Coronavirus Tenerife
actueel nieuws en cijfers

Maatregelen Coronavirus Tenerife

Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt

Belangrijk voor je vertrekt!

Alle personen die naar Spanje reizen moeten het gezondheidsformulier online invullen voordat ze vertrekken. Dit kan op de website van Spain Travel Health, zodra het formulier is ingevuld, krijg je een QR-code, die bij aankomst in Spanje moet worden getoond. Ook via een mobile app kan de QR-code worden bekomen (momenteel enkel Androïd, Apple volgt). Lees hier hoe het formulier in te vullen.

Er is een overgangsperiode tot 31 juli 2020, waarin internationale passagiers die het volksgezondheidsformulier niet elektronisch hebben kunnen invullen, bij aankomst in Spanje het papieren kunnen voorleggen. Hier te downloadenBron

Raadpleeg ook de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken: https://diplomatie.belgium.be/nl en bekijk hier de Reisadviezen.

Lees hier over de 3-dubbele controle bij aankomst.

Waar en wanneer is een mondmasker verplicht?

Terugkeer naar België, vanaf 1 augustus verplicht invullen van het Passenger Location Form 48 uur voor thuiskomst. Hier te downloaden. Bron

Update 7 augustus

Overzicht laatste dag

De Canarische Eilanden hebben sinds het begin van de pandemie (30 januari 2020) een totaal van 2.748 positieve gevallen, waarbij 2.367 patiënten genezen zijn en 162 overleden.

Gisteren waren er 32 nieuwe besmettingen, waarvan drie migranten die op Gran Canaria aankwamen, de overige hielden verband met lokale uitbraken.
Het aantal actieve gevallen bedraagt 219, waarvan één patiënt op de ICU (Intensieve zorgen) in Tenerife verblijft, maar geen beademingsapparaat nodig heeft. In de diverse ziekenhuizen op de eilanden werden 19 patiënten opgenomen en 199 staan onder epidemiologisch toezicht, thuis ofwel op lokaties die door de autoriteiten zijn geautoriseerd. Bron

Geen data van 05u00, enkel van 20u00…

De laatste 2 datapunten op de grafieken hieronder zijn resp. van 05/08/2020 20u00 en 06/08/2020 20u00. Het vorige datapunt is van 05/08/2020 om 05u00. Ik gebruik telkens de data van 05u00, om zo consistentie in de grafiek te hebben met een datapunt om de 24 uur. Maar sinds 6/08 kwamen er geen data van 05u00, maar enkel van 20u00. De enige voor de hand liggende oplossing was dus om met de datapunten van 20u00 verder te gaan.

Interactieve kaart met besmettingen per eiland

De uitsplitsing per eiland dd. 6/08/2020 20u00 => klik op de rode bollen.
Nu ook met aantal Actief Besmet per eiland.
Er werden 187.600 PCR-tests uitgevoerd, waarvan 4.464 (+30) positief (2,38%).
Recente totalen voor de Canarische eilanden zijn terug te vinden in de titel. Bron

Grafiek overlijdens, genezen en actief besmetten in de Canarische eilanden

Klik op de tabs voor de andere grafieken

Actief besmetten per eiland (Canarische eilanden)

Klik op de tabs voor de andere eilanden

Update 5 augustus

Gratis verzekering voor toeristen

De regering van de Canarische Eilanden heeft een verzekeringspolis afgesloten met AXA España, die toeristen garandeert dat ze alle kosten die voortvloeien uit een incident dat te maken heeft met Covid-19 zullen vergoeden: medische kosten, medische repatriëring en extra verblijf door quarantaine.

Deze polis dekt enkel de kosten gemaakt in de Canarische eilanden, niet de kosten die je in je thuisland zou kunnen hebben (daarvoor moet je in je thuisland de nodige stappen ondernemen). En uiteraard enkel wat te maken heeft met Covid-19. Een been breken bijvoorbeeld wordt niet gedekt door deze gratis verzekering.

De polis dekt zowel Spaanse toeristen (inclusief eilandbewoners) als buitenlandse, op voorwaarde dat de reiziger voor de reis niet op de hoogte was dat hij/zij Covid-19 had, zoals vermeld in de voorwaarden van de polis van de verzekeringsmaatschappij.

De verzekering gaat vanaf deze week in en geldt in eerste instantie voor 12 maanden.
De reizigers hoeven hiervoor niets zelf te doen.

De Canarische Eilanden zal ook een exclusieve telefonische hotline ter beschikking stellen om alle vragen in verband met deze polis te beantwoorden. Bron

Update 4 augustus

Aangepaste veiligheidsmaatregelen

De regering van de Canarische eilanden heeft gisteren een aantal veiligheidsmaatregelen bijgesteld.

 • Het mondmasker is vanaf nu verplicht op alle gesloten plaatsen voor openbaar gebruik of open voor het publiek, of er nu veel of weinig mensen zijn en ongeacht of de interpersoonlijke veiligheidsafstand van anderhalve meter daar al dan niet kan worden gehandhaafd.
 • In restaurants en bars moet het masker worden gedragen, behalve wanneer er eten of drinken wordt genuttigd.
 • Een andere nieuwigheid is dat maximaal 10 personen aan dezelfde tafel in cafetaria’s, bars en restaurants mogen worden samengezet.
 • De directie heeft ook besloten om de eigenaars van openbare of voor het publiek toegankelijke inrichtingen te verplichten om de afstand van 1,5 meter aan te geven die in hun zaak moet worden gerespecteerd, zodat de klanten deze met meer garanties kunnen behouden.
 • Met betrekking tot de straat en de buitenruimtes wordt de tot nu toe geldende regeling gehandhaafd: het dragen van een masker is verplicht als de veiligheidsafstand van anderhalve meter niet kan worden aangehouden.
 • Er wordt verduidelijkt dat de verkoop en het verbruik van alcoholische dranken op de openbare weg verboden is en in dit verband worden de sancties op overtreding van deze regel in herinnering gebracht.
 • De boete voor het niet dragen van een mondmasker bedraagt 100 euro volgens de staatswet, maar andere overtredingen die door de Canarische gezondheidswetten zijn vastgesteld, kunnen worden toegevoegd aan deze boete.
 • Deze regeling heeft geen betrekking op stranden, waar het gebruik van een mondmasker niet verplicht is. Bron en Bron

Update 3 augustus

Nieuwe besmette in La Gomera

Het ministerie van Volksgezondheid heeft een geval van Covid 19 geregistreerd in La Gomera bij een persoon die enkele dagen geleden op het eiland is aangekomen.
De getroffen persoon is geïsoleerd doch in goede gezondheid, zijn nauwe contacten worden opgevolgd. Sinds 29 maart kende La Gomera geen nieuwe infecties. Bron

24 nieuw actief besmetten

De Canarische Eilanden tellen 24 nieuwe actieve gevallen, waardoor het aantal op 166 komt. Er zijn 14 nieuwe infecties bevestigd op Gran Canaria, 7 op Tenerife en 3 op Lanzarote.

De officiële statistieken tonen het geval dat op La Gomera is ontdekt nog niet, dat zal waarschijnlijk morgen worden opgenomen in de statistieken. Bron

Update 2 augustus

Migranten blijven aankomen…

 • Salvamento Marítimo heeft een boot gered met ongeveer 35 mensen aan boord afkomstig van sub-Sahara. Rond 9u00 meldde een vissersboot dat er een patera (bootje) op ongeveer zes mijl afstand van Arguineguín, Gran Canaria vaarde.
  Rond 9u49 vond de redding plaats; het zijn allemaal mannen en een mogelijke minderjarige, en rond 10u15 arriveerden ze in Arguineguín.
  Eenmaal aan wal heeft personeel van de SUC en het lokale Gezondheidscentrum samen met personeel van het Rode Kruis, de migranten bijgestaan, die niet naar een gezondheidscentrum hoefden te worden overgeplaatst. Bron
 • Salvamento Marítimo heeft een boot gered met 47 mensen aan boord van sub-Sahara afkomst op ongeveer 60 mijl van het eiland Gran Canaria. De geredde personen kwamen rond 3u30 aan in Mogán.
  Volgens de eerste telling (tijdens de redding waren er 43 mensen op de boot, waarvan 40 mannen, 2 vrouwen en 1 kind), een tweede telling aan land bracht dit cijfer echter op 47), geen van hen diende te worden overgeplaatst naar een gezondheidscentrum. Bron

Update 1 augustus

55 migranten aangekomen in Gran Canaria

Een cayuco (sloep) met 55 migranten aan boord is vandaag aangekomen in de haven van Arinaga, Gran Canaria.

Het Centro de Control de Salvamento Marítimo in Las Palmas kreeg een waarschuwing dat er een cayuco was waargenomen op minder dan een mijl van de kust. Toen de reddingsdiensten aankwamen, was de boot ondertussen op eigen kracht aan land gegaan.

Onder de inzittenden waren er 45 mannen en 10 mogelijke minderjarigen, zij werden bij aankomst verpleegd door het gezondheidspersoneel van de SUC, het Rode Kruis en het Gezondheidscentrum. Geen van hen hoefde te worden overgeplaatst naar een gezondheidscentrum. Bron

31 migranten gered bij Lanzarote

Salvamento Marítimo heeft een boot met 31 migranten gered, ten noordoosten van het eiland Lanzarote, allemaal in schijnbaar goede gezondheid,.

De boot werd vrijdag gezien door een schip in de buurt van de gemeente Haría, waarna een reddingsteam in actie kwam.

Eenmaal gelokaliseerd en na de redding van de inzittenden van de boot, werden ze overgeplaatst naar Puerto Naos, waar ze werden behandeld. Het was niet nodig om over te stappen naar gezondheidscentra. Bron

Tijdelijke belasting om Covid-19 tests te financieren

De president van de Canarische Eilanden, Ángel Víctor Torres, heeft vrijdag tijdens de Conferentie van voorzitters voorgesteld een nieuwe belasting in te voeren die het mogelijk maakt om op alle luchthavens van de Europese Unie (EU) PCR-tests uit te voeren en “meer veiligheid in het luchtverkeer” te bieden, in afwachting van een vaccin.

De track & tracing app werd met succes getest in La Gomera. Zodat het gebruik ervan zal worden uitgebreid tot “alle Canarische Eilanden” en dat het door andere autonome gemeenschappen is gevraagd voor de regionale uitvoering ervan. Bron

Update 31 juli

Salvamento Marítimo zoekt tevergeefs naar immigranten

Het vliegtuig Sasemar 103 van Salvamento Marítimo heeft deze ochtend tevergeefs gezocht naar een groep immigranten die in een opblaasbare boot vanuit Marokko (Guelmim) vertrokken zijn richting Lanzarote.

Het vliegtuig heeft enkele uren over Fuerteventura en Lanzarote gevlogen zonder de boot te kunnen lokaliseren en is dan teruggekeerd naar zijn basis op de Canarische Eilanden. Morgen zaterdag zullen er nieuwe zoekacties zijn. Bron

Maandag buitengewone vergadering over de gezondheidsvoorschriften

De regering van de Canarische Eilanden heeft aangekondigd dat zij aanstaande maandag een buitengewone vergadering zal houden waarin de gezondheidsvoorschriften voor Covid-19 zullen worden herbekeken.

Het doel van deze bijeenkomst is om “zorgwekkende situaties” in gesloten ruimtes, jeugdfeesten en familiebijeenkomsten aan te pakken.

De regering van de Canarische Eilanden is in principe niet van plan om het gebruik van maskers in open gebieden te allen tijde verplicht te stellen.

“We kunnen ons niet laten leiden door krantenkoppen of vergelijkingen met andere gemeenschappen of landen waar de situatie veel slechter is,” maar we zijn vastbesloten “alles te doen wat nodig is” om sommige situaties te corrigeren en de regelgeving te vereenvoudigen om het optreden van de politiediensten te vergemakkelijken, zei de woordvoerder van de uitvoerende macht Julio Pérez. Bron

Update 29 juli

Canarische eilanden willen als eerste PCR-tests op de luchthaven

De Minister van Volksgezondheid Blas Trujillo is optimistisch dat hij hierover een akkoord zal bereiken met de Centrale regering om selectief PCR-tests te kunnen uitvoeren op toeristen die de archipel bezoeken.

Blas Trujillo benadrukte dat andere landen zoals de Tsjechische Republiek en Oostenrijk reeds maatregelen in deze richting hebben genomen en benadrukte dat het voor de Canarische Eilanden een noodzakelijk element is om de bestaande maatregelen aan te vullen. Bron

Update 28 juli

18 bemanningsleden vissersboot in quarantaine

18 bemanningsleden van het vissersvaartuig onder Spaanse vlag “Nuevo San Luis” blijven in quarantaine in de Dársena Pesquera van de haven van Santa Cruz de Tenerife nadat een positief geval van COVID-19 werd ontdekt.

Allen werden getest op coronavirus, zowel PCR als serologisch, waaruit het positieve geval van een van de bemanningsleden werd gediagnosticeerd, maar “met een zeer lage virale belasting”, bevestigde het Havenbedrijf.

De rest van de bemanning blijft asymptomatisch en aan boord van het schip, onder strikte controle van de veiligheidsdienst van het Havenbedrijf van Santa Cruz de Tenerife. Bron

Update 27 juli

15 nieuwe besmetten

Het aantal besmetten met Covid-19 blijft stijgen op de Canarische Eilanden, er werden 15 nieuwe gevallen geregistreerd.

Er zijn momenteel 55 actief besmetten in Tenerife, waarvan 47 thuis herstellen, 7 in het ziekenhuis en 1 op de UCI – data van 27 juli 05u00. Allen zijn in het noorden, tot hiertoe telt het zuiden geen actief besmetten.

 • 13 in Santa Cruz (11 thuis en 2 in het ziekenhuis, waarvan 1 op de UCI)
 • 25 in La Laguna (20 thuis en 5 in het ziekenhuis)
 • 1 in La Orotava (thuis)
 • 6 in Puerto de la Cruz (thuis)
 • 1 in Icod de los Vinos (thuis)
 • 2 in Los Realejos (thuis)
 • 7 in Candelaria (6 thuis en 1 in het ziekenhuis)

Update 26 juli

13 nieuwe gevallen

Op de Canarische Eilanden, zijn zaterdag 13 nieuwe gevallen van het coronavirus ontdekt, waarmee het totale aantal op 185 komt.

8 personen werden in het ziekenhuis opgenomen, waarvan er 1 op de Intensive Care Unit (ICU) ligt. De overige 177 zijn thuis in quarantaine.

De nieuw ontdekte gevallen met coronavirus, komen overeen met gecontroleerde en geïsoleerde uitbraken, nl.:

Update 25 juli

Migranten vormen geen risico op besmettingen

De minister van Volksgezondheid, Blas Trujillo, zei dat de Canarische eilanden vanuit epidemiologisch oogpunt geen risico lopen op besmettingen met het coronavirus als gevolg van immigranten die in patera’s (bootjes) aankomen, omdat ze “vanaf het eerste moment” worden gecontroleerd.
In het laatste kwartaal van het jaar, komen er gewoonlijk meer boten aan, omdat de zee dan rustiger is. Bron

Update 24 juli

2 boten aangekomen in Santiago del Teide

Twee boten met minstens 13 personen zijn vrijdagochtend rond 6u00 aangekomen op Playa Chica, Santiago del Teide. Dit wordt bevestigd door het 1-1-2 noodcoördinatiecentrum van de Canarische Eilanden.

De mensen worden volgens de Covid-19-protocollen naar behoren door de veiligheids- en noodhulpdiensten verzorgd. Ze zijn in goede gezondheid en geen van hen hoefde te worden overgebracht naar een gezondheidscentra.

Het strand blijft gesloten tot dat de boten zijn verwijdert, het strand is schoongemaakt en de anti-Covid protocollen zijn voltooid.

De aankomst van deze boten komt bovenop die van gisteren donderdag op de kust van Adeje met 30 migranten aan boord. Bron en Bron

Update 23 juli

Niet roken op stranden en terrassen vragen epidemiologen

Epidemiologen vragen om niet te roken op stranden en terrassen om besmetting te voorkomen. SEE stelt voor om de rookvrije zones uit te breiden om mensen te beschermen tegen tabaksrook.

La Sociedad Española de Epidemiología (SEE) heeft geëist dat alle terrassen in bars en restaurants, stranden, openluchtshows en privé-auto’s rookvrij worden gehouden en heeft gewaarschuwd dat roken de kans op verspreiding van het coronavirus vergroot.

SEE legt uit dat rokers die geïnfecteerd en asymptomatisch zijn, waterdruppels van het SARS-CoV-2-virus kunnen uitstoten, waardoor de rest van de bevolking gevaar loopt.

SEE is ook van mening dat er nog steeds ruimtes zijn, zowel binnen als buiten, die niet wettelijk zijn geregeld en waar het rookniveau hoog is, wat leidt tot aanzienlijke gezondheidsrisico’s voor niet-rokers, rokers en hun omgeving, met name voor kinderen.

In feite wordt gesteld dat 80% van de etablissementen de wet overtreden door roken toe te staan op overdekte terrassen met twee of meer “gesloten wanden” met als gevolg dat hier de concentratie van nicotine en deeltjes hoger kan zijn dan de niveaus die in de binnenruimten werden aangetroffen toen roken daar nog was toegestaan.

Op dit moment werkt de regering aan de uitvoering van een nieuwe antirookregeling. Bron

De uitbraken op de Canarische eilanden vooral door migranten (74%)

Volgens de gegevens die het ministerie van Volksgezondheid aan Efe heeft verstrekt, zijn er op de Canarische Eilanden momenteel 159 actieve gevallen van het coronavirus, waarvan er 135 als uitbraak zijn geclassificeerd, omdat er drie of meer positieve personen zijn die met elkaar in verband staan.

100 van die 135 gevallen, die als uitbraak op de Canarische Eilanden zijn geteld, zijn afkomstig van patera’s (boten) die de afgelopen anderhalve maand op Fuerteventura, Gran Canaria en Lanzarote zijn aangekomen, en tot nu toe is niemand buiten die kring door het virus besmet.

De rest van de 35 als uitbraak geclassificeerde gevallen zijn als volgt verdeeld:

 • een uit Mexico geïmporteerde uitbraak die zich uitstrekte over 12 personen van Fuerteventura en Gran Canaria als gevolg van een familiereünie (12 gevallen)
 • een uitbraak met een werkgerelateerd karakter op Tenerife (11 personen)
 • en kleinere uitbraken op Gran Canaria en Tenerife Bron en Bron

Aankomst boot met 30 migranten in Playa de Troya

Deze morgen rond 7u00 is er een patera met ongeveer 30 passagiers aan boord aangekomen in een belangrijke toeristische zone van Zuid-Tenerife, nl. in Playa de Troya, San Eugenio. Op dit moment is het niet bekend of dit een van de vijf ontdekte patera’s was.

Gemeente Adeje houdt het strand gesloten tot de boot verwijdert is en het strand gedesinfecteerd is, volgens de Covid-19 maatregelen.

Ze zouden afkomstig zijn van Guinee Conakry, Senegal en Mali en zouden in goede gezondheid verkeren. Bron

Update 22 juli

6 positief getest bij de 28 migranten

Zes van de 28 migranten, die afgelopen maandagavond door Salvamento Marítimo werden gered op ongeveer 120 kilometer ten zuiden van Gran Canaria, testen positief op het coronavirus. Dit verklaart de verhoging voor Gran Canaria met 8 positieven in een enkele dag (deze 6 migranten en 2 anderen, die niets te maken hadden met deze groep).

Deze groep van 28 immigranten ontscheepte dinsdagmorgen vroeg in de haven van Arguineguín. Die dag arriveerden ook twee andere boten: een ‘s ochtends met 31 inzittenden (26 mannen, 2 vrouwen en 3 kinderen) en een andere ‘s nachts met 34 inzittenden (12 mannen, 10 vrouwen en 12 kinderen).

De regering van de Canarische Eilanden voert al maandenlang PCR-tests uit op alle immigranten die op haar kusten aankomen of in haar wateren worden gered, alvorens ze te onderwerpen aan een verplichte quarantaineperiode, waarin ze geen contact hebben met personen buiten hun groep.

De gezondheidsanalyse van de eerste boot is al afgerond, met zes positieve resultaten van de 28, terwijl voor de tweede boot tot nu toe slechts vijf resultaten zijn ontvangen, allemaal negatief, en voor de derde boot zijn de eerste tests nog in behandeling.

In de laatste anderhalve maand heeft Fuerteventura 82 immigranten met covid-19 ontvangen die in drie verschillende boten aankwamen, allen uit El Ayoun. Bron

33 immigranten gered

Salvamento Marítimo redde gisteravond een patera (boot) met 33 mensen aan boord. Deze bevond zich ongeveer 10 kilometer ten zuidwesten van Gran Canaria.

Eenmaal aan land hielp het personeel van de nooddienst van de Canarische Eilanden (SUC), samen met leden van het plaatselijke gezondheidscentrum en het Rode Kruis, de 33 immigranten, waaronder 11 vrouwen, 10 mannen en 10 minderjarigen. Bron

Update 21 juli

Verhoging met 46 actief besmetten voor Fuerteventura

In Fuerteventura nu 76 actief besmetten, 46 meer dan de dag voordien. Allen migranten die geïsoleerd zijn.

Update 20 juli

Zoektocht naar 5 boten afkomstig van Noord-Afrika

Een reddingsvliegtuig van Salvamento Marítimo is vandaag op zoek naar 5 boten met ongeveer 190 mensen aan boord, die de afgelopen dagen vanuit Tarfaya en Tan-Tan in Marokko en Dakhla naar de Canarische Eilanden zouden zijn vertrokken.

