Vertrek Tenerife voorbereiden

Vertrek Tenerife voorbereiden - PLF formulier etc...
Vertrek Tenerife voorbereiden – PLF formulier etc…

Bereid je vertrek naar Tenerife en de Canarische eilanden voor!

Aangepast 14 januari 2022

Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd. Lees hier de reisvoorwaarden voor de Canarische eilanden.

Uitleg en kleurcodes in België, Nederland en Spanje hier.

1) Van België naar Tenerife

Alle personen die naar Spanje reizen moeten het gezondheidsformulier online invullen (FCS form) voordat ze vertrekken. Dit kan op de website van Spain Travel Health, zodra het formulier is ingevuld, krijg je een QR-code, die bij aankomst in Spanje moet worden getoond. Ook via een mobile app (naam van de app is SpTH) kan de QR-code worden bekomen (Androïd of Apple). Lees hier in detail hoe het formulier FCS in te vullen (aangepast).

Bij vertrek vanuit een oranje of rode zone moeten reizigers vanaf 12 jaar in het bezit zijn van een EU Digitaal COVID-Certificaat (ofwel een ander certificaat) dat één van volgende bewijzen bevat:

 • ofwel een negatief testresultaat van een NAAT-test (PCR, TMA, LAMP, …) ten vroegste 72 uur voor aankomst in Spanje werd afgenomen of een antigeentest (géén zelftest) die ten vroegste 48 uur voor aankomst werd afgenomen,
 • ofwel een vaccinatiecertificaat. Hiermee kan men aantonen dat men minstens 14 dagen vóór de reis volledig (2 dosissen, of 1 voor Janssen) gevaccineerd is met een vaccin dat erkend wordt door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) of de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO),
 • ofwel een herstelcertificaat. Hiermee kan men aantonen dat men recent de ziekte overwonnen heeft. Dit moet een positief NAAT-testresultaat (PCR, TMA, LAMP, …) van minimum 11 dagen vóór de afgifte van het EU Digitaal COVID-Certificaat bevatten en verliest zijn geldigheid 180 dagen na de staalafname.

Tot 23 januari 2022 zijn België en Nederland opgenomen in de lijst van landen met risico (dus geen hoog risico).

Bij vertrek vanuit een hoog risico gebied (donkerrood) is het verplicht om een COVID-19 infectiediagnosetest met negatieve uitslag te kunnen voorleggen, ongeacht uw vaccinatiestatus of het feit de ziekte eerder te hebben gehad. Geaccepteerd worden een antigeentest die ten minste 48 uur vóór aankomst in Spanje is afgenomen, en een NAAT-test (PCR, TMA, LAMP) die ten minste 72 uur vóór aankomst in Spanje is afgenomen. De landenlijst met hoog risico, vind je door op de lijst van landen met risico naar beneden te scrollen(zie link hierboven).

Bij vertrek vanuit een groene zone is bovenstaande niet nodig, enkel invullen van het FCS formulier.

LET OP: de officiële toeristische accomodaties vragen speciale voorwaarden, waaronder een negatief testcertificaat. => afgeschaft vanaf 15 oktober 2021

Lees hier de informatie van de Belgische officiële website, ook de Belgische ambassade in Spanje biedt nuttige informatie.

2) Van Tenerife naar België

Je woont in België

Invullen van het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) binnen de 48 uur hoeft niet meer, het kan al tot 180 dagen voor je aankomt in België.

Vanaf vrijdag 1 oktober 2021 zal het Passenger Locator Form (PLF) alleen nog online kunnen ingevuld worden, de papieren versie van het formulier wordt afgeschaft.

Wat indien je geen smartphone of computer hebt?

 • Je kan de hulp van familie of vrienden inroepen. Het formulier wordt nog altijd elektronisch aangeboden: je kan de QR-code uitprinten die je krijgt nadat je het formulier hebt ingevuld. 
 • NIEUW: je hoeft het PLF niet meer maximaal 48 uur voor je terugkeer in te vullen. Het mag al tot 180 dagen op voorhand, wat betekent dat je het eigenlijk al online kan invullen vóór je op reis vertrekt. Achteraf wijzigen kan ook nog, zegt Volksgezondheid.
 • Je kan een beroep doen op een reisbureau om je te laten bijstaan.
 • Volgens Volksgezondheid zal er ook een mogelijkheid zijn om het PLF in te vullen aan desks in luchthavens. Bron

Heb je een vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat, dan moet je niet in quarantaine en ook niet testen, behalve als je uit een zone met heel hoog risico komt (zie hieronder).

Heb je geen vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat en heb je geen recente negatieve PCR-test van maximum 72 uur oud en je komt uit een rode zone:

 • Laat je testen op dag 1 of 2 nadat je thuiskomt van je reis. Is je test negatief ? Dan mag je uit quarantaine als je jouw resultaat hebt.
 • Kinderen onder de 12 jaar moeten geen test doen.

Deze testen zijn gratis!

Kom je uit een zone met een heel hoog risico?

 • Je moet 10 dagen verplicht in quarantaine. Dit is voor iedereen, ook als je volledig gevaccineerd bent.
 • Laat je testen op dag 1 en dag 7 nadat je thuiskomt van je reis.
 • Een overzicht van deze zones vind je op info-coronavirus.be/nl/hoog-risico-landen/

Je woont niet in België

Was je de voorbije 14 dagen in een heel hoog risico zone (zie onderaan)? Dan mag je niet naar België reizen. Je mag enkel naar België reizen als je een essentiële reden hebt. 

 1. Invullen van het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF)  binnen de 48 uur hoeft niet meer, het kan al tot 180 dagen voor je aankomt in België.
 1. Kijk na welk COVID-certificaat je hebt. Er bestaan drie soorten certificaten:
 • Een vaccinatiecertificaat bewijst dat je volledig gevaccineerd bent tegen het COVID-19-virus. Je bent volledig gevaccineerd als je laatste prik minstens 2 weken geleden is.
 • Een herstelcertificaat toont aan dat je hersteld bent van COVID-19. Je had een positieve PCR-test die niet ouder is dan 180 dagen en je quarantaine is voorbij.
 • Een testcertificaat bewijst dat je een PCR-test onderging waarvan het resultaat negatief was.

Moet ik testen en/of in quarantaine?

 1. Kom je uit een groene of oranje zone? Je moet je niet laten testen en niet in quarantaine.
 2. Kom je uit een rode zone?
 • Heb je een vaccinatiecertificaat, herstelcertificaat of testcertificaat? Je moet niet in quarantaine of je laten testen.
 • Heb je geen vaccinatiecertificaat, herstelcertificaat of testcertificaat?
  • Laat je testen op dag 1 of 2 nadat je in België bent. Is je test negatief ? Dan mag je uit quarantaine als je jouw resultaat hebt
  • Kinderen onder de 12 jaar moeten geen test doen.

3. Kom je uit een heel hoog risico zone?

 • Je mag niet naar België reizen. Je mag enkel naar België reizen als je een essentiële reden hebt. 
 • Heb je een essentiële reden? Je moet beschikken over een EU Digitaal COVID-Certificaat met één van volgende bewijzen (vaccinatie, herstel of negatieve test – details zie hierboven).
 • Je moet 10 dagen verplicht in quarantaine. Dit is zo voor iedereen, ook als je volledig gevaccineerd bent. Laat je testen op dag 7 dat je in België bent. Is de test op dag 7 negatief? Dan mag je uit quarantaine.

Lees hier de informatie van de Belgische officiële website, ook de Belgische ambassade in Spanje biedt nuttige informatie.

Voor vragen omtrent het Passagier Lokalisatie Formulier, de covid-test en quarantaineverplichting in België, contacteer de FOD Volksgezondheid via telefoon 0800 14 689 of mail naar [email protected].

3) Van Nederland naar Tenerife

Lees hier de reisvoorwaarden.

De voorwaarden zijn gelijkaardig aan punt 1) Van België naar Tenerife, lees hierboven.

Volg hier de kleurcodes van de landen.

4) Van Tenerife naar Nederland

Lees hier de verplichtingen.

Lees hier de informatie van de Nederlandse officiële website, ook de Facebook-pagina van de Nederlandse ambassade in Spanje biedt nuttige informatie. De Facebook-pagina van Ambassadeur Jan Versteeg is ook de moeite waard om te volgen.

Abonneer je op de informatieservice Buitenlandse zaken (Nederland) en je wordt op de hoogte gehouden van de veiligheidssituatie ter plaatse.

Lijst met testcentra

Gratis Covid-19 verzekering op de Canarische eilanden

De regering van de Canarische Eilanden heeft een verzekeringspolis afgesloten met AXA España, die toeristen garandeert dat ze alle kosten die voortvloeien uit een incident dat te maken heeft met Covid-19 zullen vergoeden. Lees hier het artikel.

Corona nieuws Canarische eilanden

Op deze pagina lees je dagelijks het Corona nieuws van Tenerife en de Canarische eilanden, met actuele grafieken, cijfers, de alarmniveau’s, vaccinatiegraad en nog veel meer.

6 reacties

 1. Guy schreef:

  Hallo,
  Zoals je op deze pagina onderaan kan terugvinden, is Portugal vanuit Spaans standpunt een risicozone (maar geen hoog risico zone).
  Dus gelden dezelfde regels alsof je vanuit België zou vertrekken.
  De benodigde formaliteiten lees je op deze pagina.
  Een prettige vakantie,
  Guy H.

 2. Buyse schreef:

  Wat moet ik doen ik vlieg van Portugal naar tenerife (in verband met corona)

 3. Guy schreef:

  Dag Odette,
  Op deze pagina lees je de volledige uitleg:
  https://www.tenerifevakantie.com/mondmasker-verplicht/

  In het kort: in openlucht geen mondmaskerplicht als een afstand van 1,50 meter kan worden gerespecteerd.
  In alle andere gevallen verplicht (winkels, shopping centra, …)

  Veel plezier in Tenerife,
  Guy H.

 4. Odette schreef:

  Een vraagje, moet je in de hotels nog mondmaskers dragen in tenerife

 5. Guy schreef:

  Dag Maartje,
  Enkel QR-code nodig om hotel binnen te komen, voor het overige geen QR-code nodig.
  Kosten test hangt van labo of, rond de 100€ voor een PCR-test.
  Groeten,
  Guy H.

 6. Maartje schreef:

  Hi Guy,

  Hoe zit het met testen op het eiland? Moet je net als in Nederland overal qr codes laten zien of is het eiland “helemaal open”? En wat zijn de eventuele kosten voor de tests?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *