaffen van zomer/wintertijd werd door de EU uitgesteld tot 1 april 2021. Tegen het voorjaar moeten we dus weten voor welke tijdzone Spanje heeft gekozen, en als ze kiezen voor de zomertijd, komt er nog maar één klokwijziging, nl. in de maand maart 2021.

Kiest Spanje voor de wintertijd – de beste oplossing – dan wordt zondag de laatste keer dat we de klokken terug moeten zetten.

Een energiebesparende maatregel

De bedoeling was om bij te dragen aan energiebesparing door gebruik te maken van meer zonne-uren tijdens de werkuren en zo het elektriciteitsverbruik te verminderen.

In feite is een van de redenen voor de afschaffing, het effect op de gezondheid, omdat het bij sommige mensen slaperigheid, vermoeidheid en/of prikkelbaarheid kan veroorzaken.

Hoelang bestaat dit al?

De regeling van de zomertijd werd formeel vastgelegd in 1981, toen de tijdwijziging werd vastgesteld op de laatste zondag van maart en de laatste zondag van september. Kort daarna, in 1996, werd dit aangepast en werd op de laatste zondag van oktober overgeschakeld op wintertijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…