Volgens de informatie van Salvamento Marítimo en de Guardia Civil is de zoektocht naar een oplaasboot met 63 mensen (andere bronnen spreken van 61 of 62 personen) die in de vroege uren van afgelopen vrijdag tot zaterdag uit Tarfaya zou zijn vertrokken, nog steeds actief. Bron

Canarische eilanden met beste track/trace data

De Canarische Eilanden hebben zich tijdens de eerste periode van de pandemie onderscheiden door hun doeltreffendheid bij de “track and tracing” en de opvolging hiervan. Het systeem is nauw verbonden met de eerstelijns-gezondheidszorg en werkt samen met de COVID-teams op elk van de eilanden.

De eilanden verzamelden ook de meeste contacten in hun traceringssysteem, zoals blijkt uit het verslag opgemaakt op 15 juli door La Red Nacional de Vigilancia Epidemiológica. Daarin wordt vastgesteld dat de Canarische Eilanden gemiddeld 6 gevallen opspoort met tussen de 3 en 27 contacten per geval, terwijl het nationale gemiddelde één geval is met slechts tussen 0 en 3 contacten.

In hetzelfde rapport staat dat de Canarische Eilanden minder dan een dag nodig hebben om mensen te isoleren die ervan verdacht worden positief te zijn of die contacten hadden met een besmet persoon. Bovendien worden de resultaten van de tests binnen maximaal 48 uur bekend gemaakt. Bron en Bron

Update 19 juli

46 besmetten bij de 61 immigranten van gisteren

46 van de 61 mensen die vrijdag op Fuerteventura aankwamen in een opblaasbare boot zijn positief getest. Dit brengt het aantal actieve besmetten op 77.

De 61 immigranten, 48 mannen, 12 vrouwen, waarvan er één zwanger was, en een baby, werden na aankomst allen getest op Covid-19. Bron

9 nieuwe gevallen op de Canarische eilanden

Het ministerie van Volksgezondheid van de Canarische Eilanden heeft in de afgelopen uren negen nieuwe gevallen van Covid-19 gedeclareerd.

 • 5 op Gran Canaria
  • 2 buitenlandse scheepsbemanningsleden
  • 2 zijn contacten van een ander positief geval
  • 1 is een contact van de uitbraak in Lleida
 • 2 op Lanzarote
  • 1 immigrant per boot aangekomen op 8 juli
  • 1 Engelse toerist
 • 1 op Tenerife, een contact van het familiefeestje op Fuerteventura
 • 1 op Fuerteventura, idem als Tenerife

Het ministerie van Volksgezondheid heeft aangegeven dat alle gevallen geïsoleerd zijn en werden gevonden dankzij de dienst vroegtijdige opsporing. Bron

Update 18 juli

Boot met 61 immigranten gelokaliseerd

Reddingsvliegtuig van Salvamento Marítimo lokaliseert opblaasbare boot met 62 61 immigranten op 65 kilometer van Fuerteventura. De boot verliet El Ajoen en heeft minstens één minderjarige aan boord. Bron

Terug 19 actief besmet in Tenerife

 • Er zijn momenteel 19 actief besmetten in Tenerife, waarvan 18 thuis herstellen en 1 in het ziekenhuis (UCI) is opgenomen – data van 18 juli 05u00.
  • 6 in Santa Cruz (1 in UCI en 5 thuis)
  • 9 in La Laguna (thuis)
  • 1 in La Orotava (thuis)
  • 1 in Icod de los Vinos (thuis)
  • 1 in Los Realejos (thuis)
  • 1 in Candelaria (thuis)

Update 17 juli

Bootje met 4 immigranten aangekomen

Vier immigranten ontscheepten vrijdagochtend van een patera (sloep) op het strand van Meloneras, Maspalomas (Gran Canaria).

Volgens het Rode Kruis werd de patera kort voor 6u45 ontdekt.

Voorlopig is er geen verdere informatie vrijgegeven over de inzittenden van de boot of over hun gezondheidstoestand. Bron

Situatie mondmaskers blijft gelijk

De woordvoerder van de regering van de Canarische Eilanden, Julio Pérez, legde gisteren uit dat de regionale regering het verplichte gebruik van het masker niet zal uitbreiden, maar de “waakzaamheid” zal vergroten. Wat betekent meer en strengere controles!

Hij benadrukte tevens dat: “Een van de grootste gevaren doet zich voor in privé-situaties: bij familiebijeenkomsten, privé-feesten, vergaderingen…”, en doet daarom een beroep op “het verantwoordelijkheidsgevoel” van de burgers. Julio Pérez zei ook dat wanneer overtredingen worden geconstateerd, deze zullen worden gesanctioneerd. Bron

Update 16 juli

7 immigranten onderschept

Een boot met 7 migranten werd op ongeveer 1,5 mijl van Maspalomas (Gran Canaria) gered door Salvamento Marítimo.
Ze werden allen overgebracht naar de pier van Arguineguín in de gemeente Mogán.

Later hebben leden van de Servicio de Urgencias Canario (SUC) en het Rode Kruis een medische evaluatie gedaan van de immigranten die in principe in goede gezondheid verkeren. Bron

4 besmetten erbij

De Canarische Eilanden registreerden vier nieuwe gevallen met Covid-19, waarvan drie werden toegewezen aan Tenerife en één aan Gran Canaria, rekening houdend met de criteria van de woonplaats van de patiënt.

Er zijn al 32 dagen geen doden gevallen, het laatste overlijden vond plaats op 13 juni.

Update 15 juli

Uitbraak Gran Canaria – Fuerteventura

Twee feesten en bijeenkomsten georganiseerd door dezelfde familie hebben zojuist de grootste uitbraak veroorzaakt die op de Canarische Eilanden is geregistreerd sinds het einde van de alarmfase. Namelijk 10 infecties die zich hebben verspreid tussen Gran Canaria (5) en Fuerteventura (5) en die zijn begonnen met een besmet persoon van buiten Spanje (Mexico). Bron

9 immigranten in Gran Canaria

Salvamento Marítimo heeft gisteravond rond 17u30 negen immigranten van Maghrebijnse afkomst gered die op weg waren naar Gran Canaria in een patera (sloep) op ongeveer 11 kilometer ten zuidoosten van het puntje van Maspalomas. Bron

Update 14 juli

Een maand zonder overlijdens

De Canarische Eilanden tellen een volle maand zonder Covid-19 doden, het aantal overlijdens bedraagt nog steeds 162 en dit sinds 13 juni.

Nieuw is dat in La Gomera een geval is geregistreerd van een niet-ingezetene, afkomstig uit Tenerife. De gegevens op de grafiek hieronder zijn gebaseerd op het criterium van de woonplaats van de patiënt en niet op de plaats waar het geval werd geregistreerd. Daarom mag het positieve resultaat in La Gomera niet in deze grafiek voorkomen.

Update 13 juli

Aankomst 7 immigranten in Gran Canaria

Een sloep met minstens zeven immigranten aan boord arriveerde deze morgen in Gran Canaria.

Aan de kust van Castillo del Romeral, Gran Canaria, werd door burgers rond 6u45 een sloep opgemerkt met een onbekend aantal inzittenden, waarvan er volgens het Rode Kruis tot nu toe zeven (van Noord-Afrikaanse afkomst) zijn gelokaliseerd.

Er wordt verder gezocht naar de eventuele andere inzittenden. Bron

Mercadona versoepelt veiligheidsmaatregelen

Klanten hoeven de vestiging niet meer te betreden met handschoenen aan. Deze zijn nog steeds verplicht voor de afdeling groenten en fruit.
Mercadona haalt 2 redenen aan:

 • minder plastiek, dus beter voor het milieu.
 • volgens het weinige dat over dit nieuwe virus bekend is, wijst alles erop dat het gebruik van handschoenen niet nodig is. Deskundigen blijven aanbevelen om de handen te wassen en te desinfecteren.

De overige maatregelen zijn nog steeds van kracht, zoals de omstreden maatregel om het karretje te draaien bij het passeren van de kassa, de verplichting om een veilige afstand te bewaren en het gebruik van hydro-alcoholische gel. Bron

Update 12 juli

9 immigranten aangetroffen in Lanzarote

Negen immigranten werden zaterdag aangetroffen terwijl ze langs de kust in het noorden van Lanzarote liepen. Ze zeiden dat ze aankwamen per boot samen met 26 mede-opvarenden, waarvan twee minderjarig zouden zijn. Ondertussen zijn de plaatselijke politie en de Guardia Civil op zoek naar de overige “passagiers”.
De negen immigranten zijn naar de aula de naturaleza de Máguez overgebracht, waar ze de bijbehorende politieprocedures en PCR-tests zullen ondergaan om na te gaan of ze al dan niet besmet zijn met het coronavirus. Desgevallend worden ze in quarantaine geplaatst. Bron

Update 10 juli

Mondmaskers vooralsnog niet overal verplicht

De Canarische Eilanden sluiten het verplichte gebruik van maskers vooralsnog uit. De Canarische regering ziet geen tekenen van verergering van het coronavirus, hoewel men waakzaam blijft. Dit verklaarde hun woordvoerder Julio Pérez, nadat hem was gevraagd of de Canarische Eilanden de mogelijkheid evalueren om het gebruik van maskers aan te scherpen, zoals in Catalonië of op de Balearen en Extremadura (vanaf zaterdag) gebeurt.
De heer Julio Pérez legt uit dat er op de Canarische Eilanden “geen sprake is van een uitbraak of heropleving”, met uitzondering van diverse immigranten die per boot op de Canarische Eilanden zijn aangekomen. Bron

Gebruik shisha’s verboden

De Canarische Eilanden verbieden uitdrukkelijk het gebruik van shisha’s. De regionale regeringsraad keurt deze beperking goed, aangezien het delen van shisha’s of cachimbas een risico van besmetting voor Covid-19 inhoudt. Bron

Update 9 juli

5 van de gisteren aangekomen migranten testen positief

Vijf migranten van 25, die gisteren aankwamen in Lanzarote testen positief. Dat brengt het totaal op 42 migranten die besmet zijn aangekomen. Allen zijn in afzondering. Bron

Canarische eilanden veilige bestemming

Ángel Victor Torres, president van de Canarische eilanden, is optimistisch. In juli en augustus “zullen we 50% van de hotels op de Canarische Eilanden kunnen openen, waarvan sommige met een bezettingsgraad van 80%”. Hij benadrukte dat de Archipel “altijd” een veilige bestemming is geweest. Er wordt verwacht dat in december de toeristische activiteit zich met ongeveer 60% zal hebben hersteld van wat het vorig jaar was. Bron

Update 8 juli

25 immigranten onderschept op weg naar Lanzarote

Salvamento Maritimo redde deze ochtend 25 migranten, die met een opblaasbare boot op weg waren naar de Canarische Eilanden. Ze werden onderschept op ongeveer vijf mijl ten oosten van Lanzarote. Ze waren vorige nacht vertrokken vanuit Tarfaya, in het zuiden van Marokko.

De gebruikelijke maatregelen werden genomen om de migranten op te vangen. Het zijn 18 mannen, 4 vrouwen en 3 minderjarigen. Ogenschijnlijk verkeren ze allen in goede gezondheid. Bron

Update 7 juli

Nieuw abonnement voor toeristen (en residenten)

Tenerife lanceert een toeristen-abonnement om het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren. Het abonnement biedt de mogelijkheid om onbeperkt met tram en bus te rijden over het hele eiland, inclusief het traject naar Teno en El Teide.
Een week-abonnement kost 50 euro en een dagabonnement kost 10 euro, deze worden gevalideerd vanaf de eerste rit. Ook residenten kunnen gebruik maken van deze nieuwe abonnementen. Bron

Update 5 juli

NIEUW: gezondheidsformulier online in te vullen, daarna ontvang je een QR-code

Alle personen die naar Spanje reizen moeten het gezondheidsformulier online invullen voordat ze vertrekken. Dit kan op de website van Spain Travel Health, zodra het formulier is ingevuld, krijg je een QR-code, die bij aankomst in Spanje moet worden getoond. Ook via een mobile app kan de QR-code worden bekomen (momenteel enkel Androïd, Apple volgt).

Er is een overgangsperiode tot 31 juli 2020, waarin internationale passagiers die het volksgezondheidsformulier niet elektronisch hebben kunnen invullen, bij aankomst in Spanje het papieren kunnen voorleggen. Hier te downloaden. Bron

Lees hier over de 3-dubbele controle bij aankomst.

Netwerk migranten-smokkelaars opgerold

Groot netwerk van migranten-smokkelaars ontmanteld. Deze hadden contacten in Marokko en op de Canarische Eilanden. De nationale politie heeft 28 mensen gearresteerd en een complex netwerk van migrantenhandelaars van Marokko naar de Canarische Eilanden en het vasteland ontmanteld.

Zij zijn verantwoordelijk voor de overdracht van ten minste 20 boten waarvoor zij een bedrag van meer dan 350.000 euro zouden hebben ontvangen.

De operatie, “Vulcano” genaamd en waaraan 150 agenten deelnamen, werd gisteren, zaterdag, in samenwerking met Europol in Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria, Tenerife, El Hierro, Ibiza, Castellón en Calatayud uitgevoerd.

Van de 28 gearresteerden zitten er 5 in de gevangenis. De operatie is erin geslaagd het vertrek van acht boten naar de Canarische Eilanden te stoppen, allen afkomstig van Marokko, en een van de boten zou kortelings vertrekken met 34 migranten aan boord.

De migranten moesten tussen de 1.000 en 2.000 euro vooraf betalen om met deze boten te vertrekken en zonder reddingsvesten. Bron

22ste dag zonder overlijdens

Sinds 4 juni geen overlijdens meer op de Canarische eilanden! In Tenerife niemand in het hospitaal, de 7 actief besmetten herstellen thuis. Op de Canarische eilanden verblijft er slechts 1 persoon in het hospitaal (UCI), nl in Gran Canaria.

Update 4 juli

Hotel H10 Costa Adeje heropent zijn deuren

Het hotel H-10 Costa Adeje Palace, dat de wereld rondging nadat het 24 februari in lockdown ging en zodoende ongeveer 900 hotelgasten en hotelpersoneel isoleerde, heropende gisteren zijn deuren.

Het Hotel, gelegen nabij La Caleta (Adeje), ontving de eerste dag een honderdtal klanten en verwacht vandaag een viervoud.

In totaal werden toen zeven positieve gevallen geregistreerd door Covid-19 (zes Italianen en één Brit), een cijfer dat de doeltreffendheid aantoont van de geïmplementeerde strategie om de besmetting in te dammen. Het hotelcomplex werd toen omgevormd tot een “pseudo-ziekenhuis” en verdachte gasten werden gescheiden van gezonde.

Naast de verplichte preventiemaatregelen heeft het hotelpersoneel een specifieke opleiding en een preventiecursus gevolgd om de risico’s van besmetting door Covid-19 tot een minimum te beperken. Bron

Covid-19 factuur bedraagt 90 miljoen euro…

De minister van Volksgezondheid van de Canarische Eilanden, Blas Trujillo, heeft gisteren onthuld dat de factuur van de Covid-19-pandemie op de Canarische Eilanden bij benadering op 90 miljoen euro wordt geschat. Bron

Update 3 juli

Hotels bieden reisbijstandsverzekering

Hoteliers van de Canarische Eilanden stellen een reisbijstandsverzekering ter beschikking van hun klanten om vertrouwen te winnen.

De verzekering is opgemaakt door Sanza Corredores de Seguros en ARAG en is beschikbaar voor leden van Ashotel, FEHT, Asolan en Asofuer.

Wat omvat deze verzekering?
 • Medische- en gezondheidszorgen voor de klanten
 • Medische tele- en videoconsulten
 • Repatriëring van zieken en andere verzekerden
 • Repatriëring in geval van overlijden

Ook de reis van een familielid of begeleider in geval van ziekenhuisopname, herstel van de verzekerde of begeleider in een hotel en de vervroegde terugkeer van een familielid wegens overlijden of ziekenhuisopname zijn gedekt, naast andere prestaties. Bron

Update 2 juli

Slechts 9 actief besmet in Tenerife

 • Nog maar 9 actief besmet in Tenerife, waarvan 8 thuis herstellen en 1 in het ziekenhuis is opgenomen – data van 2 juli 14u00.
  • 3 in Santa Cruz (thuis)
  • 1 in La Laguna (thuis)
  • 1 in Los Realejos (thuis)
  • 1 in El Rosario (hospitaal)
  • 1 in Candelaria (thuis)
  • 1 in Arico (thuis)
  • 1 in San Miguel de Abona (thuis)

Update 1 juli

Voldoende Remdesivir

 • Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat het voldoende voorraad Remdesivir heeft, zelfs voor uitbraken van Covid-19. In ieder geval herinnert het ministerie ons eraan dat het product een zeer specifiek gebruik heeft. Bron en Bron

Update 30 juni

4 nieuwe besmetten bij immigranten in Fuerteventura

 • 4 nieuwe gevallen van coronavirus vastgesteld in Fuerteventura, het aantal actieve gevallen stijgt tot 37. Allen zijn immigranten, welke de afgelopen weken op Fuerteventura zijn aangekomen en gered werden door Salvamento Marítimo. Allen werden geïsoleerd. Bron

Aankomst 19 immigranten te Lanzarote

 • 19 mannen afkomstig van de Maghreb landen (Noordwest Afrika) zijn dinsdag met een boot aangekomen in Lanzarote. Hierdoor komt het totale aantal immigranten dat via de zee is gearriveerd op de Canarische Eilanden op 2.700. Dat is 2 meer dan het aantal voor heel het jaar 2019, dat al de hoogste cijfers had.
  Het zijn allemaal volwassen en in schijnbare goede gezondheid, en kwamen aan op het strand van Charco del Palo, in Haria, deze morgen rond 8u00. Bron

Update 29 juni

Het gaat goed…

 • 16de dag zonder overlijdens

Testen bij aankomst?

 • Ángel Víctor Torres, president van de Canarische eilanden, heeft gisteren aangekondigd dat de controles bij aankomst (van reizigers uit het buitenland) gaan uitbreiden met een nieuwe test voor de detectie van COVID-19. Deze vervangt de traditionele staafjes door een vloeistof waarmee een mondspoeling kan worden uitgevoerd, die vervolgens in een reageerbuis wordt gedaan en die in enkele minuten een 100% betrouwbaar testresultaat oplevert.

  Dit systeem, dat ook zeer goedkoop is, zal binnenkort operationeel zijn, zodra de test door het Agencia Europea del Medicamento is goedgekeurd.

  “Dit alles betekent een grote vooruitgang om maximale veiligheid te kunnen bieden op onze luchthavens”, benadrukte de Canarische president. De president deed deze verklaringen bij het landen van de eerste vlucht vanuit Düsseldorf naar Fuerteventura en uitgevoerd door Condor Airlines. De 150 passagiers zullen vrijwillig een snelle test ondergaan bij aankomst in hun hotel.

  President Torres meldde ook de levering van 50.000 PCR-tests die zondag vanuit Düsseldorf landden, en die door de Canarische Gezondheidsdienst zijn aangekocht om de nodige voorzieningen te hebben om de bevolking te kunnen blijven testen. Bron

GF Hotels openen in juli

 • De GF hotelketen (Grupo Fedola) opent het GF Isabel hotel op 1 juli, GF Victoria op 8 juli en GF Fañabé op 15 juli. Er zijn kortingen van 20% tot 35% voor verblijven tussen juli en oktober.
  De opening van GF Gran Costa Adeje zal worden uitgesteld tot december wanneer de renovatiewerkzaamheden voltooid zijn. Tenslotte opent GF Noelia, het hotel in Puerto de la Cruz, in september. Bron

Update 27 juni

Nieuwe Canarische luchtvaartmaatschappij vliegt deze winter

 • De nieuwe Canarische luchtvaartmaatschappij zal in de winter gaan vliegen. Meer dan een dozijn zakenlieden van het eiland bundelen hun krachten in een partnership om de luchtverbindingen in de archipel te verzekeren. Voorzitter van AsHotel en Cehat, Jorge Marichal, ziet eindelijk zijn idee, om een Canarische luchtvaartmaatschappij op te richten voor de verticale integratie van het toerisme op de eilanden, vorm krijgen. “Onze hotels hebben geen wielen en als er geen toeristen komen omdat er geen luchtvaartmaatschappijen zijn, gaan we dood”, zei hij. Een eigen luchtvaartmaatschappij is nodig om niet afhankelijk te zijn van andere bedrijven en om toeristen naar de archipel te brengen. Het uitgangspunt van verticale integratie van het toerisme wil ook zeggen de verkoop van toeristische pakketten. Bron
  Lees ook dit.

Mercadona heropent internetwinkel

 • Mercadona heropent zijn online shop, nadat die wegens de staat van alarm was gestopt. Op dit moment is online winkelen al mogelijk in Galicië, Asturië, Cantabrië, Baskenland, Navarra, Aragon, Castilië en Leon, La Rioja, Andalusië, Extremadura, Castilië-La Mancha, Murcia en de Canarische Eilanden, en meer regio’s zullen volgen. Bron

Tenerife telt 13 actief besmetten

 • Nog maar 13 actief besmet in Tenerife, waarvan 12 thuis herstellen en 1 in het ziekenhuis is opgenomen – data van 27 juni 05u00.
 • In het Zuiden van Tenerife slechts 4 actief besmetten:
  • 1 in Arona (thuis)
  • 1 in Candelaria (thuis)
  • 1 in Arico (thuis)
  • 1 in San Miguel de Abona (thuis)

Update 26 juni

2 nieuwe besmetten in Fuerteventura

 • Twee nieuwe gediagnosticeerden met het coronavirus brengen het aantal actieve gevallen in Fuerteventura, waar de migranten die in de laatste boten naar het eiland zijn aangekomen, zijn ondergebracht, op 34. Vanaf gisteren hebben de eilanden La Palma en Lanzarote 0 actief besmetten, evenals La Gomera en El Hierro sinds geruime tijd. Tenerife heeft 16 actief besmetten en Gran Canaria 17.

