Canarische Eilanden verlagen IGIC op medische producten

Canarische eilanden verlagen IGIC op medische producten

Canarische Eilanden verlagen IGIC op medische producten

De recente verlaging van de Algemene Indirecte Belasting van de Canarische Eilanden (IGIC- Impuesto General Indirecto Canario) op medische producten door de regering van de Canarische Eilanden, zoals vastgelegd in Wet 7/2023, wordt enthousiast ontvangen door de Spaanse Federatie van Medische Technologiebedrijven (Fenin-Federación Española de Empresas de Tecnología Sanitaria).

Deze maatregel, die de toegankelijkheid van essentiële gezondheids- en zorgtechnologieën voor patiënten en ziekenhuizen aanzienlijk verbetert, markeert een belangrijke stap voorwaarts in de gezondheidszorg op de eilanden.

Belangrijke stap voor betere gezondheidszorg

Fenin benadrukt de positieve impact van deze belastingverlaging, die niet alleen de toegang tot cruciale medische technologieën vergemakkelijkt maar ook de levenskwaliteit voor de eilandbewoners verbetert.

Door medische producten als essentiële goederen te beschouwen, en met de aanpassing van de Europese btw-richtlijn die sinds april 2022 een verlaagd btw-tarief toestaat, dringt Fenin aan op een brede toepassing van deze fiscale voordelen.

Oproep tot Nationale uitbreiding

Deze maatregel, die potentieel meer dan 1 miljard euro aan besparingen voor gezondheidsdiensten kan opleveren, biedt een kans om deze middelen opnieuw te investeren in technologische innovaties binnen het publieke gezondheidssysteem.

Fenin moedigt de Nationale regering aan om het voorbeeld van de Canarische Eilanden te volgen en het btw-tarief op alle medische producten te verlagen, in lijn met de nieuwe Europese wetgeving.

Deze fiscale verlaging is een voorbeeld van hoe lokale overheden innovatieve maatregelen kunnen nemen binnen het kader van Europese richtlijnen om de gezondheidszorg direct te verbeteren. Het toont de impact van beleidsbeslissingen op de kwaliteit van leven en de toegankelijkheid van gezondheidszorg voor burgers. Bron

Welke medische producten?

De medische producten die onder deze verlaging vallen omvatten een breed scala aan items essentieel voor de gezondheidszorg. Hier zijn enkele voorbeelden van dergelijke medische producten die nu toegankelijker worden voor patiënten en gezondheidsinstellingen dankzij de verlaagde IGIC:

  • Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM): Dit omvat mondmaskers, handschoenen, en beschermende kleding die zorgverleners gebruiken om zichzelf en hun patiënten te beschermen tegen infecties.
  • Medische Apparatuur: Apparatuur zoals hartmonitoren, bloeddrukmeters, en respirators die cruciaal zijn voor het diagnosticeren en behandelen van patiënten.
  • Implantaten en Protheses: Van essentieel belang voor het vervangen of ondersteunen van lichaamsfuncties, zoals heupprotheses, pacemakers, en stents.
  • Diagnostische Kits: Voor het testen en diagnosticeren van diverse aandoeningen, waaronder bloedglucosemeters voor diabetes en testkits voor infectieziekten.
  • Revalidatiehulpmiddelen: Artikelen zoals rolstoelen, looprekken, en andere hulpmiddelen die personen met beperkingen ondersteunen in hun dagelijks leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…