Mondmaskers (verplicht) in Gezondheidscentra

Mondmaskers verplicht in gezondheidscentra

Einde mondmaskerplicht in gezondheidscentra

Esther Monzón, de gezondheidsadviseur van de regering van de Canarische Eilanden, heeft aangekondigd dat vanaf aanstaande vrijdag 2 februari 2024 het dragen van mondmaskers niet langer verplicht zal zijn in de gezondheidscentra van de archipel.

Hoewel het dragen van mondmaskers niet langer verplicht is, blijft het gebruik ervan aanbevolen, vooral voor personen met acute respiratoire symptomen, om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Esther Monzón benadrukte het belang van deze voorzorgsmaatregel, vooral voor mensen die symptomen van een luchtweginfectie ervaren.

De beslissing volgt op een significante daling in het aantal gevallen. Recentelijk is het aantal gedaald tot ongeveer 800 per 100.000 inwoners, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de 1.200 gevallen per 100.000 inwoners die vóór de kerstperiode werden geregistreerd.

Mondmaskers verplicht in Gezondheidscentra op de Canarische Eilanden

Het Ministerie van Gezondheid van de Canarische Eilanden heeft besloten dat iedereen nu een mondmasker moet dragen in gezondheidscentra en alle ziekenhuizen. Dit besluit is anders dan wat er nationaal is afgesproken.

De Canarische Eilanden volgen aldus hetzelfde beleid als enkele andere autonome regio’s in Spanje, waar het dragen van een mondmasker reeds verplicht is.

Sinds medio december was het gebruik van mondmaskers in de gezondheidscentra van de Canarische Eilanden slechts een aanbeveling, maar nu wordt het verplicht (8 januari 2024).

Maskers ook verplicht in bejaardentehuizen

Het gebruik van gezichtsmaskers tegen de luchtweginfectie-epidemie wordt op de Canarische Eilanden niet alleen verplicht in gezondheidscentra, maar ook in het hele openbare netwerk van bejaardentehuizen en sociale en gezondheidscentra, zo hebben de zeven raden die deze beheren dinsdag besloten.

Bescherming tijdens epidemische pieken

Deze tijdelijke maatregel is ingevoerd in reactie op de piek in griep- en coronavirusinfecties. De verplichting geldt voor klinieken, gezondheidscentra en zowel openbare als particuliere ziekenhuizen op de Canarische Eilanden. De bedoeling is om de verspreiding van acute respiratoire infecties te beperken en zowel zorgverleners als bezoekers te beschermen tegen mogelijke infecties.

Aanvullende beschermingsmaatregelen

Naast het verplichte gebruik van mondmaskers, benadrukt het Ministerie van Gezondheid het belang van het volgen van aanvullende beschermingsmaatregelen, vooral bij symptomen die lijken op griep of COVID-19:

  • Mondmaskers dragen in aanwezigheid van anderen
  • Verbetering van de ventilatie in gesloten ruimtes
  • Regelmatige handhygiëne, vooral na neus snuiten of hoesten
  • Bedekken van mond en neus bij niezen of hoesten
  • Gebruik van wegwerpzakdoekjes
  • Vermijden van nauw contact met kwetsbare personen
  • Niet delen van persoonlijke items zoals bekers en bestek

Griepincidentie op de Canarische Eilanden

Een recent rapport toont aan dat de incidentie van acute respiratoire infecties in de laatste week van december is gedaald tot 1.254,72 gevallen per 100.000 inwoners.

De hoogste incidentie werd waargenomen bij kinderen onder de 4 jaar, ouderen boven de 79 jaar en de leeftijdsgroep van 5 tot 14 jaar. Het positieve is dat er weinig ziekenhuisopnames zijn (9,5 per 100.000 inwoners).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…