Vertrek Tenerife voorbereiden

Vertrek Tenerife voorbereiden - PLF formulier etc...
Vertrek Tenerife voorbereiden – PLF formulier etc…

Gezondheidscrisis is voorbij

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op 5 mei 2023 een einde verklaard aan COVID-19 als een noodsituatie voor de volksgezondheid van internationaal belang.

Er zijn momenteel geen beperkingen voor reizen naar de Canarische Eilanden.

Het ministerie van Volksgezondheid publiceerde zijn laatste rapport met de indicatoren van de evolutie van de pandemie op 30 juni, nadat op 4 juli het Koninklijk Besluit was goedgekeurd dat de gezondheidscrisis voorbij verklaarde. De gegevens zijn nu opgenomen in het ISCIII-document, dat de situatie van influenza en andere respiratoire virussen volgt.

Aangepast 3 juni 2022

Bereid je vertrek naar Tenerife en de Canarische eilanden voor!

Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd. Lees hier de reisvoorwaarden voor de Canarische eilanden.

Uitleg en kleurcodes in België, Nederland en Spanje hier.

BELANGRIJK: Vanaf 2 juni geen Corona-certificaat om naar Spanje te reizen

Vanaf 2 juni 2022 zullen passagiers die in Spanje aankomen vanuit de Europese Unie of de Schengenlande niet langer het SpTH-gezondheidsformulier of een COVID-19-certificaat hoeven voor te leggen. Lees meer op deze pagina.

BELANGRIJK: Coronapas nog slechts 9 maanden geldig na tweede dosis

Vanaf 1 februari 2022 is ook de Europese maatregel van kracht geworden, die bepaalt dat het Europees Digitaal Covid-certificaat negen maanden na de tweede dosis vervalt als de derde dosis niet is ontvangen, terwijl dit voor een herstelbewijs 180 dagen wordt.

Wanneer iemand een derde dosis laat zetten is het Europees Digitaal Covid-certificaat terug “onbeperkt” geldig.

Op die manier wil Brussel, hoewel het slechts om een aanbeveling gaat, vaccinatie in de lidstaten aanmoedigen, zodat zij besluiten zich een derde maal te laten injecteren.

1) Van België naar Tenerife

BELANGRIJK: Vanaf 2 juni geen Corona-certificaat om naar Spanje te reizen

Vanaf 2 juni 2022 zullen passagiers die in Spanje aankomen vanuit de Europese Unie of de Schengenlande niet langer het SpTH-gezondheidsformulier of een COVID-19-certificaat hoeven voor te leggen.

Vanaf 6 april geen SpTH meer nodig

Op 6 april 2022, heeft de Spaanse overheid deze wijziging gepubliceerd in het Spaanse Staatsblad (BOE). Indien men in het bezit is van een geldig Europees Digitaal Covid-certificaat van de Europese Unie of gelijkwaardig is er geen aanvullende documentatie vereist, noch bij het instappen, noch bij de gezondheidscontroles bij aankomst op de Spaanse vliegvelden en in de Spaanse havens.

ALLE passagiers die per vliegtuig in Spanje aankomen (met uitzondering van kinderen onder de 12 jaar en personen op internationale doorreis), ongeacht het land van vertrek, met inbegrip van Spanjaarden die naar huis terugkeren, moeten in het bezit zijn van één van deze documenten:

 • ofwel een Europees Digitaal Covid-certificaat. Hiermee kan men aantonen dat men minstens 14 dagen vóór de reis volledig (2 dosissen, of 1 voor Janssen) gevaccineerd is met een vaccin dat erkend wordt door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) of de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO),
 • ofwel een negatief testresultaat van een NAAT-test (PCR, TMA, LAMP, …) ten vroegste 72 uur voor aankomst in Spanje werd afgenomen of een antigeentest (géén zelftest) die ten vroegste 24 uur voor aankomst werd afgenomen,
 • ofwel een herstelcertificaat. Hiermee kan men aantonen dat men recent de ziekte overwonnen heeft. Dit moet een positief NAAT-testresultaat (PCR, TMA, LAMP, …) van minimum 11 dagen vóór de afgifte van het EU Digitaal COVID-Certificaat bevatten en verliest zijn geldigheid 180 dagen na de staalafname.

U kunt controleren of uw certificaat geldig is op de website Spain Travel Health of via de app Spain Travel Health – SpTH (Android, iOS, Huawei).

=> Bij aankomst op de luchthaven volgt u de borden VÍA NARANJA (ORANJE WEG) .

