Lage-emissiezones Santa Cruz

Cameras lage emissie zone

Het stadsbestuur van Santa Cruz de Tenerife heeft het Ministerie van Transport van Spanje gevraagd om de termijn voor de milieuzone (Zona de Bajas Emisiones, ZBE) te verlengen. Onvoorziene omstandigheden hebben de oorspronkelijke termijn onhaalbaar gemaakt, ondanks genomen maatregelen. Het verzoek, gebaseerd op regelgeving, vraagt om een verlenging tot december 2024. De burgemeester bevestigt dat het participatieproces voor de ZBE plaatsvindt en verwacht dat de verlengingstermijn wordt gehaald voor het mobiliteitsproject. Bron

Lage-emissiezones Santa Cruz vanaf december 2023

Santa Cruz de Tenerife is, net als alle andere Spaanse gemeenten met meer dan 50.000 inwoners, verplicht om tegen december 2023 een lage-emissiezone (LEZ) in te voeren – in het Spaans: zonas de bajas emisiones (ZBE). De termijn was oorspronkelijk vastgesteld op december 2022, maar is verlengd omdat voor veel gemeenten de termijn niet haalbaar is.

In Santa Cruz zal het project 15 miljoen euro kosten, waarvan maximaal 9 miljoen uit EU-fondsen kan worden gefinancierd. Tussen januari en februari zal de stad een project voor de lage-emissiezone ontwikkelen, de kosten hiervoor bedragen 78.000 euro.

Evelyn Alonso, raadslid voor mobiliteit van Santa Cruz, heeft afgelopen vrijdag in de plenaire vergadering enkele aspecten naar voren gebracht die als leidraad zullen dienen voor dit project.

Lees verder onder de plattegrond

Voorlopig plan lage emissie zones Santa Cruz
Voorlopig plan lage-emissiezones Santa Cruz

Vijf aandachtspunten

1-Perimeter

De Raad gaat ervan uit dat de lage-emissiezone het gebied zal omvatten dat wordt begrensd door Calle Méndez Núñez, Barranco de Santos en Avenida Anaga.

Het epicentrum van deze perimeter wordt de bestaande stedelijke zone, die door toegangspaaltjes wordt gecontroleerd en een oppervlakte van 2.000 vierkante meter beslaat. De lage-emissiezone van Santa Cruz zal zich uitstrekken tot 800.000 vierkante meter.

2-Toegangscontrole

Het gemeentebestuur van Santa Cruz zal met behulp van camera’s controle uitoefenen op de toegang van voertuigen in het gebied. Het hele circuit zal volledig in beeld worden gebracht net als in Madrid Central. Voor de installatie van de camera’s heeft de gemeente een subsidie van een miljoen euro aangevraagd bij de Europese Unie. Dankzij de nieuwe aanbesteding voor het onderhoudscontract voor verkeerslichten en camera’s kan de gemeente beschikken over een ultramoderne controle- en meldkamer.

3-Uitstel voor werknemers

Aangezien veel werknemers – bezorgers, taxichauffeurs, enz. – dagelijks de toekomstige lage-emissiezone moeten binnenrijden en oudere voertuigen hebben, plant de Raad een moratorium van “twee of drie jaar” – nog te bepalen – zodat deze mensen zich een nieuw voertuig zouden kunnen aanschaffen.

Aangezien er momenteel geen subsidie is voor de modernisering van het wagenpark, garandeert Evelyn Alonso dat het moratorium deze werknemers tijdens de duur ervan als ingezetenen zal beschouwen.

4-Scholen en gezondheidscentra

Sommige scholen en gezondheidscentra zullen binnen de perimeter vallen, wat hun toegankelijkheid beperkt.

De raad is van plan zogenaamde “Zonas de Especial Sensibilización” (Zones met speciale aandacht) te creëren, plaatsen met flexibele toegang volgens een tijdschema. Evelyn Alonso verklaarde echter dat de scholen hun roosters zullen moeten aanpassen zodat de flexibele tijd precies de juiste is.

5-Het havengebied

Een probleem bij het bereiken van de doelstellingen van de lage-emissiezone is dat de haven van de stad, die verantwoordelijk is voor een grote hoeveelheid emissies, vlakbij het stadscentrum ligt.

Daarom heeft de burgemeester van Santa Cruz, José Manuel Bermúdez, aangegeven dat de havenautoriteit met het stadsbestuur moet overleggen en een economische investering moet doen om haar CO2-uitstoot te verlagen, zoals andere havens in Spanje, zoals bvb. Valencia, hebben gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…