Lage-emissiezones (LEZ) – Wat U moet weten !

Lage-Emissiezones Tenerife met verkeersbord
Verkeersbord begin Lage-EmissieZone (LZE/ZBE)

Aangepast 13 november 2023

Het stadsbestuur van Santa Cruz de Tenerife heeft het Ministerie van Transport van Spanje gevraagd om de termijn voor de milieuzone (Zona de Bajas Emisiones, ZBE) te verlengen. Onvoorziene omstandigheden hebben de oorspronkelijke termijn onhaalbaar gemaakt, ondanks genomen maatregelen. Het verzoek, gebaseerd op regelgeving, vraagt om een verlenging tot december 2024. De burgemeester bevestigt dat het participatieproces voor de ZBE plaatsvindt en verwacht dat de verlengingstermijn wordt gehaald voor het mobiliteitsproject. Bron

Welk type voertuigen zijn toegestaan in uw favoriete stad?

Vanaf 1 januari 2023 2024 moeten alle steden met meer dan 50.000 inwoners een plan tegen de vervuiling hebben en zullen de stickers of labels van het DGT (Dirección General de Tráfico) essentieel zijn.

Bovenstaande wordt met 1 jaar uitgesteld (vanaf 2024), omdat voor veel gemeenten de termijn niet haalbaar is.

Met dit milieulabel van DGT worden de beperkingen vastgelegd waarmee iedereen te maken krijgt. In Madrid bijvoorbeeld zijn auto’s zonder sticker uit het historische centrum van de hoofdstad geweerd en in Barcelona gelden aanzienlijke beperkingen op het verkeer. Maar zelfs auto’s met stickers B en C moeten rekening houden met een aantal beperkingen.

Dit zal gevolgen hebben voor bijna vier miljoen voertuigen in Spanje die zonder milieulabel rijden. De Canarische Eilanden en twee Spaanse provincies hebben de hoogste percentages voertuigen die zonder milieulabel rondrijden.

Stedelijke gebieden in Tenerife met méér dan 50.000 inwoners:

Geleidelijke implementatie

Voor de regulering in de ZBE werd een implementatieschema besproken dat de toegang geleidelijk reguleert gedurende de komende 10 jaar. Hoewel de beperkingen in 2024 beginnen, wordt er een aanpassingsperiode van 6 maanden voorzien, waarin toegangscontrole zonder economische sanctie plaatsvindt. Er zal alleen een kennisgeving aan overtreders worden verstrekt. Vervolgens zullen de indicatoren en hun impact op de beperkingen in de jaren 2028 en 2033 worden gecontroleerd.

Uitzonderingen lage-emissiezones

Met betrekking tot uitzonderingen is toegang toegestaan, afhankelijk van de activiteit die binnen het gedefinieerde gebied moet worden uitgevoerd en het milieulabel. Dit geldt voor:

 • basisdiensten zoals schoonmaak, afvalverwijdering, groenvoorzieningen, enz.
 • hulpdiensten op de openbare weg, watervoorziening, gas, elektriciteit of telecommunicatie
 • openbaar vervoer voor algemeen gebruik en vervoer dat diensten verleent aan inrichtingen binnen de EBZ
 • auto’s aangegeven door bedrijven en zelfstandigen waarvan de activiteit wordt uitgevoerd in gebouwen binnen de EBZ, en die diensten verlenen of goederen afleveren of ophalen in het afgebakende gebied.

Bovendien geldt dit ook voor:

 • voertuigen die worden gebruikt door eigenaren van privégarages
 • voertuigen die toegang hebben tot werkplaatsen voor voertuigreparatie binnen de ZBE
 • voertuigen die op weg zijn naar apotheekdiensten
 • voertuigen die deelnemen aan evenementen op openbare wegen
 • voertuigen met een milieuklasse B en C, die alleen toegang krijgen tot de ZBE voor het parkeren op openbare of privéparkeerplaatsen. Bron

ZBE/LEZ – Zona de Bajas Emisiones of Lage-EmissieZones


Een lage-emissiezone (ZBE) is een geografisch afgebakend gebied dat tot doel heeft de toegang van bepaalde vervuilende voertuigen (auto’s, vrachtwagens, motorfietsen) te ontmoedigen of te beperken.