Nieuwe openingsuren voor Mercadona

 • De supermarktketen Mercadona zal vanaf aanstaande maandag haar openingstijden in heel Spanje wijzigen. De 1.636 winkels die over het hele land zijn verspreid openen om 9u00 ‘s morgens hun deuren en sluiten om 21u30. Op zon- en feestdagen is de supermarkt gesloten, behalve bij uitzonderlijke gelegenheden. Bron

Remdesivir – het eerste medicijn tegen het coronavirus

 • Remdesivir zal het eerste coronavirusmedicijn zijn dat in Europa wordt goedgekeurd. Het Agencia Europea del Medicamento (EMA) heeft een positief advies uitgebracht voor het gebruik van het geneesmiddel van Gilead, tegen Covid-19. Het is nu aan de Europese Commissie om een definitief advies uit te brengen, dat volgende week wordt verwacht. Bron

Update 25 juni

Nieuwe geïmporteerde positieven

 • Gisteren telden de Canarische Eilanden 6 nieuwe positieve gevallen. Dit komt overeen met de immigranten die de afgelopen dagen per boot aankwamen op Fuerteventura. Zie ook Update 24 juni. Bron

Bezorgdheid aankomst niet geteste toeristen

 • Terwijl de gezondheidscrisis op de Canarische Eilanden onder controle is, kan de aankomst van toeristen zonder PCR-tests in het land van herkomst, nieuwe uitbraken op de eilanden veroorzaken.
  Het lijdt geen twijfel dat er bezorgdheid bestaat over de mogelijkheid van een heropleving, niet vanwege de immigranten die uit Afrika aankomen, die worden getest vanaf het moment dat ze worden gered en onmiddellijk in quarantaine geplaatst, maar wel vanwege de aankomst van reizigers via de havens en luchthavens. Bron

Nieuwe Canarische luchtvaartmaatschappij

 • De Canarische luchtvaartmaatschappij die door Ashotel (vereniging van hoteliers van Tenerife) is opgericht, heeft haar eerste vliegtuig aangeschaft. Het is een Airbus, aangekocht van Atlantic Airways, volgens preferente.com. Het is de eerste stap om een continue stroom van toeristen naar de eilanden te brengen, een van de doelstellingen van de vereniging.

Update 24 juni

La Gomera start test Covid-app

 • Maandag 29 juni start in La Gomera de 2 weken durende test/simulatie van de track en tracing app. Lees meer hier…

Tenerife telt slechts 17 actief besmetten

 • Nog maar 17 actief besmet in Tenerife, waarvan 15 thuis herstellen en 2 in het ziekenhuis zijn opgenomen – data van 24 juni 05u00.
 • In het Zuiden van Tenerife slechts 4 actief besmetten:
  • 1 in Arona (thuis)
  • 1 in Candelaria (thuis)
  • 1 in Arico (thuis)
  • 1 in San Miguel de Abona (thuis)

Fuerteventura nog 6 extra positieven

 • Bij de opvarenden die aankwamen in Fuerteventura vanuit El Ajoen, zijn nog 6 positieve gevallen ontdekt (zie ook update 21 juni). Hierdoor stijgt het aantal actieve gevallen in Fuerteventura naar 31. De geraadpleegde bronnen geven aan dat ze over het algemeen in goede gezondheid zijn en asymptomatisch. Allen blijven geïsoleerd in de Nave del Queso.
  Het Ministerie van Volksgezondheid voert al wekenlang systematisch PCR-tests uit op alle immigranten die per boot aankomen, voordat ze aan hun verplichte 14-daagse quarantaineperiode beginnen. Bron

Update 23 juni

Geen vuren van San Juan dit jaar

 • Eerste jaar zonder nacht van San Juan, de viering van de zomerzonnewende met vuur en water. Lees meer hier…

Update 22 juni

Aankomst eerste toeristen in Tenerife

 • De Canarische eilanden verwelkomen de eerste toeristen. Gisteren landen er op Tenerife 3 vliegtuigen (Duitsland, Polen en Groot-Brittanië) en op Gran Canaria 1 vliegtuig (Duitsland). Bron

Bootje met 37 besmetten vanuit Marokko

 • De Marokkaanse autoriteiten ontdekken gisteren zondag 37 besmette mensen in een boot met 50 mensen aan boord, die op weg was naar de Canarische Eilanden en onderschept werden op een strand in de stad Tarfaya. Bron

Update 21 juni

Na 99 dagen terug naar “normaal”

Actief besmetten stijgen in Fuerteventura

Update 20 juni

Drievoudige controle in luchthavens

 • Zondag begint de drievoudige gezondheidscontrole in havens en luchthavens, voor reizigers die in Spanje aankomen. Bij niet slagen op één van de drie punten volgt een controle door een arts. Download hier het document Bron, Bron en Bron
  1. invullen van een document met locatiegegevens en informatie of men Covid-19 heeft gehad en over de epidemie.
  2. controle van de temperatuur
  3. een visuele controle.
 • Lees hier de nieuwe Covid-19 voorwaarden die ingaan vanaf maandag.

Update 19 juni

Nieuwe maatregelen vanaf 21 juni (einde staat van alarm)

 • De nieuwe maatregelen op de Canarische Eilanden, die van kracht zullen worden vanaf zondag 21 juni 00u00. Bron download hier
 • Interpersoonlijke veiligheidsafstand
  • Het mondmasker is verplicht als de veiligheidsafstand van 1,5 meter niet gegarandeerd is.
 • Evenementen en activiteiten
  • Buiten maximum 1.000 personen en binnen maximum 300 personen, met gespreide toegang om drukte te vermijden.
 • Restauratie
  • 1,5 meter afstand tussen de tafels of aan de bar. Er wordt geen gemeenschappelijke menukaart gebruikt.
 • Toeristische accommodaties
  • De specifieke maatregelen van elke inrichting worden in acht genomen. De animatie zal in openlucht plaatsvinden, zonder uitwisseling van materialen. Het buffet wordt afgeschermd en met individuele gerechten. Minimum aantal textielproducten en het beddengoed wordt beschermd in kasten.
 • Culturele activiteiten in gesloten of open ruimtes
  • Zitplaatsen worden vooraf toegewezen met behoud van de veiligheidsafstand.
 • Sporten
  • In groepen van maximaal 30 personen buiten of 25 personen binnen, waarbij de veiligheidsafstand, preventie en hygiëne wordt bewaard. Modaliteiten met continu interpersoonlijk contact zijn niet toegestaan.
 • Sportevenementen en openbare shows
  • De veiligheidsafstand of het gebruik van een mondmasker moet worden gehandhaafd, met maximum 75% van de capaciteit en maximum 300 personen binnen of maximum 1000 personen buiten. Het zittende publiek moet een veilige afstand bewaren.
 • Religieuze verering
  • De veiligheidsafstand moet worden gehandhaafd en een maximum capaciteit van 75%. Bij diensten buitenshuis dienen de beschermingsmaatregelen te worden gerespecteerd.
 • Begrafenissen
  • In de crematoria wordt de veiligheidsafstand tussen niet-samenwonenden gehandhaafd met een maximum van 50 personen buiten of 20 personen binnen. De begrafenis- of crematiestoet mag niet groter zijn dan 50 personen. Er mogen niet meer dan 5 personen bij de crematieceremonie aanwezig zijn.
 • Religieuze of burgerlijke ceremonies
  • De veiligheidsafstand tussen niet-samenwonenden wordt gehandhaafd en de capaciteit mag niet meer dan 75% bedragen. Maximaal 250 personen zijn toegestaan buiten of 150 personen binnen.
 • Stranden
  • Specifieke gemeentelijke voorschriften moeten worden nageleefd, waarbij een afstand van 1,5 meter moet worden aangehouden. De sportbeoefening is individueel of in paren, zonder contact. Apparatuur, machines en hangmatten worden voor en na gebruik gedesinfecteerd. Deze laatste zijn voor individueel gebruik met een onderlinge afstand van 2 meter.
 • Camping
  • Kamperen is alleen toegestaan met voorafgaande toestemming van de gemeente en in groepen van maximaal 20 personen.
 • Nachtleven
  • Het nachtleven is toegestaan in open ruimtes, aan tafels, en met een maximale capaciteit van 75%. Vermijd drukte. Er wordt niet gedanst.

Stijging in Fuerteventura door aankomst boot van Marokko

 • De stijging van actief besmetten is te wijten aan 14 mensen die op Fuerteventura zijn aangekomen per boot vanuit El Ajoen. Allen zijn positief én asymptomatisch. Ze verblijven in quarantaine (zie ook update 18 juni). Bron
 • Ondertussen is er nog een boot vanuit El Ajoen gearriveerd, deze keer met 31 inzittenden (19 mannen, 10 vrouwen en 2 baby’s). Alle inzittenden krijgen een PCR-test bij aankomst, daarna volgt een verplichte isolatieperiode. Bron en Bron

Verlaging quarantaine van 14 naar 10 dagen

 • Het ministerie van Volksgezondheid heeft de quarantaine verlaagd van 14 dagen tot 10 dagen, dit voldoet aan de aanwijzingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Bron

Overzicht actief besmetten

 • Nog maar 19 actief besmet in Tenerife, waarvan 14 thuis herstellen en 5 in het ziekenhuis zijn opgenomen – data van 19 juni 05u00.
 • In het Zuiden van Tenerife slechts 5 actief besmetten:
  • 3 in Arona (1 thuis en 2 in hospitaal)
  • 1 in Candelaria (thuis)
  • 1 in Arico (in hospitaal).

Update 18 juni

125.000 zitplaatsen/week vanaf juli

 • Vanaf de maand juli 125.000 zitplaatsen/week voor vluchten naar de Canarische Eilanden. Onder meer deze luchtvaartmaatschappijen bevestigden hun planning voor juli: Aer Lingus, Air Europa, Air Nostrum, Binter, Brussels Airlines, Condor, EasyJet, Iberia, Jet2, Norwegian, Ryanair, Swiss Air, Transavia, TUIfly Belgium, Vueling en Wizzair. Een minimum van 125.178 zitplaatsen per week die verschillende Spaanse en Europese steden met de archipel zullen verbinden. Het gaat over de volgende Europese steden: Amsterdam, Bazel, Bergamo, Berlijn, Birmingham, Bologna, Bournemouth, Bristol, Brugge, Brussel, Bordeaux, Keulen, Cork, Dublin, Düsseldorf, East Midlands, Edinburgh, Eindhoven, Frankfurt, Glasgow, Hamburg, Hannover, Leipzig, Luik, Lille, Liverpool, Londen, Lyon, Manchester, Milaan, München, Nantes, Porto, Oslo, Parijs, Pisa, Rotterdam, Shannon, Stuttgart, Toulouse, Warschau, Venetië, Wroclaw en Zürich. Bron, Bron en Bron

Fuerteventura kent forse stijging

 • Actief besmetten in Fuerteventura stijgen fors. Sanidad ontdekte 14 Covid-19 positieven in een sloep die aankwam te Fuerteventura, afkomstig van Al Ajoen en gered door Salvamento Marítimo op zondag 14 juni. Van de 39 opvarenden (32 mannen, 4 vrouwen en 3 kinderen) die werden getest waren er 14 positief. Bron, Bron en Bron

Thermografische camera’s in de luchthavens

 • Vanaf aanstaande maandag zijn de Spaanse luchthavens voorzien van thermografische camera’s om de temperatuur te meten zonder dat de passagier het merkt. Tevens wordt alles diepgaander gedesinfecteerd. Het beheer van de wachtrijen aan de incheckbalies en de toegang voor passagiers aan boord zal ook iets anders verlopen met o.a. een maximum capaciteit, afstandsmarkeringen en de te volgen route wordt met linten afgebakend. Passagiers op internationale vluchten moeten ook een formulier invullen, zodat de autoriteiten een “spoor” hebben indien nodig, om hen te lokaliseren in het geval van een dreigende besmetting. Bron

Proefproject in La Gomera met tracking app

 • La Gomera is geselecteerd om de eerste tracking app in Spanje te lanceren als proefproject. Hiermee zal de centrale overheid de contacten van een met het coronavirus besmette persoon kunnen volgen en identificeren. Indien er goede resultaten worden behaald, zal het later in heel Spanje worden geïmplementeerd. Bron

Update 17 juni

41% stijging hotelboekingen

 • Hotelboekingen Canarische Eilanden stijgen 41% ten opzichte van dezelfde week in 2019, het gaat over de week van 8 tot en met 14 juni. Bron

Check hier de reisvoorwaarden

Nul patiënten in UCI (intensieve zorgen)

 • Geen enkel Covid-19 patiënt ligt nog op intensieve zorgen (UCI) en slechts 11 zijn opgenomen in het hospitaal, de overigen zijn thuis om te herstellen. Bron

Update 16 juni

We gaan vooruit

 • Nog maar 25 actief besmet in Tenerife, waarvan 17 thuis herstellen, 7 in het ziekenhuis zijn opgenomen en 1 in de UCI (intensieve zorgen).
 • In het Zuiden van Tenerife slechts 4 actief besmetten – data van 16 juni 05u00:
  • 2 in Arona (1 thuis en 1 in hospitaal)
  • 1 in Candelaria (thuis)
  • 1 in Arico (in hospitaal).

Update 15 juni

Hotels Be Live openen vanaf juli

 • De hotelketen Be Live hervat haar activiteiten vanaf de maand juli. De 10 vestigingen van de hotelketen Globalia, verspreid over de Balearen, de Canarische Eilanden, Portugal en de Dominicaanse Republiek, zullen hun deuren heropenen met versterkte veiligheidsmaatregelen. Ze bieden speciale kortingen aan en een innovatief biedsysteem waarbij de klant zelf aangeeft hoeveel hij bereid is te betalen. Bron
  Voor de Canarische eilanden gaat het over de volgende vier hotels:
  • Be Live Experience Orotava 4*
  • Be Live Experience La Niña 4*
  • Be Live Experience Lanzarote Beach 4*
  • Be Live Adults Only Tenerife 4*

Bahía del Duque opent vanaf 1 juli

 • Het Hotel Bahía del Duque opent vanaf 1 juli Las Villas, de meest exclusieve accommodatie, omringd door tropische tuinen en met een verfijnde service. Bron

Riu hotels openen geleidelijk

 • De Riu hotels op de Canarische Eilanden zullen vanaf 19 juni geleidelijk heropenen met als eerste Hotel Riu in Gran Canaria. In juli zullen het Riu Palace en Riu Arecas, beide in Tenerife, ook beginnen met toeristen te ontvangen.

Hotelketen Grupo HD waarschijnlijk open vanaf juli

 • De hotelketen Grupo HD zullen naar alle waarschijnlijkheid in juli openen, maar exacte data zijn nog niet bekend. Ze bieden de inwoners van de Canarische Eilanden een korting van 50% aan.

Update 14 juni

Grenscontroles EU vanaf 21 juni opgeheven

 • President Pedro Sánchez, heeft de regionale presidenten vandaag tijdens de veertiende videoconferentie meegedeeld dat de grenscontroles van de Europese Unie met ingang van 21 juni zullen worden opgeheven (Europa Press), uitgezonderd de grens met Portugal, die pas 1 juli opengaat. Bovendien worden vanaf 1 juli de grenzen van de landen buiten Schengen geopend. Bron

Slechts 5 actief besmet in Zuid-Tenerife

 • Nog maar 34 actief besmet in Tenerife, waarvan 21 thuis herstellen, 12 in het ziekenhuis zijn opgenomen en 1 in de UCI (intensieve zorgen).
 • In het Zuiden van Tenerife slechts 5 actief besmetten – data van 14 juni 05u00:
  • 2 in Arona (1 thuis en 1 in hospitaal)
  • 2 in Candelaria (beiden thuis)
  • 1 in Arico (in hospitaal).

Update 13 juni

Terug naar normaal

 • Heel Spanje zal, ongeacht de fase waarin ze zich bevinden, vanaf 22 juni overgaan naar het “normale leven”. Dit valt samen met het einde van de Staat van alarm. Dit zei Salvador Illa, minister van Volksgezondheid, tijdens een persconferentie waarin hij tevens benadrukte dat vanaf die datum de autonome gemeenschappen zelf beslissingen zullen moeten nemen om bepaalde activiteiten te beperken. Bron

HD hotels openen vanaf 1 juli

 • De keten HD Hotels heropent haar deuren voor nationaal toerisme op 1 juli. De Hotels HD Parque Cristobal Gran Canaria en HD Parque Cristobal Tenerife (Playa de las Américas) zullen de eerste vakantiehotels zijn die weer toeristen verwelkomen. De hotelketen begint met kortingen tot 50% voor residenten. Bron

Wat met extra Covid-19 kosten?

 • De Consumenten organisatie (OCU) deelt mee dat eventuele kosten, die door bars of restaurants worden aangerekend voor de extra kosten die ze hebben door Covid-19, legaal zijn, maar wel op voorhand moeten gemeld worden en worden goedgekeurd door de klant. Bovendien moeten deze kosten in verhouding zijn. Indien de klant niet werd op de hoogte gesteld kan deze weigeren om die extra kosten te betalen en dit melden bij de bevoegde consumenteninstantie. Er zijn ook bars/restaurants die overwegen om een minimum verbruik of een maximale duur in te stellen. Ook hiervan moet de klant op voorhand worden verwittigd. Bron

11 dagen op rij geen overlijdens en 51 actief besmet

 • Al 11 dagen op rij geen overlijdens op de Canarische eilanden.
 • Nog maar 51 actief besmet in Tenerife, waarvan 35 thuis herstellen, 13 in het ziekenhuis zijn opgenomen en 3 in de UCI (intensieve zorgen).
  In het Zuiden van Tenerife slechts 7 actief besmetten – data van 13 juni 05u00:
  • 4 in Arona (2 thuis, 1 in hospitaal en 1 in UCI)
  • 2 in Candelaria (beiden thuis)
  • 1 in Arico (in hospitaal).

Update 12 juni

Het gaat goed! Hotels openen stilaan…

 • Spring Hotels kondigde gisteren de opening aan van Hotel Vulcano, in Playa de Las Americas, voorzien op 15 juli. De keten zal overgaan tot het openen van haar hotelcomplexen zodra alle veiligheidsmaatregelen zijn gegarandeerd en zal dit doen met alle beschikbare diensten om te voldoen aan de verwachtingen van haar klanten. Naast Hotel Vulcano opent op 15 augustus het vernieuwde Hotel Bitácora zijn deuren en op 15 september ontvangt het Arona Gran Hotel (Los Cristianos) zijn eerste gasten. Samen tellen de drie hotels meer dan 1.000 bedden. Bron

Nog 52 actief besmet in Tenerife

 • Nog maar 52 actief besmet in Tenerife, waarvan 36 thuis herstellen, 13 in het ziekenhuis zijn opgenomen en 3 in de UCI (intensieve zorgen). Data van 12 juni 05u00.

Update 10 juni

Mondmaskers blijven na fase 3

 • Sanidad kondigt de nieuwe maatregelen aan voor wanneer we uit fase 3 gaan en terug naar het “normale” leven overstappen. Dit zou al komende maandag 15 juni kunnen zijn, gezien de gunstige evolutie van de cijfers op de Canarische eilanden. Er is beslist dat mondmaskers blijven na fase 3. Deze zijn verplicht vanaf 6 jaar en enkel wanneer een afstand van 1,5 meter (was vroeger 1,5-2m) niet kan worden gerespecteerd. In openbare ruimtes (shopping centra, winkels, etc…) en openbaar vervoer zijn mondmaskers altijd verplicht. Uiteraard in bars of restaurants hoeven mondmaskers niet. Op de stranden draagt men ook geen mondmaskers. Boete bij overtreding 100 euro. Bron en BOE
  Letterlijke vertaling van het BOE betreft verplichting mondmaskers: “Op de openbare weg, in open ruimtes en in elke afgesloten ruimte voor openbaar gebruik of die open is voor het publiek, wanneer het niet mogelijk is om een veilige interpersoonlijke afstand van ten minste 1,5 meter te garanderen.” (Capítulo II, Artículo 6).

8 dagen zonder overlijdens

 • Al 8 dagen op rij geen overlijdens in de Canarische eilanden. Tenerife telt 75 actief besmetten, Gran Canaria 35, La Palma 9 en Lanzarote 3.

