Einde COVID-certificaat !

Covid certificaat Canarische eilanden

Aangepast 15 februari 2022

Gezondheidscrisis is voorbij

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op 5 mei 2023 een einde verklaard aan COVID-19 als een noodsituatie voor de volksgezondheid van internationaal belang.

Er zijn momenteel geen beperkingen voor reizen naar de Canarische Eilanden.

Het ministerie van Volksgezondheid publiceerde zijn laatste rapport met de indicatoren van de evolutie van de pandemie op 30 juni, nadat op 4 juli het Koninklijk Besluit was goedgekeurd dat de gezondheidscrisis voorbij verklaarde. De gegevens zijn nu opgenomen in het ISCIII-document, dat de situatie van influenza en andere respiratoire virussen volgt.

Einde Covid-certificaat vanaf 15/02/2022

Vanaf dinsdag 15 februari 2022 is in de Canarische Eilanden een einde gekomen aan de coronapas-verplichting in o.a. bars en restaurants. Vanaf nu kan iedereen zonder enige vorm van vaccinatie-, herstel- of testbewijs de binnenruimtes van bars, restaurants en nachthoreca betreden.

Einde verplicht Covid-certificaat (04/02/2022)

De regering trekt het verplichte karakter van het Covid-certificaat in voor de alarmniveau’s 3 en 4 en maakt het vrijwillig voor alle alarmniveau’s.

Gezien de aanhoudende daling van de cumulatieve incidentie, wordt overeengekomen geleidelijk aanpasbare en evenredige deëscalatie maatregelen te nemen, door middel van het gebruik van het vrijwillige Covid-certificaat.

Daartoe zal het TSJC (hooggerechtshof) worden verzocht het besluit van de minister inzake het vrijwillig gebruik van het Covid-certificaat te verlengen, waarbij inrichtingen die het certificaat toepassen, kunnen gebruik maken van de beperkingen die gelden voor het alarmniveau onder hetgeen waar zij zich bevinden.

Deze intrekking van het verplichte Covid-certificaat activeert het gebruik van het vrijwillige Covid-certificaat op alle eilanden, ongeacht het niveau waarop zij zich bevinden.

Vrijwillig gebruik Covid certificaat vanaf 10 december 2021

Vanaf middernacht 9 december wordt het vrijwillige gebruik van het Covid-certificaat op de Canarische Eilanden van kracht voor alle sectoren die onderworpen zijn aan beperkingsmaatregelen voor capaciteit en/of openingsuren.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de maatregel goedgekeurd door de Hoge Raad van Justitie (TSJC), en werd vandaag (donderdag 9 december 2021) gepubliceerd in het BOC (Boletin Oficial de Canarias – het Canarische staatsblad).

De horecazaken die besluiten het certificaat te gebruiken, mogen de maatregelen (capaciteit en openingsuren) van een niveau lager hanteren.

In eerste instantie kan deze maatregel tot 15 januari 2022 worden toegepast. Tijdens deze periode wordt de maatregel geëvalueerd en zal daarna kunnen besloten worden om de periode te verlengen of niet, afhankelijk van de corona-cijfers. Een nieuwe rechterlijke toestemming zal worden aangevraagd voor de verlenging ervan.

Ondertussen werd deze maatregel voor één maand verlengd en zal nu geldig zijn tot 15 februari 2022. Bron

Hoe gebeurt de controle?

Om deze maatregel uit te voeren heeft de gezondheidsdienst van de Canarische Eilanden een mobiele app ter beschikking gesteld van de bedrijven. Hiermee kan de QR-code van de digitale EU COVID-certificaten worden ingescand.

Deze app, genaamd Lector COVID SCS, zal in de komende dagen beschikbaar zijn om te downloaden in de Apple Store, Google Play en Huawei App Gallery. Ondertussen is het systeem ook beschikbaar op de website www.lectorcovid.com.

Het toezicht op de naleving, dat de steun heeft van de confederaties van ondernemingen van beide provincies, is onderworpen aan de inspectieactiviteit van de Volksgezondheid en de staatsveiligheidskorpsen en -diensten.

Als een eiland zich op alarmniveau 1 (groen) bevindt, zijn de capaciteitsbeperkingen, het aantal personen per groep en de sluitingstijden die op een bepaald moment voor dat niveau gelden, niet van toepassing.

Deze maatregel bepaalt tevens dat in de openbare ruimten die er vrijwillig voor kiezen om de accreditatie van hun klanten en personeel (ouder dan 12 jaar en 3 maanden) te eisen, deze de capaciteit, het aantal mensen binnen een groep en de sluitingstijden kunnen gebruiken van het alarmniveau onder dat waar het betreffende eiland zich in bevindt.

