Romeria van Arona

Romeria van Arona met huifkar getrokken door ossen

Romería van Arona, de eerste van het jaar

De Romeria van Arona is de eerste Romería van het jaar, nl. op de derde zondag van januari dan gaat de Romería ter ere van San Antonio de Abad door de straten van Arona casco.

Dit traditionele feest bestaat uit de viering van de Heilige Mis ter ere van patroonheilige San Antonio Abad op de zondagochtend die het dichtst bij 17 januari ligt, waarna het beeld vanuit de parochiekerk door de straten van Arona wordt gedragen. Huifkarren getrokken door ossen, vergezeld door talrijke folkloristische groepen en inwoners die, gekleed in typische kostuums, dansen op de klanken van de populairste Canarische liederen (isas, seguidillas en saltonas), om te eindigen op het plein waar de verbena (groot straatfeest met dans) begint, gewoonlijk rond 16u00.

Het dansfeest gaat door op de Plaza del Santísimo Cristo de la Salud.

Het bijzondere van deze pelgrimstocht is dat onderweg de dieren worden gezegend door San Antonio Abad, de beschermheilige en de mooiste worden vereerd met een trofee.

Gratis busvervoer naar Arona

Gemeente Arona organiseert GRATIS vervoer vanuit verschillende stopplaatsen in het zuiden naar de Fiestas in Arona, aangezien de parkeerplaatsen in het dorpje Arona vrij beperkt zijn.

Gewoonlijk zijn er twee vertrekpunten:

  • één aan de Avenida Juan Carlos I in Los Cristianos, tegenover het Auditorium Infanta Leonor
  • één in Playa de las Américas aan de Avenida Noelia Afonso García, tegenover het hotel Central Zenter.

Het vertrek vindt (gewoonlijk) plaats om 10u00, 11u00 en 12u00, terwijl de terugkeer plaatsvindt om 16u00, 17u00 en 18u00.

Bekijk ook de andere Feestdagen van Tenerife in 2023

Programma Fiestas San Antonio Abad

De bedevaart van San Antonio Abad is de oudste van de gemeente.

Op het programma staat meestal het volgende:

  • volksfeesten
  • verkiezing van de “romera”
  • Baile de Magos
  • optocht
  • vuurwerk
  • openluchtdansen

Lees verder onder de foto’s

Enkele sfeerbeelden van de Romeria van Arona

Geschiedenis

Elk jaar in januari brengen de feesten gewijd aan San Antonio Abad de landelijke en veeteelt traditie van deze toeristische plaats in het zuiden van Tenerife tot leven. Elk jaar rond 17 januari brengt een processie het beeld van de beschermheilige van Arona terug naar dit kruis, gelegen op een plek met een uitzonderlijk panoramisch uitzicht over de stad. Dezelfde heilige werd vereerd in de hermitage die werd opgericht in het begin van de 17e eeuw en waar nu de parochiekerk van de stad is gevestigd. De toewijding van deze heilige heeft geleid tot de latere stichting van de gemeente Arona.

Volgens de mondelinge overlevering wordt gezegd dat de dieren die het beeld van de heilige Antonius vervoerden, op de terugweg naar de parochie van Vilaflor op deze plaats tot stilstand kwamen. Deze gebeurtenis wordt herinnerd als een wonder van de beschermheilige van de dieren, die wenste dat zijn beeltenis voor altijd in ons dorp zou blijven.

Elk jaar komen mensen terug om de zegen van de heilige te vragen voor hun dieren. Vroeger waren de dieren een noodzaak om te kunnen overleven; tegenwoordig zijn huisdieren een bijna een extra lid van het gezin. Tijden veranderen en gebruiken passen zich aan, maar de band met ons verleden blijft steeds bestaan.

De Kerk San Antonio Abad

De hermitage van San Antonio Abad, onder de jurisdictie van de parochie van San Pedro de Vilaflor, werd gebouwd in 1627. Het werd een onafhankelijke parochie in 1796. Het huidige uiterlijk van het gebouw is het resultaat van uitgebreide aanpassingen van het oorspronkelijke gebouw in de daaropvolgende eeuw. Aan het begin van de 20e eeuw werd de aangebouwde kapel toegevoegd, waardoor de symmetrie van het grondplan werd doorbroken. De voorgevel is vlak en zeer eenvoudig met halfronde stenen bogen in de hoofdingang en in een enkel raam dat het koor moet verlichten.

De parochiekerk van San Antonio Abad is het enige religieuze gebouw van historisch-artistiek belang, aangezien de oorspronkelijke kapel van San Lorenzo rond 1920 werd afgebroken. De beschermheilige is een polychroom houtsnijwerk met de attributen van de heilige. De huidige kerk dateert uit de 19e eeuw en verving de oorspronkelijke, kleinere kerk als gevolg van de verbouwing tot parochiekerk in 1796 en de groei van de wijk. Met een grondplan van een basiliek werd in 1930 een kleine kapel toegevoegd om als doopkapel te fungeren.

Het interieur van de kerk valt op door de achthoekige houten ornamenten (met acht gelijke hoeken en vier gelijklopende zijden) op het dak van de hoofdkapel. Volgens neoclassicistische criteria zijn de pannendaken verborgen in de gevel. Er is een stenen klokkentoren in twee delen, die wordt geflankeerd door voluten (karakteristieke spiraalvormige versiering), ook in steen, maar meer typisch voor de populaire barok van het eiland. De kerk is gelegen op het dorpsplein van Arona, Plaza Del Cristo, 1 Arona Casco.

Ook interessant om weten…