Update 9 juni

Stranden Arona open

 • Sinds gisteren zijn alle stranden van gemeente Arona terug open. Sinds 2 weken waren de stranden van Las Vistas, Los Cristianos, Las Galletas en Playa Honda al open en gisteren was het de beurt aan El Callao, Los Tarajales, El Camisón, Los Enojados en La Arenita. Bron

Update 8 juni

Vandaag begint Fase 3

 • De president van de Canarische Eilanden, Ángel Víctor Torres, verklaarde vandaag dat fase 3 misschien maar één week zal duren, wat betekent dat de archipel aanstaande maandag 15 juni terug naar normaal kan gaan. Maar hij maakte duidelijk dat dit alleen zal gebeuren “als alles verder gunstig evolueert”. Bron en Bron

Update 7 juni

Openbaar vervoer naar 60% zitplaatsen

 • Vanaf maandag 8 juni mag 60% van de capaciteit worden gebruikt (tot nu toe was dat slechts voor de helft toegestaan) in het openbaar vervoer. Wanneer het bezettingsniveau het toelaat, wordt gestreefd naar een maximale afstand tussen de gebruikers. Aldus het besluit uitgevaardigd door minister van Volksgezondheid Salvador Illa. Bron

Geen nachtclubs in fase 3

 • De president van de Canarische Eilanden, Ángel Víctor Torres, heeft verklaard dat in fase 3 de nachtclubs en discotheken in de archipel niet zullen worden geopend vanwege het “bijzondere risico”. Tijdens de persconferentie na de dertiende ontmoeting met Pedro Sánchez en de regionale presidenten legde hij uit dat dit een besluit is dat is ingegeven door strikte gezondheidscriteria. Niet alleen in de Canarische Eilanden, maar ook in de Balearen en Extremadura, gaat het nachtleven nog niet van start tijdens Fase 3. Bron

Update 6 juni

Mobiliteit tussen de eilanden

 • De Canarische Eilanden zullen zich vanaf komende maandag in fase 3 bevinden wat onder meer betekent dat de eilandbewoners naar de andere eilanden mogen vliegen. De luchtvaartmaatschappij Binter zal de verbindingen tussen de Canarische Eilanden uitbreiden en de huidige 40 dagelijkse vluchten worden verhoogd tot een totaal van 62 vluchten vanaf 10 juni. Bron

Canarische eilanden niet gelukkig met proefproject Balearen

 • De regering van de Canarische Eilanden zijn niet gelukkig met het feit dat de Balearen in juni willen anticiperen op het plan voor de heractivering van het toerisme met een proefprogramma dat 6000 Duitse toeristen naar hun bestemming zal brengen. De toeristen worden niet gecontroleerd door middel van een test, maar door middel van een vragenlijst en telefoontjes “om te weten of ze gezond zijn”, zonder enige gezondheidsgarantie. De Canarische Eilanden hebben ook gevraagd om deze maand pilootvluchten te organiseren en zijn in contact met touroperators en luchtvaartmaatschappijen, maar het verschil met de Balearen is dat enkel toeristen met een negatieve Covid-19 meemogen. De test zou op kosten zijn van de autonome gemeenschap. Bron

Mondmaskers blijven…

 • Mondmaskers blijven (waarschijnlijk) verplicht na het beëindigen van de staat van alarm (momenteel 21 juni 00u00) en de boete voor het niet dragen bedraagt 100 euro. Zo verklaarde Fernando Simón, directeur van het Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias. Bron en Bron

Naar de Disco of nachtclub vanaf fase 3… of niet

 • Naar de disco of nachtclub kan vanaf fase 3, met mondmasker, 2 meter afstand en zonder te dansen, en aan een derde van hun capaciteit. Bron, Bron en BOE

Update 5 juni

We zijn klaar voor Fase 3

 • De centrale regering heeft toestemming gegeven om ook de overige Canarische Eilanden naar fase 3 te laten overgaan vanaf maandag 8 juni, dit zei minister van Volksgezondheid, Salvador Illa, tijdens een persconferentie vandaag. Het gaat over Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura en La Palma.
  Lees hier wat er meer mag in Fase 3. Bron

Grenzen open vanaf 1 juli…

 • De Spaanse regering handhaaft de datum van 1 juli om haar grenzen veilig open te stellen, ongeacht wat andere EU-landen doen, hoewel men pleit voor een “gemeenschappelijk kader” met homogene criteria. “Van hieruit is elk land soeverein in het nemen van zijn eigen beslissingen, maar het zou handig zijn als we allemaal dezelfde regels zouden kunnen hebben om zoiets belangrijks als het toerisme in de EU als geheel te reguleren”, zei minister María Jesús Montero. Bron

Overzicht actief besmetten

 • Momenteel (05/06/2020-05u00) zijn er 148 actief besmet op de Canarische eilanden, waarvan er 119 in thuisquarantaine zijn, 24 in het ziekenhuis en 5 op UCI (intensieve zorgen) verblijven. Bron
  • Per eiland:
   • Tenerife telt 90 gevallen (70 thuis, 16 opgenomen en 4 op de UCI).
   • Gran Canaria, telt 49 actief besmetten (42 thuis, 6 opgenomen en 1 op de UCI).
   • La Palma met 6 besmet (alle 6 thuis).
   • Lanzarote met 3 gevallen (1 thuis, 2 opgenomen en 0 op de UCI).
   • Fuerteventura met 0 besmet.
   • El Hierro, La Gomera en La Graciosa hebben op dit moment geen actief besmette patiënten.
  • Enkele gemeenten in Tenerife:
   • Adeje telt 1 geval (thuis).
   • Arico telt 0 besmetten .
   • Arona, telt 1 geval (thuis).
   • Candelaria telt 1 geval (thuis).
   • Granadilla de Abona, telt 0 besmetten.
   • Guía de Isora telt 0 besmetten.
   • La Laguna telt 36 besmetten (29 thuis, 6 opgenomen en 1 op de UCI).
   • La Orotava telt 0 besmetten.
   • Puerto de la Cruz telt 1 geval (thuis).
   • San Miguel de Abona telt 0 besmetten.
   • Santa Cruz telt 45 besmetten (32 thuis, 10 opgenomen en 3 op de UCI).
   • Santiago del Teide telt 0 besmetten.
   • Vilaflor telt 0 besmetten.

Update 4 juni – Staat van alarm verlengd

 • President Pedro Sánchez kreeg gisteren een meerderheid voor de verlenging van de staat van alarm tot 21 juni 00u00. Dit is de zesde en waarschijnlijk de laatste verlenging. Bron
 • De president van de Canarische Eilanden, Ángel Víctor Torres, heeft met de president van Madeira, Miguel Filipe Machado de Albuquerque, overeenstemming bereikt over de totstandbrenging van een groene corridor tussen beide archipels om de uitwisseling van toeristen uit fase 3 van de deëscalatie te vergemakkelijken en de reactivering van de sector met maximale veiligheidsgaranties te bevorderen. Om de goede resultaten van deze groene corridor te garanderen, zijn beide archipels overeengekomen om een reeks strikte richtlijnen toe te passen om de gezondheidsbescherming die op de eilanden tijdens de lockdown is verworven, te behouden. Bron
 • De minister van Industrie, Reyes Maroto, legde gisteren uit dat de regering samen met de Canarische Eilanden en de Balearen werkt aan het “zo snel mogelijk” openen van veilige corridors voor toerisme en routes met derde landen, “op voorwaarde dat deze op hetzelfde epidemiologische niveau zijn als Spanje”. De regering onderneemt de nodige stappen om de mobiliteitsbeperkingen zowel nationaal als internationaal op te heffen en dat vanaf 21 juni, wanneer de laatste verlenging van de staat van alarm eindigt, de nationale mobiliteit en de connectiviteit tussen de eilanden en het schiereiland zal worden hersteld. Vanaf 1 juli zullen de internationale toeristen weer veilig en zonder quarantaine worden ontvangen, hoewel de controlemaatregelen zullen worden gehandhaafd. De minister onderschreef de woorden van president Pedro Sánchez, en verzekerde dat er deze zomer een toeristisch seizoen zal zijn. Bron
 • Het ministerie verklaart dat Aena (de Spaanse luchthavens), de installatie heeft gepland van toestellen voor de detectie van lichaamstemperatuur (thermografische camera’s). Er werd ook bevestigd dat de luchthavens van de Canarische eilanden de afgelopen weken werden aangepast om alle door het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA – Agencia Europea de Seguridad Aérea) aanbevolen veiligheidsmaatregelen op het gebied van gezondheid en hygiëne op te nemen. Onder meer de verplichting om mondmaskers te dragen, het aanbrengen van markeringen om de veiligheidsafstand tussen de passagiers te bewaren, het gebruik van schermen en het ter beschikking stellen van ontsmettingsgel voor de bezoekers. Bron

Update 3 juni – Mobiliteit tussen autonome gemeenschappen

 • De regering verduidelijkt: in fase 3 zal het mogelijk zijn om tussen de provincies te reizen, maar enkel deze behorende tot dezelfde autonome gemeenschap. Het is aan de presidenten van de autonome gemeenschappen om mobiliteit toe te laten tussen andere autonome gemeenschappen. Ter verduidelijking: De autonome gemeenschap “Canarische eilanden” telt 2 provincies, nl. Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas. Inwoners van Tenerife (behorende tot de provincie Santa Cruz de Tenerife) zullen zich mogen verplaatsen naar La Palma, La Gomera en El Hierro. Bron en Bron en Bron
 • De Cabildo van Tenerife zal de toegang tot El Teide en andere natuurgebieden controleren om te voorkomen dat er drukte ontstaat. “Er was een echte invasie afgelopen weekenden de veiligheidszegels van de parkeerplaatsen werden verbroken”. De toegang tot de natuurparken in fase 2 is beperkt tot 20%, vandaar dat de parkings deels afgesloten zijn om hun capaciteit te verminderen. Bron

Update 2 juni – Pleziervaart toegestaan in fase 2

 • Pleziervaart toegestaan vanaf fase 2, uitgezonderd cruiseschepen. De regering zal schepen voor het vervoer van toeristen, met uitzondering van cruiseschepen, toestaan te varen en voor anker te gaan in de wateren die grenzen aan de gebieden die zich in fase 2 van de deëscalatie bevinden. In de Balearen en de Canarische Eilanden mag de bezetting van deze schepen niet meer bedragen dan 50% van het maximale aantal passagiers volgens hun certificaten. Bron en BOE
 • Vanaf vandaag gaat het Ministerie van Volksgezondheid nog een stap verder op het vlak van transparantie. De informatie over het aantal PCR-tests met hun resultaten wordt nu ook weergegeven op het webportaal “Canarias Covid-19”. In totaal werden er 110.845 PCR-tests (polymerase chain reaction) uitgevoerd vanaf het begin van de uitbraak van het coronavirus, waarvan 3.757 positief (3,39%). Op deze webpagina zal de informatie over de PCR-tests dagelijks worden upgedate, bij de grafieken.

Update 1 juni – Wat mag in Fase 3?

 • De eilanden La Gomera, El Hierro, La Graciosa (Canarische Eilanden) en Formentera (Balearen), zijn degenen die vandaag naar fase 3 gaan. Bron, Bron en BOE
 • Dit zijn de belangrijkste maatregelen voor fase 3:
  • We kennen geen tijdslots meer en groepen tot 20 personen zijn toegestaan.
  • Terrassen van bars en restaurants verhogen de capaciteit tot 75 %. Consumeren aan de bar is toegestaan, mits een minimale afstand van 2 meter wordt gegarandeerd. Binnen kan ook worden geconsumeerd met 50% capaciteit. Discotheken en nachtclubs blijven gesloten.
  • Huwelijksceremonies mogen worden gehouden in alle soorten faciliteiten, zowel in open als gesloten ruimtes, met capaciteit niet groter dan 75% en in ieder geval maximaal 150 personen in open ruimtes of 75 personen in gesloten ruimtes.
  • Begrafenissen kunnen met een maximum van 50 personen in open ruimtes of 25 personen in gesloten ruimtes.
  • Zwembaden en sportcentra kunnen in heel Spanje op 30% van hun capaciteit worden gebruikt (zelfs in gebieden die zich nog in fase 1 bevinden).
  • Winkels verhogen hun capaciteit tot 50% ongeacht de oppervlakte.
  • Gemeenschappelijke en recreatieve gebieden in winkelcentra zullen ook worden geopend voor 40 % en winkels voor 50 %.
  • De gemeenschappelijke ruimten in de hotels en de toeristische accommodatie zullen ook voor 50 % worden opengesteld en de diverse activiteiten worden opgezet met een maximumcapaciteit van 20 personen en bij voorkeur in de open lucht.
  • Culturele- en studieactiviteiten mogen in de bibliotheken worden gehouden, mits deze niet meer dan 50% van de capaciteit bedragen.
  • In musea en tentoonstellingszalen zal de capaciteit maximum 50% bedragen en groepen tot 20 personen.
  • Alle bioscopen, theaters, auditoria, circussen en voorstellingsruimten zullen hun activiteiten kunnen uitvoeren, indien zij over vooraf toegewezen stoelen beschikken en niet meer dan de helft van de toegestane capaciteit van elke zaal handhaven.
  • Congressen en activiteiten in open lucht, kunnen worden gehouden met een limiet van 80 deelnemers.
  • Dierentuinen en aanverwanten worden op 50 % van hun capaciteit heropend en 1/3 voor attracties binnen.
  • Casino’s, speel- en recreatieruimtes, tombola’s, tombola’s, wedkantoren worden opnieuw geopend op voorwaarde dat de capaciteit niet groter is dan 50% of 50 personen.
  • Actief toerisme en natuuractiviteiten kunnen worden uitgevoerd voor groepen tot 30 personen. Activiteiten met een toeristengids zijn toegestaan, op afspraak en met groepen van maximaal 20 personen.
  • Niet-professionelen atleten mogen in groepen van maximaal 20 personen trainen.
  • Vrijetijdsactiviteiten voor kinderen en jongeren zijn ook toegestaan, met een maximum van 200 personen in open ruimtes en 80 binnen.

Update 31 mei – maandag 8 juni naar Fase 3?

 • Het ziet er naar uit dat de Canarische Eilanden maandag 8 juni naar fase 3 gaan, de laatste fase. Dit werd aangekondigd door de president van de Canarische Eilanden, Ángel Víctor Torres, tijdens een persconferentie, na deelname aan de 12de videoconferentie met de regionale presidenten die door Pedro Sánchez werden opgeroepen. Bron

Update 30 mei – Overzicht per eiland en gemeente

 • Momenteel (30/05/2020-05u00) zijn er 217 actief besmet op de Canarische eilanden, waarvan er 182 in thuisquarantaine zijn, 29 in het ziekenhuis en 6 op UCI (intensieve zorgen) verblijven. Bron
 • Per eiland:
  • Tenerife telt 154 gevallen (129 thuis, 19 opgenomen en 6 op de UCI).
  • Gran Canaria, telt 40 actief besmetten (32 thuis, 8 opgenomen en 0 op de UCI).
  • La Palma met 8 besmet (alle 8 thuis).
  • Lanzarote met 3 gevallen (1 thuis, 2 opgenomen en 0 op de UCI).
  • Fuerteventura met 1 besmet (1 thuis en 0 op de UCI).
  • El Hierro, La Gomera en La Graciosa hebben op dit moment geen actief besmette patiënten.
 • Enkele gemeenten in Tenerife:
  • Adeje telt 0 besmetten.
  • Arico telt 1 geval .
  • Arona, telt 9 actief besmetten.
  • Candelaria telt 2 besmetten.
  • Granadilla de Abona, telt 0 besmetten.
  • Guía de Isora telt 0 besmetten.
  • La Laguna telt 39 besmetten.
  • La Orotava telt 3 besmetten.
  • Puerto de la Cruz telt 10 besmetten.
  • San Miguel de Abona telt 1 geval.
  • Santa Cruz telt 40 besmetten.
  • Santiago del Teide telt 1 geval.
  • Vilaflor telt 0 besmetten.

Update 29 mei – Mercadona open van 9u00-21u00

 • Mercadona zal een uur langer open zijn vanaf 1 juni, nl. van 9u00 tot 21u00. Naast de verlenging van de openingsuren zal Mercadona een minimumscheiding van één meter tussen de klanten garanderen (aangegeven door posters) en de grenzen van één meter zullen ook op de vloer van de visafdeling en bij de kassa’s worden aangegeven. Mercadona beveelt aan dat slechts één persoon de aankoop doet en dat degenen die behoren tot een risicogroep niet gaan winkelen. Ouderen, gehandicapten, mensen met beperkte mobiliteit, zwangere vrouwen en de eventuele begeleiders krijgen voorrang om hun aankopen te doen. Bron
 • De Iberia Group (Iberia, Iberia Express en Iberia Regional Air Nostrum) zal 25.000 dubbele tickets weggeven aan de zorgverleners. Vueling zal nog eens 25.000 dubbele tickets weggeven en Aena zal de luchthavenbelasting betalen. De promotie is gericht op onder andere artsen, verpleegkundigen, assistenten, verzorgers, schoonmaakpersoneel en ambulanciers. Bron

Update 28 mei – Roken risicofactor bij virus-overdracht

 • Roken is een risicofactor voor de verspreiding van het coronavirus. Het Europees netwerk voor rookpreventie waarschuwt dat de uitgeademde microdruppeltjes een paar minuten in de lucht blijven hangen, dus het roept op tot preventieve maatregelen op terrassen en stranden. Bron
 • Arona opent morgen vrijdag het strand van Las Vistas (Los Cristianos). Het centrale schaduwrijke gebied wordt exclusief voorbehouden aan ouderen en mensen met beperkte mobiliteit. Er wordt ook gewerkt aan de stranden van Camisón (Playa de Las Américas) en Los Enojados (El Fraile-Las Galletas), zodat deze eerstdaags kunnen openen. Vanaf zaterdag zijn de openingsuren voor alle stranden (baden en zonnen): van 11u00 tot 19u00. Daarnaast worden de uren verlengd voor sportbeoefening op de stranden van Las Galletas en Los Cristianos, van 20u00 uur tot zonsondergang. Bron
 • La Gomera, La Graciosa en El Hierro gaan maandag 1 juni naar fase 3. Er wordt verwacht dat de overige eilanden (Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura en La Palma) nog 1 week in fase 2 zullen blijven. Bron

Update 27 mei – Fase 3 met meer mobiliteit…

 • Ángel Víctor Torres, president van de Canarische Eilanden, heeft vandaag meegedeeld dat wanneer we naar fase 3 gaan, “het moment is om de verbinding tussen de eilanden en Spanje te vergroten”. En “als het goed gaat”, zoals eerder aangekondigd door President Pedro Sánchez, zal vanaf juli het luchtruim worden geopend “voor internationale connectiviteit”. Hij verdedigde dat “in de tussentijd is het zeer belangrijk om te werken aan de tests, zodat degenen die aan boord van het vliegtuig stappen weten dat ze negatief zijn aan Covid-19”. Bron

Update 26 mei – Geen quarantaine voor toeristen!

 • Spanje stopt vanaf 1 juli met de quarantaine voor buitenlandse toeristen. “Het moeilijkste deel ligt achter ons”, zei minister González Laya, “we kijken er naar uit om jullie te verwelkomen”, gericht aan buitenlandse toeristen. Bron
 • Adeje hoort nu ook bij de Covid19-vrije gemeenten van Zuid-Tenerife, zoals Guía de Isora en Vilaflor, zie hier.
 • El Hierro, La Gomera en La Graciosa zullen de eerste eilanden zijn die overgaan naar fase 3 van het overgangsproces. De beslissing hangt af van Sanidad of deze 3 eilanden maandag 1 juni naar fase 3 gaan. Bron

Update 25 mei – Sneller uit de staat van alarm…

 • De president van de regering, Pedro Sánchez, heeft zondag aan de regionale presidenten meegedeeld dat als de evolutie van de pandemie positief blijft en er niets misgaat, veel autonome regio’s sneller uit de staat van alarm zullen gaan, en dat het hele land eind juni of begin juli weer mobiel zal zijn. Bron en Bron

Update 24 mei – Het ziet er goed uit…

 • Momenteel (24/05/2020-05u00) zijn er 404 actief besmet op de Canarische eilanden, waarvan er 361 in thuisquarantaine zijn, 31 in het ziekenhuis en 12 op UCI (intensieve zorgen) verblijven. Bron
 • Per eiland:
  • Tenerife telt 332 gevallen (299 thuis, 23 opgenomen en 10 op de UCI).
  • Gran Canaria, telt 56 actief besmetten (49 thuis, 7 opgenomen en 0 op de UCI).
  • La Palma met 9 besmet (alle 9 thuis).
  • Lanzarote met 5 gevallen (3 thuis, 1 opgenomen en 1 op de UCI).
  • Fuerteventura met 2 besmetten. (1 thuis en 1 op de UCI).
  • El Hierro, La Gomera en La Graciosa hebben op dit moment geen actief besmette patiënten.
 • Enkele gemeenten in het Zuiden van Tenerife:
  • Adeje telt 1 geval (thuis).
  • Arico telt 1 geval (opgenomen op de UCI).
  • Arona, telt 9 actief besmetten (7 thuis, 1 opgenomen en 1 op de UCI).
  • Granadilla de Abona, telt 4 actief besmetten (3 thuis, 1 opgenomen en 0 op de UCI).
  • Guía de Isora telt 0 besmetten.
  • San Miguel de Abona telt 1 geval (thuis).
  • Santiago del Teide telt 1 geval (thuis).
 • Boeking websites crashen onder de overvloed van boekingen na de aankondiging van Pedro Sánchez dat toerisme mogelijk is vanaf juli. Zie ook update 23 mei. Bron

Update 23 mei – Toerisme vanaf juli…

 • Siam Mall terug open vanaf maandag 25 mei, met extra veiligheidsmaatregelen en een Call and Collect-zone zodat jullie je favoriete eten kunnen kopen zonder de auto te verlaten. Openingsuren van 10u00 tot 22u00, doch sommige winkels kunnen andere uren hanteren. Vergeet niet dat het gebruik van een mondmasker verplicht is in Siam Mall. Bron
 • Vanaf maandag terug naar het strand, maar onder voorwaarden die verschillen volgens gemeente. Bron en BOE
  • In Arona heeft men besloten dat slechts drie van zijn stranden opengaan, nl. Los Cristianos, Playa Las Vistas en Las Galletas (met behoud van de stranden die al open waren voor sportactiviteiten). Open van 10u00 tot 18u00 met beperkte capaciteit en toegangscontrole (één ingang en één uitgang). Het is verplicht om een persoonlijke handdoek mee te brengen en balspelen of matrassen worden niet toegestaan. Douches, service voor zonnebedden/parasols zijn gesloten. Urinoirs zijn wel open. Het is verboden om koelboxen, drank en/of eten mee te brengen.
  • In Adeje zijn de stranden van La Enramada en Playa Fañabé open, de andere stranden hangen af van hun concessiehouders.
  • Op het strand van El Médano (Granadilla de Abona) zullen douches en voetbaden gesloten zijn, ligbedden/parasols mogen niet gebruikt worden. De reddingsdienst zal van 10u00 tot 15u00 beschikbaar zijn en het politietoezicht zal worden geïntensiveerd.
 • Klik hier voor een overzicht wat mag vanaf Fase 2.
 • Tijdens een persconferentie kondigde President Pedro Sánchez aan dat er deze zomer (vanaf juli) een toeristisch seizoen komt en hij heeft Spaanse- en buitenlandse toeristen opgeroepen om zeker hun vakantie in te plannen. “Er komt deze zomer een toeristisch seizoen, met als doel het nationale toerisme weer op gang te brengen, dus ik nodig alle etablissementen, bars, restaurants uit om hun activiteiten te hervatten”, aldus de president. Bron en Bron en in een Belgische krant.

