El Silbo La Gomera erkend als Cultureel erfgoed

Silbo Gomero of el silbo La Gomera erkend als Cultureel erfgoed door UNESCO - afbeelding fluitend man

Een nieuw hoofdstuk voor de Silbo Gomero

De Silbo Gomero, de unieke fluittaal van het Canarische eiland La Gomera, heeft onlangs een belangrijke erkenning gekregen. Deze erkenning door UNESCO versterkt de bescherming van deze bijzondere vorm van communicatie, die diep geworteld is in de tradities van het eiland.

Casimiro Curbelo, de president van La Gomera, benadrukte het belang van de classificatie van de Silbo Gomero als Cultureel Erfgoed (Bien de Interés Cultural) in de categorie van Traditie en Mondelinge Expressie van de Canarische Eilanden (Tradición y Expresión Oral de Canarias).

Deze status biedt de fluittaal het hoogste niveau van bescherming binnen de autonome gemeenschap. De beslissing, genomen door de Raad voor Cultureel Erfgoed van de Canarische Eilanden, markeert een mijlpaal in de inspanningen om dit unieke element van het cultureel erfgoed van de Canarische Eilanden te bewaren.

Een gemeenschappelijke inspanning voor behoud

Curbelo wees op de uitgebreide procedure die heeft geleid tot deze erkenning en prees de toewijding van de gemeenschap van beoefenaars en de Culturele Vereniging Silbo Gomero (Asociación Cultural Silbo Gomero) voor hun inspanningen om dit resultaat te bereiken.

De procedure, die in februari 2023 begon, onderstreept de vastberadenheid van de lokale gemeenschap en overheidsinstanties van La Gomera.

Het Eilandbestuur van La Gomera werkt nauw samen met de vereniging om onderwijs-, verspreidings- en beschermingsactiviteiten voor deze taal te bevorderen, die sinds 2009 ook erkend is als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid (Patrimonio Inmaterial de la Humanidad).

Bescherming en promotie Silbo La Gomera is essentieel

Met deze erkenning is een belangrijke doelstelling bereikt. Het is nu van cruciaal belang om door te gaan met de inspanningen om een taal die zijn oorsprong vindt op La Gomera, en die door de eeuwen heen is geëvolueerd, te beschermen.

Dit houdt onder meer in dat het onderwijs in deze unieke gefloten taal op scholen en andere instellingen moet worden versterkt. Deze inspanningen zijn al aan de gang in alle gemeenten van La Gomera, zowel voor schoolkinderen als voor volwassenen.

De recente erkenning van de Silbo Gomero als Cultureel Erfgoed benadrukt het belang van het behouden van culturele tradities in de moderne wereld. Het biedt een kans om de kennis en waardering voor dit unieke culturele fenomeen wereldwijd te vergroten.

Video over el Silbo La Gomera (Engelstalig)

Over de fluittaal Silbo Gomero

De Silbo Gomero is een buitengewoon en uniek communicatiemiddel dat alleen voorkomt op het Canarische eiland La Gomera. Het is een gefloten taal die is ontwikkeld om berichten over de grote afstanden en diepe valleien van het eiland te versturen. Deze fluittaal is niet alleen een fascinerend cultureel fenomeen, maar ook een praktische oplossing voor communicatie in het ruige landschap van het eiland.

Hoe werkt de Silbo Gomero

De basis van de Silbo Gomero ligt in het nabootsen van de fonetische klanken van de Spaanse taal door middel van fluiten en het gebruik van fluittonen. Dit betekent dat de taal niet bestaat uit woorden of zinnen zoals gesproken talen, maar uit gefloten tonen die de geluiden van de Spaanse taal representeren. Hierdoor kunnen sprekers van de Silbo Gomero (bijna) elk woord of elke zin in het Spaans omzetten in gefloten geluiden.

Toonhoogte en ritme

De sleutel tot de Silbo Gomero ligt in de variatie van toonhoogte (hoog en laag) en ritme, waardoor de fluiters in staat zijn om verschillende letters en woorden te onderscheiden. De taal maakt gebruik van zes verschillende tonen (twee voor klinkers en vier voor medeklinkers), om een breed scala aan berichten over te brengen.

Fluitend communiceren op La Gomera over grote afstanden

Een van de meest opmerkelijke aspecten van de Silbo Gomero is het vermogen om over grote afstanden te communiceren, soms wel tot 5 kilometer ver, door alleen twee klinkers en fluittonen te gebruiken. Dit was vooral waardevol in het verleden, toen moderne communicatiemiddelen nog niet beschikbaar waren.

Het gefluit kan zich ver voortplanten over de valleien en ravijnen van het eiland, waardoor het een effectief middel was om nieuws, waarschuwingen of uitnodigingen over te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…