Voor wie?

Er zijn drie manieren waarop personeel en cliënten binnen mogen in het geval dat het gebruik van het certificaat (vrijwillig) wordt ingevoerd:

 • Volledige vaccinatie (14 dagen na tweede dosis)
 • Herstelcertificaat (slechts 6 maanden geldig)
 • Negatief testresultaat (uitgevoerd in een wettelijk erkend laboratorium tot 48 uur van tevoren. Zelfdiagnosetests zijn niet voldoende).

De toepassing van deze maatregel is goedgekeurd door het TSJC en wordt gesteund door de vakbonden van werknemers op de Canarische Eilanden en de bedrijfsverenigingen.

Hoge boetes

Steekproefsgewijze controles op het correcte gebruik zullen worden uitgevoerd door Volksgezondheid en de staatsveiligheidsdiensten (politie), en misbruik, bijvoorbeeld het hebben van een niet-gevaccineerde werknemer of gasten in uw bedrijf, wordt gezien als een ernstige overtreding met boetes tussen 30.001 en 600.000 euro.

Lees hier de aangepaste maatregelen vanaf 15 december 2021.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 reacties

 1. Dag Els,
  Best even met het betreffende Hotel contact nemen. Bij bars/restaurants is het telkens bij toegang… maar er wordt losjes mee omgesprongen.
  Fijne vakantie,
  Guy H.

 2. Beste,

  Hoe werkt de controle bij toegang hotels bij alarm niveau 3? Is de controle op covid certificaat bij incheck of telkens je het hotel wenst te betreden?

  Alvast bedankt voor de informatie?

  Els

 3. Dag Edward,

  Het gaat over twee verschillende maatregelen:
  1) Afschaffing van de dubbele controle (in luchthaven en accomodatie), lees het hier.
  2) Vrijwillig gebruik van Covid-certificaat mogelijk vanaf 10 december, lees het hier.
  Punt 1) is dus momenteel niet meer van toepassing en met punt 2) zal je rekening moeten houden, bij die bedrijven die dit toepassen.

  Hopelijk is dit duidelijk.

  Groeten,
  Guy H.

 4. Edward schreef:

  Sommige hotels eisen ook een antigeentest van max 48 uur. Wat als je al een paar dagen op het eiland toeft. Zodat uw test al vervallen is bij de landing. En mogen ze die eisen.

 5. Dag Petra,

  Zoals je in het artikel kan lezen, vanaf 12 jaar en 3 maanden.

  Nog een fijn weekend,
  Guy H.

 6. Goedenmorgen,

  Wij gaan vrijdag naar GC waar kan ik alle regelen vinden?

 7. Vanaf welke leeftijd gaat die Spaanse corona app gelden?

 8. Dag Ton,
  Ik vermoed van niet, maar 9 december worden alle details gepubliceerd in het BOC (Canarische Staatsblad).
  Dus even afwachten.
  Groeten,
  Guy H.

 9. Ton Huizinga schreef:

  Ton. Wij hebben de Corona app. Moeten wij de hierboven bedoelde app aanschaffen.
  Of geldt voor ons de huidige Corona app in nederland?

 10. Dag Ingrid,
  Heel goede vraag. Het BOC (Canarische staatsblad) zal pas 9 december alle details publiceren.
  De etablissementen zijn vrij om hier aan mee te doen of niet. Hun beloning is dat ze dan de maatregelen van een alarmniveau lager mogen hanteren.
  Ik verwacht dat velen hier niet zullen aan meedoen.
  Groeten,
  Guy H.

 11. Ingrid schreef:

  Dag,
  Een van ons beide is ook niet gevaccineerd. Hie weet je waar je als niet gevaccineerde binnen mag zonder dat je het de uitbaters moet vragen? Geldt de regel zoals in het vastenland enkel voor binnenruimtes?
  Groeten,
  Ingrid

 12. Dag Kathleen,
  Heel goede vragen. Het BOC (Canarische staatsblad) zal pas 9 december alle details publiceren.
  De etablissementen zijn vrij om hier aan mee te doen of niet. Hun beloning is dat ze dan de maatregelen van een alarmniveau lager mogen hanteren. Ik verwacht dat velen hier niet zullen aan meedoen.
  Groeten,
  Guy H.

 13. Kathleen schreef:

  Dag Guy,

  Wil dit zeggen dat je gevaccineerd moet zijn of recentelijk negatief getest om horecazaken nog binnen te mogen? Kunnen we nog steeds buiten eten zonder certificaat? Mijn partner is niet gevaccineerd, maar ik wel, dus het is complex voor ons! Alvast bedankt voor je antwoord!
  Kathleen

Ook interessant om weten…