Update 22 mei – We gaan naar Fase 2

 • Het is bevestigd: vanaf maandag 25 mei gaan Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura en La Palma naar Fase 2. Dit kondigde Minister van Volksgezondheid, Salvador Illa, aan. Lees hier wat we dan mogen. Bron

Update 21 mei – Beslissing Fase 2 morgen…

 • Morgen (vrijdag 22 mei) wordt definitief beslist of de overige Canarische eilanden ook overgaan naar Fase 2 vanaf maandag 25 mei. Lees hier welke vrijheden we dan meer hebben.
 • De Canarische Eilanden beginnen met een proefproject voor een mobiele toepassing voor het opsporen van COVID-19 infecties, zo deelde Sanidad mee. Deze app registreert de beweging van mensen die het virus hebben opgelopen en waarschuwt de gebruikers ervan dat ze mogelijk zijn blootgesteld aan een besmetting, wat volgens de regering van de Canarische Eilanden zal helpen de verspreiding van de pandemie onder controle te houden. De app is compatibel in heel de Europese Unie en dankzij de uitwisseling van databanken op EU-niveau zal het traceren van gevallen helpen om de status van de pandemie in elke regio aan te tonen. De nationale en regionale regeringen benadrukken dat alle gegevens die worden gebruikt in overeenstemming zijn met de wetgeving inzake gegevensbescherming en dat alle identiteits- of persoonlijke gegevens van degenen die worden getraceerd, gegarandeerd volledig anoniem en vertrouwelijk zijn. Bron
 • Momenteel (21/05/2020-05u00) zijn er 500 actief besmet op de Canarische eilanden, waarvan er 442 in thuisquarantaine zijn, 45 in het ziekenhuis en 13 op UCI (intensieve zorgen) verblijven. Bron
  Per eiland:
  • Tenerife telt 416 gevallen (372 thuis, 34 opgenomen en 10 op de UCI).
  • Gran Canaria, telt 61 actief besmetten (51 thuis, 10 opgenomen en 0 op de UCI).
  • La Palma met 15 besmet (alle 15 thuis).
  • Lanzarote met 6 gevallen (3 thuis, 1 opgenomen en 2 op de UCI).
  • Fuerteventura met 2 besmetten. (1 thuis en 1 op de UCI).
  • El Hierro, La Gomera en La Graciosa hebben op dit moment geen actief besmette patiënten.

Update 20 mei – Staat van alarm tot 7 juni

 • Na akkoord van het Congres (met nipte meerderheid 177-162) wordt de Staat van Alarm met slechts 15 dagen verlengd en niet met een maand zoals Pedro Sánchez vroeg. Bij deze vijfde verlenging van de alarmtoestand zullen de noodbevoegdheden tot 7 juni gehandhaafd blijven. Bron
 • Waar zijn mondmaskers verplicht? Het gebruik van maskers is verplicht op alle openbaar vervoer, de openbare weg, in open ruimten en in elke gesloten ruimte voor openbaar gebruik of open voor het publiek, op voorwaarde dat het niet mogelijk is om een veiligheidsafstand van minimum twee meters te handhaven.
  Wie is verplicht een mondmasker te dragen? Het dragen van een mondmasker is verplicht vanaf de leeftijd van zes jaar, behoudens een aantal uitzonderingen (personen met ademnood, personen die wegens een handicap geen masker kunnen dragen, bij overmacht of noodzaak…). Het dragen van een masker is niet vereist bij activiteiten die onverenigbaar zijn, zoals bij eten of drinken.
  Welk mondmasker? Elk type van masker mag, bij voorkeur een hygiënische en/of chirurgische masker, dat zowel neus als mond bedekt.
  Vanaf wanneer? Vanaf donderdag 21 mei 2020. BOE
 • Vanaf morgen riskeer je hoge boetes als je je masker niet draagt. Er zullen boetes van 600 tot 30.000 euro worden opgelegd aan degenen die geen masker dragen op al die plaatsen waar de veiligheidsafstand van 2 meter niet kan worden gerespecteerd. Doch de autoriteiten zullen “twee dagen respijt” geven. Bron

Update 19 mei – Mondmaskers verplicht…

 • Mondmaskers worden verplicht in het openbaar vervoer (was al zo), in gesloten ruimtes én ook op straat, indien de veiligheidsafstand van 2 meter niet kan gehandhaafd worden. Bron
 • Winkeliers zijn optimistisch en verkopen met kortingen, dit was te zien in de Calle del Castillo (winkelwandelstraat in Santa Cruz). Bron
 • Momenteel (17/05/2020) zijn er 604 actief besmet op de Canarische eilanden, waarvan er 544 in thuisquarantaine zijn, 46 in het ziekenhuis en 14 op UCI (intensieve zorgen) verblijven. Bron
  Per eiland:
  • Tenerife telt 483 gevallen (439 thuis, 34 opgenomen en 10 op de UCI).
  • Gran Canaria, telt 81 actief besmetten (71 thuis, 10 opgenomen en 0 op de UCI).
  • La Palma met 22 besmet (alle 22 thuis).
  • Lanzarote met 7 gevallen (4 thuis, 1 opgenomen en 2 op de UCI).
  • Fuerteventura met 3 besmetten. (1 thuis en 2 op de UCI).
  • El Hierro, La Gomera en La Graciosa hebben op dit moment geen actief besmette patiënten.

Update 18 mei – Versoepeling gemeenten < 10.000 inwoners

 • Inwoners van gemeenten met minder dan 10.000 inwoners mogen buiten om te wandelen of te sporten tussen 06u00 en 23u00, zoals eerder was toegepast voor gemeenten met minder dan 5.000 mensen. Bron
  Welke gemeenten zijn dit in Tenerife?
  • Arafo 5.551
  • Arico 7.988
  • Buenavista del Norte 4.778
  • Fasnia 2.786
  • Garachico 4.871
  • La Guancha  5.520
  • La Matanza de Acentejo  9.061
  • San Juan de La Rambla 4.828
  • El Sauzal 8.934
  • Los Silos  4.693
  • El Tanque  2.763
  • La Victoria de Acentejo 9.185
  • Vilaflor 1.667
 • Gaan we maandag 25 mei naar Fase 2, en wat mogen we dan meer? Dit wordt aanstaande vrijdag beslist door het Ministerie van Volksgezondheid. Bron
  • Bar en restaurants kunnen ook binnen drank en eten serveren doch met maximum 40% van hun capaciteit en met 2 meter afstand tussen de tafels. Discotheken en nachtclubs blijven gesloten.
  • Shoppingcentra worden geopend, met een maximale capaciteit van 30 % voor de gemeenschappelijke ruimten (geen fun-shopping) en 40 % voor de winkels. Zones voor kinderen blijven gesloten.
  • Capaciteit voor Kerken gaat naar 50%.
  • Tentoonstellingszalen kunnen worden geopend, met een limiet van 30% van de capaciteit.
  • Cinema’s, theaters en auditoria kunnen worden heropend, met vooraf gereserveerde plaatsen en slechts een derde van de capaciteit. Andere locaties waar culturele evenementen of voorstellingen worden gehouden, met een limiet van 50 personen binnen en 400 personen in open lucht.
  • Zwembaden mogen open, onder voorwaarde dat ze vrij worden gehouden van pathogene micro-organismen en stoffen die de gezondheid van de gebruiker kunnen schaden. Maximale capaciteit van 30 %, beurtrol en op afspraak en steeds 2 meter veiligheidsafstand tussen de zwemmers. Lees ook dit.
  • Niet-professionele fysieke activiteit kan op elk moment worden uitgevoerd, behalve tussen 10u00-12u00 en tussen 19u00-20u00, uren voorbehouden voor 70+.
  • Het is mogelijk om naar het strand te gaan, waar sportieve, professionele of recreatieve activiteiten individueel en zonder fysiek contact kunnen worden uitgevoerd.
  • Openen van de gemeenschappelijke ruimtes van de hotels, maar met een derde van de capaciteit.
  • Bibliotheken openen hun leeszalen met een derde van hun maximale capaciteit.
  • Actief toerisme en natuuractiviteiten kan nu met groepen van maximum 20 personen.
  • Congressen, vergaderingen, zakelijke bijeenkomsten en conferenties met een maximum van 50 deelnemers zijn toegestaan. Bron en BOE
 • De regering sluit niet uit dat internationaal toerisme op de Balearen en de Canarische Eilanden eerder zal worden toegestaan. Het buitenlands toerisme zal pas plaatsvinden aan het einde van de deëscalatie, die als alles goed gaat tot eind juni zal worden verlengd. Maar dat zal alleszins na de testvlucht Madrid-Canarias zijn, die pas in juli plaatsvindt. Bron

Update 17 mei – Canarische eilanden 5de plaats voor PCR-tests

 • De krant Diario de Avisos lanceert het eerste boek over de lockdown in Spanje. De titel van het boek is El libro del confinamiento met als ondertitel La enfermedad del mundo, geschreven door Carmelo Rivero, directeur van de krant. Het boek telt 352 pagina’s en behandelt het verloop van een pandemie en de gevolgen ervan voor het dagelijkse leven van de mensen. Je kan het boek hier GRATIS downloaden.
 • De Canarische Eilanden staan op de 5de plaats voor het uitvoeren van PCR-tests (per 1000 inwoners). Madrid staat op de 1ste plaats met 403.633 tests (60,37/1000 inwoners). De Canarische eilanden deden reeds 88.482 PCR-tests (39,85/1000 inwoners). Bron

Update 16 mei – Kleinste eilanden naar Fase 2

 • De luchthaven Tenerife Sur zal ook internationale vluchten kunnen ontvangen tijdens de de-escalatie. Het vliegveld Reina Sofia (Zuid-Tenerife) zal worden opgenomen in de lijst die door het ministerie van Vervoer en Mobiliteit is goedgekeurd om buitenlandse vluchten te mogen ontvangen. Het is een gecontroleerd proces van het exit-plan om enkel in bepaalde luchthavens van het land internationale vluchten toe te laten en dit onder strenge veiligheidscontroles. Bron
 • De minister van Volksgezondheid, Salvador Illa, heeft aangekondigd dat de eilanden Formentera, La Gomera, El Hierro en La Graciosa maandag 18 mei overgaan naar fase 2. Bron
 • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de belangrijkste internationale wetenschappelijke en virologische instituten besluiten dat besmetting aan Covid-19 via krantenpapier praktisch onbestaand is en dat men veilig de krant kan lezen. Wetenschappelijk onderzoek naar de overdracht van het virus geeft aan dat poreuze oppervlakken minder kracht en duurzaamheid hebben. En in het geval van kranten zijn deze door de inkt en het drukproces nog sterieler voor het virus. Ook worden er de nodige veiligheidsmaatregelen genomen in drukkerijen, het distributieproces, de kiosken en de thuisleveringen. Bron
 • Verontwaardiging in Tenerife voor de uitsluiting van internationale vluchten. De luchthaven Tenerife Sur (en ook Tenerife Norte) werden uitgesloten van de lijst van geautoriseerde internationale vluchten. Een “ongelukkige fout” die volgens de voorzitter van de Cabildo, Pedro Martin, “binnenkort” zal worden rechtgezet… Het ministerieel besluit dat in het BOE werd gepubliceerd duidde slechts 5 locaties aan die buitenlandse vluchten mogen ontvangen (nl. El Prat, Adolfo Suárez Madrid Barajas, Málaga-Costa del Sol, Palma de Mallorca en Gran Canaria). Bovendien moeten reizigers die aankomen op het Spaanse grondgebied eerst 14 dagen in quarantaine. Bron en Bron

Update 15 mei – Laboratoria voeren Covid-19 tests uit

 • De Canarische Eilanden geeft 33 laboratoria toestemming om Covid-19 tests uit te voeren. Van de reeds verwerkte vergunningen zijn er 19 in de provincie Las Palmas de Gran Canaria en 14 in de provincie Santa Cruz de Tenerife. De laboratoria moeten dagelijks de resultaten van de uitgevoerde tests meedelen aan Volksgezondheid (SCS). Bron
 • Het Spaanse staatsblad (BOE) publiceerde vandaag een verlenging tot 15 juni van de tijdelijke beperking op niet-essentiële reizen van derde landen die deel uitmaken van de Europese Unie en de Schengen-landen. Deze datum is dus na 24 mei, de datum waarop de huidige alarmtoestand in Spanje afloopt, hoewel premier Pedro Sánchez het Congres om toestemming zal vragen om deze te verlengen tot 29 juni. Het besluit gaat in vanaf 16 mei om 00u00. BOE

Update 14 mei – Meer vluchten tussen de eilanden

 • De regering van de Canarische Eilanden en de luchtvaartmaatschappij Binter zijn overeengekomen om het aantal vluchten tussen de eilanden vanaf woensdag 13 mei te verhogen van 20 naar 32, om tegemoet te komen aan de toegenomen vraag als gevolg van de uitvoering van fase 1 van de deëscalatie. Het aantal zitplaatsen in het vliegtuig blijft beperkt tot 50% en reizen mag enkel voor essentiële redenen (bvb. voor medische zorg of voor het werk). Bron
 • De Canarische overheid verzoekt om de eilanden El Hierro, La Gomera en La Graciosa te laten overgaan naar Fase 2, gezien deze 3 eilanden voldoen aan de voorwaarden. Bron en Bron

Update 13 mei – 90% niet open in het Zuiden

 • 90% van winkels en horeca is niet geopend in het toeristische zuiden van Tenerife. Ondernemers vinden het niet rendabel om hun bedrijf te openen zonder de aanwezigheid van toeristen. Dit volgens de berekening van Fauca en Cest. Bron
 • De president van Mercadona, Juan Roig, zal dit jaar bijna 70 miljoen euro, van zijn salaris en dividenden herinvesteren in het reactiveren van de Valenciaanse en nationale economie, evenals in maatschappelijk werk en sponsoring. Hij heeft ook een gunstige maatregel genomen voor het personeel, dat nu overgaat van 5-dagen- naar 4 dagen-week, zonder enige vermindering van loon. Sinds het begin van de lockdown krijgen alle werknemers elke maand een loonsverhoging van 20% als beloning voor hun extra inspanningen. Bron en Bron
 • Momenteel zijn er 643 actief besmet op de Canarische eilanden, waarvan er 573 in thuisquarantaine zijn en 70 in het ziekenhuis, waarvan er 17 op UCI (intensieve zorgen) verblijven. Bron
  Per eiland:
  • Tenerife telt 519 gevallen (471 thuis, 37 opgenomen en 11 op de UCI).
  • Gran Canaria, telt 81 actief besmetten (69 thuis, 10 opgenomen en 2 op de UCI).
  • La Palma met 24 besmet (23 thuis en één in het ziekenhuis).
  • Lanzarote met 9 gevallen (3 thuis, 4 opgenomen en 2 op de UCI).
  • Fuerteventura met 2 besmetten, beide op de UCI.
  • El Hierro, La Gomera en La Graciosa hebben op dit moment geen actief besmette patiënten.

Update 12 mei – Reizigers verplicht in quarantaine

 • Reizigers die vanuit het buitenland naar Spanje reizen, moeten gedurende 14 dagen na hun aankomst in quarantaine blijven. Dit gaat in vanaf vrijdag 15 mei en zal van kracht zijn tijdens de staat van alarm en de mogelijke verlengingen ervan. Tijdens deze quarantaineperiode moeten deze in hun woning of accommodatie blijven en hun verplaatsingen beperken tot het essentiële (aankoop van levensmiddelen, farmaceutische producten en basisbenodigdheden, bezoek aan gezondheidscentra, diensten en instellingen, etc… In alle gevallen zal het gebruik van een mondmasker verplicht zijn. Bron en BOE

Update 11 mei – Hotels nog niet open

 • Zolang de mobiliteit tussen de provincies niet is toegestaan en het luchtverkeer niet is hervat, zal de hotelsector niet van start gaan, niettegenstaande dat het vanaf Fase 1 toegelaten is. Ook degenen die afhankelijk zijn van het internationale toerisme, zoals de hotels op de Canarische Eilanden en de Balearen, blijven dicht. Het is dus duidelijk dat de meeste hotels hun deuren pas zullen openen als er mobiliteit en luchtverbindingen zijn. En de vluchten zullen op zijn vroegst in juli hervatten en met een capaciteit van 50% (volgens Iberia). Bron

Update 10 mei – Men mag naar 2de verblijf in Fase 1

 • Het ministerie van Volksgezondheid heeft bevestigd dat het mogelijk is om te reizen naar tweede woningen binnen dezelfde provincie/eiland voor de regio’s die naar fase 1 gaan maandag 11 mei, net zoals het is toegestaan om naar hotels en/of toeristische accommodaties te gaan”. Bron
 • Privé-vervoer in voertuigen met maximaal negen zitplaatsen, inclusief de bestuurder, mag met zoveel personen als er zitplaatsen in het voertuig zijn, mits ze allemaal op hetzelfde adres wonen. In dit geval is het gebruik van een masker niet nodig. Wanneer niet iedereen op hetzelfde adres woont, mogen 2 personen op elke rij plaatsnemen mits zij een mondmasker dragen en de maximale afstand tussen de inzittenden respecteren. Bron
 • Motorfietsen, bromfietsen en voertuigen van categorie L met 2 zitplaatsen (bestuurder en passagier), mogen met 2 personen reizen zolang ze ofwel een integraalhelm met een vizier dragen, een mondmasker dragen of op hetzelfde adres wonen. Het gebruik van handschoenen is voor beide verplicht. Bron en BOE

Update 9 mei – Hospiten biedt Covid-19 testen aan

 • De Hospiten Groep biedt COVID-19 testen aan. Op individuele basis wordt de meest geschikte test bepaalt door middel van een videoconsult. Er zijn de bekende PCR tests, waarmee je te weten komt of je geïnfecteerd bent of niet; en de tests om Covid-19 antilichamen op te sporen, zowel de kwalitatieve IgG- als de IgM-antilichaam test (de bekende sneltest) en de kwantitatieve IgG- en IgM-test. Bron

Update 8 mei – Het is beslist: we gaan naar Fase 1

 • Het is beslist, Tenerife, Gran Canaria, La Palma, Lanzarote en Fuerteventura gaan naar Fase 1. Lees hier wat we mogen vanaf Fase 1:
  • Zal ik mijn familie en geliefden kunnen zien?
   Ja, tenzij je in quarantaine zit of coronavirus positief bent. Bezoek aan ouderen of degenen die behoren tot een risicogroep is niet mogelijk, omdat ze kwetsbaarder zijn voor Covid-19.
  • Hoeveel mensen zullen elkaar kunnen ontmoeten?
   Tot 10 personen mogen elkaar ontmoeten. Ze moeten een veiligheidsafstand van 2 meter aanhouden en de hygiënevoorschriften met betrekking tot het wassen van de handen en de “ademhalingsetiquette” respecteren.
  • Waar kunnen deze bijeenkomsten worden gehouden?
   Zowel thuis als op straat.
  • Kan ik op een terrasje gaan zitten en iets gaan drinken?
   Ja, als je een plaatsje vindt, want slechts 50% van de tafels mag worden bezet. De afstand tussen de tafels moet minimaal twee meter zijn en een groep mag maximum uit 10 personen bestaan. Bovendien moeten de tafels tussen de klanten worden gedesinfecteerd en mogen er geen menu’s of servethouders worden gebruikt.
  • Met hoeveel personen mogen we samen in dezelfde auto?
   De bewoners van hetzelfde adres mogen een auto delen. Lees ook de update van 10 mei.
  • Welke veranderingen bij het winkelen?
   Alleen winkels van minder dan 400 m2 zullen opengaan, zoals in fase 0, maar er is geen voorafgaande afspraak of één klant per werknemer nodig. De winkels zullen de toegang van klanten tot maximaal 30% van hun capaciteit beperken, er zal een minimale veiligheidsafstand van 2 meter moeten worden aangehouden en er zullen preferentiële openingstijden komen voor 65+. Bovendien zullen de handelaars de lokalen tweemaal per dag desinfecteren.
  • Kunnen we terug naar de markt?
   Ja, de openluchtmarkten op de openbare weg keren terug, zij het met beperkingen wat betreft de afstand tussen en de afbakening van de kramen voor een correcte controle van de capaciteit door de veiligheidsdiensten. Het aantal kraampjes is beperkt tot 25 % en het maximaal toegestane aantal bezoekers bedraagt een derde van de capaciteit.
  • Zijn winkelcentra of winkels van meer dan 400 m2 open vanaf maandag 11 mei?
   Nee, ze mogen nog niet opengaan in fase 1.
  • Is het mogelijk om de provincie te verlaten?
   Nee, men moet op zijn eiland blijven.
  • Is zwemmen in zwembaden toegestaan?
   Nee.
  • Zullen de sportscholen hun deuren openen?
   Ja, als de sportfaciliteiten buiten zijn en de activiteiten geen fysiek contact (zoals tennis of atletiek) met zich meebrengen, zal het mogelijk zijn in fase 1. Ook op dat moment kunnen individuele sportactiviteiten worden uitgevoerd op afspraak in sportcentra (activiteiten die geen fysiek contact of het gebruik van kleedkamers met zich meebrengen). Bron, Bron en BOE
 • De Canarische eilanden zullen de eerste bestemming zijn voor een testvlucht met passagiers die negatief testen voor Covid-19. Zo deelde Zurab Pololikashvili, directeur van OMT (Organización Mundial de Turismo), mee aan Yaiza Castilla, Minister van Toerisme van de Canarische eilanden. De passagiers zullen worden gecontroleerd en opgevolgd door een beveiligde app met de naam Hi+Card. Deze applicatie bevat een uniek digitaal profiel, waar de medische informatie wordt opgeladen door een gezondheidsinstelling, geaccrediteerd door het Ministerie van Volksgezondheid. De eerste vlucht zal plaatsvinden in de maand juli. Bron en Bron en Bron
  Deze eerste vlucht zal de route Madrid-Canarische eilanden afleggen. Bron
 • TITSA (de groene bussen) deelt mee dat er vanaf maandag 11 mei een einde komt aan het gratis rijden. De maatschappij herinnert de passagiers eraan dat ze niet met contant geld kunnen betalen (enkel met TenMás) en ieder dient met zijn eigen kaart/mobiel te betalen. Dragen van een mondmasker is verplicht. In- en uitstappen gebeurt via de achterdeur en TenMás (met kaart of via app op mobiel) moet gevalideerd worden bij het uitstappen via de automaat achteraan (want de prijs wordt bepaald volgens het traject). TITSA herinnert de passagiers eraan om zoveel mogelijk de sociale afstand in acht moeten nemen. Bron
 • Het is “zeer waarschijnlijk” dat alle eilanden maandag naar fase 1 overgaan. Uiterlijk zaterdag (misschien vandaag al) weten we dit met zekerheid. Dat betekent meer vrij verkeer, minder beperkingen en meer economische activiteit. Bron

Update 7 mei – Mondmaskers ook in Mercadona

 • Mercadona verkoopt vanaf maandag 11 mei niet-herbruikbare mondmaskers van het merk Deliplus in verpakkingen van 10 stuks aan de prijs van 6 euro. Bron
 • Vanaf maandag 11 mei zal Mercadona open zijn van 09u00 tot 20u00.