Als u NIET beschikt over een Europees Digitaal Covid-certificaat of het EU-equivalent, moet u het SpTH-gezondheidsformulier invullen via de website Spain Travel Health. De website opent in een nieuw venster, ofwel via de app Spain Travel Health – SpTH (Android, iOS, Huawei), waarbij u handmatig de gegevens van uw vaccinatie-, herstel- of diagnostisch testcertificaat moet invoeren.
Zodra u het FCS hebt ingevuld, stuurt het systeem u een QR-code die u zowel bij het instappen als bij aankomst in Spanje moet tonen. Bij de gezondheidscontrole kan u worden gevraagd dit document ter staving van een vaccinatie, diagnostische test of genezing over te leggen.
Lees hier in detail hoe het formulier FCS in te vullen (aangepast).

=> Bij aankomst op de luchthaven volgt u de borden VÍA AZUL (BLAUWE WEG).

Als u uit een derde land komt, moet u eerst nagaan of u naar Spanje mag reizen via deze link (klikken op de knop “Requisitos de entrada en España desde terceros países”).

Passagiers die over zee in Spanje aankomen, moeten ook in het bezit zijn van een van de vereiste gezondheidscertificaten (vaccinatie, herstel of diagnostische test), ongeacht of het gaat om een EU/EU-equivalent of een ander type CCD, zonder dat zij een gezondheids (SpTH) hoeven in te vullen.

Lees hier de informatie van de Belgische officiële website, ook de Belgische ambassade in Spanje biedt nuttige informatie.

2) Van Tenerife naar België

Geen Covid-certificaat vanaf 23 mei 2022

Vanaf 23 mei 2022 gelden er enkel nog maatregelen voor reizigers die uit een land met een heel hoog risico (terug)komen.

PLF vervalt 11 maart 2022

De algemene verplichting om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen vervalt. Het PLF is enkel nog verplicht voor wie met een vervoerder naar België reist vanuit een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat.
Voor wie naar België reist en beschikt over één van de drie COVID-certificaten (vaccinatie, test of herstel) is er geen test- of quarantaineverplichting.
Wie in België woont, niet over één van de drie COVID-certificaten beschikt (vaccinatie, test of herstel) en reist vanuit een land met een ongunstige situatie, moet zich op dag 1 na aankomst laten testen (snelle antigeentest of PCR-test).
Landen met een ongunstige situatie zijn o.m. donkerrode landen op de ECDC-kaart en derde landen die niet op de witte lijst van de Europese Unie staan.
Wie niet in België woont, moet bij inreis beschikken over een geldig COVID-certificaat (vaccinatie, test of herstel). Korte verblijven van minder dan 48 uur waarbij men geen gebruik maakt van een vervoerder zijn uitgezonderd.
Voor personen die komen uit landen of regio’s met een nieuwe zorgwekkende variant blijven de huidige de test- en quarantaineregels ongewijzigd.

Je woont in België

Invullen van het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) binnen de 48 uur hoeft niet meer, het kan al tot 180 dagen voor je aankomt in België.

Vanaf vrijdag 1 oktober 2021 zal het Passenger Locator Form (PLF) alleen nog online kunnen ingevuld worden, de papieren versie van het formulier wordt afgeschaft.

Wat indien je geen smartphone of computer hebt?

 • Je kan de hulp van familie of vrienden inroepen. Het formulier wordt nog altijd elektronisch aangeboden: je kan de QR-code uitprinten die je krijgt nadat je het formulier hebt ingevuld. 
 • NIEUW: je hoeft het PLF niet meer maximaal 48 uur voor je terugkeer in te vullen. Het mag al tot 180 dagen op voorhand, wat betekent dat je het eigenlijk al online kan invullen vóór je op reis vertrekt. Achteraf wijzigen kan ook nog, zegt Volksgezondheid.
 • Je kan een beroep doen op een reisbureau om je te laten bijstaan.
 • Volgens Volksgezondheid zal er ook een mogelijkheid zijn om het PLF in te vullen aan desks in luchthavens. Bron

Heb je een vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat, dan moet je niet in quarantaine en ook niet testen, behalve als je uit een zone met heel hoog risico komt (zie hieronder).

Heb je geen vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat en heb je geen recente negatieve PCR-test van maximum 72 uur oud en je komt uit een rode zone:

 • Laat je testen op dag 1 of 2 nadat je thuiskomt van je reis. Is je test negatief ? Dan mag je uit quarantaine als je jouw resultaat hebt.
 • Kinderen onder de 12 jaar moeten geen test doen.

Deze testen zijn gratis!

Kom je uit een zone met een heel hoog risico?

 • Je moet 10 dagen verplicht in quarantaine. Dit is voor iedereen, ook als je volledig gevaccineerd bent.
 • Laat je testen op dag 1 en dag 7 nadat je thuiskomt van je reis.
 • Een overzicht van deze zones vind je op info-coronavirus.be/nl/hoog-risico-landen/

Je woont niet in België

Was je de voorbije 14 dagen in een heel hoog risico zone (zie onderaan)? Dan mag je niet naar België reizen. Je mag enkel naar België reizen als je een essentiële reden hebt. 

