Kleurcodes België, Nederland, Spanje

Gezondheidscrisis is voorbij

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op 5 mei 2023 een einde verklaard aan COVID-19 als een noodsituatie voor de volksgezondheid van internationaal belang.

Er zijn momenteel geen beperkingen voor reizen naar de Canarische Eilanden.

Het ministerie van Volksgezondheid publiceerde zijn laatste rapport met de indicatoren van de evolutie van de pandemie op 30 juni, nadat op 4 juli het Koninklijk Besluit was goedgekeurd dat de gezondheidscrisis voorbij verklaarde. De gegevens zijn nu opgenomen in het ISCIII-document, dat de situatie van influenza en andere respiratoire virussen volgt.

Bijgewerkt 4 augustus 2022

Spanje, evolutie hospitaal bezetting en UCI bezetting
Spanje, evolutie hospitaal bezetting en UCI bezetting

De kaarten met kleurcodes van de EU-lidstaten/EER-landen, die gekoppeld zijn aan de aanbeveling van de Raad inzake een gecoördineerde aanpak ter bevordering van veilig vrij verkeer tijdens de COVID-19-pandemie, worden tijdelijk stopgezet.

Kleurcodes België Nederland Spanje: betekenis van de verschillende kleurcodes en hoe deze de reisvoorwaarden beïnvloeden.

Volg hier het actuele Coronanieuws.

Vanuit Belgisch standpunt

België beschouwt de Canarische eilanden als een groene zone. Bron

Reisvoorwaarden om vanuit België naar Tenerife te reizen.

Wat betekenen de kleurcodes (België)?

Ieder land/regio krijgt een kleurcode. Sommige maatregelen die van toepassing zijn op reizen naar België hangen af van de kleurcode van het land of de regio.

 • Kleurcode donkerrood: regio’s of landen waar personen een hoog risico op besmetting lopen.
 • Kleurcode rood: regio’s of landen waar personen een hoog risico op besmetting lopen.
 • Kleurcode oranje: regio’s of landen waarvoor een matig risico op besmetting is vastgesteld.
 • Kleurcode groen: regio’s of landen waarvoor een laag risico op besmetting is vastgesteld.

Lijst met de kleurcodes per land, volgens België.

Vanuit Nederlands standpunt

Vanaf 21 februari 2022 is de kleurcode van het reisadvies voor Spanje groen. U kunt reizen naar Spanje, maar let op: er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland door corona.

Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Doe hier online de handige check voor uw terugkeer naar Nederland.

Wat betekenen de kleurcodes (Nederland)?

 • Groen: Je kunt reizen naar dit land of gebied.
 • Geel: Reizen kan, maar er zijn risico’s. Bereid je goed voor. En blijf op de hoogte van de actuele situatie op je vakantiebestemming.
 • Oranje: Ga hier niet op vakantie. Moet je toch reizen? Ga dan na of het echt nodig is. Bij terugkeer naar Nederland moet je een negatieve testuitslag tonen en je gaat in quarantaine.
 • Rood: Reis niet naar dit land of gebied. Door vergaande coronamaatregelen kun je het land of gebied niet in of uit reizen. De Nederlandse overheid kan je ook niet terughalen naar Nederland.
 • Voor alle kleurcodes geldt: landen kunnen maatregelen opleggen aan reizigers uit Nederland, zoals een verplichte test of quarantaine bij aankomst.

Lijst met de kleurcodes per land, volgens Nederland.

Vanuit Spaans standpunt

Spanje beschouwt de volgende gebieden als risicogebieden (donkerrood, rood, oranje of grijze zones), op basis van de gecombineerde indicatoren:

Canarische alarmniveau’s

 • De eilanden Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera en El Hierro: Alarmniveau 1 (licht oranje). De geldigheidsduur loopt ten minste tot en met 13 juli 2023, onder voorbehoud van periodieke herwaarderingen, ook vóór de aangegeven datum.

Lees de overeenkomstige maatregelen per alarmniveau hier.
Welke epidemiologische indicatoren worden gebruikt om de alarmniveau’s te bepalen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

 1. Dag Claire,
  Op deze pagina vind je dat terug (momenteel alarmniveau 4 – donkerrood). Elke donderdag wordt er vergaderd en worden de alarmniveau’s, indien nodig, aangepast.
  Fijne vakantie,
  Guy H.

 2. H. POTTGER schreef:

  Vorige week stond er op deze site dat de regering van de Canarische Eilanden een verzekering met AXA hadden afgesloten, waarmee de corona-gerelateerde kosten van toeristen gedekt zouden zijn.
  En dat de toeristen hiervoor niets hoefden te doen.
  In de huidige editie van deze site kom ik hierover niets tegen. Hoe zit dat nu, is deze voorziening voor de toeristen nu helemaal van de baan?
  Met hartelijke groet, Hendrik P.

Ook interessant om weten…