Update 6 mei – Noodtoestand verlengd tot 24 mei

Update 5 mei – Horeca aarzelend voor 11 mei

 • De bars en restaurants in Zuid-Tenerife zijn sceptisch om hun lokalen te openen vanaf 11 mei. Een bezetting van 50% op de terrassen is niet rendabel, temeer omdat er nog steeds geen wettelijke zekerheid is om werknemers gradueel uit de tijdelijke werkloosheid (ERTE) te halen. Bron

Update 4 mei – Wat mag vanaf 4 mei?

 • Welk mondmasker kopen? Er zijn 3 soorten maskers: hygiënische, chirurgische en EPI-maskers. De eerste zijn voor “gezonde” personen, de tweede voor degenen die positief zijn en de derde voor de zorgwerkers. Hier de volledige uitleg.
 • Een groep Zuid-Koreaanse wetenschappers heeft bewezen dat het coronavirus niet twee keer dezelfde mens kan besmetten. Bron
 • Maandag 4 mei start Fase 0, met uitzondering van de eilanden La Gomera, El Hierro, La Graciosa en Formentera, die onmiddellijk starten met Fase 1. De evolutie van de pandemie zal bepalen of we maandag 11 mei kunnen overgaan naar Fase 1. Bron
  • Openen van kleinhandels (minder dan 400 m2) op afspraak voor individuele klantenservice (één medewerker per klant). De minimale afstand van 2 meter moet worden aangehouden. Inrichtingen moeten 2x/dag gedesinfecteerd worden en moeten beschikken over hydro-alcoholische gelverdelers.
  • Openen van kapsalons enkel op afspraak.
  • Fysiotherapeuten, schoonheidsspecialisten en kappers zullen persoonlijke beschermingsmiddelen moeten dragen en een minimale afstand van twee meter tussen de klanten garanderen.
  • Restaurants bieden afhaalmaaltijden aan, dewelke telefonisch of via internet moeten besteld worden.
  • 65-plussers krijgen voorrang.
  • De regel is dat aankopen gebeuren in de gemeente waar men woont, hoewel verplaatsing tussen gemeentes – die niet aan elkaar hoeven te grenzen – is toegestaan als bepaalde producten/diensten niet verkrijgbaar zijn in de eigen gemeente.
  • Sporten kan individueel tussen 06u00-10u00 en 20u00-23u00.
  • Professionele sporters zullen in staat zijn om individuele training te doen in open lucht en binnen hun provincie. Er mag een trainer aanwezig zijn als deze niet dichterbij komt dan 2 m en een masker draagt.
  • Fietsers of skeelers moeten een afstand van 10 meter handhaven.
  • Wandelen: alle burgers (behalve die in quarantaine zijn of met symptomen van het coronavirus) kunnen vanaf afgelopen zaterdag 1 keer per dag wandelen op een maximale afstand van 1 kilometer van huis. Het is toegestaan om vergezeld te zijn van een begeleider en het uurrooster is onderverdeeld volgens leeftijd:
   • van 14 jaar tot 70 jaar: tussen 6u00-10u00 of van 20u00-23u00.
   • Kinderen tot 14 jaar: tussen 12u00-19u00.
   • Ouder dan 70 jaar of degenen die een begeleider nodig hebben tussen 10u00-12u00 of van 19u00-20u00.
   • Inwoners van gemeentes met minder dan 5000 inwoners mogen wandelen tussen 6u00 en 23u00, dit zijn Buenavista del Norte (4,778), Fasnia (2,786), Garachico (4,871), San Juan de La Rambla (4,828), Los Silos (4,693), El Tanque (2,763) en Vilaflor de Chasna (1,667).
  • In deze fase zal het gebruik van maskers verplicht zijn op het openbaar vervoer (bus, tram, taxi…) en wordt sterk aanbevolen voor alle soorten activiteiten buitenshuis.
 • Zie ook de pagina van de Spaanse overheid.

Update 3 mei – Terrassen 50% vanaf fase 1 en…

 • De regering breidt de maximale bezetting voor terrassen, vanaf fase 1 (voorzien vanaf 11 mei), uit tot 50% (was 30%). Zowel voor bars, restaurants en hotels, op voorwaarde dat de terrassen zich buiten bevinden. Lees ook update 29 april. Ook nog deze aanpassingen:
  • Vergaderingen/bijeenkomsten van maximum 10 personen worden toegestaan (zowel binnen als buiten doch steeds met in acht nemen van de veiligheidsafstand van 2 meter én hygiëne maatregelen)
  • Met meerdere personen van hetzelfde gezin met de auto rijden. Bij niet samenwonenden mogen slechts 2 zitplaatsen per rij worden bezet, waarbij afstand moet worden gehouden, en elke passagier moet een mondmasker dragen.
 • Met betrekking tot fase 0, die maandag 4 mei begint, heeft de regering verklaard dat winkelen binnen dezelfde gemeente mag, doch als een product of dienst niet beschikbaar is binnen de gemeente, men elders mag gaan waar het product of dienst wel verkrijgbaar is, zoals de hoofdstad van de provincie of de regio. Bron en Bron
  Zie ook update 2 mei voor meer maatregelen vanaf maandag 4 mei.

Update 2 mei – Honden mogen mee

 • Het Ministerie van Volksgezondheid heeft vrijdag bevestigd dat volwassenen hun huisdieren mogen uitlaten wanneer ze gaan wandelen en/of sporten (tijdens het toegelaten uurrooster). Het uitlaten van honden is ook toegestaan wanneer kinderen de straat op gaan.
 • Vanaf maandag 4 mei mogen kappers, boekhandels, garages, ijzerwarenhandel, kleding- en schoenherstellers terug open. Klanten alleen op afspraak en één klant per werknemer. Restaurants en cafetaria’s zullen open kunnen gaan, als “take-away”. Bestellingen plaatsen per telefoon of via internet, ouderen of mindervaliden krijgen voorrang. Mondmaskers dragen verplicht op het openbaar vervoer vanaf maandag. Bron en Bron

Update 1 mei – Bars Santa Cruz nog niet open 11 mei

 • 200 bars en restaurants in het centrum van Santa Cruz hebben besloten hun deuren niet te openen op 11 mei. Reden is dat de veiligheid niet kan worden gegarandeerd, gebrek aan informatie van de overheid en het niet rendabel zijn met 30% bezetting van de terrassen. De overheid zoekt oplossingen, zoals vergroten van de terrassen waar mogelijk… Bron
 • Nog een duidelijk overzicht van de 4 fases (Bron: Spaanse overheid) en de volledige tekst in het Spaanse staatsblad (BOE).

Update 30 april – Wat mag vanaf zaterdag 2 mei?

 • Vanaf zaterdag 2 mei kunnen alle burgers een wandeling maken en één keer per dag individueel sporten, uitgezonderd degenen die symptomen vertonen en in een quarantaine zijn. Bron
  • Tussen 14 en 70 jaar: wandelen tussen 6u00 en 10u00 of tussen 20u00 tot 23u00.
  • 70+ en afhankelijke personen die begeleid moeten worden: wandelen tussen 10u00 en 12u00 of tussen 19u00 en 20u00.
  • Kinderen onder de 14 jaar (max. 3 en een volwassene): wandelen tussen 12u00 tot 19u00.
  • Wandelen moet binnen een straal van één kilometer van huis, en mag met één persoon met wie je samenwoont en 1x/dag.
  • Individueel sporten: elke sport mag worden beoefend (1x/dag) doch zonder de gemeente te verlaten en tussen 6u00 en 10u00 of van 20u00 tot 23u00.
  • Gemeentes met minder dan 5.000 inwoners mogen wandelen en/of sporten tussen 06u00 en 23u00.
  • Steeds de veiligheidsafstand (2 meter) respecteren.
 • De meeste supermarkten eisen dat klanten handschoenen dragen bij het winkelen, maar niet iedereen weet hoe deze te gebruiken. Vóór de pandemie werd, bij het kiezen van groenten en fruit, sterk aanbevolen om handschoenen aan te doen. De vraag nu is: als we al handschoenen aanhebben, moeten we dan nog een paar erbij aantrekken? Het antwoord is ja. “Als we bij de ingang van de supermarkt reeds handschoenen hebben aangetrokken, moeten we bij het kiezen van groenten en fruit een extra paar nieuwe handschoenen gebruiken, want de eerste handschoenen kunnen besmet zijn door aanraken van onszelf of artikels in de supermarkt”, legt de specialist uit en voegt eraan toe “We mogen niet vergeten dat we fruit en groenten gaan aanraken dewelke anderen eventueel meteen zullen opeten.” Bron

Update 29 april – Maatregelen in 4 fases

 • Een overzicht van de maatregelen die president Pedro Sánchez bekend maakte tijdens de persconferentie gisteren. Bron en Bron
  • Er zijn 4 fasen (0 t/m 3), elke fase duurt minimaal 2 weken (de gemiddelde incubatietijd), de exacte duur is afhankelijk van de evolutie van het virus. Momenteel zijn we in fase 0. Doel is om eind juni terug “normaal” te zijn.
  • De 4 fasen zullen in elke regio van Spanje hetzelfde zijn, maar de snelheid zal verschillen afhankelijk van de evolutie van Covid-19.
  • Geen reizen tussen de eilanden.
  • Voor La Graciosa, El Hierro en La Gomera (Canarische Eilanden) en Formentera (Balearen), begint fase 1 op maandag 4 mei. De overige gebieden gaan vanaf maandag 11 mei naar fase 1.
  • Fase 0: voorbereiding en planning. Vanaf zaterdag 2 mei mag men individueel sporten, wandelen mag met leden van hetzelfde gezin. Er komen wel verschillende uurroosters.
  • Fase 1: openen van kleine winkels/bedrijven en 65+ krijgen voorkeurs-uren. Terrassen van bars/restaurants met maximum 30% 50% capaciteit en altijd met voldoende veiligheidsafstand (min. 2 m). Hotels kunnen opengaan (met bepaalde restricties) en met 30% capaciteit. Kerken en dergelijke mogen openen (eveneens 30% capaciteit). Er komen maatregels om ook begrafenissen te laten doorgaan. Het gebruik van mondmaskers in het openbaar vervoer wordt aanbevolen.
  • Fase 2: ook binnen mogen bars/restaurants open (30% capaciteit) en enkel bediening aan tafel. In september openen de scholen. Bioscopen, theaters enz. mogen open met 30% capaciteit en aanhouden van de veiligheidsafstand van 2 m. Hetzelfde voor tentoonstellingen en vergaderzalen. Kerkdiensten met 50% capaciteit. Essentiële verplaatsing naar een tweede verblijf (binnen dezelfde provincie) is toegestaan.
  • Fase 3: bars/restaurants met 50% capaciteit.
 • Hier de volledige tekst door de Spaanse overheid.

Update 28 april – Hoever is 1 km?

 • President Pedro Sánchez zei dat het exit-plan van Spanje geleidelijk, asymmetrisch en verschillend per regio zal zijn. Vanaf 4 mei zal fase 1 beginnen in El Hierro, La Gomera, La Graciosa en Formentera (de Balearen). De rest van Spanje begint een week later, nl. 11 mei. Reizen tussen de eilanden zal nog niet mogelijk zijn. Bron
 • Wil je een boete voorkomen, gebruik dan deze website om exact te weten hoever je van huis mag wandelen met je kinderen. Het werkt heel eenvoudig, na het invoeren van je adres zal de applicatie met een paarse cirkel de exacte straal van 1 kilometer tonen, de maximale afstand dat we ons van huis mogen begeven.

Update 27 april – Start Serologisch onderzoek

 • 8.000 Canariërs nemen vanaf vandaag deel aan een Serologisch onderzoek. Het Ministerie van Volksgezondheid start vandaag met een vrijwillige onderzoek om de overdracht van Covid-19 op de Canarische Eilanden te controleren, en de resultaten van dit onderzoek zullen het mogelijk maken om de besmetting te controleren, waarbij huishoudens die virusvrij zijn, worden geïdentificeerd. Bron en Bron

Update 26 april – Wandelen vanaf 2 mei

 • President Pedro Sánchez, heeft aangekondigd dat het vanaf 2 mei mogelijk zal zijn om buiten te gaan voor individuele sporten en wandelingen als “de evolutie van de epidemie gunstig is”. Hij zei ook dat de deëscalatie “geleidelijk” en “asymmetrisch” zal zijn, volgens de regio. Bron
 • Vanaf vandaag mogen kinderen tot 14 jaar buiten. (Bron)
  Dit zijn de voorwaarden (BOE) – zie ook Update 23 april
  • De dagelijkse wandeling met niet meer dan één verantwoordelijke volwassene en maximaal drie kinderen.
  • De begeleider moet meerderjarig zijn en in hetzelfde huishouden als het kind wonen.
  • Maximum één uur per dag (tussen 9 uur ‘s morgens en 21 uur ‘s avonds)
  • Op een afstand van maximum één kilometer van huis
  • Geen toegang tot recreatiegebieden, sportfaciliteiten of speeltuinen.
  • Tijdens de wandeling moet een veiligheidsafstand van minstens twee meter met derden worden aangehouden en moeten de aanbevolen preventie- en hygiënemaatregelen in acht worden genomen.
  • Minderjarigen die symptomen hebben, in quarantaine zijn vanwege een bevestigde COVID-19-diagnose of vanwege contact met iemand met symptomen of een diagnose van deze ziekte, moeten binnen blijven.

Update 25 april – Exit plan Canarische eilanden (voorlopig?) verworpen

 • “De tijd is nog niet rijp om te spreken over de timing van de exit, maar wel om vast te stellen welke criteria in aanmerking zullen worden genomen om maatregelen te versoepelen en in welke regio’s”. Dit is de boodschap die het bestuur van Pedro Sánchez gisteravond heeft bekendgemaakt, waarin de centrale regering ook duidelijk maakt dat het “op dit moment” en op korte termijn niet “gepland” is om onmiddellijk nieuwe exit regels te hanteren, zoals die welke door de Canarische Eilanden worden voorgesteld. Bron

Update 24 april – Voorstel Exit plan Canarische eilanden

Exit plan Canarische eilanden in beeld
 • De Canarische regering presenteert vandaag hun exit plan aan president Pedro Sánchez. Hopelijk wordt dit goedgekeurd, afwachten… Bron en hier
  • Op straat vanaf 27 april met max. 3 personen (van dezelfde familie of samenwonend), op pare of onpare dagen volgens je huisnummer.
  • Kinderen tot 14 jaar van 16u00 tot 19u00, zie update 23 april
  • Volwassenen van 11u00 tot 13u00
  • Oefeningen van 5u00 tot 9u00 en van 20u00 tot 23u00
  • Toegang tot tweede verblijf op minder dan 1 uur afstand, om tuin te onderhouden en dieren te verzorgen, doch mag slechts individueel.
  • Aansluitend is er ook een plan om de winkels te openen in 4 fasen (elke fase is een week): eerste fase de kleinhandels waaronder kapsalons (beide met beperkte toegang), tweede fase bepaalde winkels in de shopping centra en de sport- en fitnesscentra, derde fase de stranden en restaurants (beperkte toegang) en vierde fase reizen tussen de eilanden.
  • Er wordt ook gevraagd om je gezond verstand te gebruiken: mondmaskers dragen in kleine ruimtes, afstand bewaren en kinderen niet samen met ouderen.
  • Hier een schematisch overzicht.

Update 23 april – Goedgekeurd, kinderen mogen buiten

 • Het is goedgekeurd: kinderen tot 14 jaar mogen vanaf zondag 26 april elke dag een uurtje buiten. Maximaal drie kinderen mogen buiten onder begeleiding van een volwassene, allen moeten wel samenwonen. Tussen 9u00 en 21u00 mag men een wandeling van een uur maken binnen een straal van maximaal een kilometer van huis. De kinderen kunnen hun speelgoed meenemen, mogen rennen, springen en oefeningen doen zolang de sociale afstandsvoorwaarden worden gerespecteerd. Er mag echter geen gebruik worden gemaakt van gemeenschappelijke ruimtes zoals speeltuinen. Bron
 • Zoals verwacht kreeg de Spaanse premier Pedro Sánchez de steun die hij nodig had in het Congres van Afgevaardigden om de alarmfase te verlengen tot 10 mei, na een stemming in het Spaanse parlement.
 • 25% van het totale aantal positieve gevallen met coronavirus op de Canarische Eilanden zijn zorgverleners. Volgens gegevens van het regionale ministerie van Volksgezondheid telt de gezondheidsdienst van de Canarische Eilanden (SCS) momenteel 31.000 werknemers, waarvan dus 1,7% besmet zijn. Bron
 • De voorzitter van de Cabildo van La Gomera, Casimiro Curbelo, bevestigde vandaag dat de laatste besmette persoon negatief testte voor Covid-19. Het eiland is dus coronavrij. Hij zei ook: “Wij stellen een grotere mobiliteit tussen de gemeenten voor, maar niet het openstellen van het eiland. We moeten de controles in de haven handhaven en doorgaan met de sluiting van de luchthaven totdat we meer detectiemogelijkheden hebben”. Bron
 • Het Staatsblad (BOE) publiceerde vandaag het akkoord van het Interministerieel Comité voor het maximumbedrag van chirurgische maskers, nl. 0,96 euro en van gels en hydro-alcoholische oplossingen aan 0,015 tot 0,21 euro/ml, afhankelijk van de grootte van de verpakking, telkens inclusief BTW. Deze maximumprijzen moeten worden toegepast vanaf morgen vrijdag 24 april. Bron

Update 22 april – Kinderen mogen buiten…

 • Minister van Volksgezondheid Salvador Illa heeft aangekondigd dat de regering vanaf zondag 26 april eindelijk toestaat dat kinderen tot 14 jaar gaan wandelen doch onder specifieke voorwaarden die binnenkort worden aangekondigt (o.a. de maximale tijd, de veiligheidsafstand…). Bron
 • Een enquête uitgevoerd bij 239 hotels, door het Ministerie van Toerisme, via het Observatorium voor Toerisme van de Canarische Eilanden, toont aan dat 26% van de hotels op de Canarische Eilanden van plan is om te openen in de maand volgend op de “staat van alarm”. Maar 74 procent zou dat niet doen, waarbij de meerderheid antwoordt dat nog geen datum bekend is, maar minstens pas na drie maanden zal zijn. Bron

Update 21 april – Canarische eilanden vragen uitzondering…

 • Ángel Victor Torres, president Canarische eilanden: “De Canarische eilanden kunnen niet wachten op andere gemeenschappen die er slechter aan toe zijn.” Hij verklaart dat gezien de gunstige statistieken het niet logisch zou zijn om de normalisering niet te herstellen, om winkels te openen en terug te keren naar het dagelijks leven, met inachtname van alle veiligheidsmaatregelen. De archipel heeft de minste infecties, met 96,8 gevallen per 100.000 inwoners, en het laagste besmettingspercentage, slechts 0,2.
  Eén van de voorstellen is de mogelijkheid om de straat op te gaan tussen 6u00 en 9u00 om te sporten, evenals dat kinderen (-12 jaar) onder begeleiding naar buiten zouden mogen. Dit alles moet gepaard gaan met het gebruik van maskers en respect voor de fysieke afstand. Bron
 • Het aantal reizen binnen de EU en het Schengengebied zal beperkt blijven tot 15 mei, werd vandaag gepubliceerd in het BOE (Spaanse staatsblad). Bron
 • Lijst met bedrijven in Arona (Los Cristianos) van bedrijven die aan huis leveren. Bron gemeente Arona