 1. Invullen van het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF)  binnen de 48 uur hoeft niet meer, het kan al tot 180 dagen voor je aankomt in België.
 1. Kijk na welk COVID-certificaat je hebt. Er bestaan drie soorten certificaten:
 • Een vaccinatiecertificaat bewijst dat je volledig gevaccineerd bent tegen het COVID-19-virus. Je bent volledig gevaccineerd als je laatste prik minstens 2 weken geleden is.
 • Een herstelcertificaat toont aan dat je hersteld bent van COVID-19. Je had een positieve PCR-test die niet ouder is dan 180 dagen en je quarantaine is voorbij.
 • Een testcertificaat bewijst dat je een PCR-test onderging waarvan het resultaat negatief was.

Moet ik testen en/of in quarantaine?

 1. Kom je uit een groene of oranje zone? Je moet je niet laten testen en niet in quarantaine.
 2. Kom je uit een rode zone?
 • Heb je een vaccinatiecertificaat, herstelcertificaat of testcertificaat? Je moet niet in quarantaine of je laten testen.
 • Heb je geen vaccinatiecertificaat, herstelcertificaat of testcertificaat?
  • Laat je testen op dag 1 of 2 nadat je in België bent. Is je test negatief ? Dan mag je uit quarantaine als je jouw resultaat hebt
  • Kinderen onder de 12 jaar moeten geen test doen.

3. Kom je uit een heel hoog risico zone?

 • Je mag niet naar België reizen. Je mag enkel naar België reizen als je een essentiële reden hebt. 
 • Heb je een essentiële reden? Je moet beschikken over een Europees Digitaal Covid-certificaat met één van volgende bewijzen (vaccinatie, herstel of negatieve test – details zie hierboven).
 • Je moet 10 dagen verplicht in quarantaine. Dit is zo voor iedereen, ook als je volledig gevaccineerd bent. Laat je testen op dag 7 dat je in België bent. Is de test op dag 7 negatief? Dan mag je uit quarantaine.

Lees hier de informatie van de Belgische officiële website, ook de Belgische ambassade in Spanje biedt nuttige informatie.

Voor vragen omtrent het Passagier Lokalisatie Formulier, de covid-test en quarantaineverplichting in België, contacteer de FOD Volksgezondheid via telefoon 0800 14 689 of mail naar info.coronavirus@health.fgov.be.

3) Van Nederland naar Tenerife

Lees hier de reisvoorwaarden.

De voorwaarden zijn gelijkaardig aan punt 1) Van België naar Tenerife, lees hierboven.

Volg hier de kleurcodes van de landen.

4) Van Tenerife naar Nederland

Lees hier de verplichtingen.

Lees hier de informatie van de Nederlandse officiële website, ook de Facebook-pagina van de Nederlandse ambassade in Spanje biedt nuttige informatie. De Facebook-pagina van Ambassadeur Jan Versteeg is ook de moeite waard om te volgen.

Abonneer je op de informatieservice Buitenlandse zaken (Nederland) en je wordt op de hoogte gehouden van de veiligheidssituatie ter plaatse.

Lijst met testcentra

Gratis Covid-19 verzekering op de Canarische eilanden

De regering van de Canarische Eilanden heeft een verzekeringspolis afgesloten met AXA España, die toeristen garandeert dat ze alle kosten die voortvloeien uit een incident dat te maken heeft met Covid-19 zullen vergoeden. Lees hier het artikel.

Corona nieuws Canarische eilanden

Op deze pagina lees je dagelijks het Corona nieuws van Tenerife en de Canarische eilanden, met actuele grafieken, cijfers, de alarmniveau’s, vaccinatiegraad en nog veel meer.

6 reacties

 1. Hallo,
  Zoals je op deze pagina onderaan kan terugvinden, is Portugal vanuit Spaans standpunt een risicozone (maar geen hoog risico zone).
  Dus gelden dezelfde regels alsof je vanuit België zou vertrekken.
  De benodigde formaliteiten lees je op deze pagina.
  Een prettige vakantie,
  Guy H.

 2. Wat moet ik doen ik vlieg van Portugal naar tenerife (in verband met corona)

 3. Dag Odette,
  Op deze pagina lees je de volledige uitleg:
  https://www.tenerifevakantie.com/mondmasker-verplicht/

  In het kort: in openlucht geen mondmaskerplicht als een afstand van 1,50 meter kan worden gerespecteerd.
  In alle andere gevallen verplicht (winkels, shopping centra, …)

  Veel plezier in Tenerife,
  Guy H.

 4. Odette schreef:

  Een vraagje, moet je in de hotels nog mondmaskers dragen in tenerife

 5. Maartje schreef:

  Hi Guy,

  Hoe zit het met testen op het eiland? Moet je net als in Nederland overal qr codes laten zien of is het eiland “helemaal open”? En wat zijn de eventuele kosten voor de tests?

Reacties zijn gesloten.

Ook interessant om weten…