Gratis steps voor inwoners Santa Cruz

Gratis steps voor inwoners Santa Cruz -Deelsteps en deelfiets geparkeerd bij fietspad.
Foto: ridedott.com

Santa Cruz de Tenerife introduceert elektrische deelsteps, gratis voor inwoners

Goed nieuws voor de inwoners van Santa Cruz de Tenerife! Vanaf vandaag zullen de straten van de hoofdstad gevuld worden met nieuwe elektrische deelsteps. En het beste van alles? Ze zijn helemaal gratis voor de lokale bevolking! Laten we eens kijken wat dit betekent voor de stad en haar inwoners.

De eerste 100 steps zijn gearriveerd

Ridedott en Tier Mobility, de twee bedrijven die de opdracht kreeg om deze dienst te leveren, zijn vandaag begonnen met de uitrol van de eerste 100 steps op verschillende locaties in de stad. In de komende twee weken zal dit aantal geleidelijk aan uitgebreid worden tot de 646 voertuigen waarvoor toestemming is verleend.

Evelyn Alonso, de wethouder van Mobiliteit van de gemeente Santa Cruz, legde uit: “Bovenop de 100 steps van deze week, komen er vanaf 29 april nog eens 300 bij. En in de week van 6 mei voegt dit eerste bedrijf de resterende 246 toe.”

Kosten en voorwaarden

Voor gebruikers kost het ontgrendelen van een step één euro en elke minuut wordt gefactureerd tegen € 0,23. Maar hier komt het beste deel: het gebruik van de step is gratis voor de lokale bevolking, zodra de verblijfsgegevens zijn gecontroleerd.

De precieze manier waarop het bedrijf de inschrijving in het bevolkingsregister zal verifiëren, moet nog worden bepaald. Ondertussen krijgen frequente gebruikers (zij die de dienst meer dan 100 minuten per week gebruiken) bonussen aangeboden. De eerste twee weken zullen dienen als testfase voor deze aanpassingen.

Het bedrijf zal ook promoties opzetten om duurzame en veilige stedelijke mobiliteit te stimuleren, met name met betrekking tot de aankoop van helmen voor gebruikers. Ze zullen ook deelnemen aan evenementen om voertuigen te leveren ter ondersteuning van de georganiseerde activiteiten. En in het geval dat er waarschuwingen van niveau 3 worden afgegeven vanwege slechte luchtkwaliteit (calima), zullen er verlaagde tarieven of gratis ontgrendeling worden geactiveerd om duurzaam vervoer aan te moedigen.

Verdeling over de stad

Wethouder Evelyn Alonso herinnerde eraan dat de 1.292 steps verdeeld zullen worden over de vijf districten en het aantal parkeerplaatsen:

  • Anaga: 9 parkeerplaatsen voor 48 steps
  • Centro-Ifara: 63 parkeerplaatsen en 448 steps
  • Ofra-Costa Sur: 43 parkeerplaatsen en 172 steps
  • Salud-La Salle: 67 parkeerplaatsen en 392 steps
  • Suroeste: 58 parkeerplaatsen en 232 steps

Elk bedrijf betaalt een vergoeding van € 20.000 voor het gebruik van het openbaar domein en een borg van € 50 per step.

Burgemeester roept op tot naleving regels

Burgemeester José Manuel Bermúdez benadrukte dat de bedrijven die de verhuurservice van de steps aanbieden, moeten voldoen aan de voorschriften voor deze persoonlijke voertuigen (PMV’s). Dit om gebruikers een kwaliteitsvolle service te garanderen en problemen van overexploitatie of onjuiste exploitatie van het openbaar domein en mogelijke overlast voor burgers te voorkomen.

Tegelijkertijd moeten de gebruikers zelf ook de verkeersregels en de bepalingen van de mobiliteitsverordening naleven, aldus de burgemeester.

Wethouder Evelyn Alonso wees erop dat dankzij de definitieve goedkeuring van de mobiliteitsverordening en het Plan voor Duurzame Stedelijke Mobiliteit (PMUSPlan de Movilidad Urbana Sostenible), Santa Cruz zich voorziet van een regelgeving die streeft naar het samengaan van nieuwe vormen van persoonlijk vervoer, die er zijn om te blijven, met het ontwerp van een voetgangers- en milieuvriendelijkere stad.

Meer duurzame mobiliteit

Het initiatief van gratis deelsteps voor inwoners is een mooie stap naar meer duurzame mobiliteit in de stad. Hopelijk zal dit mensen aanmoedigen om vaker de auto te laten staan voor korte ritten. Wel is het belangrijk dat er duidelijke regels zijn over waar de steps mogen rijden en geparkeerd worden, om overlast te voorkomen.

Frequente controles en handhaving zullen nodig zijn. Daarnaast is het cruciaal om in te zetten op veiligheid, door bijvoorbeeld het dragen van een helm sterk aan te moedigen of zelfs te verplichten. Met de juiste aanpak kan dit een positieve impact hebben op de leefbaarheid en luchtkwaliteit in Santa Cruz. Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…