Om de luchtverontreiniging te beperken, worden in sommige gevallen alleen voertuigen zonder uitstoot (zoals zuiver elektrische voertuigen) of voertuigen met een lage uitstoot (zoals normale of plug-in hybriden) toegelaten.

Wat zijn lage-emissiezones?

Het zijn grote gebieden in de stad, of zelfs de hele stad, die enkel voertuigen toelaten die aan de beste emissienormen voldoen.

Lage-Emissie zone Tenerife

Alle grote Spaanse steden (het zijn er 148) met meer dan 50.000 inwoners hebben in 2022 een nieuw verkeersbord ingevoerd specifiek bedoeld om lage-emissiezones af te bakenen.

Het ZBE-bord geeft aan waar een lage-emissiezone begint en het is hetzelfde voor alle steden in Spanje. Op die manier is de signalering van de ZBE/LEZ uniform en duidelijk.

Ook steden met meer dan 20.000 inwoners moeten het autoverkeer beheren wanneer er aanzienlijke luchtverontreiniging is.

De regering heeft de gemeenten veel vrijheid gegeven om de emissiearme zones in te stellen die zij nodig achten, maar altijd met het doel de uitstoot te verminderen.

De verschillende categorieën volgens DGT

DGT houdt zich aan de Europese normen tegen vervuiling die de laatste tijd aan de producenten zijn opgelegd.

Samengevat is de classificatie van DGT als volgt:

De volgende voertuigen mogen de lage-emissiezones binnenrijden:

 • Sticker C (Groen)
  Alle benzine voertuigen die na 1 januari 2006 is geregistreerd of die voldoet aan Euro IV, Euro V of Euro VI.
  Alle diesels die na 1 september 2015 zijn geregistreerd of die voldoen aan Euro VI.
 • ECO-sticker (Blauw-groen)
  Alle hybride of plug-in hybride voertuigen met een elektrische actieradius van minder dan 40 kilometer. Alle voertuigen die rijden op aardgas, gecomprimeerd aardgas (CNG) of vloeibaar petroleumgas (LPG) en die bovendien voldoen aan de vereisten van het C-label.
 • Nul ‘0’ emissie sticker (Blauw)
  Alle geëlektrificeerde voertuigen met een elektrische actieradius van meer dan 40 kilometer, ongeacht of het om zuiver elektrische voertuigen, plug-in hybriden of elektrische voertuigen met groot bereik gaat. Alle voertuigen die op waterstof of brandstofcellen rijden.

De volgende voertuigen zijn niet toegelaten in LEZ/ZBE zones op straffe van boetes (vanaf 200 euro):

 • Geen sticker (alle overige voertuigen)
  Alle benzine voertuigen van vóór het jaar 2001 of die niet aan Euro III voldoen.
  Alle diesel voertuigen vóór 2006 of die niet aan Euro IV voldoen.
 • Sticker B (Geel)
  Alle benzine voertuigen geregistreerd na 1 januari 2001 of die voldoen aan Euro III.
  Alle diesels geregistreerd vanaf 1 januari 2006 of die voldoen aan Euro IV en Euro V.

Wie mag er in een LEZ/ZBE (lage-emissie) zone rijden?

Op deze pagina kun je de nummerplaat invoeren (matrícula) en ontdekken of je voertuig in LEZ/ZBE-zones mag rijden.

Hoe de Lage Emissie Zone sticker te bekomen?

Bij Correos, het postkantoor, kan men de milieu sticker bekomen met de Permiso de Circulación, identiteitskaart (DNI) of NIE en rijbewijs. De kosten bedragen 5€ voor de sticker (pegatina ambiental).

BELANGRIJK: De Spaanse milieusticker is niet verkrijgbaar voor in het buitenland geregistreerde voertuigen. Best buiten de Spaanse steden parkeren als je geen geldige sticker hebt, dit om boetes te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

 1. Zeker weten Erik, de vraag is of dit allemaal wel nodig is en gaat helpen…

 2. Best interessant

Ook interessant om weten…