Uitslaande brand in Arona’s composteerfaciliteit

Brand in Arona

Omvangrijke brand in Arona – Parque de La Reina

De brand in de composteerinstallatie in Parque de La Reina, Arona, die op donderdagmiddag 11 januari uitbrak, blijkt een enorme uitdaging voor de hulpdiensten. Met ongeveer 3,5 hectare aangetast gebied en 100.000 ton aan compost, hout en plantaardig materiaal, voorspelt Florencio López, officier van de Brandweer van Tenerife, dat de bluswerkzaamheden meerdere dagen zullen duren. Dit werd bevestigd door Rosa Dávila, voorzitter van het Cabildo de Tenerife, en Fátima Lemes, burgemeester van Arona, tijdens hun bezoek aan het gebied van de brand.

Strategische blusinspanningen en sectorisatie

De Brandweer van Tenerife, onder leiding van Florencio López, heeft een specifieke strategie ontwikkeld voor deze brand. Grote materiaalhopen worden met behulp van mechanische middelen verplaatst en geblust, terwijl kleinere hopen door het vuur zelf worden verteerd.

De rookwolken hebben geen negatief effect voor de bevolking.

Deze aanpak wordt versterkt door acties langs de TF-1 snelweg, waar materiaal wordt verplaatst en verfrist om de brand te blussen. Florencio López benadrukt dat de rook, hoewel opvallend en zichtbaar langs de snelweg, niet giftig is en snel oplost, omdat deze afkomstig is van plantenresten.

Uitgebreide inzet van middelen en personeel

Een team van ongeveer twintig brandweerlieden van Tenerife, samen met personeel van de Bosbrigades van het Cabildo, de Lokale Politie en Civiele Bescherming, werd ingezet. Ook worden helikopters van Brifor van het Cabildo en van de Nood- en Reddingsgroep (GES) van de regering van de Canarische Eilanden gebruikt. Deze inspanningen worden ondersteund door luchtsteun en grondpersoneel, en zullen het hele weekend doorgaan.

Evacuatie en gezondheidsmaatregelen

Als preventieve maatregel zijn twee opvangcentra met ongeveer 180 dieren in de buurt van het gebied geëvacueerd.

De hulpdiensten van de Canarische Eilanden (SUC) hebben zeven mensen behandeld, waarvan er twee in het ziekenhuis zijn opgenomen, een man en een brandweerman met een oogwond.

De lokale autoriteiten hebben de nodige maatregelen genomen om persoonlijk letsel te voorkomen en de situatie in de composteerinstallatie onder controle te krijgen.

Samenwerking en gemeenschapssteun

Zowel Rosa Dávila als Fátima Lemes hebben hun dank uitgesproken voor de samenwerking van verschillende instanties en de professionaliteit van de hulpverleners. Ze benadrukken de noodzaak voor de gemeenschap om de instructies van de autoriteiten op te volgen en verzekeren hen dat er alles aan wordt gedaan om de situatie onder controle te krijgen.

Suna 2000, een privé bedrijf

De grootste composteringsinstallatie op Tenerife is in handen van een privé-bedrijf genaamd ‘Suna 2000’. De installatie bevindt zich in het gebied Oroteanda, nabij het Shell-benzinestation aan de TF-1 en naast het Balten waterbekken. Dit waterbekken is verantwoordelijk voor het regelen van het gezuiverde water van Santa Cruz dat naar het zuiden stroomt om onder andere de bananenplantages in Las Galletas te irrigeren. Website.

Deze privé-faciliteit, speelt een cruciale rol in het composteerproces van het eiland.

De media berichten er niet over, maar het brandde net als in 2009, het jaar waarin het PTEOR (afvalplan) werd goedgekeurd, dat een einde had moeten maken aan al deze onzekerheden en orde had moeten scheppen in het snoeiafval en de compostering in het algemeen met maximaal vier openbare installaties, maar 15 jaar later is er nog niets.

Onopgeloste milieukwesties en politieke verwaarlozing

Dit incident werpt licht op grotere problemen binnen het afvalbeheersysteem van de Canarische Eilanden. Ondanks dat de Europese en Spaanse wetgeving al een kwart eeuw richtlijnen oplegt voor afvalbeheer, lijkt het erop dat Tenerife deze nog steeds niet adequaat heeft geïmplementeerd.

De recente brand, die op een donderdagmiddag uitbrak, toont sterke gelijkenissen met de brand in 2009. Hoewel de exacte oorzaak van deze brand niet officieel is bevestigd, wijzen sommigen op de mogelijkheid van spontane ontbranding door de hoge temperaturen van het opgehoopte materiaal. Het gebrek aan transparantie en officiële antwoorden laat veel ruimte voor speculatie en onzekerheid.

Impact op de omgeving en lokale gemeenschap

De brand had een aanzienlijke impact op de omliggende gebieden, van Las Zocas tot Guaza, waarbij meerdere gemeenschappen, zoals Aldea Blanca, Las Chafiras en Cho, werden getroffen door de verspreiding van rook.

Deze brand bij Suna 2000 is niet alleen een tragedie op zich, maar ook een wake-up call voor de lokale overheid en gemeenschappen. Het benadrukt de noodzaak voor verbeterde en meer proactieve benaderingen in afvalbeheer en milieubescherming. Het is essentieel dat Tenerife leert van deze gebeurtenissen om vergelijkbare toekomstige rampen te voorkomen en zich te ontwikkelen tot een voorbeeld van duurzaamheid en verantwoordelijkheid. Bron

Video van de brand in Arona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…