Tajao, het verborgen vissersdorpje op Tenerife met de beste restaurants

Tajao - een charmant vissersdorpje met ruwe natuur

Tajao, een ruwe parel, met de beste vis-en zeevruchten restaurants

Aan de zuidoostkust van Tenerife, ver van de drukte van de belangrijkste toeristische centra, ligt San Miguel de Tajao, behorend tot de gemeente Arico. Dit kleine en schilderachtige vissersdorp heeft bekendheid verworven om een zeer speciale reden: hier kun je de beste vis van het hele eiland proeven.

Hoewel Tajao niet zo bekend is als andere Canarische bestemmingen, is het een waar paradijs geworden voor liefhebbers van lekker eten, vooral voor degenen die op zoek zijn naar verse vis en zeevruchten van de hoogste kwaliteit.

Tajao is ongeveer 20 minuten rijden vanuit Playa de las Américas. Het is een rustig en charmant dorpje, waar je met de auto tot (bijna) aan de zee kan rijden (keienstrand, geen zand). Toeristen kom je hier niet veel tegen.

Panorama van de vissershaven van Tajao
Vissershaven van Tajao

Een dorp met een visserstraditie

In Tajao is visserij niet alleen een economische activiteit, maar een levensstijl die diep verweven is met het toerisme en de cultuur van de streek. De inwoners, van wie velen al hun hele leven vissers zijn, wijden zich met passie aan het verkrijgen van het beste dat de Atlantische Oceaan te bieden heeft. Deze visserstraditie weerspiegelt zich in de versheid en kwaliteit van de vis die op de tafels van de lokale restaurants belandt.

Tot 1993 diende een grote rots naast het strand als schuilplaats voor de traditionele boten die in het gebied visten, waardoor een kustkern met een grote visserstraditie ontstond. Daarna werd de huidige kade van Tajao gebouwd. De eerste steiger werd zowel voor de visserij als voor commercieel en personenvervoer gebruikt.

Verborgen juweeltjes van restaurants

Het dorpje Tajao telt een aantal restaurants die, hoewel bescheiden van uiterlijk, een typische en eerlijke culinaire ervaring bieden. 

Gerechten zoals vieja (een inheemse Canarische vis), cherne (zeebaars) of abadejo (een soort schelvis) zijn enkele van de specialiteiten die je kunt proeven in de visrestaurants van Tajao. Geserveerd met papas arrugadas met mojo-saus, verse salades en lokale wijnen, wordt eten in één van de visrestaurants van Tajao een feest voor de smaakpapillen en een fijne culinaire ervaring.

Van de zee tot op je bord

Koeltoog gevuld met zeevruchtne in een visrestaurant te Tajao

Verse vis, die op de dag zelf wordt gevangen en geserveerd, heeft van deze kustplaats op het eiland Tenerife een vooraanstaand gastronomisch referentiepunt gemaakt.

De vangsten die rechtstreeks van de boten naar de vissersgilde (cofradía, opgericht in 1981) gaan, worden na grondige controles rechtstreeks naar de koeltogen van de vele lokale restaurants gebracht die gespecialiseerd zijn in verse lokale vis en andere visproducten.

Authentieke sfeer op Tenerife 

Een deel van de charme van Tajao ligt in zijn authenticiteit. Dit is geen dorp ontworpen voor massatoerisme, maar een plek waar je het dagelijkse leven van een Canarische vissersgemeenschap kunt ervaren. Bezoekers worden warm onthaald en krijgen een authentieke ervaring, ver van de commercialisering die je op andere toeristische plekken kunt vinden.

Hoe er te komen en wat te doen in Tajao

Tajao ligt op ongeveer 30 minuten rijden van Santa Cruz de Tenerife, de hoofdstad van het eiland. Het is gemakkelijk bereikbaar vanaf de zuidelijke snelweg (TF-1), op slechts een paar honderd meter afstand van de afrit die leidt naar het hart van Tajao’s culinaire genoegens. Eenmaal daar kunnen bezoekers genieten van een wandeling langs de kust, genieten van het uitzicht op de Atlantische Oceaan en natuurlijk genieten van een onvergetelijke maaltijd in een van de vele restaurants.

Naast het genieten van de gastronomie biedt Tajao een rustige omgeving die perfect is om te ontspannen. De kleine rotsstranden, het heldere water en de omgeving, die ideaal is om te wandelen en zo de natuurlijke schoonheid van dit deel van het eiland te verkennen.

Tajao is een uitstekende bestemming voor toeristen, winterbezoekers en buitenlanders die op Tenerife wonen en op zoek zijn naar een authentieke ervaring. Het dorp biedt niet alleen heerlijke visgerechten, maar ook een rustgevende en pittoreske omgeving om te ontspannen en te genieten van de Canarische cultuur en natuur.

Hoewel Tajao misschien niet op veel toeristische routes staat, is het een bestemming die keer op keer bezoekers weet te betoveren. De combinatie van de warme gastvrijheid van de lokale bevolking, de ongeëvenaarde versheid van de vis en de serene, authentieke sfeer maakt een bezoek aan Tajao tot een onvergetelijke ervaring.

Restaurant El Rocás in Tajao

Restaurant El Rocás

Op het eerste gezicht zou je niet zeggen dat “Restaurante El Rocás” een vrij ruim restaurant is, met zijn grote open keuken en bedrijvige keukenpersoneel. Het is een positief teken dat doorgaans al vele tafels bezet zijn.

Het restaurant heeft geen menu kaart. De bedoeling is dat je uit de koeltoog een selectie maakt. Dat wordt dan onmiddellijk genomen, gewogen en klaargemaakt, een graadmeter voor de versheid en kwaliteit. Daarna kan je aan tafel gaan zitten.

Enkele aanraders:

  • Als apetizer “salpicon de pulpo”, een frisse salade van ui, groene en rode paprika en inktvis; een voorbeeld van hoe eenvoudige ingrediënten kunnen worden omgetoverd in een fijn gerecht.
  • Mejillones en langoustines (grote mosselen en gambas). 
  • Verse calamares of een ander soort inktvis (choco of pulpo).
  • Een sama (een soort zee brasem), die à la plancha (op de grill) wordt klaargemaakt!

Een karaf witte huiswijn maakt de maaltijd compleet.

De maaltijd afsluiten met een typische Canarische koffie, namelijk een barraquito, een gezellige afsluiter in elke zin van het woord.

Video met impressie van San Miguel de Tajao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…