Helft auto’s zal niet kunnen rijden in deze negen Canarische steden

Helft auto's verbannen op de Canarische eilanden
Santa Cruz met op de achtergrond het Auditorium

Santa Cruz de Tenerife en San Cristóbal de La Laguna zwaar getroffen

Slecht nieuws voor alle automobilisten op de Canarische Eilanden. Als de eilanden het voorbeeld van Catalonië volgen, waar tegen 2028 in de lage-emissiezones (ZBE’s) rijbeperkingen worden ingevoerd voor auto’s met milieulabel B, zullen meer dan 269.000 voertuigen (22%) getroffen worden door de nieuwe beperkingen. Volgens AutoScout24, op basis van de gegevens van DGT.

Negen steden, meer dan een miljoen mensen geraakt

Om aan de klimaatwet te voldoen, moet deze regelgeving in onderstaande negen Canarische steden worden ingevoerd. Daardoor worden meer dan een miljoen mensen getroffen, oftewel 54% van de bevolking hier.

Tenerife

  • Santa Cruz de Tenerife
  • San Cristóbal de La Laguna
  • Arona
  • Granadilla de Abona

Gran Canaria

  • Las Palmas de Gran Canaria
  • Telde
  • Santa Lucía de Tirajana
  • San Bartolomé de Tirajana

Lanzarote

  • Arrecife

In heel Spanje zullen de ZBE’s gevolgen hebben voor 149 gemeenten waar meer dan 25 miljoen mensen wonen. Op middellange termijn zou 59% van alle auto’s in Spanje beperkt worden in de lage-emissiezones.

Twee Spanje’s qua emissies

Volgens Ignacio Rojí van AutoScout24 krijg je zo twee Spanje’s qua emissies. Aan de ene kant drukke steden met elektrische voertuigen die vrij mogen rondrijden. Aan de andere kant minder bevolkte gebieden en het platteland waar de meest vervuilende auto’s zonder verbod mogen blijven rondtuffen. Toch wel een beetje raar, niet?

Plannen in Santa Cruz en La Laguna

In Santa Cruz de Tenerife komt er tegen het einde van het jaar een lage-emissiezone (ZBE) die het hele stadscentrum omvat. Daar wonen 16.369 mensen en zijn er meer dan 5.000 openbare en privé parkeerplaatsen.

Ook in La Laguna zijn ze bezig met de voorbereidingen. Daar komen de ZBE’s aanvankelijk in het historisch centrum, Camino La Villa en rond San Honorato.

Het is duidelijk dat deze maatregelen grote gevolgen zullen hebben voor veel mensen op de Canarische Eilanden. Hopelijk zorgen ze op termijn wel voor schonere lucht en minder uitstoot. Misschien is het slim om na te denken over alternatieven zoals beter openbaar vervoer of deelsystemen voor auto’s en fietsen. Zo kunnen we toch mobiel blijven zonder het milieu te belasten. Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…