Canarian Airways, nieuwe Canarische maatschappij

Canarian Airways

Canarian Airways, de nieuwe luchtvaartmaatschappij van de Canarische Eilanden

Update juli 2022: Canarian Airways, de luchtvaartmaatschappij die vorig jaar door hoteliers op Tenerife is opgericht, zoekt nieuwe bondgenoten om te proberen de activiteiten te hervatten. De maatschappij, die begin 2021 werd opgericht, is een groot deel van de eerste helft van dit jaar buiten bedrijf geweest wegens onenigheid met One Airways (Canarian Airways: de eerste A319 in haar vloot is geschilderd). Bronnen dicht bij het management verzekeren dat het project niet dood is. We proberen het bedrijf opnieuw te definiëren en daarvoor hebben we nieuwe partners nodig. Bron en Bron

Het debat over de noodzaak en haalbaarheid van een Canarische luchtvaartmaatschappij (Canarian Airways) is reeds begonnen in 2013 door Jorge Marichal, voorzitter van Ashotel, de vereniging van hoteliers.

Het verdwijnen van Spanair in 2012 wijst al op de broosheid van de luchtverbindingen, met een terugval die aanhoudt tot de komst van Norwegian, die een deel van de reizigers naar het schiereiland terugwint en de ticketprijzen aanpast aan de reële bestaande vraag op dat moment.

Het voornaamste argument van Ashotel was de noodzaak in te zetten op de verticale integratie, zodat de Canarische Eilanden niet afhankelijk zouden zijn van derden (voornamelijk touroperators) om toeristen naar de eilanden te brengen en ook de connectiviteit tussen de Canarische Eilanden te verbeteren.

Een jaar later handhaafde Ashotel haar belangstelling voor de oprichting van een Canarische luchtvaartmaatschappij en kondigde aan dat zij reeds aan het onderhandelen waren met ondernemers van Tenerife. Het doel was niet om te concurreren met de bestaande exploitanten, maar om te helpen bij het kanaliseren van de vraag die zij niet zouden kunnen absorberen.

One Airways en Lattitude Hub S.A.

Na meerdere jaren van debat en voorstellen, werd eind 2019 begonnen met onderhandelingen en analyse van verschillende exploitatiemodellen met One Airways, de hoofdluchtvaartmaatschappij van de Canarische Eilanden, die aan het eind van dat jaar de commerciële entiteit Lattitude Hub S.A. registreerde.

Dezelfde maand keurt Ashotel de oprichting goed van een S.L. (Sociedad Limitada), die zal deelnemen in Lattitude Hub, om een impuls te geven aan het project en nodigt alle geïnteresseerde ondernemers uit om deel te nemen. Uiteindelijk beslissen een 14-tal ondernemers samen met One Airways om het project op te starten. De vereniging en al haar vennoten nemen deel met een minderheidsaandeel. De Cabildo van de Canarische eilanden participeert met een aandeel van 25 percent.

Herstel luchtvaart en toerisme

Het Canarische bedrijfsleven is van mening dat het onafhankelijk moet zijn, des te meer in deze tijd van wereldwijde crisis in het toerisme, nu een groot aantal luchtvaartmaatschappijen op de rand van het faillissement staan, er geen vliegtuigen beschikbaar zijn en er werkgelegenheid moet worden gecreëerd en gezocht moet worden naar verschillende oplossingen voor verschillende problemen. En na de Covid crisis zal ook het toerisme en de luchtvaart worden getroffen en het herstel daarvan zal heel geleidelijk verlopen.

Het faillissement van luchtvaartmaatschappijen en touroperators zoals Thomas Cook vóór de pandemie was een waarschuwing. Vandaag de dag kunnen de omstandigheden verslechteren, zodat deze nieuwe luchtvaartmaatschappij de toeristische sector de mogelijkheid geeft voor het herstel van een minimum lucht-connectiviteit.

Canarian Airways

Enkele dagen na de vergadering wordt de intrede van het hotelbedrijf in Lattitude Hub een feit. De nieuwe luchtvaartmaatschappij zal de handelsnaam Canarian Airways dragen.

One Airways participeert in het project en verstrekt luchtvaartadvies. One Airways werd opgericht in 2009 met 100% Canarisch kapitaal. Op deze manier, en na meer dan vijf jaar werk, start een project dat het toerisme van de eilanden zal versterken.

Canarian Airways zal vanaf de tweede helft van juni beginnen vliegen vanaf TFS (luchthaven Tenerife Zuid), aanvankelijk met slechts één vliegtuig met 144 zitplaatsen.

Tickets zullen vanaf volgende maand geboekt kunnen worden. Verwacht wordt dat de eerste vluchten de Canarische Eilanden zullen verbinden met Madrid, Barcelona en Bilbao, later ook met Berlijn, Cardiff en Glasgow.

Ook interessant om weten…