Update 20 april – Eigen exit strategie Canarische eilanden

 • De president van de Canarische Eilanden, Ángel Víctor Torres, heeft aangekondigd dat hij deze week zijn eigen exit strategie aan de Spaanse regering zal voorleggen, zodat de archipel “geleidelijk” weer normaal kan worden. In die zin legde hij uit dat er deze week 2000 tests zijn uitgevoerd en dat er slechts twaalf nieuwe positieve tests zijn geweest. De statistieken van de eilanden zijn uitstekend, er zijn zelfs eilanden zonder 1 besmetting (La Graciosa) en in El Hierro en La Gomera komen er geen nieuwe bij sinds 5 april. Bron

Update 19 april – La Palma heeft eigen “corona” website

 • Voor de inwoners van La Palma creëerde Innovación een website met gedetailleerde gegevens over de geïnfecteerden, de sterfgevallen en de genezingen, evenals details over het virus. Bron

Update 18 april – Munten minder besmettelijk dan biljetten

 • Nieuw onderzoek heeft zojuist aangetoond dat de Europese bankbiljetten gemakkelijker besmet zijn met microben dan de munten. Onlangs werd ook aangetoond dat oppervlakken die koper bevatten antivirale activiteit vertonen tegen SARS-CoV-2, waardoor de periode dat het virus besmettelijk blijft (slechts 4 uur) aanzienlijk wordt verkort in tegenstelling tot de polymere oppervlakken waarvan bankbiljetten worden gemaakt, waar het virus enkele dagen zou kunnen overleven. Bron
 • Dani Prieto-Alhambra, professor farmacoepidemiologie aan de universiteit van Oxford, zegt dat veel van de griep van dit jaar in Spanje onbewust COVID-19 was. “We schatten dat tussen de 1.800 en 14.000 gevallen zijn gediagnosticeerd als griep en dat het om coronavirussen gaat”. Bron
 • De president van de regering, Pedro Sánchez, heeft aangekondigd dat hij het Congres opnieuw zal vragen om een verdere verlenging van de noodtoestand, de derde, die zal duren tot 9 mei (00u00), maar er zal een versoepeling zijn voor kinderen (-12 jaar)vanaf 27 april. Ook kan de exit strategie sneller gaan in regio’s waar de statistieken er gunstiger uitzien. Woensdag 22 april weten we meer… Bron
 • De Farmaceutische Vereniging van Tenerife heeft enkele dagen geleden een initiatief gelanceerd waarmee klanten een chirurgisch masker per persoon kunnen kopen voor minder dan één euro (0,95 euro) en dit om de drie dagen. Enkel op vertoon van de Tarjeta Sanitaria. Bron

Update 17 april – Canarische eilanden paraat…

 • De Canarische eilanden staan paraat om een tweede golf op te vangen. Momenteel is de helft van de capaciteit in de ziekenhuizen benut en staat men klaar om een mogelijke opleving van het coronavirus onder ogen te zien. Bron
 • De minister van Arbeid, Yolanda Díaz, verklaarde dat de regering werkt aan een hervatting van de werkzaamheden in twee fasen: “Fase 1 gaat over de productiesector tot aan de zomerperiode en fase 2 die tot het einde van het jaar zal duren voor sectoren zoals toerisme, cultuur en vrije tijd.” Bron
 • Covid-19 treft 44 apothekers en assistenten op de Canarische Eilanden. Hoewel het over 24 apotheken gaat, is er geen enkele gesloten in de archipel. In heel Spanje zijn in totaal 493 professionelen, werkzaam in apotheken, in quarantaine voor het coronavirus. El Consejo General de Colegios de Farmacéuticos (de Raad van apothekers) vraagt uiterste voorzichtigheid en dringt er bij de bevolking op aan alle aanbevelingen stipt op te volgen en alleen naar de apotheek te gaan wanneer het echt nodig is. Bron

Update 16 april – Goed nieuws voor het toerisme…

 • Goed nieuws voor het toerisme, er zijn reserveringen voor deze zomer. De touroperators Jet2 en TUI plannen deze zomer vluchten en hotels hebben meer boekingen dan annuleringen. Doch alles hangt af van de opheffing van de luchtbeperkingen in de landen van herkomst. Ook zakenman José Fernando Cabrera zei dat hij veel reserveringen ontvangt voor juli en augustus. “Als we konden openen, zou de bezetting zeer acceptabel zijn.” Bron
 • Een wiskundig model voorspelt dat de Canarische Eilanden eind april geen nieuwe COVID-19 infecties meer zullen hebben. Het wiskundig model werd opgesteld door Pedro Saavedra, professor aan de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC). Hij waarschuwt dat deze projectie met “grote voorzichtigheid” moet worden geïnterpreteerd en dat deze enkel geldig is indien er geen “relevante wijzigingen” zullen zijn in de genomen maatregelen (“lockdown”). Bron

Update 15 april – Canarische eilanden eerst…

 • Lluis Serra: “Het hotelwezen op de Canarische Eilanden zal binnen een maand geleidelijk beginnen te openen en stapsgewijs zullen toeristen terugkeren. Met een gezondheidskaart kunnen we controleren wie er binnenkomt en wie er vertrekt en onder welke voorwaarden. Bewakingsmechanismen kunnen worden ingesteld wanneer de toeristen terug naar de eilanden komen, wat nog enkele maanden zal duren.” Bron
 • De Canarische Eilanden overwegen deze maand (na 26 april) geleidelijk over te gaan naar een “normaal” leven. President Ángel Víctor Torres verzekert dat het verlaten van de quarantaine zal beginnen met de minst getroffen eilanden en met garanties: “Wij zullen geen waarnemingspost van de staat zijn”. De strategie (uitgevoerd in coördinatie met de centrale overheid) wordt een progressieve exit, te beginnen met de minst bevolkte eilanden met de beste statistieken (La Graciosa, El Hierro en La Gomera). Bron
 • ISCII- en AEMET-analyse toont aan dat de verspreiding van COVID-19 in de warmste regio’s minder is. De hoogste gemiddelde temperaturen tijdens de testperiode waren in de Canarische eilanden, Andalucía en de Balearen, die ook tot de gebieden met de laagste geaccumuleerde index (van de coronavirus-aantasting) behoorden. In de conclusies wordt er vooral op gewezen dat hoge temperaturen en een hoge vochtigheidsgraad de overdracht en verspreiding van het virus aanzienlijk verminderen. Hieruit wordt geconcludeerd dat de komst van het voorjaarsseizoen op het noordelijk halfrond de transmissie van Covid-19 effectief zou kunnen verminderen. Bron
 • Studie van het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine toont aan dat patiënten met Covid-19 drie dagen voor het vertonen van de symptomen besmettelijk zijn. Bron

Update 14 april – Private centra onder controle…

 • De overheid gebruikt mobiele data om bewegingen van meer dan 500 meter te monitoren. Op Goede Vrijdag (10 april) gingen 31,5 miljoen Spanjaarden niet verder dan die afstand. Het doel van de studie is om de doeltreffendheid van de mobiliteitsbeperkende maatregelen te evalueren, alsook om bij te dragen tot de besluitvorming tijdens de deëscalatieperiode”. Bron
 • De regering neemt controle over private centra die coronavirus testen uitvoeren en zal tevens de prijzen reguleren. De particuliere gezondheidszorg moet vanaf deze dinsdag al haar middelen ter beschikking stellen van de autonome regio’s. Particuliere centra moeten de aankoop van snelle diagnosetests melden en zijn verplicht om nieuw gevonden infecties door te geven. Deze maatregelen zijn van kracht tot het einde van de alarmtoestand, die op 14 maart is begonnen en ten minste tot 26 april zal duren. Niet-naleving van deze maatregelen kan leiden tot sancties voor deze centra. Bron

Update 13 april – Renovatiewerken opgeschort

 • Vanaf vandaag kunnen er geen renovaties meer worden uitgevoerd en dit om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Er is een Officieel Staatsbulletin gepubliceerd met de opschorting van deze activiteit. Uitzondering zijn dringende herstellingswerken evenals oplossen van storingen. Deze mededeling werd pas anderhalf uur voor het ingaan van de niet-essentiële activiteiten door de regering bekendgemaakt. Bron
 • De lockdown vermindert de luchtvervuiling op de Canarische Eilanden met 70%. Het netwerk voor controle en toezicht op de luchtkwaliteit van de Canarische Eilanden heeft een aanzienlijke daling van de NO2 (stikstofdioxide) in de stedelijke stations van de grote agglomeraties van de archipel, zoals Las Palmas de Gran Canaria of Santa Cruz de Tenerife, gecontroleerd. Bron

Update 12 april – Tips voor degenen die maandag terug gaan werken

 • Aanbevelingen vanaf maandag voor degenen die terug gaan werken (zie update 5 april): mondmaskers waar nodig (openbaar vervoer en drukke plaatsen), werkkledij/uniformen wassen op 60º, minimum 2 meter afstand houden. Bron
  • Ga niet werken bij milde symptomen of wanneer je een risico hebt gelopen.
  • Verplaats je individueel te voet, per fiets of per auto (1 persoon per rij) waar mogelijk.
  • Overal de veiligheidsafstand van twee meter in acht nemen

Update 11 april – Al 20.000 PCR tests

 • Op de Canarische Eilanden zijn meer dan 20.000 PCR-tests coronatests uitgevoerd met bijna 1.890 positieve resultaten, waaronder 389 gezondheidswerkers. Het aantal (momenteel 800 à 1000/dag) dagelijkse tests zal nog worden opgevoerd. Bron

Update 10 april – Gebruik mondmaskers aanbevolen

 • Het Ministerie van Volksgezondheid heeft het gebruik van mondmaskers aanbevolen aan degenen die het openbaar vervoer moeten gebruiken en heeft aangekondigd dat er vanaf maandag zal begonnen worden met de distributie ervan in de bus- en tramstations. Bron
 • Gemeente Adeje maakt een lijst van bedrijven die hun diensten blijven verlenen tijdens de staat van alarm. Sommige handelszaken leveren aan huis, anderen moet je zelf naartoe. Zo vind je steeds de zaak het dichtste bij huis.
Lijst bedrijven in Adeje die open blijven tijdens de staat van alarm wegens Covid-19

Update 9 april – Toch verlenging lockdown?

 • Pedro Sánchez is ervan overtuigd dat hij een verlenging van de alarmtoestand tot 10 mei zal moeten aanvragen en als dit niet het geval zou zijn, dan zou dat betekenen dat alles aanzienlijk is verbeterd”. Bron
 • Pedro Sánchez roept op tot verlenging van de staat van alarm omdat “het essentieel is om het leven te beschermen”. Iets meer dan 40 afgevaardigden zijn aanwezig op de plenaire vergadering om te luisteren naar de boodschap van de president. Bron

Update 8 april – Interactieve site met data

 • De Canarische Eilanden zijn al bezig met de voorbereiding van hun eigen plan om de isolering af te bouwen. Na de gunstige cijfers van gisteren onderhandelt men met Madrid over de voorwaarden om de bevolking terug meer vrijheid te geven. Bron
 • Het Ministerie van Volksgezondheid stelt de gegevens van COVID-19 open voor het publiek. De gratis website toont op een dynamische en interactieve manier de bevestigde gevallen, de overlijdens en de genezen patiënten per gemeente. Video hoe deze website te gebruiken.
 • Tandpijn tijdens de Corona crisis? Het College van Tandartsen stelde een lijst op van de tandartspraktijken en klinieken die patiënten ontvangen. Informatie is te vinden op de website www.dentef.es

Update 7 april – Statistieken per eiland…

 • Het Ministerie van Volksgezondheid zal vanaf nu de statistieken verzamelen op basis van de plaats waar het coronavirus-geval is aangegeven, en niet volgens het adres op de gezondheidskaart van de patiënt. Dit betekent dat er op Tenerife 1.080 geaccumuleerde gevallen zijn (109 meer dan de vorige dag), terwijl de andere eilanden een vermindering van de aantallen zien, zodat Gran Canaria 411 (56 minder), La Palma 66 (3 minder), Lanzarote 58 (11 minder), Fuerteventura 23 (12 minder), La Gomera 7 (één minder) en El Hierro 1 (2 minder) heeft.

Update 6 april – Isoleren positieven zonder symptomen?

 • De regering plant een campagne van “massale” tests en isolatie van asymptomatische personen… Spanje doet momenteel tussen de 15.000 en 20.000 tests per dag. Pedro Sánchez heeft gevraagd om voor 10 april een lijst op te stellen van de infrastructuren die, zodra dat nodig is, mensen kunnen opnemen die gediagnosticeerd zijn met COVID-19, maar die geen symptomen vertonen. Bedoeling is om hen te isoleren… Bron
 • Gedetailleerde info over het Coronavirus in de Canarische eilanden.

Update 5 april – Geen verlenging stop niet-essentiële activiteiten

 • President Pedro Sánchez heeft gezegd dat de regering de stopzetting van niet-essentiële activiteiten niet zal verlengen. Dit betekent dat deze eindigt op 9 april, zodat deze werknemers maandag 13 april (na de paasvakantie) hun werk kunnen hervatten. Bron
 • Lijst met aantal besmettingen per gemeente. Voor het eerst sinds het begin van de epidemie heeft het Ministerie van Volksgezondheid statistieken per gemeente gepubliceerd van het aantal besmet met het coronavirus. Klik hier

Update 4 april – Staat van alarm tot 25/26 april

 • Na 25 april zullen er “meer dagen komen” in een “andere” staat van alarm. Pedro Sánchez heeft in een persconferentie aangegeven dat aan het eind van de maand “alles nog niet voorbij zal zijn”. Na 25 april volgen er “meer dagen van alarm”, maar het zal anders zijn en een deel van het economische en sociale leven zal beginnen te herstellen”. Bron
 • De Staat van Alarm zou op 11 april moeten worden opgeheven, maar de cijfers van de getroffenen en de dodelijke slachtoffers blijven stijgen. De premier Pedro Sánchez, zal daarom naar alle waarschijnlijkheid vandaag een verlenging met nog eens 15 dagen voorleggen aan het Congres van Afgevaardigden. Bron

Update 3 april – Begin van het einde…

 • De minister van Volksgezondheid, Salvador Illa, heeft erkend dat de regering overweegt de bevolking aan te bevelen mondmaskers te gebruiken om de straat op te gaan, hoewel hij eraan toevoegde dat hij nog niet kan bevestigen of deze maatregel zal worden aangenomen. Bron
 • Het begin van het einde van het Coronavirus in zes autonome regio’s, waaronder de Canarische Eilanden. Het reproductiegetal (R0) (dwz. het gemiddeld aantal secundaire besmettingen die veroorzaakt worden door een primair geval), leert ons welke regios het virus het snelst zouden overwinnen. In het geval van de Canarische Eilanden ligt de R0 met 0,98 onder het nationale gemiddelde (1,1) en heeft Cantabrië het laagste gemiddelde (0,85). Ceuta heeft daarentegen het hoogste gemiddelde (2,45), gevolgd door Galicië (1,32) en Castilla-La Mancha (1,26). Bron
 • De luchtkwaliteit op de Canarische Eilanden is beter dan ooit door de quarantaine maatregelen. De drastische vermindering van het verkeer (ongeveer 50%) leidt tot een ongekende verbetering van de luchtkwaliteit in Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas de Gran Canaria. Met 59% vermindering aan stikstofdioxide in Las Palmas de Gran Canaria en 62% in Santa Cruz de Tenerife ten opzichte van de gebruikelijke niveaus in het afgelopen decennium. Bron

Update 2 april – Eilanden eerst om lockdown…

 • Lluís Serra Majem, professor en specialist in Preventieve Geneeskunde en Volksgezondheid, toont een “gematigd optimisme” voor de evolutie op de Canarische Eilanden en “in theorie” zouden de eilanden “de eerste kunnen zijn om de lockdown te beëindigen”, zei hij gisteren tegen DIARIO DE AVISOS.

Update 1 april – Cijfers zijn hoopgevend

 • De Spaanse regering verdeelt zo’n 400.000 maskers op de Canarische Eilanden en ook 77.000 stuks beschermkledij, 83.900 overalls en 408.000 andere soorten beschermingsmateriaal zoals schorten of hoofdbescherming. Bron
 • De minister van Volksgezondheid van de Canarische Eilanden, Julio Pérez, zei dat de cijfers “hoopgevend” zijn, hoewel hij niet wilde zeggen dat ze beginnen te stabiliseren, maar hij bevestigde dat de tabellen en de gegevens in die lijn gaan. Hij voegt eraan toe dat de 10.000 uitgevoerde tests niet representatief zijn voor heel de Canarische bevolking. Bron
 • UNIEK: het bestuur van La Laguna verlaagt haar salaris met 30% op voorstel van burgemeester Luis Yeray Gutiérrez. De maatregel geldt voor de burgemeester, de raadsleden, de adviseurs, de bestuurders en het vertrouwenspersoneel van de Raad, vanaf heden en tot einde van de crisis. Bron

Update 31 maart – Stijging blijft laag, maar…

 • Slechts 5% procentuele stijging van de besmettingen (van 1204 naar 1262), dus weeral lager. Het aantal overlijdens steeg jammer genoeg met 15 en vormt zo een totaal van 55 slachtoffers. Dit gaat over de Canarische eilanden in zijn geheel. Het ministerie van Volksgezondheid heeft gezegd dat de sterke toename van het aantal sterfgevallen te wijten is aan de vertraging in certificering en verificatie van de overledenen, dit als gevolg van de werkdruk in de ziekenhuizen, dus mogelijk zijn deze 15 overlijdens niet enkel van gisteren maar ook van eerdere dagen. Bron
 • WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) heeft een nieuw technisch rapport gepubliceerd waarin zij verzekert dat Covid-19 niet wordt overgedragen door de lucht, maar door het contact van respiratoire druppels van door de ziekte getroffen personen. Om besmet te worden moet een drager van het virus in de nabijheid (1 à 1,5 meter) hoesten of niezen. Bron

Update 30 maart – Nog lagere stijging…

 • Nogmaals lagere procentuele stijging besmettingen Covid-19, slechts 7%, (stijging van 79 besmettingen op een totaal van 1125=vorig aantal, totaal nu 1204).
 • De 15 dagen lockdown zijn “cruciaal” geweest, zei Ángel Víctor Torres, president van de Canarische Eilanden. Hij gelooft dat we ons moeten voorbereiden op een verlenging van nog eens 30 dagen, tot eind april. Dat zei hij tijdens een interview bij COPE Canarias. Bron
 • De Canarische Eilanden hebben ondertussen 8000 mensen getest voor het COVID-19 coronavirus. Bron
 • De officiële gepubliceerde tekst ivm de niet-essentiële bedrijven die gesloten blijven tot en met 9 april, lees je hier (zie ook update 28 maart).
 • Op deze website kan je per gemeente de bedrijven terugvinden die aan huis leveren.

Update 29 maart – Laagste stijging…

 • Laagste procentuele stijging besmettingen Covid-19, minder dan 10%, namelijk een stijging van 100 besmettingen op een totaal van 1125. Ook het aantal overlijdens is bij de laagste van Spanje, nl. 3,47% (van de besmetten). Bron
  Een betere vergelijking is het aantal overlijdens per miljoen inwoners: Spanje 128 en Canarias 18 (2153000 inwoners en 39 overlijdens), ongeveer 7 keer lager dan Spanje.
 • Een totaal van 45.000 mondmaskers, bestemd voor artsen, verpleegkundigen, bewakers en ander personeel dat dienst doet in de ziekenhuizen van de Canarische eilanden, zullen maandag of dinsdag vanuit China arriveren in Tenerife. Dit dankzij een donatie van het bedrijf Encuentro Moda in samenwerking met de Tenerife solidariteitsvereniging Villa Feliz. Bron

Update 28 maart – Verzorgingstehuis besmet Covid-19

 • Pedro Sánchez kondigde vandaag aan dat werknemers in niet essentiele bedrijven vanaf maandag 30 maart t/m donderdag 9 april moeten thuisblijven. Ze krijgen betaald verlof en de werknemers zullen de niet gewerkte uren geleidelijk aan moeten inhalen. Bron
 • De Canarische Gezondheidsdienst activeert een ‘zelftest’ om overbelasting van de telefoonlijnen te voorkomen. Het initiatief stelt de gebruiker in staat om, aan de hand van een reeks vragen, zijn of haar gezondheidstoestand met betrekking tot het coronavirus te beoordelen. De zelftest is beschikbaar op de COVID-19 website. Bron
 • In het verzorgingshuis Centro Sociosanitario de Fasnia (La Laguna), werden 36 personen positief getest (26 bewoners en 10 personeelsleden), één bewoner is overleden. De geïnfecteerden werden overgebracht naar het privé-ziekenhuis San Juan de Dios voor een klinische follow-up. Bron
 • In een woning te Santa Cruz was een verjaardagsfeestje met 20 personen aan de gang, Unipol heeft de eigenaar van het pand in gebreke gesteld. Bron

Update 27 maart – nog 10-12 dagen materiaal

 • De Canarische Gezondheidsdienst heeft nog voor ongeveer 10-12 dagen beschermingsmateriaal. Maar er is nieuw materiaal onderweg, zie update 26 maart. Bron

Update 26 maart – Lockdown tot 11 april

 • Het Congres heeft de verlenging van de staat van alarm tot 11 april 2020 bevestigd. Bron
 • Spanje koopt voor 432 miljoen euro medisch materiaal (550 miljoen maskers en 5,5 miljoen snelle tests voor levering maart/april). Dat bevestigde de minister van Volksgezondheid, Salvador Illa. Bovendien werden 950 beademingstoestellen besteld (levering tussen april en juni) en 11 miljoen handschoenen. Bron
 • Betreft 2de persoon in auto: Er MOET een aanvaardbare reden zijn om een tweede persoon in uw voertuig mee te nemen, bvb. 2 familieleden hebben een afspraak in het ziekenhuis, werken op dezelfde plaats of in dezelfde regio, of ze moeten samen ergens naartoe en de aanwezigheid van beide is strikt noodzakelijk (volgens de Verkeerspolitie). Het is niet de bedoeling om met twee te gaan shoppen!
 • HiperDino sluit tijdelijk een aantal van zijn vestigingen om te kunnen voldoen aan het groot aantal online orders. Alleen al in de afgelopen twee weken zijn er 300% meer orders afgehandeld en er wordt gewerkt aan een verdere verhoging van dit percentage.

Update 25 maart – Met 2 in auto mag

 • De overheid staat toe dat twee personen, met inbegrip van de bestuurder, in hetzelfde openbare, particuliere of privé-voertuig reizen, op voorwaarde dat één persoon (de chauffeur) vooraan plaatsneemt en de tweede persoon achteraan zit.
 • De toegestane verplaatsingen zijn die om voedsel, geneesmiddelen en basisbenodigdheden te kopen, om naar gezondheidscentra, financiële en verzekeringsinstellingen te rijden, om te gaan werken of in gevallen van “overmacht of noodsituaties”.
  Ook om hulp en zorg te bieden aan ouderen, kinderen, hulpbehoevenden, mensen met een handicap of bijzonder kwetsbare personen. Bron

Update 24 maart – Openbaar vervoer en taxi

Tenerife maatregelen Corona voor vervoer
 • Let op bij gebruik openbaar vervoer:
  • in- en uitstappen enkel via de achterdeur van de bus.
  • slechts 1/3 van de zitplaatsen (tram of bus) mogen bezet zijn.
  • de eerste rij achter de chauffeur moet leeg blijven.
 • Per taxi mag telkens maar één passagier meerijden.

Update 23 maart – Medicijnen rechtstreeks afhalen

 • Op de Canarische eilanden zijn er 95 gezondheidswerkers (artsen en verpleegkundigen) getroffen door Covid-19, wat neerkomt op 19,7% van de gediagnosticeerde gevallen op de eilanden.
 • Chronische patiënten zullen hun medicijnen rechtstreeks bij de apotheek kunnen ophalen. De bedoeling is om onnodig bezoek aan de gezondheidscentra te voorkomen. De patiënt kan zijn gebruikelijke medicatie verkrijgen op vertoon van zijn Tarjeta Sanitaria Individual (TSI). De Canarische Gezondheidsdienst zal de voorschriften automatisch verlengen. De maatregel gaat in vanaf 24 maart 2020.
 • Wereldwijd Coronavirus nieuws lees je op deze website, met geactualiseerde statistieken per land.

Update 22 maart – Verlenging staat van alarm

 • De Spaanse president Pedro Sánchez heeft de regionale presidenten meegedeeld dat de regering het Congres om toestemming zal vragen om de staat van alarm met 15 dagen te verlengen.
 • Gratis met bus in Tenerife vanaf maandag 23 maart.
  De Titsa intercity-, stadsbussen en de MetroTenerife tramlijnen 1 en 2 zijn vanaf morgen, maandag, en zolang de alarmfase wordt gehandhaafd, gratis. Bron
 • Mercadona plaatst scheidingswanden aan de kassa’s en maakt het gebruik van handschoenen verplicht, die bij de ingang worden uitgedeeld. Ook moet men verplicht de winkelkar ontsmetten (gel en doekje aanwezig).
  Ouderen, gehandicapten, mensen met een beperkte mobiliteit, zwangere vrouwen en de nodige begeleiders krijgen “voorrang”. Bron
 • TIP VOOR TOERISTEN: registreer u op de website van diplomatie.be, hier de link. Zo beschikken zowel de FOD Buitenlandse Zaken als de ambassades en consulaten in het buitenland meteen over uw contactgegevens. En kunnen zij u snel contacteren voor informatie of bijstand indien nodig.

Update 21 maart – Binnenkort sneltests

 • Er is afgesproken om meer “drive-in’s” (veldhospitalen) op te zetten waar snelle tests kunnen worden uitgevoerd. Een eerste is reeds in werking in La Laguna (zie foto en tekst 18 maart). Dit volgens het voorbeeld van Zuid-Korea, waar men massaal snelle tests heeft ingezet om zo het corona-virus te stoppen én met heel goed resultaat!
 • De Regering van Tenerife is van plan om het Recinto Ferial om te vormen tot een groot logistiek centrum van waaruit goederen en middelen zullen worden verdeeld onder alle gemeenten.
 • De Chinese gemeenschap van Tenerife heeft medisch materiaal gedoneerd aan het Universitair ziekenhuis van Tenerife. Dit is de tweede keer dat dit gebeurt, eerder werden reeds mondmaskers en desinfecterende gels geschonken.

Update 20 maart – Hotels gaan dicht

 • Hotels moeten sluiten vóór 26 maart evenals campings en gelijkaardige toeristische accommodatie.
 • Volg de regels, want de politie hanteert een zero tolerance en de boetes zijn niet mals.
 • Boerenmarkt Arona terug open vanaf weekend 28-29 maart.

Update 19 maart – Eilanden geïsoleerd

 • De Canarische eilanden zullen voor het eerst in de geschiedenis worden geïsoleerd. Enkel beperkt lucht- en zeeverkeer tussen de eilanden is toegestaan. Om te kunnen reizen zal de reiziger de noodzaak hiervan moeten verantwoorden en zal de temperatuur worden genomen.
  Enkel voor de levering van noodzakelijke goederen en diensten kan er naar de eilanden worden gevlogen.
 • Titsa zal vanaf morgen 20 maart alleen nog via de achterdeur toegang geven tot de bussen. Deze maatregel geldt alleen in Santa Cruz de Tenerife en La Laguna en voor de lijnen in het grootstedelijk gebied, maar vooralsnog niet voor de interstedelijke lijnen. Titsa desinfecteert de bussen en in het bijzonder de handgrepen, knoppen, automaten, chauffeurscabines, etc.., met specifieke producten.
 • Het ministerie van Volksgezondheid heeft bevestigd dat een groot aantal Corona sneltest-kits naar verwachting binnen enkele dagen in het land zal aankomen. Deze tests worden ingezet op mensen met symptomen en zullen binnenkort plaatsvinden.
 • Gisteren verscheen in de kranten het hoopvolle nieuws dat Chinese militaire laboratoria beginnen met het testen van een vaccin tegen Covid-19.
 • Mercadona past zijn uurrooster aan: open van 09u00 tot 19u00.

Update 18 maart – Drive-in Coronatest

"Drive-in" om coronavirus test af te nemen te La Laguna
Foto: Europapress
 • De Gezondheidsdienst (Sanidad) heeft een “drive-in” geopend in La Laguna om snel een coronavirus test uit te voeren. De patiënten kunnen na een voorafgaande oproep met hun eigen vervoer naar La Laguna, waar er zonder uit te stappen een staal wordt afgenomen. Open van maandag tot en met zondag, van 10u00 tot 14u00 op de parking van de Facultad de Bellas Artes van de universiteit van La Laguna.
 • App COVIDA – Er werd een speciale App ontwikkeld om vrijwilligers en ouderen/hulpbehoevenden met elkaar te verbinden, zodat deze laatste hulp kunnen krijgen om voedsel of medicijnen te laten halen/brengen.
 • Het gebruik van de app is eenvoudig. Eerst moet je het telefoonnummer invoeren, dat zal worden geverifieerd dmv een SMS. Daarna kan je hulp bieden of vragen.
  De App COVIDA werkt momenteel enkel op ANDROID toestellen, maar binnen de week zou deze ook klaar zijn voor iOS (Apple).
  Men kan ook telefonisch hulp vragen (Canarische eilanden): 900 70 70 20
 • De boerenmarkt van Adeje blijft open. Er worden maximum 20 personen tegelijk toegestaan om op die manier de veilige afstand te waarborgen en de klant mag de producten niet aanraken.
 • Alle activiteiten in verband met Pasen worden in Tenerife afgelast.
 • Toerisme Canarische Eilanden lanceert een hoopvolle campagne in 11 landen, “We would love to say HOLA again soon”, bekijk het filmpje.
 • ITV stations zijn ook gesloten (autokeuring).

Update 17 maart – Hotels sluiten

 • President Pedro Sánchez, kondigde het vrijmaken aan van maximaal 200 miljard euro, 20% van het Spaanse BBP, om de economische en sociale gevolgen van de corona-crisis te verzachten.
 • Het zeevervoer tussen de Canarische eilanden wordt beperkt tot 26 verbindingen/dag. Pleziervaart, cruise- en andere schepen worden verboden. Deze maatregel zou normaliter ingaan vanaf 19 maart middernacht.
 • Aangezien er geen nieuwe toeristen de Canarische eilanden binnen mogen, sluiten alle hotels en worden de werknemers (tijdelijk?) werkloos.

Update 16 maart – Toerismestop

Nog een aantal bijkomende maatregelen:

 • Vanaf woensdag 18 maart hoeft men geen papieren voorschrift voor medicijnen te hebben om naar de apotheek te gaan, zo voorkom je onnodige verplaatsingen naar het gezondheidscentrum (Centro de Salud).
  De patient maakt een telefonische afspraak met zijn huisarts (online of via 012), die het nodige doet, zodat je enkel met de TSI (Tarjeta Sanitaria Individual) kaart (het blauwe kaartje) rechtstreeks bij de apotheker je medicijnen kan afhalen.
 • Het luchtverkeer wordt beperkt tot 17 vluchten per dag enkel voor basisbehoeften (medische producten, voeding…) en enkel tussen het schiereiland Spanje en de Canarische eilanden. Toerisme gaat zo snel mogelijk naar “0”, de terugvluchten voor de huidige aanwezige toeristen zullen niet worden beperkt. Wees gerust jullie kunnen naar je thuisland.
 • De minister van Transport, José Luis Ábalos bevestigde dat naar alle waarschijnlijkheid de periode van 15 dagen niet voldoende zal zijn en de staat van nationaal alarm zal moeten worden verlengd.
 • Openbare diensten gaan zoveel als mogelijk hun diensten via internet of telefoon aanbieden.
 • De postkantoren zullen elke dag geopend zijn van 9u30 tot 12u30.
 • Er komt een hele reeks maatregelen om KMO’s te steunen tijdens deze moeilijke periode (uitstel betaling belastingen, speciale kredieten…).
 • De UME (Militaire Noodhulpdienst) heeft troepen op de Canarische Eilanden geactiveerd om risicogebieden te controleren. Daarnaast zijn militaire artsen in reserve gehouden en zijn instructies gegeven aan militaire apotheken om de productie van desinfectiemiddel te verhogen, evenals andere generieke medicijnen die nodig kunnen zijn.
  De militairen helpen nu al mee aan het desinfecteren van openbare ruimtes (stations etc…)
 • Er werd bevestigd dat kapsalons ook moeten sluiten.

Update 15 maart – Definitieve maatregelen

Na een 4-uur durende videovergadering met alle presidenten van de autonome regio’s werd bevestigd dat de staat van alarm die de Spaanse regering gisteren heeft afgekondigd vijftien dagen zal duren. Hier de volledige tekst van het BOE (in het Spaans).

Iedereen MOET thuisblijven. Negeren wordt bestraft met hoge boetes van 601 tot 30.000 euro en zelfs een jaar gevangenisstraf.

De hoofdpunten en aanbevelingen van Toerisme Tenerife:

 • Voordat u naar één van de luchthavens vertrekt, controleer bij touroperators, consulaten of websites van hun resp. ministeries van Buitenlandse Zaken, de status van uw vlucht om er zeker van te zijn dat deze normaal functioneren.
 • Vergeet niet dat het openbaar vervoer in het hele land met beperkingen werkt.
 • Voor degenen die op het Tenerife verblijven zijn verplaatsingen alleen toegestaan:
  • voor aankopen van essentiële items zoals voedsel of medicijnen (slechts 1 persoon per gezin mag gaan winkelen, geen familie uitstap!)
  • om naar gezondheidscentra gaan
  • om bijstand en zorg te verlenen aan ouderen, minderjarigen, hulpbehoevenden, gehandicapten of kwetsbare personen
  • om naar een financiële instelling of verzekeringskantoor te gaan
  • om te gaan werken

Let op:

 • De hierboven beschreven verplaatsingen, te voet of met een voertuig, moeten individueel worden gemaakt; met uitzondering van ouderen, mindervaliden of kinderen.
 • Alle winkels zijn gesloten voor het publiek, met uitzondering van de zaken die levensmiddelen, dranken, basisbenodigdheden, farmaceutische producten, medische, optische en orthopedische producten, hygiëne-producten, kappers, pers- en kantoorbenodigdheden of brandstof verkopen.
 • Musea, bibliotheken, monumenten, evenals lokalen en instellingen waar openbare voorstellingen worden gehouden, zijn gesloten. Evenals sport- en vrijetijdsactiviteiten in gesloten of open ruimten (met inbegrip van stranden, recreatiegebieden, enz.) zijn verboden gebied.
 • Vanuit het Toerisme van Tenerife benadrukken we de noodzaak om thuis of in de accommodatie te blijven en alleen buiten te komen in de hierboven uitzonderlijke gevallen.
 • Belangrijk: voor info over het coronavirus bel 900 112 061.
  Het telefoonnummer 112 is alleen voor noodgevallen.

Update 14 maart – Spanje gaat in quarantaine

Na een extra vergadering deze avond werd beslist om onderstaande te laten ingaan vandaag zaterdag 14 maart om 00u00.

De Spaanse regering heeft beslist dat vanaf maandag 16 maart 8u00 alle Spanjaarden thuis moeten blijven.

Behalve om naar het werk te gaan, eten of geneesmiddelen te kopen of in een noodsituatie, zal er een strikte quarantaine gelden in Spanje (#quedateencasa of #blijfinjekot).

De verwachte vergadering van vandaag 17u00 wordt uitgesteld tot morgen 15 maart om 10u30.

Spanje gaat in quarantaine om de snelle verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan.

Bars, restaurants, hotels, scholen en winkels – behalve degene waar essentiële producten zoals voeding worden verkocht – gaan overal in het land met onmiddellijke ingang dicht. Alle evenementen worden afgelast.

De musea’s, markten, bibliotheken, sportcentra etc… worden gesloten.

Alle wandelingen, de kabellift El Teide enz… worden opgeschort. Dit om ongevallen te voorkomen, die verplegend personeel zouden opeisen, die nu elders meer nodig zijn.

Titsa (openbaar vervoer, groene bussen) schort het gebruik van contante betalingen tijdelijk op vanaf middernacht op dinsdag 17 maart. Alleen Ten + of betaling via GSM zal worden toegestaan.

De aanvoer van voedsel en andere basisproducten is gegarandeerd voor de Canarische bevolking. Supermarkten, gezondheidscentra en apotheken worden niet gesloten.

Noodtoestand in Spanje afgekondigd

De regering kondigde gisteren 13 maart de noodtoestand af en dit voor 15 dagen.

Dat geeft de regering de bevoegdheid om onder meer het vrije verkeer te beperken, burgers bijvoorbeeld te verplichten om ergens niet meer te komen.

De regering kan ook instellingen of ondernemingen tijdelijk overnemen.

Met de noodtoestand kan de overheid ook burgers verplichten tot dienstverlening, producten rantsoeneren of andere ingrijpende maatregelen nemen om de voorziening van bijvoorbeeld voedsel of drinkwater veilig te stellen.

Update 12 maart – Scholen sluiten 14 dagen

Het Ministerie van Volksgezondheid meldt dat alle scholen van de Canarische Eilanden (minstens) de komende 14 dagen gesloten zullen zijn en dit vanaf vrijdag 13 maart 2020.

Regeringsverklaring 11 maart

Nadat het Canarische ministerie van Volksgezondheid woensdag bevestigde dat er 28 positieve gevallen met COVID 19 zijn (alle eilanden samen), werd een buitengewone regeringsvergadering gehouden waarin werd besloten een reeks maatregelen goed te keuren om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen.

Informatie over coronavirus

De universiteit van La Laguna heeft een speciale webpagina aangemaakt over het coronavirus.
Ook de Spaanse overheid biedt uitgebreide informatie aan.
Belgische website met veel informatie over coronavirus.

Maatregelen tegen verspreiding van het Coronavirus in Tenerife

 1. Bezoek aan alle ziekenhuizen op de Canarische Eilanden wordt de komende 15 dagen beperkt. De enige uitzonderingen zijn palliatieve of pediatrische zorg. Bovendien wordt gevraagd niet naar gezondheidscentra te gaan als dat niet strikt noodzakelijk is. Het is ook verboden om patiënten te begeleiden die naar gezondheidscentra gaan, tenzij de patiënt minderjarig is of omdat hij/zij niet voor zichzelf kan zorgen en begeleiding nodig heeft, in dat geval wordt slechts één begeleider toegestaan.
 2. Bezoek aan sociale- en andere centra voor ouderen worden opgeschort, evenals de activiteiten in clubs of vrijetijdscentra voor senioren.
 3. Evenementen met meer dan 1.000 personen worden gedurende 14 dagen opgeschort. Dit verbod geldt voor alle sportieve, sociale of culturele evenementen die aan deze eisen voldoen en die zowel binnen als buiten plaatsvinden.
  Evenementen met minder dan 1000 personen, mogen enkel doorgaan indien ze slechts een derde van de maximaal toegestane capaciteit van de zaal innemen, dit om een adequate afstand tussen de deelnemers te garanderen.
 4. Canarische studenten die terugkeren uit het buitenland, zowel van het schiereiland als van uitwisselingsprogramma’s (Erasmus of iets gelijkaardig) , worden aanbevolen om gedurende 14 dagen hun symptomen op te volgen en contact met ouderen en/of personen met een delicate gezondheidstoestand te vermijden.
 5. Theoretische- en praktijklessen in de gezondheidscentra worden de komende maand opgeschort. Ook de roulatie van het gezondheidspersoneel (zowel van de eilanden als vanuit het buitenland) wordt voor 30 dagen opgeschort.
 6. Geplande schoolreizen buiten de Canarische Eilanden worden opgeschort. Dit verbod betreft zowel het niet-universitair als het universitair onderwijs en dit voor de komende twee maanden.
 7. Gezien het grote aantal oproepen naar het noodnummer wordt het personeel daar versterkt.
  Voor informatie over het Coronavirus Tenerife bel het gratis nummer 900-112-061.

Dit vind je misschien ook leuk...

14 reacties

 1. Dirk schreef:

  Guy ,hopend op goed nieuws ,of toch iets voor de toekomst .
  Dat we toch iets naar kunnen uitkijken .
  Hebben vandaag geboekt bij tuifly vaar eind augustus
  Dus hopen 👍👍👍👍

 2. Guy schreef:

  Dag Dirk,
  We hopen het ook. Zoals je hebt gelezen wordt morgen beslist en waarschijnlijk goedgekeurd om de staat van alarm te verlengen tot 10 mei, maar met enige versoepeling voor kinderen en we hopen dat we ook een uurtje per dag mogen wandelen… afwachten morgen.
  Of je van België naar Tenerife zal mogen vliegen hangt af van België én Spanje/Tenerife. Hoogst waarschijnlijk zullen er voorwaarden zijn, bvb. een gezondheidscertificaat, een coronatest… details volgen nog. Ik volg het op de voet en je leest het hierboven 🙂
  Hopelijk kan je in mei genieten van dit mooie eiland.
  Hou je gezond,
  Guy H.

 3. Dirk schreef:

  Ik hoor dat er misschien kans is dat ik van België naar mijn appartement kan eind mei
  Dat hoop ik

 4. Guy schreef:

  Dag Jokke,
  Je hebt 100% gelijk, de politie interpreteert de wet ruim. Maar ik vermoed dat men kortelings de wet zal bijstellen.
  Het komt erop neer je gezond verstand te gebruiken. Je hoeft niet met 2 te gaan shoppen of rondjes te rijden.
  Hou je gezond!
  Guy H.

 5. jokke van diest schreef:

  betreffende uw update van 26 maart ivm de 2de persoon in een wagen: de uitleg van de politie strookt niet met wettelijke regeling, daarin is expliciet vervoer met 2 voorzien om voeding in te kopen.
  de politie moet de wet toepassen, niet hun eigen interpretatie aan de wet geven.

 6. Guy schreef:

  Bedankt Johan,
  ik doe mijn best 🙂
  Hou jullie gezond!
  Guy H.

 7. cailliau schreef:

  kompleet, goed en duidelijk

 8. Guy schreef:

  Ondertussen zal je wel al gelezen of gehoord hebben dat de markten ook zijn afgelast de komende 15 dagen.

 9. Guy schreef:

  Dag Marie-Rose,
  Neem contact op met TUI zelf, dit is een blog over Tenerife 🙂 en jammer genoeg heb ik daar geen zicht op.
  Hier de website van Tuifly:
  https://www.tuifly.be/nl/coronavirus
  Succes,
  Guy H.

 10. De Smedt Marie-Rose schreef:

  Informatie terugvlucht tui naar België op 18 maart

 11. Guy schreef:

  Dag Patricia,

  Over de markten heb ik nog niets specifieks gehoord. Ik veronderstel dat ze doorgaan.
  Als ik meer verneem hoor of lees je het wel.

  Veel plezier,
  Guy H.

 12. Patricia schreef:

  Gaan de wekelijkse markten wel gewoon door? Zoals Los Cristianos en Las Américas bijvoorbeeld?

 13. Guy schreef:

  Dag Chrisje,

  Er is momenteel nog geen verbod om te vliegen naar een ander eiland.

  Maar ik volg het op de voet op, als er iets verandert dan komt het op mijn blog en mijn sociale media.
  Seffens naar het Spaanse nieuws kijken.

  Succes in Gran Canaria,
  Guy H.

 14. Chrisje Baert schreef:

  Zijn er al richtlijnen om van Tenerife naar Gran Canaria te vliegen. Zouden er morgen een toespraak gaan houden .
  Groetjes en bedankt .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *