Mondmasker niet langer verplicht – Update

Mondmaskers niet langer verplicht

Mondmasker niet langer verplicht in gezondheidscentra, ziekenhuizen en apotheken

Sinds de regel in mei 2020 van kracht werd, was deze preventieve maatregel tegen het coronavirus op verschillende gebieden in ons dagelijks leven aanwezig. Nu hebben de regering en de autonome gemeenschappen besloten om een einde te maken aan deze maatregel in het laatste gebied waar het nog verplicht was, nl. gezondheidscentra.

Mondmaskers blijven echter aanbevolen voor gebruik bij symptomen van infecties van de luchtwegen

Zo heeft de Consejo Interterritorial de Salud (Interterritoriale Gezondheidsraad) vandaag ingestemd met de definitieve intrekking van het verplichte gebruik van maskers in gezondheidscentra, ziekenhuizen en apotheken, wat het einde betekent van het algemene gebruik ervan in deze centra.

Consensus, enkel nog wachten op Raad van Ministers

De minister van Volksgezondheid, José Miñones, heeft een consensus bereikt met de ministers van Volksgezondheid in de Interterritoriale Gezondheidsraad, een eis die weken geleden werd gesteld door verschillende gemeenschappen, waaronder Madrid, dat sinds april oproept tot het afschaffen van maskers in ziekenhuizen, apotheken en dagcentra.

Op deze manier neemt Spanje afscheid van meer dan 1.140 dagen verplicht gebruik van het masker in een bepaald gebied, in afwachting van de goedkeuring door de Consejo de Ministros (Raad van Ministers), waarschijnlijk volgende week, van het koninklijk besluit dat de nieuwe regelgeving zal bevatten.

Eerder had de Raad van Ministers al de afschaffing van het verplichte gebruik van maskers in het openbaar vervoer goedgekeurd, om precies te zijn op 8 februari dit jaar.

Op 16 februari kondigde minister José Miñones een bijeenkomst aan waar deze kwestie “rigoureus en serieus” zou worden behandeld, waarbij hij verzekerde dat het experts zouden zijn die het proces van het verwijderen van maskers in gezondheidscentra zouden begeleiden.

Einde mondmaskerplicht – dit zijn de zorgcentra waar het verplicht blijft


Na iets meer dan drie jaar zal het dragen van mondmaskers niet langer verplicht zijn in gezondheidscentra, ziekenhuizen, apotheken en sociale en gezondheidsvoorzieningen.

Er zullen echter enkele uitzonderingen blijven bestaan.

Op vrijdag 23 juni zijn het Ministerie van Volksgezondheid samen met de ministers van de autonome gemeenschappen overeengekomen om een einde te maken aan het verplicht karakter van mondmaskers.

De regering schaft vandaag dinsdag 4 juli 2023 mondmaskers af in gezondheidscentra en apotheken
De ministerraad heeft het koninklijk besluit goedgekeurd dat een einde maakt aan de Covid-19 gezondheidscrisis in Spanje en dus aan het verplichte gebruik van maskers in gezondheidscentra, ziekenhuizen, apotheken en socio-gezondheidscentra.

Op woensdag 5 juli is het besluit gepubliceerd in het BOE (Boletín Oficial del Estado), vanaf dan worden mondmaskers aanbevolen in bepaalde zorgomgevingen met kwetsbare patiënten en bij symptomen van luchtweginfecties.

Cultuur van verantwoordelijkheid

Hoewel het akkoord het verplichte karakter afwijst, wordt er een beroep gedaan op een “cultuur van verantwoordelijkheid” en wordt het gebruik van mondmaskers sterk aanbevolen voor medewerkers op intensive care-afdelingen en afdelingen voor kwetsbare patiënten, evenals in noodsituaties in ziekenhuizen en eerstelijnsgezondheidszorg, inclusief de wachtkamer.

Verder wordt het dragen van maskers ook aanbevolen voor mensen met symptomen die zich in gemeenschappelijke ruimten bevinden, en voor de professionals die voor hen zorgen. Daarnaast wordt het gebruik van mondmaskers ook aangemoedigd in bejaardentehuizen en huizen voor mensen met een handicap, omdat dit omgevingen zijn waar de meest kwetsbare mensen wonen. Echter, benadrukt de overeenkomst dat het “algemeen gebruik” van maskers niet wordt aanbevolen.

Ter info, het dragen van een mondmasker was sinds februari al niet langer verplicht bij optiekers, orthopedie en gehoorcentra. Hetzelfde geldt voor het vervoer: treinen, vliegtuigen, bussen, tram en metro (zie en lees hoger).

Waar blijft het dragen van een mondmasker nog verplicht?

  • Ziekenhuizen met ernstig zieke en immunologisch kwetsbare patiënten
  • Operatiekamers
  • Intensive care-afdelingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…