Lawine van twijfels bij toeristen

Tenerife bezoeken, zonsondergang La Gomera

aangepast 18 december 2020

Gezondheidscrisis is voorbij

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op 5 mei 2023 een einde verklaard aan COVID-19 als een noodsituatie voor de volksgezondheid van internationaal belang.

Er zijn momenteel geen beperkingen voor reizen naar de Canarische Eilanden.

Het ministerie van Volksgezondheid publiceerde zijn laatste rapport met de indicatoren van de evolutie van de pandemie op 30 juni, nadat op 4 juli het Koninklijk Besluit was goedgekeurd dat de gezondheidscrisis voorbij verklaarde. De gegevens zijn nu opgenomen in het ISCIII-document, dat de situatie van influenza en andere respiratoire virussen volgt.

Tenerife bezoeken, lawine van twijfels bij toeristen na sluiting van grenzen

De aankondiging van de sluiting van de grenzen van Tenerife vanaf middernacht 18 december en dit voor twee weken, heeft een lawine aan twijfels veroorzaakt onder toeristen die van plan waren Tenerife te bezoeken om de kerst daar door te brengen.

Toeristen kunnen dus naar Tenerife komen zoals voorheen.

Daarom heeft Ángel Víctor Torres, president van de Canarische Eilanden, een aantal zaken toegelicht. Nationale en buitenlandse toeristen zullen de komende twee weken het eiland mogen bezoeken, mits zij een reservering hebben bij een toeristen-accomodatie en een negatieve COVID-test voorleggen.

Wat is een geldige toeristen-accomodatie?

 • Hotel
 • Aparthotel
 • Officieel verhuurd appartement “Viviendas vacacionales”
 • Tweede verblijfplaats (dit werd bevestigd door het Belgische consulaat, met dank aan Eddy S. om dit te melden) *** (lees onderaan)

Vertrekken naar Tenerife, welke voorwaarden?

Voor het vertrek moeten alle passagiers die afkomstig zijn van een luchthaven of haven buiten Spanje het FCS gezondheidsformulier “Health Control Form” invullen, dit kan via deze website, of met de mobiele app SpTH (Spain Travel Health).

Hoe het FCS gezondheidsformulier invullen kan je hier gedetailleerd lezen.

Iedere toerist zal ook een negatieve Covid-test certificaat moeten voorleggen uitgevoerd maximum 72 uren voor aankomst. Dit kan een PCR- of een TMA-test zijn, een antigeentest zal niet worden aanvaard.

Bij controle bij aankomst kan de passagier worden gevraagd om zijn testresultaat te tonen. Het bewijsstuk moet het origineel zijn in de Spaanse of Engelse taal en kan zowel op papier als in digitaal formaat worden ingediend.

Tenminste volgende gegevens moeten worden vermeld op het test-certificaat:

 • naam
 • paspoortnummer of het nationale identificatienummer (dat moet overeenstemmen met dat op het ingevulde gezondheidsformulier)
 • datum van de test
 • naam en contactgegevens van de plaats waar de test werd uitgevoerd
 • de gebruikte techniek en het negatieve testresultaat.

Waar kan ik me in België laten testen?

Je kan je laten testen:

 • bij je huisarts
 • in een labo op voorwaarde dat je een medisch voorschrift hebt
 • in een testcentrum

Wat heb ik nodig om me te laten testen?

Om een COVID-test te laten afnemen in een testcentrum of in een labo heb je volgende zaken nodig:

 • een 16-cijferige code die je per SMS of via je huisarts kreeg, of een medisch voorschrift
 • je rijksregisternummer
 • een gsm-nummer om het resultaat te ontvangen
 • de naam van de arts die het resultaat ook moet ontvangen (optioneel)

Meer informatie en een lijst met testcentra vind je hier.

Het meest recente en officiële nieuws over Corona lees je hier: https://www.tenerifevakantie.com/coronavirus-tenerife/

*** Vertaling paragraaf BOC van 18/12/2020:
Die personen die van buiten het grondgebied van de autonome gemeenschap van de Canarische eilanden komen en die aantonen dat ze een reservering hebben in een toeristische accommodatie die is geregistreerd in het algemeen toeristenregister van de autonome gemeenschap van de Canarische eilanden, en die onderhevig zijn aan het regime voor volksgezondheidscontrole bij de toelating tot een logiesverstrekker in overeenstemming met Wetsbesluit 17/2020 van 29 oktober betreffende buitengewone maatregelen in het toerisme om het hoofd te bieden aan de gevolgen van de gezondheids- en economische crisis veroorzaakt door de veroorzaakte pandemie door COVID-19.

Blijkbaar wil men een dubbele controle, bij inchecken vliegtuig en daarna aan de receptie van je hotel, aparthotel of receptie van je comunidad. Complexen zonder receptie zijn dus uitgesloten. Een discriminerende maatregel! (=mijn persoonlijke mening).

En het Belgische consulaat heeft het verkeerd geïnterpreteerd, wat zeer begrijpelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 reacties

 1. Dag Arlette,

  Als het een gereglementeerde verhuur (je kan dat vragen aan je verhuurder) is dan kan je komen:

  “een reservering hebben in een toeristische accommodatie die is geregistreerd in het algemeen toeristenregister van de autonome gemeenschap van de Canarische eilanden, en die onderhevig zijn aan het regime voor volksgezondheidscontrole bij de toelating tot een logiesverstrekker in overeenstemming met Wetsbesluit 17/2020 van 29 oktober” <= uittreksel BOC (canarisch staatsblad).In het andere geval is het hopen dat de cijfers verbeteren en dat de periode van 2 weken niet wordt verlengd, de huidige verstrenging duurt tot 1 januari 2021 inbegrepen. Als je elke dag deze blog volgt, lees je alle info en wijzigingen van de overheid:https://www.tenerifevakantie.com/coronavirus-tenerife/

  Groeten,
  Guy H.

 2. Arlette Spiritus schreef:

  Wij wonen in Belgie en huren al 8 jaar een appartement om te overwinteren in Tenerife van begin januari tot eind maart , mogen we er dan ook niet naartoe . Dus we zijn geen eigenaar, waar kan ik het verloop mee opvolgen hoe het verder gaat of we er naartoe kunnen . Dank U

 3. Graag gedaan Gerd,

  Als er belangrijke wijzigingen komen, publiceer ik die zeker op de site.
  Blijf deze dus volgen!

  Prettige feestdagen,
  Guy H.

 4. Bedankt voor uw reactie en alsnog dat mijn partner met Kerstmis bij mij is deze dagen.Hou ons op de hoogte aub of via mijn emailadres!
  Mvg.Gerd

 5. Dag Gerd,
  De verwarring komt door de overheid hier, die telkens de maatregelen aanpast.
  Zoals het nu is kan je niet naar je appartement… maar er wordt blijkbaar over onderhandelt om iets te doen voor eigenaars van 2de verblijven.
  Afwachten, misschien komt het toch nog goed.
  Nog een fijn weekend,
  Guy H.

 6. Geachte,mag men nu wel of niet de volgende 2weken naar je eigen verblijf?vb.naar je eigen app.waar geen receptie is maar wel een president!Is allemaal toch zo verwarrend en op 24u is het 4x andere verhalen!Waar word de info gehaald vraag ik mij af of is het gissen?Heel vervelend voor mensen die reis gepland hebben om vb.10d.naar hun fam .te gaan in België!Hoop dat u mijn reactie begrijpt en u mijn vragen hierond kan beantwoorden.Mvg.bedankt

 7. Dag Eric en Miriam,
  Ondertussen is er een nieuwe BOC gepubliceerd, zie de voetnoot onderaan mijn artikel.
  Conclusie: blijkbaar mogen eigenaars de komende 2 weken niet naar hun appartement… waar is de logica?
  Groeten,
  Guy H.

 8. Dag Eric en Miriam,

  De Heer Eddy S. was zo vriendelijk om mij mee te delen dat hij van het Belgische consulaat heeft gehoord dat eigenaars van een tweede verblijf in Tenerife welkom zijn. Hetgeen me ook logisch lijkt.
  Is dat voldoende als bewijs?
  Je kan zelf contact nemen met het Belgisch consulaat in Tenerife:
  T. + 34 922 241 193
  M. + 34 620 201 769
  E-mail: tenerife@diplobel.fed.be

  Op de sociale media lees je dat Ashotel (de beroepsvereniging van hoteliers) iets anders vertelt, toevallig in hun eigen belang…
  De wetteksten zijn dubbelzinnig, ze spreken van een “gereguleerd verblijf”… is een eigenaar van een appartement in Tenerife niet legaal?
  Is een eigenaar besmettelijker dan iemand die naar een hotel gaat, beiden moeten een negatieve test voorleggen.

  Enfin dit zijn enkele bedenkingen.

  Laat zeker iets horen van hetgeen het consulaat jullie vertelt.

  Groeten,
  Guy H.

 9. Eric en Meriam De Boer schreef:

  Beste Guy,

  Is hier bewijs van: “Tweede verblijfplaats (dit werd bevestigd door het Belgische consulaat, met dank aan Eddy S. om dit te melden)”? Ik verneem graag. Hartelijk dank daarvoor.

  Met hartelijke groet,
  Miriam

 10. Dag Sabine,

  Uiteraard mag je altijd terug naar je thuisadres waar je resident bent. Als de gebruikelijke charters (TUI, Brussels Airlines…) niet vliegen kan het zijn dat je via Madrid of Barcelona zal moeten vliegen om thuis te geraken.

  Betreft de vluchten op 21 of 22 december, kan je beter rechtstreeks de vraag aan Tui & Co stellen.

  Groeten,
  Guy H.

 11. Sabine Op de Beeck schreef:

  blij te horen dat men Tenerife nog mag bezoeken – mogen de toeristen ter plaatse ook terug naar huis? is er nieuws van Tui & Co of de terugvluchten op bv ma 21, di 22, behouden blijven?

Ook interessant om weten…